Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, după ce culturile au fost afectate de ger

Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, în condițiile în care culturile horticole au fost 'compromise grav' după două episoade de ger, potrivit unui comunicat al Asociației Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli 'Fruleg-Ro'.
Conform sursei citate, în caz contrar va urma o serie de falimente în sectorul pomicol, cu o rată crescută a șomajului, ca urmare a disponibilizării lucrătorilor care activează în această ramură a agriculturii. Reprezentanții asociației susțin că producătorii de fructe și legume s-au confruntat cu două episoade severe de ger, unul în ultima decadă a lunii februarie și altul în perioada 6-11 aprilie, care 'au compromis grav culturile horticole'.
Apelul public a fost lansat către Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și către Administrația Prezidențială, în contextul 'unei crize agricole cu impact direct, major și de durată asupra securității alimentare și economice a României'.
Astfel, reprezentanții Fruleg propun unele măsuri concrete, precum: despăgubirea producătorilor afectați, proporțional cu pierderile reale, acces facilitat la credite cu dobândă subvenționată și garanții de stat, măsuri fiscale adaptate situației de calamitate - inclusiv amânări sau scutiri, aplicarea Legii 170/ 2023 privind ajutorul de stat promis pentru producătorii de fructe, legume și cartofi.
Totodată, reprezentanții asociației solicită introducerea asigurărilor parametrice în Ghidul Submăsurii 17.1, după modelul european, pentru reflectarea reală a fenomenelor, nu doar a unor date calendaristice și accesarea urgentă a fondurilor europene din rezerva agricolă a UE.
Potrivit asociației, măsurile propuse vizează conservarea unui sector-cheie al economiei naționale. 'Vom solicita, imediat după centralizarea pagubelor, o întâlnire cu reprezentanții Guvernului României, MADR, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, precum și ai instituțiilor implicate în securitatea alimentară și economică din cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Solicităm ca la această întâlnire să fie prezenți și reprezentanți ai institutelor de cercetare din România, pentru a confirma amploarea dezastrului.', se mai spune în comunicat.
Reprezentanții Fruleg susțin că este prima dată când atât de multe specii, din întreaga țară, sunt afectate simultan.
'Două episoade severe de ger - unul în ultima decadă a lunii februarie și altul în perioada 6-11 aprilie - au compromis grav culturile horticole. Aceste evenimente meteorologice extreme au afectat în totalitate mii de hectare de livezi și culturi legumicole din întreaga țară. Practic, întreaga ramură horticolă, care are o pondere importantă în economie și în viața socială, este aproape în totalitate compromisă. Episoade similare s-au mai înregistrat pe teritoriul României, însă au avut un caracter izolat sau, chiar dacă au fost generalizate, nu au avut aceeași durată și intensitate. Cataclismul meteorologic despre care cerem autorităților publice să ia act, prin măsuri economico-financiare de susținere, este fără precedent în istoria post-revoluționară a României, prin întindere, magnitudine și impact socio-economic.', se menționează în comunicat.
Potrivit asociației, lipsa sprijinului din partea autorităților va duce la o serie de falimente în sectorul pomicol și la o rată crescută a șomajului, ca urmare a disponibilizării lucrătorilor care activează în această ramură a agriculturii.
'Trebuie ținut cont de faptul că aproape toți membrii acestei asociații au investiții în curs de amortizare, contracte de finanțare pentru proiecte din fonduri europene sau guvernamentale în derulare sau în pregătire, precum și investiții proprii în utilaje, echipamente, plantații tinere, sisteme de susținere, sisteme antigrindină, sisteme de irigații, spații de depozitare și condiționare a fructelor. Asupra tuturor acestor investiții, care contribuie la o economie locală competitivă, planează riscul falimentului și al abandonului', se mai spune în document.
Potrivit sursei citate, este evident că producția autohtonă de fructe va atinge în acest an un minim istoric, forțând procesatorii să se orienteze spre piețe concurente la costuri mult mai ridicate.
'Deficitul comercial al României va fi afectat negativ, probabil în favoarea unor piețe non-UE. În absența unui sprijin consistent, această situație riscă să se perpetueze și în anii următori, din cauza lipsei intervențiilor pentru conservarea livezilor. Efectul de 'bulgăre de zăpadă' riscă să afecteze și alți întreprinzători români, de la procesatori și comercianți, până la operatori logistici și furnizori de inputuri agricole. Reiterăm că riscurile rezultate din această calamitate au potențialul de a amplifica dezechilibrele din piața autohtonă pentru mulți ani, în lipsa unor măsuri ferme și rapide. Social vorbind, trebuie înțeles că lucrările necesare în livezi, indiferent de producție (tratamente fitosanitare, tăieri în verde), se fac în principal cu muncitori necalificați din mediul rural. Dacă producătorii nu vor putea plăti acești muncitori, aceștia vor intra în șomaj, împovărând și mai mult sistemul de protecție socială al României.', precizează sursa citată.
Fruleg atrage atenția asupra faptului că deciziile luate în perioada imediat următoare vor determina soarta acestei ramuri esențiale din agricultură românească.
'În cazul unei lipse de reacție, toată lumea va avea de pierdut, respectiv agricultorii, consumatorii și statul.', se mai spune în document.
Asociația 'Fruleg- Ro' reunește cele mai mari 50 de organizații și cooperative de producători de fructe și legume din întreaga țară, ce exploatează marea majoritate a suprafețelor organizate în structuri industriale. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC: Amendă de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care comercializa produse de origine animală
Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care funcționează și comercializează pe persoană fizică produse de origine animală, unde au fost găsite o serie de nereguli privind normele de protecție a mediului și sănătății publice.
Bursa de Valori București a închis pe verde ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a închis marți în creștere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,48 milioane de lei (9,13 milioane de euro), din care 36,69 milioane de lei (7,37 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacț
ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false
Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că 'au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor'. 'Pentru siguranța dumneavoastră, vă
Burduja: Am luat măsuri pentru fiecare tip de producător pentru reducerea producției de energie, de Paște
Consumul de energie de Paște va fi unul mic, iar producția trebuie să fie la un nivel adecvat, pentru a nu exista probleme de adecvanță și de tensiune la nivelul sistemului, motiv pentru care au fost luate măsuri pe fiecare tip de producător, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Astfel, la Hidroelectrica se vor opri hidroa
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași, un contract în valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'Au fost depuse 5 oferte pentru construcția lotului 3 al aut
Soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, pe agenda discuțiilor dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și ANSVSA
Identificarea unor soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, consolidarea relațiilor internaționale și adaptarea la noile reglementări europene și globale au reprezentat subiecte de discuții, în cadrul unei întâlniri, dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și cei ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranț
ANAR a atribuit, prin licitație, aproape 70% dintre subsectoarele de plajă pentru următorii 10 ani
Aproape 70% dintre subsectoarele de plajă propuse spre închiriere au fost atribuite pentru sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat, marți, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'În urma organizării de către Administrația Națională 'Apele Româ
FNGCIMM trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic (ministru)
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic, pentru a acționa complementar în sectoarele, industriile și în zona companiilor unde se identifică deficiențe, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna
Andrei Cionca: Observăm o scădere de peste un punct în încrederea managerilor români în economia României
Indicele Confidex privind încrederea în economie este 51,3 pentru primul semestru din 2025, aproape identic cu cel din semestrul II din 2024 (52), dar în scădere față de cel din primul semestru din 2024, când se situa la 52,5, a afirmat, marți, inițiatorul studiului CONFIDEX, Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și A
VIDEO STB: Un tramvai de epocă pe traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui
Un tramvai de epocă va străbate joi, 17 aprilie, traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui, aceasta fiind 'o surpriză de sărbătoare pentru cei mici și cei mari', informează Societatea de Transport București (STB). Conform unui comunicat al societății, Tramvaiul Iepurașului va pleca la ora 14:00 în această cu
România, printre țările UE cu cele mai mici rate de ocupare în 2024
Aproximativ 197,6 milioane de persoane în vârstă de muncă (20-64 ani) din Uniunea Europeană erau ocupate în 2024, ceea ce înseamnă o rată de ocupare de 75,8%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul colectării datelor statistice, conform Eurostat. În cazul UE, rata de ocupare a crescut cu 0,5 puncte
Andrei Cionca: Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor; problema o reprezintă impactul indirect
Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor, dar problema o reprezintă impactul indirect, respectiv cum vor fi afectați clienții companiilor din România, a explicat, marți, Andrei Cionca, inițiatorul studiului CONFIDEX și cofondator Roca Investments. 'Economia României, din ce vede
România se numără printre țările UE cu cele mai ample scăderi ale producției industriale în luna februarie
Producția industrială în UE a crescut în februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai ample scăderi ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, marți, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în fe
Pericolul companiilor 'zombie'' se extinde în economie (analiză)
Numărul companiilor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească, iar datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona 'zombie', arată o analiză Sierra Quadrant. Firmele 'zombie' sunt companiile care a
Ivan: Normele de accesare a voucherelor de vacanță ar putea fi aprobate săptămâna aceasta
Hotărârea de Guvern privind noile norme de accesare a voucherelor de vacanță, care se utilizează pentru plata a 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, a fost trimisă luni spre avizare, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan I