Ivan: Finanțarea Start-Up Nation se va face din fonduri europene, nu se va pune presiune pe buget și se va stimula producția

Finanțarea programului Start-Up Nation se va face numai din fonduri europene, nu se va mai pune presiune pe bugetul de stat și se va stimula direct producția din România, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, cu ocazia inaugurării platformei oficiale de înscriere pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.
'O premieră pentru finanțarea programului Start-Up Nation o reprezintă faptul că sunt surse de finanțare 100% din fonduri europene și nu mai punem presiune pe bugetul de stat. Toți acești beneficiari, în momentul în care vor semna contractul de finanțare, vor beneficia și de un avans de 50% din suma în baza căreia se va întocmi și aproba business-planul. Vorbim despre o stimulare directă a producției din România, nu doar despre servicii, ci și despre punctaje suplimentare pentru cei care fac producție, începând cu procesarea de alimente, lapte, carne, pește, legume, fructe și continuând cu echipamente informatice și producția de componente pentru segmentul IT și telekom, digital', a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a lansat oficial platforma informatică în care toți antreprenorii tineri până în 35 de ani care doresc să-și înființeze o afacere vor putea să se înscrie pentru cursuri de antreprenoriat. În perioada următoare ei vor fi selectați pentru cursuri care vor dura 40 ore minimum și vor putea fi astfel eligibili să pregătească un plan de afaceri pentru Start-Up Nation 2025. 'Programul va finanța 7.500 de companii din România cu o sumă de 50.000 euro nerambursabili pentru fiecare companie, care reprezintă automat 90% din totalul investiției în cadrul unui astfel de proiect, cu o finanțare minimă din partea fiecărui beneficiar de 10%', a afirmat ministrul Ivan.
Acesta îi sfătuiește pe cei care aplică să vină cu un capital propriu cât mai mare, în condițiile în care ei urmează să fie departajați, de exemplu, la același nivel de punctaj, în funcție de cofinanțarea pe care o prezintă fiecare.
'Este o platformă informatică care, în materie de încărcare a documentelor, de selecție a eligibilității tuturor aplicanților, va putea să asigure cel puțin 60% din tot fluxul procedural și administrativ cu intervenție umană zero, urmând ca toți colegii mei din Direcția de IMM-uri să facă într-un final o verificare, de corelație între achizițiile propuse în cadrul planului de afaceri și codurile CAEN aferente business-ului, folosind analiza umană, în contextul în care nu am vrut să venim cu un șablon restrictiv pentru acei antreprenori care vor să investească în Start-Up Nation 2025', a arătat ministrul.
El a precizat că sunt alocate în total 450 de milioane de euro, din care 300 de milioane de euro pentru tinerii până în 30 de ani, iar 150 de milioane de euro pentru cei până în 35 de ani din zonele defavorizate. Sunt excluse persoanele din regiunea București-Ilfov care are o dezvoltare economică mult mai ridicată.
'Astăzi încep înscrierile pentru cursanții care vor dori să urmeze cursuri de antreprenoriat, urmând să parcurgă acest curs până în 15 august. Cei care vor începe mai repede vor termina la timp și începând cu 1 iunie până în 1 octombrie vor putea să se înscrie cu business-planul în platforma informatică, urmând ca ei să fie evoluați începând cu 1 octombrie. În funcție de modul în care vor fi evaluați cât mai rapid, primii care vor fi în acest program vor putea să-și semneze contractele începând cu data de 15 octombrie', a menționat ministrul IMM-urilor.
Ivan a afirmat că o prioritate a guvernării este susținerea IMM-urilor, în condițiile în care aproximativ 40% din tot ceea ce înseamnă PIB-ul României este gestionat de acest segment.
'Aproximativ 40% din tot ceea ce înseamnă PIB-ul României este gestionat de către IMM-uri, iar un motor important pentru economia românească îl reprezintă companiile mici și mijlocii. Așa că, pe lângă dialogul constant, vrem să venim și cu soluții clare pentru dezvoltarea acestui segment economic extrem de important. Iar Start-Up Nation, cu acest buget de 450 de milioane de euro, reprezintă cu adevărat un program eficient, clar, concret, pentru stimularea IMM-urilor. Sprijinirea IMM-urilor este o prioritate pentru ministerul nostru. IMM-urile sunt cel mai mare angajator din economia românească, cu 40% dintre locurile de muncă. Vom crea peste 15.000 de noi locuri de muncă prin acest program. În premieră, platforma informatică va folosi tehnologii de ultimă generație pentru a automatiza aproximativ 60% din fluxul procedural și administrativ, fără intervenție umană - în ceea ce privește încărcarea documentelor și evaluarea eligibilității aplicanților', a precizat ministrul Bogdan Ivan.
Înscrierea în program se realizează prin platforma electronică dedicată, https://minimis.imm.gov.ro/. Ghidul de utilizare a aplicației este disponibil la adresa https://economie.gov.ro/start-up-nation-ghid-de-utilizare-a-aplicatiei-minimis-imm-gov-ro/.
Viitorii antreprenori pot selecta furnizorul de formare profesională și aleg formatul de desfășurare a cursurilor: fie în sistem online, fie în format fizic, în una dintre locațiile puse la dispoziție de organizatori. Lista completă a furnizorilor contractați de MEDAT, alături de detalii despre locațiile și modalitățile de desfășurare a cursurilor, este disponibilă în aplicația informatică.
În prima oră, au fost înregistrate 6.287 de aplicații.
Platforma electronică va rămâne activă până la ocuparea integrală a locurilor disponibile pentru cursuri, fiind prevăzută și o listă de rezervă. Cursurile se vor desfășura pe durata a 4 luni calendaristice, iar la finalizarea acestora participanții vor primi o adeverință/certificat de absolvire. În urma obținerii acestui document, absolvenții care intenționează să aplice pentru finanțare prin programul Start-Up Nation vor avea obligația de a înființa și înregistra la ONRC o societate.
Prin intermediul programului Start-Up Nation 2024-2025, MEDAT oferă sprijin financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei (circa 50.000 de euro) pentru cel puțin 7.500 de beneficiari, cu obiectivul de a genera un minimum de 15.000 de noi locuri de muncă.
Programul Start-Up Nation, ajuns la a patra ediție, este structurat pe doi piloni principali: Pilonul I - Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295.750.000 euro, echivalent în lei, destinat tinerilor sub 30 de ani, atât în regiunile mai puțin dezvoltate, cât și în București-Ilfov; Pilonul II - Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului, cu un buget de 150.435.295 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă persoanele din regiunile mai puțin dezvoltate. Grupul țintă din Pilonul II se va încadra în una din următoarele categorii eligibile: tineri cu vârsta de între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți; persoane în căutarea unui loc de muncă; șomeri; șomeri de lungă durată; persoane inactive și persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.
Bugetul total al celei de-a patra ediții Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, provenind din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC: Amendă de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care comercializa produse de origine animală
Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care funcționează și comercializează pe persoană fizică produse de origine animală, unde au fost găsite o serie de nereguli privind normele de protecție a mediului și sănătății publice.
Bursa de Valori București a închis pe verde ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a închis marți în creștere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,48 milioane de lei (9,13 milioane de euro), din care 36,69 milioane de lei (7,37 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacț
ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false
Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că 'au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor'. 'Pentru siguranța dumneavoastră, vă
Burduja: Am luat măsuri pentru fiecare tip de producător pentru reducerea producției de energie, de Paște
Consumul de energie de Paște va fi unul mic, iar producția trebuie să fie la un nivel adecvat, pentru a nu exista probleme de adecvanță și de tensiune la nivelul sistemului, motiv pentru care au fost luate măsuri pe fiecare tip de producător, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Astfel, la Hidroelectrica se vor opri hidroa
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași, un contract în valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'Au fost depuse 5 oferte pentru construcția lotului 3 al aut
Soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, pe agenda discuțiilor dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și ANSVSA
Identificarea unor soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, consolidarea relațiilor internaționale și adaptarea la noile reglementări europene și globale au reprezentat subiecte de discuții, în cadrul unei întâlniri, dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și cei ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranț
ANAR a atribuit, prin licitație, aproape 70% dintre subsectoarele de plajă pentru următorii 10 ani
Aproape 70% dintre subsectoarele de plajă propuse spre închiriere au fost atribuite pentru sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat, marți, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'În urma organizării de către Administrația Națională 'Apele Româ
FNGCIMM trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic (ministru)
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic, pentru a acționa complementar în sectoarele, industriile și în zona companiilor unde se identifică deficiențe, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna
Andrei Cionca: Observăm o scădere de peste un punct în încrederea managerilor români în economia României
Indicele Confidex privind încrederea în economie este 51,3 pentru primul semestru din 2025, aproape identic cu cel din semestrul II din 2024 (52), dar în scădere față de cel din primul semestru din 2024, când se situa la 52,5, a afirmat, marți, inițiatorul studiului CONFIDEX, Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și A
VIDEO STB: Un tramvai de epocă pe traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui
Un tramvai de epocă va străbate joi, 17 aprilie, traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui, aceasta fiind 'o surpriză de sărbătoare pentru cei mici și cei mari', informează Societatea de Transport București (STB). Conform unui comunicat al societății, Tramvaiul Iepurașului va pleca la ora 14:00 în această cu
România, printre țările UE cu cele mai mici rate de ocupare în 2024
Aproximativ 197,6 milioane de persoane în vârstă de muncă (20-64 ani) din Uniunea Europeană erau ocupate în 2024, ceea ce înseamnă o rată de ocupare de 75,8%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul colectării datelor statistice, conform Eurostat. În cazul UE, rata de ocupare a crescut cu 0,5 puncte
Andrei Cionca: Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor; problema o reprezintă impactul indirect
Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor, dar problema o reprezintă impactul indirect, respectiv cum vor fi afectați clienții companiilor din România, a explicat, marți, Andrei Cionca, inițiatorul studiului CONFIDEX și cofondator Roca Investments. 'Economia României, din ce vede
România se numără printre țările UE cu cele mai ample scăderi ale producției industriale în luna februarie
Producția industrială în UE a crescut în februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai ample scăderi ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, marți, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în fe
Pericolul companiilor 'zombie'' se extinde în economie (analiză)
Numărul companiilor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească, iar datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona 'zombie', arată o analiză Sierra Quadrant. Firmele 'zombie' sunt companiile care a
Ivan: Normele de accesare a voucherelor de vacanță ar putea fi aprobate săptămâna aceasta
Hotărârea de Guvern privind noile norme de accesare a voucherelor de vacanță, care se utilizează pentru plata a 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, a fost trimisă luni spre avizare, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan I