logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Grilo (CE): Modul de realizare a politicii fiscale în România nu respectă regulile naţionale; suntem îngrijoraţi cu privire la sustenabilitatea creşterii

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la evoluţia economică a României şi au fost situaţii când autorităţile de la Bucureşti nu au respectat prevederi legislative din propria ţară, consideră Isabel Grilo, director al Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Fiscale din cadrul Comisiei Europene.

Ea a participat, la Bucureşti, la conferinţa privind prezentarea publică a recomandărilor specifice pentru România din cadrul Semestrului European 2019.

Oficialul de la Bruxelles a apreciat că, după mai mulţi ani de creştere moderată, economia României a cunoscut un avans semnificativ în ultimul an, însă a subliniat că această creştere nu este sustenabilă, fiind bazată pe consum.

"Deficitul bugetar nu este făcut de investiţii, ci de tăierea taxelor şi creşterea salariilor. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim îngrijoraţi cu privire la sustenabilitatea acestei creşteri. Cheltuielile publice au crescut mai rapid decât veniturile, ceea ce a mărit decalajul", a arătat ea.

Grilo a precizat că, în acelaşi timp, creşterile salariale au fost mult mai mari decât avansul productivităţii.

"Alt aspect care ne îngrijorează este că deficitul de cont curent se va majora în următoarea perioadă dacă nu se iau măsuri. Vedem în special deficitul comercial, iar o mare parte a acestei deteriorări este cauzată de creşterea importurilor de bunuri de consum. Deci nu performanţa exporturilor a fost dezamăgitoare, ci evoluţia importurilor a fost mult mai mare, asta a dus la acest deficit comercial, care poate fi explicat prin partea de consum a bunurilor de import, ca urmare a politicii fiscale în expansiune", a continuat reprezentantul CE.

Un alt element îngrijorător este presiunea inflaţionistă. "Inflaţia a crescut şi urmează să crească în continuare şi probabil va depăşi limita superioară stabilită de BNR ca ţintă", consideră ea.

Oficialul Comisiei Europene atrage atenţia şi asupra faptului că autorităţile române nu respectă sau ignoră unele prevederi legislative vitale.

"A doua parte a recomandării se referă la Legea responsabilităţii fiscale. Regulile fiscale apar în legea responsabilităţii fiscale şi stabilesc o serie de reguli care din păcate nu s-au aplicat din 2016 în România. Există elemente ale acestor reguli care au fost ignorate sau ocolite, ceea ce este un motiv de îngrijorare. Ele există cu un motiv, există un mecanism de corecţie când apar devieri, un mecanism care a fost ignorat. Modul în care s-a realizat politica fiscală nu respectă regulile naţionale", a precizat Grilo, susţinând că nu este prima oară când României i se face această recomandare.

Ea s-a referit şi la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat, care de asemenea nu este respectată, iar autorităţile caută tot felul de motive pentru a excepta din ce în ce mai multe companii de stat de la aplicarea acestui act normativ.

"Degeaba legea este bună, dacă nu este aplicată", a arătat reprezentantul Comisiei Europene.

Grilo a vorbit şi despre gradul slab de colectare a impozitelor în România, cu mult sub media UE, care contribuie la adâncirea deficitului bugetar.

Comisia Europeană a publicat, pe 5 iunie, recomandările specifice de ţară pentru 2019.

Executivul de la Bruxelles a adresat un avertisment României şi Ungariei cu privire la existenţa unei abateri semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) în 2018 şi a recomandat Consiliului să sfătuiască cele două ţări să-şi corecteze această deviaţie.

Ungaria şi România fac deja obiectul unei proceduri de abatere semnificativă din 2017.

Pentru România, Comisia Europeană are cinci recomandări în raportul prezentat în 5 iunie. Acestea vizează, în special, corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), consolidarea respectării obligaţiilor fiscale şi a procesului de colectare a taxelor, asigurarea sustenabilităţii sistemului public de pensii şi a viabilităţii pe termen lung a Pilonului II.

De asemenea, România trebuie să protejeze stabilitatea financiară şi robusteţea sectorului bancar, arată CE.

În plus, Comisia recomandă României să îmbunătăţească calitatea şi caracterul cuprinzător al educaţiei, în special pentru minoritatea rromă şi alte grupuri dezavantajate, să îmbunătăţească competenţele, inclusiv cele digitale, să sporească acoperirea şi calitatea serviciilor sociale.

De asemenea, CE recomandă României să stabilească un salariu minim bazat pe criterii obiective, care să ţină cont de competitivitate şi de crearea de locuri de muncă.

Executivul comunitar pledează, totodată, pentru politici economice concentrate pe investiţii în transporturi, care să ţină cont de disparităţile regionale, măsuri de eficienţă energetică, de reducere a poluării. De asemenea, trebuie îmbunătăţită eficienţa achiziţiilor publice şi asigurarea implementării depline şi sustenabile a strategiei naţionale privind achiziţiile publice.

Comisia recomandă României să întărească guvernanţa corporativă a companiilor de stat şi să se asigure că iniţiativele legislative nu subminează securitate juridică, îmbunătăţind calitatea şi predictibilitatea luării deciziilor, inclusiv prin consultări cu toţi cei interesaţi, evaluări eficiente ale impactului şi raţionalizarea procedurilor administrative. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-01-2025 19:57

Tranzacții de peste 50 de milioane de lei în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii la Bursa de Valori București

Bursa de la București a închis mixt ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 50,30 milioane lei (10,11 milioane euro), de la 47,10 milioane lei (9,47 milioane euro), în ziua precedentă. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu schimburi de 1

Economic 10-01-2025 15:55

Burduja: Există fonduri pentru finanțarea proiectelor de modernizare a sistemului de termoficare; Primăria Capitalei trebuie să își facă treaba

Contractele de finanțare cu ELCEN au fost semnate în decembrie 2024, însă compania nu poate înainta cu aceste proiecte dacă Primăria Municipiului București nu își plătește datoria curentă de peste 1 miliard de lei către ELCEN, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES

Economic 10-01-2025 13:43

APIA: Înmatriculările de autoturisme electrificate au crescut cu 25,1%, în 2024

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4%, în luna decembrie 2024 față de intervalul similar din 2023, în timp ce pe segmentul mașinilor 'verzi' s-a consemnat un salt de 25,1%, pe întreg anul trecut, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Impor

Economic 10-01-2025 11:53

Burduja: Sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura hidrocentrala Răstolița

Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989 reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Energiei și sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura hidrocentrala Răstolița, prima terminată după mai bine de 34 de ani, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja. 'Una dintre priorităț

Economic 10-01-2025 11:39

Biletele de avion sunt mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie (analiză)

Ianuarie rămâne luna celor mai mici prețuri la biletele de avion, în medie cu până la 60% sub nivelul obișnuit către destinații precum Milano, Paris, Londra, Leeds, Malaga, Pescara, Viena, Londra sau Bari, arată o analiză publicată de o platformă de rezervări online. 'După îndelungi analize ale sistemelor de rezerva

Economic 10-01-2025 09:59

APIA: Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, respectiv rambursări provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a anunțat, vineri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 'În conformitate cu declarația de cheltuieli FEGA, transmisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultu

Economic 10-01-2025 09:49

Deficitul comercial a crescut cu 17,7%, la 30,054 miliarde de euro, în primele 11 luni din 2024

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2024 a fost de 30,054 miliarde de euro, mai mare cu 4,518 miliarde de euro (+17,7%) decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate vineri. Conform INS, în primele nouă luni ale

Economic 10-01-2025 09:34

Noile date publicate de INS arată o stagnare a PIB în T3 față de T2 2024

Produsul intern brut a stagnat în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, arată noile date provizorii (2) publicate vineri de Institutul Național de Statistică. În comunicările precedente, INS a arătat, inițial, o stagnare a PIB în T3 față de T2 (date ajustate sezonier publicate în 14 noiembrie)

Economic 09-01-2025 19:40

Holcim România va contesta în instanță decizia Consiliului Concurenței

Holcim România consideră decizia Consiliul Concurenței de a sancționa producătorii de ciment ca fiind 'lipsită de fundament' și anunță că va contesta în instanță sancțiunea prin care compania a fost amendată cu suma de 18,2 milioane de euro. 'Ca urmare a finalizării investigației privind piața cimentului, astăzi, Consil

Economic 09-01-2025 17:37

Ministrul Energiei: Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune

România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, pentru că nu are cu ce să înlocuiască în prezent aceste grupuri pe cărbune, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ne-am propus prelungirea termenelor d

Economic 09-01-2025 17:12

Burduja: Până la 1 februarie vom lua o decizie finală referitoare la schema de compensare-plafonare

Unul dintre scenariile de lucru aflate pe masă este păstrarea schemei de compensare-plafonare și după 1 aprilie 2025, iar o decizie finală va fi luată până pe 1 februarie, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel

Economic 09-01-2025 15:35

Hossu (Cartel Alfa): Trebuie să ne asigurăm că România menține o participare robustă în sectoare precum energie, apărare și infrastructură

CNS 'Cartel Alfa' își exprimă îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri pe care tendințele actuale de privatizare le pot provoca în România, solicitând menținerea participării statului în industriile de importanță strategică, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. 'În contextul p

Economic 09-01-2025 15:32

Comisarul european pentru Industrie, la București: Vom continua să susținem investițiile în sectorul bateriilor

Vom continua să susținem, la nivel european și la nivelul Comisiei Europene, sectorul bateriilor, mai ales investițiile în acest domeniu, a declarat joi Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială, care efectuează o vizită oficială la București. Împreună

Economic 09-01-2025 15:27

Investitorii, cu ochii ațintiți pe schimbările de politici pe care Donald Trump le va impune (analiză)

Investitorii urmăresc cu nerăbdare deciziile legate de tarifele vamale pe care Donald Trump le-ar putea lua odată ce va ajunge în Biroul Oval de la Casa Albă, iar acest lucru se vede pe piețele financiare, unde indicele S&P 500, Dow Jones și Nasdaq evoluează practic lateral, cu câștiguri sub 1% de la începutul anului până în prezent,

Economic 09-01-2025 13:46

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de 1,7 milioane lei unor operatori economici din turism

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi de 1,7 milioane lei unor operatori economici din turism, în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor desfășurate în perioada 16 decembrie 2024 - 7 ianuarie 2025, în zonele turistice cele mai frecventate în vacanța de iarnă din România. Conform reprezentanți