logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fondul Proprietatea: Plafonarea preţului la gaze este ilegală şi pune în pericol independenţa energetică a României

Imagine din galeria Agerpres

Plafonarea preţului la gaze este o măsură care contravine legislaţiei româneşti şi europene şi, totodată, pune în pericol investiţiile şi independenţa energetică a României, se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea, remis, vineri, AGERPRES.

Fondul Proprietatea îşi exprima îngrijorarea "majoră" cu privire la intenţia Guvernului de a plafona preţul gazelor naturale din producţia interna la aproximativ 70% din preţul curent de pe piaţă, aşa cum reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat recent de Ministerul Finanţelor Publice.

"Dacă va fi adoptată, Hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieţei libere şi de a liberaliza piaţa gazelor naturale. Această măsura va avea un impact extrem de dăunător asupra economiei şi a atractivităţii pieţei pentru investitori, descurajând investiţiile directe străine în ţară. Independenţa energetică a României va fi pusă în pericol, iar ţara s-ar putea afla în situaţia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preţuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control", spun oficialii Fondului.

Mai mult, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu şi posibil şi a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuţiilor industriei de gaze la bugetul de stat.

"În calitate de investitori financiari, suntem foarte surprinşi şi îngrijoraţi că Guvernul ar putea şterge cu buretele ani întregi în care şi-a construit credibilitatea în faţa comunităţii internaţionale, printr-o singura decizie. Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din România şi investitorii instituţionali internaţionali au investit cu buna credinţă în piaţa de capital din România, în companii precum Romgaz şi OMV Petrom, ca acum să vadă valoarea acestor investiţii distrusă de Guvern, prin acest proiect", a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, prin anunţarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reuşeşte să şteargă peste 600 de milioane de lei din valoarea propriilor investiţii în Romgaz şi OMV Petrom, precum şi peste 1,45 miliarde lei din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi.

"Plafonarea în mod arbitrar a preţului gazelor ar arunca România în trecut, întrucât proiectul Ministerului Finanţelor pune o piedică întregului proces de liberalizare, care s-a realizat în decursul câtorva ani şi ameninţa orice investiţie viitoare în Marea Neagră, esenţială pentru independenţa energetică a României", a continuat Meyer.

Mai mult, aceasta măsură încalcă principiile pieţei libere ale UE şi va pune România într-o lumină foarte nefavorabilă chiar înainte de asumarea Preşedinţiei Consiliului UE.

"O astfel de gândire pe termen scurt, care ignoră implicaţiile pe termen lung asupra economiei României, nu va proteja consumatorii, ci îi va expune, de fapt, unor preţuri chiar mai ridicate în viitor", au subliniat reprezentanţii FP.

Având în vedere efectele severe şi variate pe care o astfel de decizie le-ar avea, Fondul Proprietatea solicită Guvernului să retragă proiectul de hotărâre şi să protejeze principiile pieţei libere pe care se bazează economia României, cât şi angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană, esenţiale pentru asigurarea dezvoltării sustenabile şi pe termen lung a ţării.

În plus, Fondul Proprietatea consideră că o piaţă de capital funcţională are nevoie ca Guvernul să se angajeze că va fi atent la impactul potenţial al deciziilor sale asupra viitorului companiilor şi al comunităţii de investiţii. De asemenea, Fondul va lua orice măsuri adecvate pentru a proteja drepturile acţionarilor Fondul Proprietatea.

Ministerul Finanţelor a publicat miercuri seară pe site-ul propriu un proiect de hotărâre de Guvern, potrivit căruia preţul de producţie internă al gazelor va fi plafonat la 55 de lei pe MWh până la 30 iunie 2021.

Propunerea nu a fost publicată în secţiunea dedicată transparenţei decizionale, unde sunt proiectele aflate în dezbatere publică, ci în secţiunea comunicatelor de presă. În plus, reprezentanţii ministerului nu dau niciun termen în care părţile interesate pot trimite propuneri sau observaţii.

Joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că această măsură este necesară întrucât nu există concurenţă pe piaţă, iar cei doi mari producători cresc preţul după bunul plac.

Reprezentanţii Ministerului Energiei şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), principalele instituţii care gestionează activitatea din sectorul energetic, nu au răspuns până acum la solicitările AGERPRES cu privire la oportunitatea acestei măsuri.

"Având în vedere că subiectul plafonării preţului gazelor este în dezbatere publică, nu comentăm", a fost răspunsul ministrului Energiei, Anton Anton, transmis prin biroul de presă.

Totodată, la solicitarea AGERPRES, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că, după ce măsura va fi adoptată la nivel naţional şi notificată la Bruxelles, Executivul european va analiza modul în care aceasta este compatibilă cu legislaţia comunitară.AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 10:12

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor (analiză)

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor, care pot ajunge și la câteva puncte procentuale, potrivit unei analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro. Datele companiei arată că durata medie de rambursare a u

Economic 30-04-2025 10:07

Angajatorii mici și foarte mici din România au scos la concurs 28.000 de joburi, în primele patru luni (platformă)

Companiile mici și foarte mici din România, cu maximum zece angajați, au postat de la începutul acestui an și până în prezent, 28.000 de locuri de muncă, în creștere cu 10% față de primele patru luni din 2024, arată o analiză publicată, miercuri, de o platformă de recrutare online. Datele centralizate de eJobs relevă faptul că, di

Economic 30-04-2025 10:03

ONRC: 21.006 firme au fost radiate la nivel național în primul trimestru din 2025

Un număr de 21.006 firme au fost radiate la nivel național, în primul trimestru din 2025, cu 16,95% mai puține comparativ cu perioada similară din 2024, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 3.480 (număr în scădere cu 9,04

Economic 30-04-2025 08:32

OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%

OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% față de cel obținut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori București. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflect&ac

Economic 29-04-2025 21:00

ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi

Economic 29-04-2025 17:55

Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez

Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care

Economic 29-04-2025 16:57

STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai

Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra

Economic 29-04-2025 15:45

ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d

Economic 29-04-2025 15:17

Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul

Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d

Economic 29-04-2025 14:51

Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)

Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica

Economic 29-04-2025 14:31

Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună

Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment

Economic 29-04-2025 14:13

Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu

Economic 29-04-2025 13:48

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un

Economic 29-04-2025 13:22

Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină

Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam

Economic 29-04-2025 13:08

Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR

Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi