logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ministrul Muncii: Peste 600.000 de angajaţi au fost sprijiniţi prin măsura şomajului tehnic, în perioada 16-31 martie

Imagine din galeria Agerpres

Peste 600.000 de angajaţi au fost sprijiniţi prin această măsură a şomajului tehnic, în perioada 16 - 31 martie 2020, dar şi alţi 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale sau prin contracte de drepturi de autor, a anunţat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

 


"La un bilanţ intermediar aferent perioadei 16 martie - 31 martie, peste 600.000 de români, concret, angajaţi au fost sprijiniţi prin această măsură a Guvernului Ludovic Orban denumită şomaj tehnic. Din cererile depuse de alţi profesionişti, după eliminarea dublurilor, după eliminarea cererilor depuse de mai multe ori, peste 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale, prin contracte de drepturi de autor, au fost în acest moment beneficiari, în sensul în care au primit sau primesc în cursul zilei de astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic", a spus Violeta Alexandru într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că se bucură pentru fiecare om care a reuşit după o perioadă de câteva săptămâni de aşteptare să primească în mod concret acest sprijin ca să poată să depăşească "puţin mai uşor perioada de criză prin care trecem".

"O primă parte din plăţi a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie, când s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie - 31 martie din resursele interne ale celor două entităţi cu acordul Ministerului Finanţelor Publice. Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară, fără de care neexistând resursele necesare în conturile celor două instituţii nu s-au putut opera plăţile, toate dosarele, toate cererile, care fuseseră între timp prelucrate de ANOFM şi ANPIS au fost finalizate şi plata s-a făcut chiar în cursul zilei de astăzi după ce ieri banii din rectificarea bugetară au intrat în conturile ANOFM şi ANPIS. Îmi pare rău că nu am reuşit să plătim mai devreme, dar vă asigur că această activitate pe care am avut de gestionat suprapunându-se peste o perioadă în care s-a făcut rectificarea bugetară este o situaţie cu caracter excepţional urmând ca la începutul lunii mai, pentru cererile aferente lunii aprilie, să vedeţi o îmbunătăţire", a spus Violeta Alexandru.

Ea a menţionat că în ceea ce priveşte gradul de conformare al solicitanţilor cu prevederile cadrului legal, peste 60% dintre solicitările primite, atât la nivelul ANOFM cât şi la nivelul ANPIS, arată un grad satisfăcător de conformare în condiţiile în care aceasta a fost prima etapă de depunere a cererilor.

"S-a comunicat mult cu solicitanţii. A existat un permanent dialog între angajaţii AJOFM şi cei ai AJPIS, mai ales în primele zile când solicitanţii au avut nevoie de îndrumare pentru completarea cererilor însă am încredere că în a doua etapă gradul de conformare cu prevederile legale va fi mult mai mare", a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat faptul că şi dacă nu se fac verificări în profunzime în această perioadă de depunere a cererilor, cele două entităţi au avut nevoie să facă verificări primare minimale.

"Se vor face verificări ulterioare de către instituţiile statului care au mandat să verifice cheltuirea banilor publici şi de aceea, inclusiv această etapă de verificare va fi utilă celorlalte instituţii care vor aprofunda activităţile de control", a spus Violeta Alexandru.

Ea a precizat că cea mai comună situaţie întâlnită este legată de nesuspendarea anterioară a contractelor în Revisal, respectiv de necompletarea corespunzătoare a informaţiilor privind contul bancar pentru a se putea efectua plăţile imediat.

"Avem semnale şi nu mă feresc să o spun, de situaţii în care, deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, condiţie în baza căreia se putea adresa solicitarea de fonduri din partea Guvernului, în unele situaţii, angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă, suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se vor da sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale. Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic", a declarat Violeta Alexandru.

Totodată, ea a făcut un apel către români şi le-a solicitat să nu mai lucreze la negru, ci cu forme legale.

"Iată, cum o perioadă de criză, din păcate, ne arată cât de important este să lucreze cu forme legale. Orice activitate trebuie desfăşurată în baza unei forme legale de muncă. Statul este aici pentru a ajuta prin genul acesta de măsuri şi o face în măsura în care se lucrează cu forme legale, există o evidenţă a muncii, există o evidenţă a activităţii pe care o desfăşuraţi", a spus Violeta Alexandru. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, imagine: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-04-2025 12:50

DISB2025/Sandu (ACAROM): Industria auto din Europa investește, anual, aproximativ 70 de miliarde de euro în cercetare

Industria auto europeană investește, anual, aproximativ 70 de miliarde de euro în cercetare pentru tehnologii aplicabile pe vehicule, cât și în tehnologii de decarbonizare, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Adrian Sandu.

Economic 11-04-2025 12:34

DISB2025/Spătaru: Nu cred că Europa și, implicit, România ar trebui să renunțe la obiectivul decarbonizării

Sectorul automotive are o importanță esențială pentru România în zona decarbonizării și, de aceea, sunt unul dintre cei care cred că Europa și, implicit, România, nu ar trebui să renunțe la obiectivul stabilit pentru anul 2050, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului,

Economic 11-04-2025 12:23

Deficitul de cont curent a crescut cu 85%, la 4,8 miliarde de euro, în primele două luni

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în primele două luni din 2025, un deficit de 4,8 miliarde euro, în creștere cu aproape 85% comparativ cu deficitul de 2,6 miliarde euro din aceeași perioadă a anului trecut, informează Banca Națională a României, printr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES. Potrivit surs

Economic 11-04-2025 12:18

Digitalizarea și inteligența artificială vor fi factori cheie în transformarea sectorului asigurărilor (studiu)

Reprezentanții industriei locale și globale de asigurări sunt deciși să investească în digitalizare pentru viitor, relevă două studii de referință comandate de către Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și realizate de PwC. Studiile 'Impactul megatendințelor asupra sectorului asigurărilor' și 'Impactul

Economic 11-04-2025 12:09

DISB2025/Industria auto este un ecosistem tehnologic interconectat în care inovarea, digitalizarea și sustenabilitatea se intersectează (secretar de stat)

Industria auto este, astăzi, un ecosistem tehnologic interconectat în care inovarea, digitalizarea, sustenabilitatea și suveranitatea tehnologică se intersectează, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), Laurențiu Viorel G&i

Economic 11-04-2025 11:34

DISB2025/Director general ICI București: Sectorul automotive este foarte mult legat de digitalizare și securitate cibernetică

Sectorul automotive este, la ora actuală, foarte mult legat de partea de digitalizare și de securitate cibernetică, nu doar de zona industrială, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică (ICI București), Adrian-Victor Vevera.

Economic 11-04-2025 11:15

Curtea de Conturi recomandă MDLPA introducerea unui sistem unic integrat pentru managementul investițiilor guvernamentale

Curtea de Conturi a României recomandă Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) introducerea unui sistem unic integrat în managementul programelor de investiții guvernamentale pe care le gestionează. Potrivit unui comunicat de presă al instituției de audit, transmis vineri AGERPRES, recomandarea a fost

Economic 11-04-2025 09:59

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.351 lei, în luna februarie 2025 (INS)

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.351 lei în luna februarie 2025, fiind mai mare cu 23 lei (+0,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate vineri de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 8.932 lei, cu 22 lei (+0,2%) mai mare decât în luna ianuarie 2025.

Economic 11-04-2025 09:20

Rata anuală a inflației a coborât la 4,86%, în martie 2025

Rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2025, la 4,86%, de la 5,02% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,10%, cele nealimentare cu 3,84%, iar serviciile cu 6,99%, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). 'Indicele prețurilor

Economic 10-04-2025 22:08

Tánczos Barna: Nu este adevărat că România nu este în stare să facă absorbție de fonduri

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat, joi seara, la Craiova, că România se va apropia de 100% în ceea ce privește absorbția de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă termenele pentru acest program nu vor fi prelungite de Uniunea Europeană. 'Când spun că o să ne apropiem

Economic 10-04-2025 20:09

Hidroelectrica, despre inundațiile din 2014: Exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut conform prevederilor legale

Exploatarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, în perioada 18 - 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori de peste 11.500 mc/s, situație prevăzută în documentele româno-sârbe, s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției de exploatare din 1998 și ale Regu

Economic 10-04-2025 18:07

ANCOM a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. 'În cadrul ședinței Consiliului Consultativ de astăzi, ANCOM a adoptat decizia care completează și clarifică cadrul de re

Economic 10-04-2025 16:45

Burduja: La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene

Peste 30% din energia României este produsă de eoliene la această oră, la care se adaugă 20% hidro și 11% fotovoltaic, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene. Acest prag simbolic este un semnal clar: tr

Economic 10-04-2025 14:55

Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000. Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în pre

Economic 10-04-2025 14:34

Ministerul Finanțelor a atras, joi, aproape un miliard de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 984,6 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei,