Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, după ce culturile au fost afectate de ger

Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, în condițiile în care culturile horticole au fost 'compromise grav' după două episoade de ger, potrivit unui comunicat al Asociației Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli 'Fruleg-Ro'.
Conform sursei citate, în caz contrar va urma o serie de falimente în sectorul pomicol, cu o rată crescută a șomajului, ca urmare a disponibilizării lucrătorilor care activează în această ramură a agriculturii. Reprezentanții asociației susțin că producătorii de fructe și legume s-au confruntat cu două episoade severe de ger, unul în ultima decadă a lunii februarie și altul în perioada 6-11 aprilie, care 'au compromis grav culturile horticole'.
Apelul public a fost lansat către Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și către Administrația Prezidențială, în contextul 'unei crize agricole cu impact direct, major și de durată asupra securității alimentare și economice a României'.
Astfel, reprezentanții Fruleg propun unele măsuri concrete, precum: despăgubirea producătorilor afectați, proporțional cu pierderile reale, acces facilitat la credite cu dobândă subvenționată și garanții de stat, măsuri fiscale adaptate situației de calamitate - inclusiv amânări sau scutiri, aplicarea Legii 170/ 2023 privind ajutorul de stat promis pentru producătorii de fructe, legume și cartofi.
Totodată, reprezentanții asociației solicită introducerea asigurărilor parametrice în Ghidul Submăsurii 17.1, după modelul european, pentru reflectarea reală a fenomenelor, nu doar a unor date calendaristice și accesarea urgentă a fondurilor europene din rezerva agricolă a UE.
Potrivit asociației, măsurile propuse vizează conservarea unui sector-cheie al economiei naționale. 'Vom solicita, imediat după centralizarea pagubelor, o întâlnire cu reprezentanții Guvernului României, MADR, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, precum și ai instituțiilor implicate în securitatea alimentară și economică din cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Solicităm ca la această întâlnire să fie prezenți și reprezentanți ai institutelor de cercetare din România, pentru a confirma amploarea dezastrului.', se mai spune în comunicat.
Reprezentanții Fruleg susțin că este prima dată când atât de multe specii, din întreaga țară, sunt afectate simultan.
'Două episoade severe de ger - unul în ultima decadă a lunii februarie și altul în perioada 6-11 aprilie - au compromis grav culturile horticole. Aceste evenimente meteorologice extreme au afectat în totalitate mii de hectare de livezi și culturi legumicole din întreaga țară. Practic, întreaga ramură horticolă, care are o pondere importantă în economie și în viața socială, este aproape în totalitate compromisă. Episoade similare s-au mai înregistrat pe teritoriul României, însă au avut un caracter izolat sau, chiar dacă au fost generalizate, nu au avut aceeași durată și intensitate. Cataclismul meteorologic despre care cerem autorităților publice să ia act, prin măsuri economico-financiare de susținere, este fără precedent în istoria post-revoluționară a României, prin întindere, magnitudine și impact socio-economic.', se menționează în comunicat.
Potrivit asociației, lipsa sprijinului din partea autorităților va duce la o serie de falimente în sectorul pomicol și la o rată crescută a șomajului, ca urmare a disponibilizării lucrătorilor care activează în această ramură a agriculturii.
'Trebuie ținut cont de faptul că aproape toți membrii acestei asociații au investiții în curs de amortizare, contracte de finanțare pentru proiecte din fonduri europene sau guvernamentale în derulare sau în pregătire, precum și investiții proprii în utilaje, echipamente, plantații tinere, sisteme de susținere, sisteme antigrindină, sisteme de irigații, spații de depozitare și condiționare a fructelor. Asupra tuturor acestor investiții, care contribuie la o economie locală competitivă, planează riscul falimentului și al abandonului', se mai spune în document.
Potrivit sursei citate, este evident că producția autohtonă de fructe va atinge în acest an un minim istoric, forțând procesatorii să se orienteze spre piețe concurente la costuri mult mai ridicate.
'Deficitul comercial al României va fi afectat negativ, probabil în favoarea unor piețe non-UE. În absența unui sprijin consistent, această situație riscă să se perpetueze și în anii următori, din cauza lipsei intervențiilor pentru conservarea livezilor. Efectul de 'bulgăre de zăpadă' riscă să afecteze și alți întreprinzători români, de la procesatori și comercianți, până la operatori logistici și furnizori de inputuri agricole. Reiterăm că riscurile rezultate din această calamitate au potențialul de a amplifica dezechilibrele din piața autohtonă pentru mulți ani, în lipsa unor măsuri ferme și rapide. Social vorbind, trebuie înțeles că lucrările necesare în livezi, indiferent de producție (tratamente fitosanitare, tăieri în verde), se fac în principal cu muncitori necalificați din mediul rural. Dacă producătorii nu vor putea plăti acești muncitori, aceștia vor intra în șomaj, împovărând și mai mult sistemul de protecție socială al României.', precizează sursa citată.
Fruleg atrage atenția asupra faptului că deciziile luate în perioada imediat următoare vor determina soarta acestei ramuri esențiale din agricultură românească.
'În cazul unei lipse de reacție, toată lumea va avea de pierdut, respectiv agricultorii, consumatorii și statul.', se mai spune în document.
