Afacerile din sectorul tehnologic vor atinge în 2020 nivelul de 55 miliarde lei (analiză)

Afacerile din sectorul de tehnologie din România, de la cercetare-dezvoltare în inginerie la echipamente automatizate şi software, vor atinge în acest an nivelul de 55 de miliarde de lei, cifră mai mult decât dublă faţă de cea din 2010, conform unei analize realizate de experţii de la Frames şi Academia Industrială.
Potrivit acestora, industria românească se află la momentul unor decizii strategice şi trebuie să facă pasul spre robotizare şi digitalizare, spre Factory 4.0, în ton cu schimbările majore la nivel internaţional.
"Economia mondială face deja pasul către Factory 4.0, considerată a patra revoluţie industrială, iar cel mai relevant exemplu de transformări majore, dincolo de dinamica sectorului de software, îl reprezintă evoluţia industriei auto care, în următorii 10 ani, îşi propune să renunţe la producţia de automobile cu motoare termice şi să se focuseze pe automobilele electrice, dotate cu inteligenţă artificială. Şi România face paşi înainte, dovadă evoluţia semnificativă a business-ului din sectorul tehnologic", se arată în analiză.
Aceasta menţionează că numărul companiilor care activează în aceste domenii, de la fabricarea echipamentelor industriale şi cercetare/dezvoltare în inginerie, la realizarea software-ului, consultanţă, managementul mijloacelor de calcul, comerţul cu ridicata al componentelor şi echipamentelor de calcul, a crescut semnificativ în ultimii 10 ani, de la 13.876 în 2010 la 32.205 în 2018.
Pe fondul dezvoltării economiei, afacerile din sectorul tehnologic au avansat de la 26 miliarde de lei în 2010 la 51,1 miliarde lei în 2018. Şi profitabilitatea a urmat aceeaşi tendinţă, avansând de la 1,56 miliarde lei în 2010 la 5,41 miliarde lei în 2018.
Potrivit experţilor, după un an 2019 în care rezultatele preliminarii indică un avans semnificativ, 2020 se anunţă a fi cel mai bun an pentru business-ul tehnologic din România, cu afaceri estimate de peste 55 miliarde lei şi un profit peste nivelul de 6 miliarde lei.
Din punct de vedere al evoluţiei capitalului social, datele statistice arată un avans semnificativ în ultimii 10 ani, de la 6,25 miliarde lei în 2010 la 14,1 miliarde lei în 2018.
"Evoluţia business-ului din acest sector este una dinamică, susţinută de o cerere de produse şi servicii în creştere de la an la an. Soluţiile tehnologice pentru industria auto, pentru sectorul de prelucrare, agricultură şi construcţii se află în prim-plan. Susţinută de dinamica sectorului de software, care oferă tot mai multe soluţii costumizate, economia românească face paşi semnificativi către Industry 4.0, către robotizare şi digitalizarea proceselor'', afirmă Marius Hărătău, manager Academia Industrială.
După ce, înainte de Revoluţie, în România existau zeci de întreprinderi şi centre de cercetare şi tehnologie în aproape toate colţurile ţării, afacerile din sectorul tehnologic s-au focusat, în ultimii ani, în jurul marilor oraşe, în special a celor cu centre universitare, semnalează analiza.
Astfel, Capitala se află în prim-plan, cu 10.086 de firme active în acest domeniu, urmată de judeţul Cluj, cu 3.251, şi Timiş cu 1.884 de companii. Pe locurile următoare se situează Iaşi (1.526), Ilfov (1.433) Bihor (999), Prahova (959), Constanţa (865) şi Sibiu (717).
La polul opus se află judeţele Mehedinţi (128), Ialomiţa (137), Giurgiu (147) Tulcea (162), Caraş Severin (160) şi Teleorman (167).
Potrivit statisticii, peste 32.000 de firme sunt din zona microîntreprinderilor, în multe cazuri start-up-uri, şi numai aproximativ 1.700 fac parte din categoria firmelor mici, medii şi mari, în funcţie de cifra de afaceri.
Cifra de afaceri medie, la nivelul întregului sector, era în 2018 de 1,5 milioane de lei, iar media profitului net se ridica la 159.502 lei.
