CE anunță un plan de acțiune menit să economisească 260 de miliarde euro anual până în 2040

Comisia Europeană a anunțat miercuri un plan ce va oferi ajutor nu numai gospodăriilor care se confruntă cu facturi ridicate la energie, ci și industriilor afectate de costuri de producție ridicate, economiile totale fiind estimate la 45 de miliarde de euro în 2025, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Aceste economii vor crește treptat la 130 de miliarde de euro, până în 2030, iar până în 2040 vor ajunge la 260 de miliarde de euro.
Conform comunicatului, UE se află într-un moment de cotitură crucial pentru competitivitatea, decarbonizarea și securitatea sa, cu o nevoie clară de a acționa. Costurile ridicate ale energiei din punct de vedere structural afectează cetățenii și companiile din blocul comunitar. Provocările sunt clare, la fel și rolul Uniunii Europene de a le aborda.
Miercuri, Comisia a prezentat un plan de acțiune cu măsuri pe termen scurt pentru a reduce costurile energiei, a finaliza uniunea energetică, a atrage investiții și a fi mai bine pregătiți pentru potențiale crize energetice.
Planul de acțiune va oferi un ajutor pe termen scurt consumatorilor și va deschide calea pentru finalizarea uniunii energetice prin concentrarea la începutul perioadei a beneficiilor unei cantități mai mari de energie din surse regenerabile, a economiilor de energie, a unei integrări mai profunde a pieței și a unor interconexiuni mai bune. În mod esențial, propunerea propune acțiuni de abordare a provocărilor structurale care determină creșterea costurilor energiei în UE, în special dependența Europei de combustibilii fosili importați și lipsa integrării depline a sistemului de energie electrică. Planul se bazează pe recenta reformă a organizării pieței energiei electrice, pe planul REPowerEU, pe planurile sectoriale specifice pentru energia eoliană, energia solară și rețele și pe legislația revizuită privind energia și clima din cadrul pachetului 'Pregătiți pentru 55'.
Prin accelerarea investițiilor în energia curată și în infrastructură și prin asigurarea transparenței și a echității pe piețele gazelor, energia poate deveni mai accesibilă. O reducere suplimentară a perioadelor de autorizare pentru sursele regenerabile de energie și infrastructura energetică va contribui, de asemenea, la reducerea costurilor de producție a energiei electrice.
Consumatorii beneficiază deja de aproximativ 34 de miliarde de euro în fiecare an datorită pieței interne a energiei din UE. O mai bună integrare ar putea genera astfel de beneficii de până la 40-43 de miliarde de euro pe an deja până în 2030.
Pentru ca energia electrică să devină mai accesibilă, Comisia va aborda toate cele trei componente ale facturilor la energie, și anume costurile de rețea și de sistem, impozitele și taxele și costurile de aprovizionare. 'Vom face recomandări statelor membre pentru a reduce impozitele naționale pe energia electrică și pentru a permite consumatorilor să schimbe mai ușor furnizorii către oferte de energie mai ieftine, printre altele', se arată în comunicat.
Pe baza legislației UE existente în domeniul energiei electrice, Comisia va sprijini, de asemenea, în continuare adoptarea contractelor de furnizare pe termen lung care, în cele din urmă, contribuie la ruperea legăturii dintre facturile cu amănuntul la energie electrică și prețurile ridicate și volatile ale gazelor. Pentru a reduce taxele de rețea care fac parte din factura la energie, Executivul comunitar va propune o metodologie prin care să se asigure că taxele de rețea reflectă costurile sistemului energetic, stimulând cea mai eficientă utilizare a rețelei.
Împreună cu sprijinul pentru a obține mai multe surse regenerabile de energie și mai rapid, Comisia va aduce, de asemenea, beneficii semnificative pentru consumatori prin sprijinirea adoptării pe scară mai largă a soluțiilor de eficiență energetică, ceea ce poate duce la economii de până la 162 de miliarde de euro pe an în 2030. Un sistem de garanții al UE care urmează să fie dezvoltat în cooperare cu Banca Europeană de Investiții va contribui la reducerea riscurilor investițiilor în serviciile de eficiență energetică și va facilita accesul la aparate și produse mai eficiente, cu o durată de viață mai lungă.
Potrivit sursei citate, prețurile gazelor din UE sunt prea ridicate și afectează competitivitatea industriei europene. Pentru a asigura o concurență loială, Comisia își va intensifica controlul asupra piețelor gazelor din UE cu ajutorul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și al autorităților naționale de reglementare. De asemenea, va colabora cu furnizori fiabili de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a identifica importuri suplimentare competitive din punctul de vedere al costurilor și pentru a valorifica puterea de cumpărare a Uniunii prin agregarea cererii din partea întreprinderilor din UE.
În cele din urmă, piețele energetice mai integrate, care funcționează bine și sunt decarbonizate reprezintă cel mai bun scut împotriva volatilității prețurilor.
'Acesta este motivul pentru care Comisia va depune eforturi pentru a finaliza uniunea energetică, cu mai multe interconexiuni, o rețea mai puternică și comerț transfrontalier, și va lansa un set de inițiative pentru a stimula electrificarea și decarbonizarea sectoarelor încălzirii și răcirii, pentru a mobiliza capitalul privat și pentru a digitaliza în continuare sistemul energetic, printre altele', se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, securitatea aprovizionării este esențială pentru a asigura stabilitatea prețurilor. Comisia va actualiza cadrul de securitate energetică al UE pentru a aborda amenințările emergente, cum ar fi atacurile cibernetice, sabotajul infrastructurii critice și riscurile generate de dependența de importuri.
De asemenea, Executivul comunitar va spori gradul de pregătire pentru o potențială criză a prețurilor, printre altele, prin emiterea de orientări pentru statele membre cu privire la modul de recompensare a consumatorilor pentru a reduce consumul în perioadele de vârf și pentru a ține sub control facturile la energie.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bulgaria pregătește înființarea unei poliții turistice
Ministrul bulgar al Turismului, Miroslav Borshosh, a anunțat că lucrează la crearea unei poliții turistice în Bulgaria, informează Novinite. Ministrul Turismului s-a întâlnit la Burgas cu oficiali locali și primari pentru a analiza pregătirile pentru sezonul de vară 2025 de-a lungul coastei de sud a Mării Negre. Început
Nikkei: Nissan vrea să transfere o parte din producția internă în SUA
Producătorul auto nipon Nissan Motor ia în considerarea transferarea unei părți din producția internă în SUA, a anunțat sâmbătă publicația Nikkei, după taxele vamale anunțate de administrația Trump, transmit Reuters și Kyodo. În această vară, Nissan intenționează să reducă producția la fabrica sa din Fukuoka, în v
Fitch confirmă ratingul Ford Otosan la 'BB plus', cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Ford Otomotiv Sanayi A.S. (Ford Otosan) pe termen lung în valută la 'BB plus', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Confirmarea reflectă opinia Fitch conform căreia profilul individual de credit (SCP) al Ford Otosan s-a înrăută
Escaladarea războiului comercial a șters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acțiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni, reducând valoarea totală a companiilor din acest indice cu 5.400 miliarde de dolari în doar două sesiuni, după ce Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a spus că taxele vamale anunțate de administrația Trump 'ar putea avea un efect
VIDEO SUA: California cere să fie scutită de ripostele la taxele vamale anunțate de președintele Trump
California, a cincea economie din lume, va căuta acorduri cu restul lumii pentru a fi scutită de viitoare riposte vamale împotriva Statelor Unite, a anunțat vineri guvernatorul acestui stat Gavin Newsom, relatează AFP. 'Taxele vamale anunțate de Donald Trump nu-i reprezintă pe toți americanii', a asigurat democratul în
Președintele Fed, Jerome Powell, a dat asigurări că își va exercita complet mandatul
Președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a reiterat vineri că nu își va părăsi mai devreme conducerea instituției, transmite Reuters. 'Intenționez să-mi exercit complet mandatul', le-a spus jurnaliștilor Powell, în condițiile în care finalul mandatului său este în 2026. De asemen
China contestă la OMC noile taxe vamale americane
China a anunțat vineri că a inițiat o acțiune în instanță, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), împotriva impunerii de către SUA de taxe vamale suplimentare, spunând că măsură încalcă reglementările OMC și necesită consultări, transmite Reuters. 'China a depus o plângere la OMC în legătură cu măsu
S&P va revizui toate previziunile globale, după taxele vamale anunțate de SUA
Agenția de evaluare financiară S&P Global a anunțat vineri că revizuiește toate previziunile sale macroeconomice, pe fondul taxelor vamale anunțate miercuri de președintele Donald Trump, o decizie care va alimenta probabil temerile unui nou val de retrogradări ale ratingurilor de credit, transmite Reuters. Dimensiunea și amploarea noilor t
Azerbaidjan poate să majoreze extracția de gaze naturale dacă va crește cererea din partea UE
Azerbaidjan este pregătită să majoreze extracția de gaze naturale dacă va crește cererea din partea Uniunii Europene, a declarat, vineri, președintele azer, Ilham Aliev, la o reuniune ministerială, relatează agenția EFE. 'Trebuie să ne asigurăm că vom avea cerere din Europa pentru gazul nostru, adică trebuie să fim siguri că pe piața europ
Prețurile mondiale la alimente au crescut ușor în martie
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut ușor în martie, cotațiile mai mari la uleiuri vegetale compensând declinul la cereale și zahăr, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modific
China va impune taxe de 34% pentru importurile din SUA, începând din 10 aprilie
Guvernul chinez a anunțat vineri că va impune taxe de 34% pentru toate bunurile importate din Statele Unite ale Americii, începând din 10 aprilie, anunțul venind la o zi după ce Washingtonul a impus taxe adiționale de 34% Chinei, relatează agenția EFE. Taxele de 34% pentru mărfurile americane fac parte dintr-o serie de măsuri &icir
UE anunță, la Samarkand, o investiție de 12 miliarde de euro în Asia Centrală
Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat vineri o investiție de 12 miliarde de euro în cadrul summitului Uniunea Europeană - Asia Centrală, care a început vineri în istoricul oraș Samarkand din Uzbekistan, informează EFE și AFP. Investiția face parte din proiectul european 'Global Gateway' pentru infrastructu
Taxele lui Trump vor provoca o încetinire a economiei japoneze, potrivit BoJ
Măsurile privind taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump 'vor exercita o presiune spre scădere' asupra economiei japoneze și mondiale, a anunțat, vineri guvernatorul Băncii Japoniei (BoJ), Kazuo Ueda, relatează agenția EFE. 'Când există o schimbare semnificativă a contextului în jurul nostru, este probabil ca perspe
Eurostat: România, cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul patru din 2024
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 113,2 miliarde de euro (2,5% din PIB) în trimestrul patru din 2024, după un plus de 107,5 miliarde de euro (2,4% din PIB) în precedentele trei luni și un surplus de 103,4 miliarde de euro (2,4% din PIB) în trimestrul patru din 2023, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Stati
Franța ar putea renunța la obiectivele privind reducerea deficitului, pe fondul incertitudinilor comerciale globale
Ministrul francez de Finanțe, Eric Lombard, a deschis calea renunțării la obiectivele privind reducerea deficitului în 2025, excluzând orice ale reduceri suplimentare de cheltuieli și majorări de taxe, pentru a compensa potențiala creștere economică sub estimări, transmite Reuters. Vorbind la postul de televiziune BFM, Lombard a explicat că situați