Asociația 'Fruleg- Ro' reunește cele mai mari 50 de organizații și cooperative de producători de fructe și legume din întreaga țară, ce exploatează marea majoritate a suprafețelor organizate în structuri industriale. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până la 30 septembrie 2025 (proiect)
Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni, până la data de 30 septembrie 2025, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat joi pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 'Prezenta ordonanță reglementează prorogarea unor termene, după cum urmează: prelunge
Tichet electronic de energie de 50 lei/lună pentru persoanele vulnerabile (proiect)
Persoanele vulnerabile ar urma să beneficieze de un tichet electronic de energie în valoare de 50 lei pe lună, după data de 1 iulie, când încetează schema de compensare/plafonare, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat joi pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Ar urma s
Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare ar putea fi stabilit până la 300 lei brut/lună, pentru bugetari (proiect)
Cuantumul sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare ar putea fi stabilit până la 300 lei brut lunar, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat joi pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. ''În rapor
Dinescu (UNTRR): Transportul rutier acoperă 50,4% din mobilitatea colectivă în Europa; în România, procentul este doar de 34 %
Transportul rutier acoperă 50,4% din mobilitatea colectivă în Europa, în timp ce în România acest procent este doar de 34%, ceea ce ne arată că pe piața locală este loc de creștere substanțială în perioada următoare, a declarat, joi, președintele IRU și secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (
Președintele ANSVSA propune optimizarea operațiunilor de export cu Republica Algeriană
Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a propus partenerilor algerieni elaborarea unui draft de contract legat de operațiunile de export de ovine vii, în vederea optimizării schimburilor comerciale viitoare. Potrivit unei
VIDEO Pîslaru, despre PNRR: Segmente din A7 și A8 nu au înregistrat progres fizic; să nu ne amăgim că pot fi terminate până la sfârșitul anului viitor
Segmente din Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, nu au înregistrat un progres fizic pe construcția respectivă, astfel că nu vor putea fi terminate până anul viitor, a afirmat joi ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru. Po
Hidroelectrica: Instanța a închis procedura insolvenței împotriva Hidroserv
Instanța a închis procedura insolvenței împotriva debitoarei SSH Hidroserv SA, prin reinserție în circuitul economic, informează Hidroelectrica, printr-un comunicat remis, joi, Bursei de Valori București. ''Hidroelectrica informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în conformitate cu Hotărâre
Tudorel Andrei (INS): Între 12 și 15% din transportul pentru turism este realizat cu autobuze și autocare
Între 12 și 15% din transportul pentru turism este realizat prin intermediul autobuzelor și autocarelor, cea mai mare parte fiind curse regulate, a declarat, joi, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, la un eveniment de specialitate. ''Activitatea de transport în perioada 2021 - 2024 a cres
Voican (ANAT): Tăind voucherele de vacanță, oamenii se duc în concedii în străinătate și duc banii afară; una spunem și alta aplicăm
Începutul anului turistic 2025 este slab, iar sectorul riscă să sufere atât pe fondul scăderii nivelului de trai al populației, dar și al majorării TVA la 19%, a afirmat, joi, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, în marja unui eveniment. Întrebat cum pare s
VIDEO Pîslaru, despre PNRR: Au ieșit din finanțare 100 de școli care erau incluse în programul de digitalizare
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru, a afirmat joi că au ieșit din finanțare prin PNRR 100 de școli care erau incluse în programul de digitalizare, iar pentru 409 de unități de învățământ profesional și tehnic nu există timpul fizic să fie pusă zona de laboratoare. Pe de altă parte, 57
VIDEO Pîslaru, despre PNRR: Există un număr de patru, cinci spitale care nu au progres deloc; încercăm să salvăm ce se mai poate salva
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru, a afirmat joi că patru, cinci spitale nu au înregistrat niciun progres în ceea ce privește investițiile din PNRR, iar pentru acestea nu crede că cineva ar putea susține că se pot face până anul viitor.
Daraban (CCIR): Portul Constanța - punct nodal în comerțul cu țările din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și Asia
Portul Constanța este un punct nodal pentru comerțul cu țările din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și Asia, a declarat, joi, la Forumul de Afaceri România - Japonia, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. ''Portul Constanța reprezintă astăzi mult mai mult decât o simplă in
Voican (ANAT): Uniformizarea turismului la cota maximă standard a TVA de 19% este o măsură proastă
Creșterea TVA în turism la 19% este o măsură proastă, iar primul sacrificat pare să fie turismul de incoming, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, în marja unui eveniment. ''E clar că acest guvern trebuie să facă ceva, toți știm, dar am vrea să
VIDEO Ministrul Investițiilor, despre PNRR: 7,8 miliarde de euro, suma proiectelor de investiții cu semnul întrebării privind implementarea
Suma proiectelor de investiții care ridică un semn de întrebare în acest moment privind capacitatea de a fi implementate prin Planul Național de Redresare și Reziliență se ridică la 7,8 miliarde de euro, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru.
Peste 130.000 de joburi noi și 5,1 milioane de aplicări, înregistrate în primul semestru (analiză)
Peste 130.000 de joburi noi și 5,1 milioane de aplicări au fost înregistrate în prima jumătate a anului 2025 pe o platformă de recrutare online, candidații din segmentul entry level fiind cei mai căutați, în timp ce categoria de vârstă 25-35 de ani a fost cea care a aplicat cel mai mult. Potrivit unei analize