Patru din 10 români şi-au redus cheltuielile în perioada regimului de izolare (studiu)

Aproximativ 46% dintre români susţin că au cheltuit mai puţini bani în perioada regimului de izolare, peste media europeană de 44%, în timp ce 31% dintre aceştia spun că au economisit mai mult, puţin peste media europeană de 30%, potrivit unui studiu internaţional al ING.
Astfel, impactul pandemiei COVID-19 şi al măsurilor restrictive impuse s-a resimţit şi în comportamentul financiar al europenilor în ceea ce priveşte gestionarea cheltuielilor şi obiceiurile de economisire, arată studiul citat, desfăşurat în luna mai 2020. La nivel european, 44% dintre respondenţi susţin că au cheltuit mai puţin, iar 30% că au economisit mai mult pe durata regimului de izolare.
O parte dintre aceştia şi-au limitat cheltuielile ca urmare a reducerii veniturilor, în timp ce alţii au economisit bani fără să îşi dea seama, la sfârşitul fiecărei săptămâni, pentru că nu au avut posibilitatea să îşi desfăşoare activităţile cotidiene. Pentru o altă parte dintre aceştia, economisirea a reprezentat o decizie conştientă pentru a face faţă incertitudinii date de pandemia COVID-19.
Potrivit studiului, aproximativ 46% dintre români spun că au cheltuit mai puţini bani pe perioada regimului de izolare, peste media europeană de 44%, iar primele locuri au fost ocupate de luxemburghezi şi italieni (la egalitate, cu 55%) şi englezi (51%).
De asemenea, 31% dintre români spun că au economisit mai mult, puţin peste media europeană de 30%. Tot luxemburghezii declară că au economisit cel mai mult (41%), fiind urmaţi de turci (35%), iar la polul opus, se află cehii (18%) şi austriecii (23%).
Conform studiului, clienţii ING Bank România au fost vizibil mai preocupaţi să economisească după declanşarea stării de urgenţă. Astfel, conturile de economii deschise în mediul digital au fost în creştere, în special după lansarea opţiunii Round Up (pe 11 aprilie), care permite clienţilor să îşi rotunjească cheltuielile şi să economisească într-un mod mai simplu. Mai exact, între 27 aprilie şi 4 mai, creşterea a fost de 365% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele cinci săptămâni de la lansare, 50.000 clienţi au activat şi folosit Round Up. Totodată, noul serviciu a avut cea mai mare rată de adopţie în România din toate ţările din grupul ING, ilustrând interesul românilor pentru soluţii digitale, dar şi pentru economisire.
În luna mai 2020, 35% dintre români au declarat că nu au deloc economii, însă ponderea este în descreştere cu patru procente, comparativ cu 39% în decembrie 2019. Totuşi, românii se situează încă pe ultimul loc când vine vorba de economii.
"Impactul excepţional al crizei generate de pandemia COVID-19 va avea efecte complexe în economie, atât pe termen scurt, prin contracţia economică pe care o estimăm la -5,5% în 2020, dar şi pe termen mediu şi lung, prin schimbarea comportamentului consumatorilor sub impactul evoluţiei epidemiologice, respectiv a măsurilor de combatere a acesteia. În acest sens, ne aşteptăm la o creştere a înclinaţiei spre economisire, în linie cu ultimele cifre privind evoluţia depozitelor populaţiei care au atins noi maxime istorice în luna mai (cu 15,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019). Având în vedere capacitatea generală mai scăzută a românilor de a economisi (35% din gospodării declarând că nu au economii), dar şi perspectiva imediată de întrerupere a ritmului de creştere a veniturilor, este probabil ca o bună parte din economiile suplimentare să fie rezultatul unui comportament de consum mai prudent", a declarat Valentin Tătaru, economist ING Bank România.
Aproape 76% dintre români declară că s-ar simţi mai confortabil dacă ar avea un nivel mai mare de economii (în creştere cu cinci procente faţă de decembrie 2019), comparativ cu media europeană de 68%, fiind întrecuţi doar de polonezi (82%) şi cehi (78%).
La nivel european, luxemburghezii au cele mai multe economii (92%), fiind urmaţi de olandezi (80%) şi cehi (79%). În medie, 26% dintre respondenţii europeni au declarat că nu au deloc economii, în scădere de la 28%.
Deşi studiul arată o anumită tendinţă spre economisire, procentul europenilor care nu au deloc economii a rămas stabil - 26% în mai 2020, comparativ cu 28% în decembrie 2019. De-a lungul ultimilor opt ani, ponderea a fluctuat constant între 25% şi 35%. Familiile cu o poziţie financiară relativ stabilă tind să economisească mai mult, în timp ce grupurile care se aflau deja într-o stare de vulnerabilitate financiară economisesc mai puţin, iar această discrepanţă este şi mai vizibilă în această perioadă.
Dintre respondenţii care au bani puşi deoparte, doar 9% au echivalentul a mai puţin de un salariu, în timp ce 24% dintre aceştia au economisit valoarea a aproximativ 1 - 3 salarii. Doar 17% dintre europeni susţin că au economisit echivalentul a peste 12 salarii. Ponderea cea mai mare privind o atitudine sănătoasă faţă de economii se înregistrează la categoria de vârstă 65+ ani, reprezentată de pensionari care trăiesc singuri. Una dintre recomandările de bază în materie de securitate financiară este strângerea unui fond de urgenţă, care constă în echivalentul a minim 3 - 6 salarii, pentru a face faţă circumstanţelor neprevăzute, lipsa economiilor indicând o stare de vulnerabilitate financiară. Economiile sunt definite ca fonduri care pot fi accesate uşor, aşadar, studiul nu a luat în considerare economiile pe termen lung, precum fondurile de pensii sau asigurările de viaţă.
Sondajul internaţional ING promovează o mai bună înţelegere a modului în care persoanele din toată lumea îşi gestionează cheltuielile, economisesc şi investesc, precum şi a percepţiilor acestora asupra banilor. Studiul este efectuat de mai multe ori pe an, iar rapoartele sunt găzduite aici: https://think.ing.com/consumer/ing-international-survey/.
Două studii online au fost desfăşurate de Ipsos pentru acest raport: în perioada 27 noiembrie-16 decembrie 2019 şi 15 mai-27 mai 2020. La aceste studii au participat aproximativ 26.000 respondenţi.
Sondajul internaţional ING este realizat de câteva ori pe an de către ING eZonomics. Subiectele abordate sunt despre bani şi stil de viaţă - combină idei despre educaţie financiară, finanţe personale şi comportament economic pentru a furniza în mod regulat informaţii practice. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de Valori București a închis în scădere ședința de tranzacționare de luni
Bursa de Valori București (BVB) a închis luni în scădere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 43,4 milioane de lei (8,72 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a deprecia
DNSC nu confirmă un atac cibernetic sau a un incident cibernetic transfrontalier, referitor la cazul penei de curent
Directoratul Național de Securitate Cibernetică nu confirmă existența unui atac cibernetic sau a unui incident cibernetic transfrontalier, precizează reprezentanții DNSC în legătură cu pana de curent ce a afectat Spania
Banca Națională a României lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică
Banca Națională a României (BNR) lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare și analiză pe teme economice relevante pentru România, inclusiv din perspectiva obiectivelor asumate la nivel național privind dezvoltarea educației economice și financiare, conform unui comunicat de presă. Scopul inițiativei este acela de a facilita comunica
Trei din patru români planifică să-și renoveze locuința în 2025, bugetul mediu depășește 9.000 de lei (studiu)
Trei din patru români planifică renovarea casei în 2025, mai mult de jumătate dintre ei pentru îmbunătățirea confortului sau modernizarea locuinței, iar alți 36% vor face doar reparații necesare, arată cel mai recent studiu realizat de Raiffeisen Bank, în parteneriat cu compania globală de cercetare de piață Appinio. În același ti
Corina Martin: Peste 50.000 de turiști sunt așteptați la malul mării, în weekendul prelungit de 1 Mai
Peste 50.000 de turiști sunt așteptați de 1 Mai, pe Litoralul românesc, dată la care debutează și sezonul estival la malul mării, a declarat Corina Martin, președinta Asociației patronale Resto Constanța și secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR). 'Așteptăm peste 50.000 de turiști în sta
CNIR preia contractul de construire a lotului Chiribiș - Biharia de pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania
Contractul pentru construirea lotului Chiribiș - Biharia, în valoare de 785 milioane de lei, aflat pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania, a fost preluat de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis luni AGERPRES, preluarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului Chiribiș - Bihari
Tănase(BVB):Vrem să schimbăm instinctul antreprenorului, ca primul lui gând pentru finanțare să nu mai fie la bancă, ci la bursă
Piața de capital oferă foarte mulți bani, miliarde de euro numai dacă ne gândim la fondurile de pensii, și vrem să schimbăm instinctul antreprenorului, ca primul lui gând pentru finanțare să nu mai fie la bancă, ci către bursă, a declarat, luni, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase. 'Vrem (...) să schimbăm insti
AFM publică un clip video pentru producătorii auto, în cadrul Programului Rabla Auto 2025
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) publică un material video pentru producătorii auto interesați să participe la Programul Rabla Auto 2025, cu informații detaliate privind înscrierea în cadrul programului, disponibil începând cu 30 aprilie, ora 10:00, a anunțat luni instituția. Conform sursei citate, ghidul video va fi disponibil
Laszlo Borbely: România va pregăti 2.000 de experți în dezvoltare durabilă
România va pregăti până la finalul anului, prin intermediul unui curs post-universitar, 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, a declarat, luni, Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. 'E o rețea de circa 150 de oameni care au fost primii experți în dezvoltare durabilă. E o n
Petrescu (ASF): Bursa trebuie să fie locul unde instinctiv un antreprenor trebuie să îndrepte pentru finanțare
Trebuie să arătăm antreprenorului român că nu linia tradițională de finanțare bancară este cea care trebuie să se afle în ADN-ul lui, ci, instinctiv, el trebuie să se îndrepte spre bursă pentru diferite modalități de finanțare, a transmis, luni, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu. 'Atingem c&acir
Precup: Peste 50% din piața de capital din România este generată de companiile de stat
Sectoarele de activitate trebuie să aibă o mai mare reprezentativitate în cadrul Bursei de Valori București, pentru că, astăzi, peste 50% din piața de capital este generată de companiile de stat, a afirmat, luni, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului și președinte al Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul
Burduja: Memorandum între Hidroelectrica și NREL pentru stocarea de energie verde prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj
Hidroelectrica și National Renewable Energy Laboratory (NREL) - Department of Energy al SUA au parafat un memorandum care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (CHEAP) în tot lanțul carpatic, a anunțat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi, la Varșovi
ANAF derulează un nou program de conformare pentru cabinetele medicale individuale
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va desfășura până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală
Senat-moțiune/Bucura-Oprescu: Bugetul de pensii din 2025 este cu 21 de miliarde de lei mai mare față de cel de anul trecut
Bugetul de pensii din acest an este de 155 de miliarde lei, cu 21 de miliarde lei mai mare față de cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că nu este nici pe departe o scădere, cum s-a mințit în moțiune, a afirmat luni ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. 'Haideți să analizăm împreună c&aci
Adrian Pintea (MADR): Sistemul Național Antigrindină este oprit în momentul de față
Sistemul Național Antigrindină este oprit în prezent pentru că se fac anumite autorizări, dar în scurt timp acesta ar putea fi redeschis, a declarat, luni, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea. 'Într-adevăr, în ceea ce privește sistemul național antigrindină, în mo