Măreția Gazprom se estompează, pe măsură ce Europa renunță la gazele rusești

În urmă cu 11 ani, când directorul general al Grupului rus Gazprom, Alexei Miller, inaugura un palat opulent în centrul Sankt Petersburgului, ce urma să găzduiască divizia de export a gigantului rusesc, Miller prognoza un viitor luminos, finanțat de vânzările din Europa, transmite Reuters.
'Este un moment simbolic', spunea Alexei Miller, făcând referire la noile birouri moderne ale Gazprom din cel mai european oraș din Rusia. 'Europa va avea nevoie din ce în ce mai mult de gazele rusești', estima Miller.
În schimb, birourile luxoase au devenit un simbol al declinului rapid al Gazprom, afectat de pierderea aproape completă a piețelor europene, după ce războiul din Ucraina a rupt legăturile Rusiei cu Occidentul.
Suferind de pe urma pierderilor de miliarde de dolari și dorind să își scadă costurile, Gazprom să gândește acum să scoată la vânzare palatul din centrul Sankt Petersburgului, alături de alte proprietăți de lux pe care le deține, a dezvăluit un director de la Gazprom și o altă sursă din apropierea discuțiilor din interiorul companiei.
Numărul angajaților Gazprom Export, odinioară cea mai prosperă divizie a companiei, a ajuns la doar câteva zeci, au dezvăluit cele două surse. Este vorba de o scădere semnificativă de la cei 600 de angajați pe care îi avea compania în urmă cu cinci ani, atunci când exporturile de gaze rusești spre Europa au atins maximul istoric.
Informațiile cu privire la posibila vânzare a clădirii și reducerile de personal de la Gazprom Export nu au fost dezvăluite anterior.
Fără vânzări în Europa, restul angajaților se ocupă în principal de litigiile cu foștii cumpărători din UE, au dezvăluit sursele citate de Reuters. Gazprom Export este 'doar o umbră' a ceea ce era odinioară, a spus una din surse.
Discuțiile Reuters cu foști și actuali angajați ai Gazprom au scos la iveală că problemele se extind și dincolo de divizia de export. Două surse au dezvăluit că Miller a aprobat planuri referitoare la eliminarea 1.500 de posturi la cartierul general al companiei, Lakhta Centre, care este și cel mai mare zgârie-nori din Europa, amplasat tot în Sankt Petersburg.
Concedierile de la sediul central al Gazprom nu au fost anunțate încă în mod public, dar angajaților li s-a cerut să pregătească prezentări individuale cu motivele pentru care ar trebui să își păstreze locurile de muncă. Sursele estimează că procesul ar urma să se finalizeze în câteva săptămâni.
Potrivit unui executiv de la Gazprom, de vină pentru această situație sunt percepțiile eronate ale echipei manageriale cu privire la cât de hotărâte vor fi capitalele europene să renunțe la gazele rusești, în condițiile în care concepția în interiorul companiei era că Europa va reveni rapid și va 'cerși' reluarea livrărilor de gaze. Însă, în pofida problemelor create de costurile mari cu energia, UE nu a revenit asupra sancțiunilor impuse Rusiei.
'S-a dovedit că ne-am înșelat', a spus executivul, citat de Reuters.
Anul trecut, Gazprom a raportat pierderi nete de 7 miliarde de dolari pentru anul 2023, primele pierderi de după 1999, când Putin a venit la putere.
Gazprom a raportat alte pierderi pentru primele nouă luni din 2024, aceasta fiind ultima perioadă pentru care sunt disponibile cifre. Cotația acțiunilor Gazprom a coborât la mijlocul lunii decembrie până la 106,1 ruble, cel mai redus nivel de după luna ianuarie 2009. Miercuri, capitalizarea de piață a Gazprom se situa la 46 de miliarde de dolari, cu mult sub vârful de 330,9 miliarde dolari atins în 2007, potrivit bursei de valori de la Moscova, Gazprom și calculelor Reuters.
În condițiile în care compania se ajustează la noul său rol de furnizor intern de gaze, ambițiile directorului general Miller s-au spulberat.
În 2007, Miller estima că Gazprom va ajunge la o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari. La acea dată, părea un obiectiv realizabil. Rusia deține o cincime din resursele de gaze ale planetei, ceea ce face din Gazprom cea mai mare companie de gaze din lume. La momentul său de vârf, Gazprom genera venituri care erau echivalente cu 5% din PIB-ul Rusiei, de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari.
Promisiunile lui Putin că va înlocui piețele europene cu exporturile spre Est par optimiste, în cel mai bun caz. Chiar și cele mai ambițioase proiecte care sunt analizate în prezent pentru a livra gaze rusești spre Est nu se ridică decât la jumătate față de precedentul record anual de exporturi de gaze, de 180 miliarde metri cubi.
Pentru moment este doar o singură rută prin care Rusia poate furniza gaze Chinei - conducta 'Power of Siberia' -, care transportă 38 miliarde metri cubi pe an. O a doua conductă, mai mică de 10 miliarde metri cubi pe an, este în prezent în construcție și va conecta insula Sakhalin cu China începând din 2027.
Rusia și China discută de peste un deceniu construirea unei a treia conducte, 'Power of Siberia 2', care ar urma să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaze. Însă, acest plan ar avea nevoie de mai mulți ani pentru a fi finalizat și discuțiile s-au blocat din cauza neînțelegerilor cu privire la prețuri.
Însă, în ciuda faptului că gazoductul Power of Siberia 2 va fi finalizat rapid, analiștii de la Center on Global Energy Policy susțin că volumele și prețurile vor fi mult mai mici decât exporturile anterioare în Europa.
'Până în 2030, veniturile din exporturile de gaze rusești ar putea scădea cu 55-80% comparativ cu 2022, un an record pentru veniturile generate de industria de gaze a Rusiei, la 165 miliarde de dolari', susțin analiștii de la Center on Global Energy Policy. AGERPRES/(AS - redactor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian
Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune
UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC
Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă
SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa
Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti
BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro
Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim
Eurostat: Producția de servicii a scăzut în UE, dar a crescut în România, în februarie
Producția de servicii a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în februarie, comparativ cu luna precedentă, însă România se numără printre statele membre unde s-au înregistrat creșteri, conform datelor publicate joi
Germania: Exporturile și producția industrială au crescut în martie, înaintea taxelor vamale americane
Exporturile Germaniei au crescut peste așteptări în martie, pe fondul majorării cererii din China și SUA, în anticiparea taxelor vamale, iar producția industrială a depășit de asemenea previziunile, indicând o redresare a sectorului, transmit DPA și Reuters. Conform
Maersk avertizează asupra declinului comerțului maritim, pe fondul războiului comercial
Compania daneză A.P. Moller Maersk A/S a avertizat joi că un război comercial global și incertitudinile geopolitice ar putea duce anul acesta la scăderea transportului maritim de containere pe plan mondial, deși nu și-am modificat previziunile de profit, transmite Reuters. Taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au determinat compa
Rusia: Veniturile din exporturile de petrol și gaze au scăzut cu 12% în aprilie
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au înregistrat un declin anual de aproximativ 12% în aprilie, a anunțat Ministerul de Finanțe, dând vina pe scăderea cotațiilor la țiței, transmite Reuters. Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproxima
Livrările Airbus au scăzut cu 8% în aprilie, din cauza problemelor în aprovizionarea cu motoare
Livrările grupului aeronautic european Airbus au scăzut în ritm anual cu 8% în aprilie, la 56 de aeronave, transmite Reuters. În primele patru luni din 2025, livrările au înregistrat un declin de 5%, la 192 de avioane, comparativ cu perioada similară din 2024. Anul trecut Airbus a livrat 766 aeronave. Com
SUA: Rezerva Federală menține nemodificată dobânda, sfidând solicitările președintelui Donald Trump de reducere a costurilor de împrumut
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la un interval cuprins între 4,25% și 4,50%, în linie cu estimările, sfidând solicitările președintelui Donald Trump de relaxare a politicii monetare, în timp ce a avertizat asupra sporirii incertitudinilor economice, transmit Reuters și
Renault a primit 850 de comenzi pentru versiunea electrică a R5 Turbo chiar dacă costă 155.000 de euro
Grupul auto francez Renault a informat miercuri că ediția limitată a versiunii electrice a celebrului hatchback R5 Turbo a înregistrat 850 de comenzi în prima săptămână, chiar dacă prețurile încep de la 155.000 de euro, transmite Reuters. Modelul original R5 Turbo din 1980, conceput pentru a participa la cursele de raliu, a fost reinven
UE se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii
Uniunea Europeană intenționează să propună statelor membre introducerea de tarife vamale pentru avioanele produse de constructorul american Boeing, într-un moment în care se pregătește să reacționeze dacă discuțiile comerciale cu Washingtonul vor eșua, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Financial Times. Comisia Europeană, c
Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană, în martie
Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel stabil în UE și o creștere de 0,2% în zona euro, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Eurostat p
Cotațiile la țiței cresc, după anunțarea discuțiilor comerciale dintre SUA și China
Cotațiile la țiței au crescut miercuri, investitorii concentrându-se pe indiciile privind scăderea producției în Statele Unite și pe discuțiile comerciale dintre SUA și China, transmite Reuters. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 0,50 dolari, la 59,59 do
Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026
Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna