Măreția Gazprom se estompează, pe măsură ce Europa renunță la gazele rusești

În urmă cu 11 ani, când directorul general al Grupului rus Gazprom, Alexei Miller, inaugura un palat opulent în centrul Sankt Petersburgului, ce urma să găzduiască divizia de export a gigantului rusesc, Miller prognoza un viitor luminos, finanțat de vânzările din Europa, transmite Reuters.
'Este un moment simbolic', spunea Alexei Miller, făcând referire la noile birouri moderne ale Gazprom din cel mai european oraș din Rusia. 'Europa va avea nevoie din ce în ce mai mult de gazele rusești', estima Miller.
În schimb, birourile luxoase au devenit un simbol al declinului rapid al Gazprom, afectat de pierderea aproape completă a piețelor europene, după ce războiul din Ucraina a rupt legăturile Rusiei cu Occidentul.
Suferind de pe urma pierderilor de miliarde de dolari și dorind să își scadă costurile, Gazprom să gândește acum să scoată la vânzare palatul din centrul Sankt Petersburgului, alături de alte proprietăți de lux pe care le deține, a dezvăluit un director de la Gazprom și o altă sursă din apropierea discuțiilor din interiorul companiei.
Numărul angajaților Gazprom Export, odinioară cea mai prosperă divizie a companiei, a ajuns la doar câteva zeci, au dezvăluit cele două surse. Este vorba de o scădere semnificativă de la cei 600 de angajați pe care îi avea compania în urmă cu cinci ani, atunci când exporturile de gaze rusești spre Europa au atins maximul istoric.
Informațiile cu privire la posibila vânzare a clădirii și reducerile de personal de la Gazprom Export nu au fost dezvăluite anterior.
Fără vânzări în Europa, restul angajaților se ocupă în principal de litigiile cu foștii cumpărători din UE, au dezvăluit sursele citate de Reuters. Gazprom Export este 'doar o umbră' a ceea ce era odinioară, a spus una din surse.
Discuțiile Reuters cu foști și actuali angajați ai Gazprom au scos la iveală că problemele se extind și dincolo de divizia de export. Două surse au dezvăluit că Miller a aprobat planuri referitoare la eliminarea 1.500 de posturi la cartierul general al companiei, Lakhta Centre, care este și cel mai mare zgârie-nori din Europa, amplasat tot în Sankt Petersburg.
Concedierile de la sediul central al Gazprom nu au fost anunțate încă în mod public, dar angajaților li s-a cerut să pregătească prezentări individuale cu motivele pentru care ar trebui să își păstreze locurile de muncă. Sursele estimează că procesul ar urma să se finalizeze în câteva săptămâni.
Potrivit unui executiv de la Gazprom, de vină pentru această situație sunt percepțiile eronate ale echipei manageriale cu privire la cât de hotărâte vor fi capitalele europene să renunțe la gazele rusești, în condițiile în care concepția în interiorul companiei era că Europa va reveni rapid și va 'cerși' reluarea livrărilor de gaze. Însă, în pofida problemelor create de costurile mari cu energia, UE nu a revenit asupra sancțiunilor impuse Rusiei.
'S-a dovedit că ne-am înșelat', a spus executivul, citat de Reuters.
Anul trecut, Gazprom a raportat pierderi nete de 7 miliarde de dolari pentru anul 2023, primele pierderi de după 1999, când Putin a venit la putere.
Gazprom a raportat alte pierderi pentru primele nouă luni din 2024, aceasta fiind ultima perioadă pentru care sunt disponibile cifre. Cotația acțiunilor Gazprom a coborât la mijlocul lunii decembrie până la 106,1 ruble, cel mai redus nivel de după luna ianuarie 2009. Miercuri, capitalizarea de piață a Gazprom se situa la 46 de miliarde de dolari, cu mult sub vârful de 330,9 miliarde dolari atins în 2007, potrivit bursei de valori de la Moscova, Gazprom și calculelor Reuters.
În condițiile în care compania se ajustează la noul său rol de furnizor intern de gaze, ambițiile directorului general Miller s-au spulberat.
