logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CE anunță un plan de acțiune menit să economisească 260 de miliarde euro anual până în 2040

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a anunțat miercuri un plan ce va oferi ajutor nu numai gospodăriilor care se confruntă cu facturi ridicate la energie, ci și industriilor afectate de costuri de producție ridicate, economiile totale fiind estimate la 45 de miliarde de euro în 2025, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceste economii vor crește treptat la 130 de miliarde de euro, până în 2030, iar până în 2040 vor ajunge la 260 de miliarde de euro.

Conform comunicatului, UE se află într-un moment de cotitură crucial pentru competitivitatea, decarbonizarea și securitatea sa, cu o nevoie clară de a acționa. Costurile ridicate ale energiei din punct de vedere structural afectează cetățenii și companiile din blocul comunitar. Provocările sunt clare, la fel și rolul Uniunii Europene de a le aborda.

Miercuri, Comisia a prezentat un plan de acțiune cu măsuri pe termen scurt pentru a reduce costurile energiei, a finaliza uniunea energetică, a atrage investiții și a fi mai bine pregătiți pentru potențiale crize energetice.

Planul de acțiune va oferi un ajutor pe termen scurt consumatorilor și va deschide calea pentru finalizarea uniunii energetice prin concentrarea la începutul perioadei a beneficiilor unei cantități mai mari de energie din surse regenerabile, a economiilor de energie, a unei integrări mai profunde a pieței și a unor interconexiuni mai bune. În mod esențial, propunerea propune acțiuni de abordare a provocărilor structurale care determină creșterea costurilor energiei în UE, în special dependența Europei de combustibilii fosili importați și lipsa integrării depline a sistemului de energie electrică. Planul se bazează pe recenta reformă a organizării pieței energiei electrice, pe planul REPowerEU, pe planurile sectoriale specifice pentru energia eoliană, energia solară și rețele și pe legislația revizuită privind energia și clima din cadrul pachetului 'Pregătiți pentru 55'.

Prin accelerarea investițiilor în energia curată și în infrastructură și prin asigurarea transparenței și a echității pe piețele gazelor, energia poate deveni mai accesibilă. O reducere suplimentară a perioadelor de autorizare pentru sursele regenerabile de energie și infrastructura energetică va contribui, de asemenea, la reducerea costurilor de producție a energiei electrice.

Consumatorii beneficiază deja de aproximativ 34 de miliarde de euro în fiecare an datorită pieței interne a energiei din UE. O mai bună integrare ar putea genera astfel de beneficii de până la 40-43 de miliarde de euro pe an deja până în 2030.

Pentru ca energia electrică să devină mai accesibilă, Comisia va aborda toate cele trei componente ale facturilor la energie, și anume costurile de rețea și de sistem, impozitele și taxele și costurile de aprovizionare. 'Vom face recomandări statelor membre pentru a reduce impozitele naționale pe energia electrică și pentru a permite consumatorilor să schimbe mai ușor furnizorii către oferte de energie mai ieftine, printre altele', se arată în comunicat.

Pe baza legislației UE existente în domeniul energiei electrice, Comisia va sprijini, de asemenea, în continuare adoptarea contractelor de furnizare pe termen lung care, în cele din urmă, contribuie la ruperea legăturii dintre facturile cu amănuntul la energie electrică și prețurile ridicate și volatile ale gazelor. Pentru a reduce taxele de rețea care fac parte din factura la energie, Executivul comunitar va propune o metodologie prin care să se asigure că taxele de rețea reflectă costurile sistemului energetic, stimulând cea mai eficientă utilizare a rețelei.

Împreună cu sprijinul pentru a obține mai multe surse regenerabile de energie și mai rapid, Comisia va aduce, de asemenea, beneficii semnificative pentru consumatori prin sprijinirea adoptării pe scară mai largă a soluțiilor de eficiență energetică, ceea ce poate duce la economii de până la 162 de miliarde de euro pe an în 2030. Un sistem de garanții al UE care urmează să fie dezvoltat în cooperare cu Banca Europeană de Investiții va contribui la reducerea riscurilor investițiilor în serviciile de eficiență energetică și va facilita accesul la aparate și produse mai eficiente, cu o durată de viață mai lungă.

Potrivit sursei citate, prețurile gazelor din UE sunt prea ridicate și afectează competitivitatea industriei europene. Pentru a asigura o concurență loială, Comisia își va intensifica controlul asupra piețelor gazelor din UE cu ajutorul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și al autorităților naționale de reglementare. De asemenea, va colabora cu furnizori fiabili de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a identifica importuri suplimentare competitive din punctul de vedere al costurilor și pentru a valorifica puterea de cumpărare a Uniunii prin agregarea cererii din partea întreprinderilor din UE.

În cele din urmă, piețele energetice mai integrate, care funcționează bine și sunt decarbonizate reprezintă cel mai bun scut împotriva volatilității prețurilor.

'Acesta este motivul pentru care Comisia va depune eforturi pentru a finaliza uniunea energetică, cu mai multe interconexiuni, o rețea mai puternică și comerț transfrontalier, și va lansa un set de inițiative pentru a stimula electrificarea și decarbonizarea sectoarelor încălzirii și răcirii, pentru a mobiliza capitalul privat și pentru a digitaliza în continuare sistemul energetic, printre altele', se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, securitatea aprovizionării este esențială pentru a asigura stabilitatea prețurilor. Comisia va actualiza cadrul de securitate energetică al UE pentru a aborda amenințările emergente, cum ar fi atacurile cibernetice, sabotajul infrastructurii critice și riscurile generate de dependența de importuri.

De asemenea, Executivul comunitar va spori gradul de pregătire pentru o potențială criză a prețurilor, printre altele, prin emiterea de orientări pentru statele membre cu privire la modul de recompensare a consumatorilor pentru a reduce consumul în perioadele de vârf și pentru a ține sub control facturile la energie.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 394

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 17-05-2025 00:32

Moody's retrogradează ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1

Agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat vineri ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1, adăugând o perspectivă stabilă, motivând decizia sa prin creșterea datoriei Statelor Unite și costul acesteia pentru bugetul federal, scrie AFP. 'Guvernele și aleșii succesivi nu au reușit să ajungă la un acord asupra măsuril

Economic Extern 16-05-2025 18:00

BYD vrea să stabilească centrul său european în Ungaria

BYD, producătorul chinez de vehicule electrice (EV), intenționează să înființeze un centru european în Ungaria, a anunțat președintele director general Wang Chuanfu, la o conferință de presă cu premierul Viktor Orban, la Budapesta, transmite Reuters. Noul centru european va fi un hub pentru vânzări și servicii post-vânz

Economic Extern 16-05-2025 16:18

Șeful Novo Nordisk demisionează, pe fondul intensificării concurenței pe piața medicamentelor de slăbit

Producătorul danez de medicamente Novo Nordisk a anunțat vineri demisia directorului general Lars Fruergaard Jorgensen, iar acțiunile companiei au scăzut cu 5% în predeschiderea Bursei de la New York, transmit DPA și Reuters. Președintele Novo Nordisk Foundation, Lars Rebien Sorensen, se va alătura Consiliului de Administrație al Novo No

Economic Extern 16-05-2025 14:42

Președintele Stellantis dezminte negocierile de fuziune cu Renault

Președintele Stellantis, John Elkann, a dezmințit că ar exista orice adevăr în zvonurile conform cărora firma este în negocieri de fuziune cu producătorul auto Renault, transmite Reuters. 'Nu discutăm nicio fuziune', a declarat Elkann la un eveniment desfășurat la Londra, în cadrul unei discuții în grup la care

Economic Extern 16-05-2025 13:47

Ungaria, record absolut de turiști în 2024; România, printre principalele surse de vizitatori

Anul 2024 a fost cel mai bun din istoria turismului maghiar, aproape 18 milioane de turiști - un număr record - alegând să se cazeze în unități turistice din Ungaria, în creștere cu 11% față de 2023, potrivit Visit Hungary - Hungarian Tourism Agency (organizația guvernamentală pentru sectorul turistic). Numărul total al înnoptărilor a d

Economic Extern 16-05-2025 13:17

Exporturile Uniunii Europene către Statele Unite au explodat în martie

Exporturile Uniunii Europene către SUA au explodat în martie, luna în care președintele Donald Trump a dezvăluit așa numita 'Zi a eliberării' - războiul comercial cu restul lumii, transmite Bloomberg. Conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), valoarea mărfurilor din blocul comunitar care au traversat Atl

Economic Extern 16-05-2025 10:50

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ar urma să scadă cu o treime în mai (Reuters)

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ar urma să scadă cu o treime în mai, față de perioada similară din 2024, la 520 miliarde de ruble (6,48 miliarde de dolari), cel mai redus nivel din iulie 2023, în urma declinului cotațiilor la țiței și a aprecierii rublei, conform calculelor Reuters. Aceste venituri sunt cea mai important

Economic Extern 16-05-2025 09:31

Luis de Guindos (BCE): Războiul comercial, volatilitatea de pe piețe și datoria ridicată sunt principale riscuri în zona euro

Un război comercial global, volatilitatea de pe piețele financiare și nivelul ridicat al datoriilor sunt cele trei riscuri cheie cu care se confruntă economia zonei euro, a apreciat vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, în avanpremiera viitorului raport BCE privind stabilitatea financiară, transmite Reuters. Conform datelor Eurostat

Economic Extern 15-05-2025 16:02

BCE speră ca până la începutul anului viitor să existe un acord politic privind euro digital

Banca Centrală Europeană (BCE) speră ca până la începutul anului viitor să dispună de toate deciziile politice pentru a emite euro digital și apoi va avea nevoie de doi-trei ani pentru lansarea monedei, a declarat joi Piero Cipollone, membru în boardul executiv al BCE, în cadrul unei conferințe, transmite Reuters. BCE l

Economic Extern 15-05-2025 14:20

Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au crescut cu 2,2% în trimestrul patru din 2024

Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul patru din 2024 la 897 milioane tone echivalent CO2, o creștere de 2,2% față de perioada similară din 2023 (878 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Economic Extern 15-05-2025 13:19

Eurostat: Bulgaria, România și Danemarca, cel mai sever declin din UE al producției industriale, în martie

Producția industrială a crescut cu 3,6% în zona euro și cu 2,7% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar Bulgaria, România și Danemarca sunt țările care au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În r&acir

Economic Extern 15-05-2025 12:34

Eurostat: Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru

Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2% în zona euro și de 0,4% în UE, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În r&acir

Economic Extern 15-05-2025 11:47

Investițiile străine directe în Europa, la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani

Investițiile străine directe (FDI) în Europa au scăzut în 2024 pentru al doilea an consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, arată un studiul al EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, transmite Reuters. Anul trecut, investițiile străine directe în Europa au s

Economic Extern 15-05-2025 09:39

Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri contra comisioanelor percepute de Visa și Mastercard (retailerii europeni)

Cei mai mari retaileri europeni, inclusiv online, au solicitat Comisiei Europene (CE) să țină sub control comisioanele percepute de Visa și Mastercard, considerate ridicate, spunând că afectează competitivitatea blocului comunitar și limitează activitatea firmelor rivale, transmite Reuters. Sistemele de plăți străine Visa și Mastercard d

Economic Extern 14-05-2025 17:46

SUA: Livrările de smartphone-uri au crescut cu 30% în martie, pe fondul temerilor legate de taxele vamale

Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30% în martie, producători ca Apple, Samsung și Motorola grăbindu-se să aducă mai multe dispozitive în țară, în anticiparea unor taxe vamale semnificative, arată datele publicate miercuri de compania de cercetare a pieței Counterpoint Research, transmite Reuters. În