logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Jianu (CNIPMMR): Turismul din România înregistrează anual creşteri semnificative; politicile publice nu au sprijinit dezvoltarea sectorului

Imagine din galeria Agerpres

Piaţa turistică din România se află pe un trend ascendent, în condiţiile în care peste 60% dintre antreprenorii din sector au raportat o creştere a veniturilor între 2018 şi 2019, însă politicile publice nu s-au fundamentat pe analize ştiinţifice adaptate situaţiei de fapt, acestea nevenind în sprijinul dezvoltării sectorului, consideră Florin Jianu, preşedintele Consiliul IMM-urilor din România (CNIPMMR) .

CNIPMMR şi Groupama Asigurări au lansat luni cea de-a doua ediţie a Barometrului turismului din România, document intitulat "Carta Albă a Turismului din România". Acesta analizează unităţile de cazare şi agenţiile de turism cu scopul de a identifica performanţele turismului autohton, alături de perspectivele pentru anul următor, precum şi provocările şi oportunităţile acestei pieţe.

Potrivit barometrului, mai mult de jumătate (57%) dintre antreprenorii din turism consideră promovarea cea mai importantă nevoie de politică publică, iar procentul celor care îşi gestionează riscurile prin asigurări a crescut cu 15%.

"Turismul din România este un domeniu cu un potenţial foarte ridicat, anual înregistrând creşteri semnificative. Totuşi, în ultimii ani, politicile publice nu s-au fundamentat pe analize ştiinţifice adaptate situaţiei de fapt, acestea nevenind în sprijinul dezvoltării sectorului. Pentru că toate propunerile CNIPMMR se bazează pe cercetări şi studii aprofundate, Carta Albă a Turismului din România, aflată deja la ediţia a doua, reprezintă prima cercetare reală care îşi propune să ofere o perspectivă cu privire la performanţele turismului din anul 2019 prin identificarea principalelor caracteristici, riscuri şi vulnerabilităţi, analizând, totodată, factorii interni şi externi ce influenţează dezvoltarea companiilor din domeniu, oferind o serie de informaţii cu privire la provocările şi oportunităţile acestei pieţe. Rezultatele barometrului de anul acesta reflectă faptul că turismul din România se găseşte pe un trend ascendent, veniturile şi numărul de turişti fiind în continuă creştere, aproximativ 60% dintre respondenţi previzionând o creştere în anul 2019 faţă de 2018, creşterea profitului fiind obiectivul strategic principal al companiilor din turism", a afirmat Florin Jianu, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Acesta a explicat şi faptul că numărul de clienţi sau turiştii repetitivi sunt văzuţi drept cel mai important factor pozitiv cu impact asupra activităţii operatorilor iar rata medie de revenire a acestora în rândul firmelor analizate a fost de 70%. Potrivit barometrului, rata medie de revenire a clienţilor la agenţiile de turism şi unităţile turistice a scăzut în 2019 cu aproximativ 6% faţă de nivelul înregistrat în anul anterior.

Pe de altă parte, însă, lipsa personalului calificat, costurile asociate cu păstrarea personalului şi calitatea infrastructurii de transport persoane au fost identificate ca principalele obstacole în calea dezvoltării afacerii lor.

"În plus, sprijinul acordat de către instituţiile publice a fost apreciat de majoritatea drept unul de nivel mediu, observându-se o îmbunătăţire semnificativă a perspectivei agenţilor economici din domeniu cu privire la susţinerea primită din partea autorităţilor", a menţionat preşedintele CNIPMMR.

O evoluţie pozitivă înregistrată priveşte dezvoltarea serviciilor de tip all-inclusive, dar şi gradul de ocupare a unităţilor economice din turism, preconizat să crească în 2020.

Totodată, barometrul indică un interes ridicat faţă de produsele de asigurare, ca instrumente de gestionare a acestor riscuri, pe lângă campaniile de marketing şi programele de training pentru angajaţi. Astfel, pe primul loc în top se află asigurarea de clădiri şi bunuri, urmată de asigurările auto (RCA şi CASCO).

În context, François Coste, CEO Groupama Asigurări, a menţionat că acest studiu este un demers unic într-o piaţă cu potenţial economic major.

"Groupama Asigurări este astăzi un partener de încredere al IMM-urilor care operează în domeniul turismului, iar preocuparea noastră pentru a răspunde şi a le depăşi aşteptările face ca implicarea noastră în lansarea Cartei Albe a Turismului să fie firească. Mai mult, acest studiu este un demers unic într-o piaţă cu potenţial economic major şi util, sperăm, atât pentru domeniul Horeca şi autorităţi, cât şi pentru domeniile conexe. Studiul ne arată anul acesta că antreprenorii şi managerii din turism devin tot mai conştienţi de riscurile asociate domeniului şi interesaţi de gestionarea lor, inclusiv prin instrumente de asigurare. Cum numărul călătoriilor peste hotare a crescut în rândul românilor, ajunşi înapoi în ţară, aceştia se aşteaptă să găsească servicii de acelaşi nivel şi în România, astfel că operatorii din turismul autohton trebuie să fie pregătiţi să gestioneze orice situaţie neprevăzută şi să câştige încrederea clienţilor", a declarat François Coste.

Studiul "Carta Albă a Turismului din România" a fost realizat la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 909 respondenţi, reprezentanţi ai agenţiilor de turism, unităţilor de cazare şi unităţilor de servire a mesei (restaurante), din fiecare regiune de dezvoltare a României şi din toate categoriile de mărime (micro-întreprinderi, întreprinderi mici, medii şi mari).

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a fost înfiinţat în anul 1992 şi este cea mai mare confederaţie patronală din România.

Groupama Asigurări este parte a unui grup internaţional de asigurări şi servicii financiare, mutualist si cu o istorie de peste 100 de ani, cu 32.600 de angajaţi deservind peste 13 milioane de clienţi la nivel global. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic 12-05-2025 13:35

Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere

Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).

Economic 12-05-2025 13:14

Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor

Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe

Economic 12-05-2025 13:09

Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep

Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul

Economic 12-05-2025 11:28

AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică

Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob

Economic 12-05-2025 09:50

Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic

Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro

Economic 12-05-2025 09:27

INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum

Economic 12-05-2025 08:43

Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei

Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l