VIDEO Alexandru: Am discutat un pachet de măsuri care se adresează angajaţilor şi angajatorilor; impactul bugetar este de 2,5 miliarde de lei

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, un pachet de măsuri care se adresează angajaţilor şi angajatorilor care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri, prin care, printre altele, este sprijinită reducerea cu până la 50% a timpului de lucru al salariaţilor, cu acoperirea a jumătate din salariu de către angajator şi cu diferenţa de 75% de către stat, a anunţat vineri seara, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la Palatul Victoria.
Această măsură se va aplica până la 31 decembrie 2020, iar Impactul bugetar pentru toate măsurile din pachet este estimat la 2,5 miliarde de lei.
"Un nou pachet de măsuri pe care l-am discutat în şedinţa de azi este un pachet de măsuri care se adresează angajaţilor şi angajatorilor care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri. Sunt oameni care îşi continuă activitatea, care se confruntă cu dificultăţi, dar care sunt determinaţi să meargă mai departe şi le mulţumim pentru acest lucru. În acest context în care încă economia îşi revine treptat, dar nu este la nivelul pe care îl avea - cum este şi de aşteptat - înaintea stării de urgenţă, Guvernul a adoptat această Ordonanţă de Urgenţă care se referă la următoarele aspecte: în primul rând sprijină angajatorii care sunt în situaţia de a flexibiliza programul de muncă al angajaţilor, în sensul în care îi sprijină pe angajatori să poată face acest lucru cu un aport din partea statului. E vorba despre reducerea timpului de lucru cu până la 50% din acesta, iar statul urmează să plătească diferenţa faţă de salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate", a spus Alexandru.
Aceasta a precizat că maximul în care se poate reduce din activitatea unei persoane este 50% din contractul de muncă.
"Sumele se plătesc prin sistem de rambursare, prin acelaşi mecanism pe care l-am folosit şi cu prilejul şomajului tehnic, adică prin Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă", a subliniat ministrul.
Potrivit sursei citate, reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării şi consultării sindicatelor, respectiv a salariaţilor, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate, şi se poate face doar pentru cel puţin 5 zile lucrătoare cu anunţarea salariatului cu 5 zile anterior producerii acestei decizii.
"Sunt câteva condiţii pe care le-am stabilit în proiectul de Ordonanţă pentru ca angajatorii să poată accesa această măsură. În primul rând, cel puţin 10% din salariaţi vor trebui să fie în situaţia reducerii programului de lucru, iar cifra de afaceri din luna anterioară sau din luna dinaintea lunii anterioare trebuie să fie scăzută cu cel puţin 10% faţă de luna similară din anul anterior. Cu alte cuvinte, am pus o condiţie, atât pentru scăderea cifrei de afaceri la nivelul unităţii respective, cât şi la nivelul numărului de salariaţi. Măsura pe care Guvernul Ludovic Orban a luat-o pentru cei care vor intra în program flexibil de lucru şi care înseamnă, repet, reducerea timpului de lucru cu acoperirea a jumătate din salariu de către angajator şi cu diferenţa de 75% de către stat, se va aplica până la 31 decembrie 2020", a subliniat ministrul.
Şeful de la Muncă a arătat că aceeaşi măsură se adresează şi celor care lucrează în regim independent, profesioniştii, conform Codului Civil, cu un sprijin de 41,5% din câştigul salarial mediu brut.
"Această sumă se adresează celor care lucrează în regim independent. Plata se va face, ca şi la şomajul tehnic, prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, urmând ca măsura să fie aplicabilă până la finele acestui an. Măsura se va aplica celor care au beneficiat de indemnizaţie pe perioada şomajului tehnic", a menţionat Violeta Alexandru.
În plus, de sprijin vor beneficia şi sezonierii, dar şi zilierii.
"Ne adresăm în continuare şi altor categorii aflate în căutare de sprijin în această perioadă, cum ar fi cei care lucrează în activităţi sezoniere, prin contracte individuale de muncă pe durată limitată. E vorba de acordarea unei sume care reprezintă 41,5% din câştigul salarial al acestora, măsura urmând să fie aplicată pe o perioadă de trei luni. Şi pentru sezonieri, căci la ei mă refer, plata se va face în sistem de rambursare prin Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă în 10 zile de la depunerea cererii. Nu în ultimul rând, ne adresăm şi celor care care lucrează ca zilieri în diverse domenii, acestora urmând a li se deconta prin intermediul angajatorilor un cuantum de 35% din remuneraţia cuvenită pentru fiecare zi de lucru, timp de trei luni, până la 31 decembrie 2020. Şi în acest caz, plăţile se vor face prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Avem în vedere ca activitatea ANOFM şi ANPIS să se desfăşoare rapid, aşa cum ne-am străduit - şi zic c-am reuşit - şi pentru şomajul tehnic, în 10 zile de la depunerea cererii oamenii vor putea beneficia de acest nou tip sprijin pe care echipa guvernamentală înţelege să îl investească în cei care muncesc în România", a subliniat oficialul.
De asemenea, ministrul Muncii a anunţat că Executivul va acorda, prin intermediul angajatorului, 2.500 de lei pentru fiecare salariat care a lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă.
"Nu în ultimul rând, pentru că am observat o apetenţă pentru activităţile desfăşurate în regim în telemuncă, şi pentru că ceea ce ne interesează este ca fiecare român să lucreze în mediul în care poate fi productiv, am introdus în Ordonanţa de Urgenţă o prevedere care se adresează celor care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă şi pe care dorim să-i încurajăm, în măsura în care fişa postului lor, activitatea lor se pretează a se desfăşura în afara spaţiului clasic de lucru, printr-o sumă de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, urmând ca banii să fie acordaţi o singură dată pentru echipamente necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă. Suma se acordă angajatorilor pentru angajaţi, care ar fi trebuit să fie în perioada stării de urgenţă în această activitate de telemuncă pentru minim 15 zile", a susţinut Alexandru.
Impactul bugetar pentru toate aceste măsuri este estimat la 2,5 miliarde de lei.
"Estimăm un impact bugetar pentru toate aceste măsuri de 2,5 miliarde de lei şi estimarea noastră, urmând să fim constant atenţi la ceea ce se va întâmpla în piaţă, este că un număr de aproximativ 700.000 de persoane şi profesionişti ar putea beneficia de această nouă măsură. Suntem receptivi la toate semnalele pe care le-am primit. Această măsură privind munca flexibilă - ca şi toate celelalte - a fost gândită împreună cu partenerii sociali, a fost o măsură care ţine cont de toate evoluţiile care au loc pe piaţa muncii şi de toate semnalele pe care le avem de la angajatori", a încheiat ministrul. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Daniel Badea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
* VIDEO Notă de informare despre Banca Naţională de Dezvoltare, discutată în şedinţa de Guvern
* VIDEO Guvernul a numit noi subprefecţi în judeţele Bacău, Brăila şi Covasna
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de
ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir
Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL
Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &
UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie
Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR
Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)
Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici