OMV Petrom şi CivicNet lansează Meserii.ro, prima platformă digitală a învăţământului profesional şi tehnic din România
OMV Petrom şi organizaţia neguvernamentală CivicNet au lansat, marţi, platforma digitală Meserii.ro, care prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România (IPT), potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Harta pune faţă în faţă, pentru prima dată în România, calificările elevilor din IPT şi companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificări.
Conform datelor oficiale, în anul 2018 au fost înregistrate în România aproape 60.000 locuri de muncă vacante, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Majoritatea locurilor de muncă disponibile au fost în industria prelucrătoare, ramura economiei care are cea mai mare cerere de absolvenţi ai învăţământului tehnic şi profesional (IPT).
În momentul de faţă, nu există un instrument care să ofere o imagine de ansamblu asupra învăţământului profesional şi tehnic din România şi care să permită corelarea dintre meseriile aflate în pregătire (conform distribuţiei elevilor în IPT) şi economie (prin firmele care au activitate principală într-unul din domeniile din sfera meseriilor în formare).
Potrivit comunicatului, Meserii.ro este prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în şcoală cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, în diferite domenii de activitate.
Platforma oferă informaţii utile pentru părinţi şi elevi, dar şi pentru companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe Meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.
Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.
Sprijinul OMV Petrom a constat în finanţarea, implicarea în dezvoltarea conţinutului şi promovarea proiectului. Informaţiile din platformă au la bază datele furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 şi sunt actualizate anual. Datele privind companiile provin de la Ministerul de Finanţe şi vor fi actualizate anual.
"Ne bucurăm că suntem parteneri într-un proiect atât de relevant pentru piaţa muncii din România, în care învăţământul profesional şi tehnic, prin lipsa de informaţii cu privire la calificările existente şi de informare asupra perspectivelor de angajare, nu este de multe ori prima opţiune a elevilor, fiind cel mai adesea asociat cu perfomanţa slabă. De-a lungul anilor, ne-am implicat activ în dezvoltarea acestei ramuri a învăţământului, prin proiecte dedicate în cadrul Ţara lui Andrei şi vom continua să investim în educaţia profesională şi dezvoltarea personală a tinerilor, Meserii.ro fiind încă o dovadă a preocupării noastre", a afirmat Mona Nicolici, manager sustenabilitate, OMV Petrom.
La rândul său, Claudiu Ceia, preşedinte CivicNet, a arătat că a început dezvoltarea Meserii.ro cu scopul de a avea un produs digital uşor de folosit şi util, care să ajute atât societatea civilă, cât şi instituţiile statului.
"Am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic şi privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Aplicând principii şi bune practici utilizate în prezent în mediul digital, am reuşit să facem acest prim pas şi vom continua, alături de partenerii noştri, să îmbunătăţim constant relevanţa şi experienţa de utilizare a platformei meserii.ro. Ne bucurăm că noi, CivicNet, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educaţiei, lucrând astfel în scopul viziunii noastre: servicii digitale mai bune pentru cetăţeni", a precizat Ceia.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 794 benzinării, la sfârşitul lui 2018, sub două branduri, OMV şi Petrom. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.
CivicNet este o organizaţie neguvernamentală românească, fondată cu scopul dezvoltării de soluţii şi proiecte de interes civic, prin intermediul tehnologiei digitale. Echipa CivicNet consideră că impactul cel mai puternic al tehnologiei apare atunci când soluţiile dezvoltate adresează nevoi reale ale societăţii în care trăim. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IMM România prezintă în Carta Albă a Turismului caracteristicile, riscurile, vulnerabilitățile și oportunitățile sectorului turistic
Carta Albă a Turismului din România, ediția a IV-a, prezentată luni de către IMM România, se referă la principalele caracteristici, riscuri, vulnerabilități și oportunități ale sectorului turistic, cu scopul de a influența viitoarele politici publice în domeniu și de a furniza informații cu privire la specificul turismului pe două domenii importante: unităț
Burduja: Terapia șoc verde trebuie să înceteze; Europa are resursele, tehnologia și oamenii necesari să revină în marea ligă a lumii
Politicile de 'înverzire' ale Europei nu au fost politici publice bine gândite, ci o ideologie urmată orbește, pe modelul unei terapii șoc, iar aceasta trebuie să înceteze și economia trebuie reconstruită pe baze solide, competitive și inovatoare, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În ultimele z
ANRE: Afirmațiile cu privire la structura organizatorică și la câștigurile salariaților instituției sunt false
Afirmațiile cu privire la structura organizatorică a ANRE și la câștigurile salariaților instituției sunt false, în condițiile în care Autoritatea are 28 de direcții și servicii și nu 61 iar salariul de bază mediu brut este de 23.000 de lei pe lună și nu de 9.000 de euro, a precizat luni Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei.
Report de peste 2,47 milioane de euro la Loto 6/49 categoria I
Un report în valoare de peste 12,33 milioane de lei (peste 2,47 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49 în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat care depășește 12,06 milioane de lei (2,42 milioane de euro), a anunțat, luni, Loteria Română. Joi, 30 ianuarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noro
ANRE trebuie să fie reformată de la zero; fiecare salariat câștigă, în medie, 9.000 de euro pe lună (APCE)
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra necesității unei reforme structurale și a unei schimbări majore în modul de funcționare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în condițiile în care interacțiunea cu aceasta este foarte dificilă. 'Prin t
Lucrările la lotul 3 A0 Sud sunt în grafic pentru a respecta termenul de finalizare, 15 aprilie 2025 (constructor)
Lucrările la lotul 3 Bragadiru - Joița al autostrăzii A0 Sud sunt în grafic, iar termenul de finalizare și deschiderea traficului, stabilite pentru data de 15 aprilie 2025, vor fi respectate, dă asigurări constructorul, într-un comunicat remis luni AGERPRES. 'Aktor face pași semnificativi către finalizarea segmentului de autost
România ar trebui să genereze încasări de trei miliarde de euro din turism până în 2035 (secretar de stat)
România ar trebui să genereze încasări de trei miliarde de euro din turism până în 2035, a declarat luni Terente Ciui, secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), la lansarea celei de-a patra ediții a Cărții Albe a Turismului din România. Secretar
Jianu: Turismul și-a revenit, din 2023, la nivelul prepandemic; 2024 a fost pe creștere
Turismul românesc și-a revenit deja, din 2023, ajungând la nivelul pe care îl avea înainte de pandemie, în anul 2019, a declarat luni fostul președinte al IMM România, senatorul PSD Florin Jianu, la lansarea celei de-a patra ediții a Cărții Albe a Turismului din România. 'Turismul și-a revenit și a
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor stomatologice
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România, informează luni instituția. Potrivit unui comunicat al autorității de concurență, în cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Cole
Burduja, despre protestele de la ELCEN: Nu vom da înapoi de la măsurile de eficientizare; nu putem avea un dialog cu Bucureștiul luat ostatic
Reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, iar apelul meu ferm și direct este ca acțiunile de protest ale angajaților ELCEN să nu pună în pericol furnizarea apei calde și căldurii în București, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Precizarea ministrului vine în urma protestelor spontane declanșate luni di
Un ordin al Ministerului Finanțelor va reduce posibilitatea de interpretări abuzive ale legislației de către ANAF
Un ordin al Ministerului Finanțelor schimbă modul în care instituția se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, conform unui comunicat de presă al Camerei Consultanților Fiscali. ''Ordinul Ministerului Finanțelor 6649/
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,95% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 5,95% pe an, de la 5,96% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 2,9% în decembrie
Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2024 cu 2,9% față de luna anterioară, până la nivelul de 632,591 miliarde lei, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 10,5% (5,1% în termeni reali), informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Depoz
BNR: Soldul creditului neguvernamental a crescut în decembrie cu 0,8%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna decembrie 2024 cu 0,8% față de noiembrie 2024 (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 421,475 miliarde lei, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României. Creditul în lei, cu o pondere de 70,1% în volumul
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de luni
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de luni, iar rulajul se cifra la 10,5 milioane de lei (2,1 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,98%, ia