În 2007, Miller estima că Gazprom va ajunge la o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari. La acea dată, părea un obiectiv realizabil. Rusia deține o cincime din resursele de gaze ale planetei, ceea ce face din Gazprom cea mai mare companie de gaze din lume. La momentul său de vârf, Gazprom genera venituri care erau echivalente cu 5% din PIB-ul Rusiei, de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari.
Promisiunile lui Putin că va înlocui piețele europene cu exporturile spre Est par optimiste, în cel mai bun caz. Chiar și cele mai ambițioase proiecte care sunt analizate în prezent pentru a livra gaze rusești spre Est nu se ridică decât la jumătate față de precedentul record anual de exporturi de gaze, de 180 miliarde metri cubi.
Pentru moment este doar o singură rută prin care Rusia poate furniza gaze Chinei - conducta 'Power of Siberia' -, care transportă 38 miliarde metri cubi pe an. O a doua conductă, mai mică de 10 miliarde metri cubi pe an, este în prezent în construcție și va conecta insula Sakhalin cu China începând din 2027.
Rusia și China discută de peste un deceniu construirea unei a treia conducte, 'Power of Siberia 2', care ar urma să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaze. Însă, acest plan ar avea nevoie de mai mulți ani pentru a fi finalizat și discuțiile s-au blocat din cauza neînțelegerilor cu privire la prețuri.
Însă, în ciuda faptului că gazoductul Power of Siberia 2 va fi finalizat rapid, analiștii de la Center on Global Energy Policy susțin că volumele și prețurile vor fi mult mai mici decât exporturile anterioare în Europa.
'Până în 2030, veniturile din exporturile de gaze rusești ar putea scădea cu 55-80% comparativ cu 2022, un an record pentru veniturile generate de industria de gaze a Rusiei, la 165 miliarde de dolari', susțin analiștii de la Center on Global Energy Policy. AGERPRES/(AS - redactor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati
Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici
Moscova vrea să utilizeze o companie americană pentru a hrăni armata rusă
Autoritățile ruse lucrează la un plan care prevede că o companie americană confiscată de Kremlin și plasată sub controlul statului va fi utilizată pentru a aproviziona cu alimente armată rusă, ceea ce ar putea pune în pericol îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și SUA, arată documentele consultate de Reuters. Într-un moment în care Wa
Instagram și WhatsApp nu ar fi avut atât de mult succes fără Facebook, susține Zuckerberg la procesul privind Meta
Instagram ar fi avut 'multe dificultăți' să crească dacă nu ar fi fost Facebook, iar WhatsApp nu ar fi avut 'atât de multă ambiție': Mark Zuckerberg a apărat miercuri deciziile grupului său Meta de a achiziționa aceste două aplicații, la un tribunal din Washington, pentru a treia zi consecutiv, relatează AFP. Gigantul american al rețelelo
UE a renunțat la planul care viza sancțiuni pentru importurile de gaze lichefiate rusești
Oficialii europeni au renunțat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate rusești în următoarele lor pachete de sancțiuni, din cauza rezistenței anumitor guverne și a incertitudinii cu privire la găsirea de surse alternative de aprovizionare, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters. În schimb, Comis
VIDEO California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Trump
California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Donald Trump, a anunțat miercuri guvernatorul statului american, Gavin Newsom, relatează AFP. Democratul a denunțat într-un videoclip postat pe platforma X 'autoritatea unilaterală revendicată de administrația Trump de a impune cea mai mare creștere de taxe din istori
OMC: Tarifele lui Trump ar putea provoca o contracție cuprinsă între 0,2 și 1,5% a comerțului mondial în 2025
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a revizuit, miercuri, în mod dramatic estimările privind evoluția comerțului mondial în 2025, de la o creștere solidă până la o contracție, avertizând că noile tarife americane și efectele secundare ar putea duce la cea mai gravă prăbușire de după pandemie, transmite Reuters. &
Rusia vrea să-și utilizeze activele înghețate pentru a cumpăra avioane Boeing
Rusia a cerut SUA să îi permită să cumpere avioane produse de Boeing prin utilizarea activelor înghețate ale statului rus, în valoare de miliarde de dolari, după ce se va ajunge la un acord de încetare a focului în Ucraina, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea autorităților de la Moscova. Parlamentar