Analiza Frames & Academia Industrială arată că cele 32.205 firme active în 2018 angajau, în total, 151.003 salariaţi, un număr dublu faţă de anul 2010 (75.156).
Potrivit experţilor, de la reţele de comunicaţii, la roboţi, imprimante 3D, sisteme de control şi, în viitor, maşini autonome, Factory 4.0 va impacta în mod semnificativ economia în următorii ani, oferind un grad fără precedent de automatizare şi independenţă operaţională.
Aceştia subliniază că, în următorii ani, competitivitatea economică a României va depinde, în mare măsură, de felul în care companiile se vor adapta la Industry 4.0, inclusiv de modul în care vor dezvolta mecanisme eficiente de suport.
"Această a patra revoluţie industrială va aduce schimbări fundamentale în mecanismele economice şi România trebuie să fie pregătită. Noile tehnologii vor ajuta companiile să fie mai productive şi să dezvolte produse şi servicii de mai bună calitate, într-un mediu de lucru mai sigur. În plus, le vor permite să se dezvolte şi să fie mai competitive pe piaţa globală'', afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Şi noua "Strategie UE 2030 privind industria'' se focusează pe aceste tendinţe. Potrivit experţilor UE, automatizarea şi digitalizarea producţiei, a produselor şi a serviciilor bazate pe date vor transforma industria europeană, conducând-o la schimbări într-un ritm fără precedent.
Strategia UE 2030 îşi propune, totodată, regândirea managementului resurselor naturale şi reorganizare lanţurilor industriale către o economie circular care ,"va face mai mult cu mai puţin".
Analiza semnalează, de asemenea, că, în prezent, dincolo de dinamica business-ului în sectorul tehnologic, România se află la coada clasamentului european privind digitalizarea şi robotizarea industriei. Datele Comisiei Europene situează România pe locul 27 din cele 28 de state membre ale UE în cadrul Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI) pentru 2019. Indicele monitorizează performanţa digitală globală din Europa şi urmăreşte progresele înregistrate de ţările UE în ceea ce priveşte competitivitatea digitală.
În general, cele mai performante ţări din UE în acest domeniu sunt Irlanda, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca, în timp ce Ungaria, România, Bulgaria şi Polonia trebuie să recupereze decalajul.
Un număr tot mai mare de întreprinderi utilizează servicii de cloud (18% în comparaţie cu 11% în 2014) şi platforme de comunicare socială pentru a interacţiona cu clienţii lor şi cu alte părţi interesate (21% în comparaţie cu 15% în 2013). Cu toate acestea, numărul IMM-urilor care îşi vând bunurile şi serviciile în mediul online a stagnat, menţinându-se în ultimii ani la 17%.
Statisticile Federaţiei Internaţionale pentru Robotică arată, pe de altă parte, că România are, în prezent, 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, şi ar mai avea nevoie de cel puţin 10.000 de roboţi industriali. Spre comparaţie, în Polonia sunt 28 de roboţi/10.000 angajaţi, în Ungaria sunt 57 de roboţi, iar Cehia are 100 de roboţi la 10.000 de muncitori. În SUA, industria americană a încorporat, în ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboţi. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Valentin Ștefan: Poșta Română a redus din posturile la nivel central, evitând concedierile
Poșta Română a redus numărul net de posturi din aparatul central de la 370 la circa 300, evitând concedierile, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. 'Am redus numărul net de posturi de la 370 la aproximativ 300, evitând concedierile. În clipa de f
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a scăzut, în martie 2025, cu 8.681 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în martie 2025, de 907.612 persoane, cu 8.681 mai mic în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 819.985 erau pensionari din sistemul public, iar 8
Meșterii populari din Breb vor avea un loc unde să-și arate măiestria, printr-un proiect de 100.000 de euro
Primul proiect din țară pentru conservarea și reabilitarea cu fonduri europene a unui număr de 12 gospodării din lemn din Breb se va finaliza la sfârșitul anului, iar pentru un alt proiect prin care vom face un târg al meșterilor populari în mijlocul satului am semnat contractul de finanțare în valoare de 100.000 de euro, a declarat primarul c
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg
CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie
Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a
ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024
Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc
Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,
ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România
Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo