Micii producători de armament din Europa au probleme de lichiditate în pofida exploziei cheltuielilor militare

Companiile mici şi mijlocii din industria de apărare europeană au probleme în a obţine finanţarea de care au nevoie pentru a-şi extinde activităţile de inovaţie şi liniile de producţie, chiar dacă cererea de armament este în creştere explozivă din cauza războiului din Ucraina şi a altor conflicte, au declarat mai mulţi oficiali guvernamentali, experţi şi reprezentanţi ai unor companii consultaţi de Reuters.
Potrivit acestora, lipsa de acces la finanţarea publică, birocraţia şi reticenţa băncilor în a le acorda credite, de teamă că încalcă criterii de mediu, sociale şi de guvernanţă, frânează creşterea micilor jucători din sectorul european de apărare. Aceasta tocmai când cheltuielile militare mondiale au atins un maxim istoric de 2.440 miliarde de dolari în 2023, în creştere cu 6,8% comparativ cu 2022, potrivit Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI).
"Cea mai mare parte a problemelor care au existat în ultimii ani în industria de apărare au continuat", a declarat directorul Asociaţiei industriei de securitate şi apărare din Cehia, Jiri Hynek.
Un mic producător de arme de foc a dezvăluit pentru Reuters că lipsa finanţării creează dificultăţi în ceea ce priveşte vânzarea produselor în Europa sau participarea la licitaţiile guvernamentale. Asta face dificilă extinderea firmelor şi creează probleme de lichiditate, a adăugat fondatorul şi directorul companiei, care a dorit să îţi păstreze anonimatul din cauza relaţiei sensibile cu băncile locale.
"Este foarte dificili să vinzi produse guvernelor din Europa pentru că nu pot obţine un avans. Dacă aş vrea să fiu un furnizor pentru Guvernul ceh aş fi plătit la 30 de zile după livrare, şi asta face lucrurile foarte scumpe", a spus directorul firmei.
Reuters a vorbit cu o duzină de companii, oficiali guvernamentali şi experţi din sectorul de apărare, care au spus toţi că guvernele europene trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăţi accesul la finanţare pentru micii producători.
Un studiu al Comisiei Europene din 2024 a estimat că IMM-urile din sectorul european de apărare se confruntă cu un deficit de finanţare cuprins între unu şi două miliarde euro, ceea ce le frânează creşterea afacerilor, forţând firmele să îşi reducă operaţiunile şi să caute finanţare în afara Uniunii Europene. "Într-un sector caracterizat prin cicluri lungi de dezvoltare şi cerinţe mari de capital, o lipsă de finanţare poate afecta capacitatea companiei de a inova, extinde sau chiar a-şi menţine operaţiunile actuale", se arată în raportul Executivului comunitar.
Cehia a lansat un program de co-finanţare a micilor companii din sectorul apărării dar diferenţa mare între Europa şi SUA în ceea ce priveşte capitalul de risc (venture capital) reprezintă o mare problemă, a declarat Radka Konderlova, un oficial din Ministerul ceh al Apărării responsabil de cooperarea cu industria de apărare.
Piaţa de capital de risc din SUA este mai mare şi mai matură decât cea din Europa, cu investitori specializaţi în abordarea acordurilor complicate din domeniul apărării şi reglementărilor stricte de securitate în acest sector, se arată în raportul Comisiei Europene.
Radka Konderlova şi alte surse consultate de Reuters au precizat că cheltuielile mari cu apărarea ale Guvernului american semnalează pieţelor că vor sprijini proiectele, dând firmelor de capital de risc încrederea necesară pentru a investi.
Konderlova a dat drept exemplu o firmă mică din Cehia care a fost selectată de grupul Lockheed Martin pentru a participa la producţia unui component pentru avioanele F35 dar se confruntă cu probleme de finanţare, înainte ca Guvernul ceh să intervină şi să trimită o scrisoare directorului băncii.
"Atunci când identificăm o problemă ajutăm companiile pe baza unei abordări de la caz la caz. Dar nu putem lucra în felul acesta în fiecare caz. Avem nevoie de o modificare în abordarea sistemică a băncilor", a spus Konderlova.
Un sondaj efectuat de o Asociaţie care reprezintă cele aproape 200 de companii din industria de apărare din Cehia a descoperit că IMM-urile au declarat că, în ultimul an, s-au confruntat cu probleme în creştere în ceea ce priveşte obţinerea de credite de la bănci sau incapacitatea de a prelua plăţi de la clienţii străini.
Spre deosebire de marile companii care sunt listate la bursă şi beneficiază de expunerea pe piaţa mondială, dincolo de cea din Europa, care este mai mică, companiile mai specializate reprezintă un risc mai mare şi de aceea tind să se concentreze mai mult pe componente, spune Fenella McGerty, expert la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice de la Londra. Asta face mai dificil pentru bănci să evalueze respectarea criteriilor ESG sau potenţialul pe termen lung.
Accesul la finanţarea publică este o altă provocare. Raportul Comisiei Europene a recomandat furnizarea de finanţare la nivelul UE pentru dezvoltarea capacităţilor din industria de apărare precum şi pentru eliminarea restricţiilor cu privire la accesul la instrumentele financiare finanţate de UE. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska
Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p
Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)
Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril
Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției
Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21
Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong
Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l
Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația
BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate
Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,
Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)
Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la
Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare
Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate
Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u