logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Budăi: Indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi sunt asigurate, în continuare, de Ministerul Muncii

Imagine din galeria Agerpres

Indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi vor fi, în continuare, asigurate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin grija Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială, iar suma alocată creşte, în 2019, la peste 11 miliarde de lei, de la 4,5 miliarde de lei, în 2018, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

"În urma foarte multor discuţii din spaţiul public, am un lucru foarte clar de precizat: indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi, cu handicap, cum le ştim conform Legii 448/2006, sunt în continuare asigurate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin grija Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială. Doar prestaţiile pentru însoţitori au rămas aşa cum erau începând din anul 2009 în grija UAT-urilor (Unităţi Administrativ - Teritoriale, n.r.), dar s-a schimbat doar titlul în buget, iar finanţarea va fi tot de la centru, suplimentată. Un exemplu avem în faptul că, în anul 2018, am cheltuit de la bugetul de stat 4,5 miliarde de lei, iar la acelaşi capitol în acest an găsim o sumă de peste 11 miliarde de lei. Totodată, avem cuprins în bugetul Ministerului Muncii pe anul 2019 sume necesare şi suficiente pentru plata pensiilor şi indemnizaţiilor asigurate şi plătite prin bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cum ar fi: indemnizaţii minime pentru pensionari, pensiile pentru agricultori, revoluţionari, foşti deţinuţi politici, persecutaţi etnici, veterani şi văduve de război, funcţionari, parlamentari, membri au uniunilor de creaţie etc", a spus Budăi.

 


Potrivit ministrului Muncii, bugetul pe 2019 al instituţiei pe care o conduce are cuprinse toate sumele necesare creşterilor de salarii şi pensii.

"Bugetul Ministerului Muncii pentru anul 2019 are în cuprindere toate sumele necesare creşterilor de salarii şi pensii şi toate sumele alocate sunt în mod suplimentar pe toate titlurile bugetului. Este, de asemenea, notabil că, în acest an, după 12 ani, la bugetul de pensii avem un excedent. În cifre, Ministerului Muncii îi este alocată, în anul 2019, suma 25,09 miliarde de lei. Astfel, în această sumă avem asigurate sumele necesare plăţii drepturilor de asistenţă socială, precum indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi, ajutoarele sociale, alocaţiile de stat pentru copii, alocaţiile pentru familii cu copii mulţi şi indemnizaţii pentru creşterea copilului, ajutoare pentru încălzire şi alte prestaţii şi indemnizaţii sociale", a afirmat Marius Budăi.

De asemenea, bugetul asigurărilor sociale prevede sumele necesare majorării punctului de pensie începând cu data de 1 septembrie 2019, iar veniturile estimate se ridică în acest an la valoarea de 71,48 miliarde de lei, în creştere cu 12,45% comparativ cu anul anterior.

"Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 prevede sumele necesare majorării punctului de pensie începând cu data de 1 septembrie 2019, dar şi pentru asigurarea a tot ceea ce înseamnă legea recalculării pensiilor pentru acele persoane care au lucrat în Grupa I şi Grupa a II-a de muncă şi nu au avut punctaj la grupă. Veniturile bugetare estimate în anul 2019 sunt de 71,84 miliarde de lei, în creştere cu 12,45% faţă de anul anterior. În anul 2019 nu avem nevoie de subvenţii de la bugetul de stat pentru plata pensiilor, ceea ce ne arată că măsurile din programul de guvernare au fost bune şi şi-au atins scopul, în pofida tuturor criticilor", a menţionat demnitarul.

Ministrul Muncii a făcut referire şi la bugetul asigurărilor de şomaj, despre care a precizat că va consemna un excedent de 2,5 miliarde de lei faţă de anul 2018.

"Bugetul asigurărilor de şomaj are, de asemenea, un excedent în sumă de 2,25 miliarde de lei, care vine pe fondul scăderii ratei şomajului la un mimim istoric de 3,1% pe anul 2019, situaţie posibilă prin măsurile create prin Programul de guvernare, şi anume prin încurajarea ocupării forţei de muncă. În acelaşi timp, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) are în derulare proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 400 de milioane de euro, de stimulare a angajatorilor şi a angajaţilor. De asemenea, se află în procedură de semnare a contractelor alte proiecte în valoare de încă 170 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, salariul mediu brut creşte şi în 2019 şi ajunge la 5.163 de lei, faţă de 4.502 lei în 2018 şi de 3.223 lei în 2017", a susţinut Budăi.

Acesta a adăugat, totodată, că, pe segmentul de asistenţă socială, ministerul de resort derulează un program prin care sunt suportate salariile asistenţilor sociali din primării.

"În legătură cu asistenţa socială, am participat recent la întâlnirea Asociaţiei Comunelor din România şi am constatat, acolo, cu surprindere, faptul că unii primari se plângeau că nu au bani să plătească asistenţi sociali. Le-am spus şi dumnealor acolo, repet şi aici, poate mai sunt primari care nu au participat sau nu au urmărit ştirile în ziua aceea. Ministerul Muncii derulează un Program de Interes Naţional (PIN), aprobat prin Hotărârea de Guvern 427/2018, prin care sunt suportate salariile asistenţilor sociali din primării. Din păcate, până la momentul actual, avem zero cereri depuse", a subliniat ministrul.

În acest context, Budăi a făcut un apel către primari să depună la Ministerul Muncii cereri pentru plata acestor drepturi. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-01-2025 18:23

Burduja: La hidro am pierdut anul trecut circa 4.000 GWh; 2% din producția de energie a fost de la prosumatori

Producția de energie hidroelectrică a scăzut anul trecut cu circa 4.000 GWh, din cauza secetei, dar s-a înregistrat o creștere pe partea de fotovoltaice, iar prosumatorii au asigurat 2% din toată producția de electricitate, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'La nuclear suntem cu cifre similare (celor din 2023 n.r), mizăm și am

Economic 14-01-2025 18:07

Burduja: Capacitatea de interconexiune a României a crescut și putem miza pe aproape 4.000 de MW, în prezent

Capacitatea de interconexiune a României a crescut ca urmare a investițiilor derulate de Transelectrica în ultimii ani și în prezent putem miza pe importuri de aproape 4.000 de MW, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul ședinței Comandamentului energetic de iarnă. 'Vreau să felicit Transelectrica pentru inves

Economic 14-01-2025 15:43

Echipamentul electric al Unității 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor, este izolat și se fac investigații; fără impact pe partea nucleară (Nuclearelectrica)

Echipamentul electric al Unității 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marți de un incendiu minor, este în prezent izolat și se fac investigații pentru i

Economic 14-01-2025 14:39

Arcada și Alstom, câștigătoarele licitației pentru modernizarea infrastructurii CF dintre stațiile București Nord-Jilava-Giurgiu Nord-Frontieră-lot 2

Asocierea Railworks, formată din Arcada Company (lider asociere) și Alstom Transport (asociat), a câștigat procedura de licitație publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii de cale ferată dintre stațiile București Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră - lot 2, informează, marți, CFR SA. Oferta finan

Economic 14-01-2025 14:32

Izvoranu (Confederația 'Patronatul Român'): Abordarea asta rigidă de înăsprire a mediului fiscal este cea mai proastă opțiune

Abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul, a declarat, marți, Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației 'Patronatul Român'. 'În general, abordarea asta rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate l

Economic 14-01-2025 14:04

Wizz Air reîncepe să opereze curse regulate de pe Aeroportul Băneasa

Wizz Air reia, de miercuri, operarea curselor regulate de pasageri de pe Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, a anunțat, marți, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Primele zboruri au ca destinații Napoli și Cracovia. Wizz Air urmează să deschidă operarea de pe AIBB-AV și către Varșovia și Abu Dhabi, preci

Economic 14-01-2025 13:30

Vânzările de locuințe au crescut în 2024 cu 7,6% în București și Ilfov și cu 6,6% la nivel național (analiză)

Vânzările de case și apartamente au crescut anul trecut cu 7,6% în București și Ilfov față de rezultatul înregistrat în 2023, în timp ce la nivel național s-au vândut cu 6,6% mai multe locuințe, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară SVN România, pe baza statisticilor oficiale, remisă marți AGER

Economic 14-01-2025 13:14

Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, A8, a fost publicat în SEAP

Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii (A8), a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea acestuia fiind cuprinsă între 64 și 75 milioane lei (fără TVA), a informat marți Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), pe pagina de Facebook.

Economic 14-01-2025 12:47

Chisăliță (AEI): Ofertele de preț pentru energie electrică sunt de până la 13 ori mai mari după 1 aprilie

Consumatorii de energie electrică sunt invitați să încheie contracte avantajoase pe platforma ANRE - Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice, însă aceștia riscă să încheie contracte păguboase accesând această platformă, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Potrivi

Economic 14-01-2025 12:00

Grupul DIGI, contribuție de peste 1,3 miliarde de lei la bugetul de stat în anul 2024

Grupul DIGI a virat în cursul anului 2024 la bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei, reprezentând taxele, contribuțiile și impozitele aferente activităților desfășurate de toate entitățile sale din România. 'Compania pune în practică o strategie de business bazată pe investiții sustenabile și tehnologii avansate,

Economic 14-01-2025 11:12

Cererile de rambursare a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură se depun până pe 31 ianuarie (APIA)

Potențialii beneficiari ai ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură pot depune, până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile aferente trimestrului IV al anului 2024, a anunțat marți Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură

Economic 14-01-2025 11:01

Serviciile poștale, margarina și fructele proaspete, în topul scumpirilor din decembrie 2024

Serviciile poștale, fructele proaspete și margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în decembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poștale a urcat luna trecută cu 17,82%, comparativ cu decembrie

Economic 14-01-2025 10:36

CCIB: Firmele bucureștene au derulat operațiuni de comerț internațional de peste 40 miliarde de euro, în opt luni din 2024

Firmele cu sediul social în Municipiul București au derulat, în primele opt luni ale anului 2024, operațiuni de comerț internațional în valoare de 40,1 miliarde de euro, reprezentând 28% din comerțul exterior al României, fiind astfel pe primul loc la nivel național. Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț și

Economic 14-01-2025 09:47

APCE: ANAF aplică un tratament discriminatoriu pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori. 'Deciziile contradictorii ale agențiilor ANAF din diferite județe creează con

Economic 14-01-2025 09:24

Rata anuală a inflației a urcat la 5,14%, în decembrie 2024

Rata anuală a inflației a urcat, în luna decembrie 2024, la 5,14%, de la 5,11% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,09%, cele nealimentare cu 4,38%, iar serviciile cu 7,10%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). 'Indicele prețurilor de cons