logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UE riscă să rămână în urmă în cursa pentru adaptarea la schimbările climatice (raport ECA)

Imagine din galeria Agerpres

Există un risc ca politica de adaptare a UE să nu ţină pasul cu schimbările climatice, avertizează Curtea de Conturi Europeană (ECA), într-un raport publicat miercuri.

"Fenomenele climatice extreme, cum ar fi valurile de caniculă, secetele şi inundaţiile, ne lovesc din ce în ce mai greu şi mai des. Consecinţele lor economice sunt majore. UE se poate baza pe un cadru solid pentru a face faţă impactului schimbărilor climatice. Problema apare însă la punerea în practică a politicilor de adaptare", avertizează auditorii.

Potrivit raportului, numărul dezastrelor climatice a explodat în UE în ultimii douăzeci de ani. Pagubele provocate au avut şi ele o amploare fără precedent, aşa cum au demonstrat-o recent secetele, valurile de caniculă şi inundaţiile devastatoare din 2024.

 

Valoarea pierderilor economice cauzate de fenomenele climatice extreme în UE a ajuns în ultimul deceniu la o medie de 26 de miliarde de euro pe an. Chiar şi inacţiunea costă: expunerea economiei actuale a UE la o încălzire globală cuprinsă între 1,5 grade Celsius şi 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale - această estimare fiind una prudentă - ar duce la pierderi economice anuale cuprinse între 42 de miliarde şi 175 de miliarde de euro, se arată în raport.

"Am verificat cum răspunde UE nevoii urgente de adaptare la condiţiile climatice extreme recurente. Am descoperit probleme în modul în care politicile sunt puse în practică pe teren. Dacă măsurile UE nu sunt mai bine puse în aplicare, există riscul ca ambiţiile sale în materie de adaptare să nu ţină pasul cu schimbările climatice", a declarat Klaus-Heiner Lehne, membru al Curţii responsabil de audit.

În ansamblu, UE se poate baza pe un cadru solid pentru a-şi creşte rezistenţa la schimbările climatice. Auditorii au examinat politicile naţionale de adaptare din Franţa, Estonia, Austria şi Polonia. Partea bună este că acestea sunt în general în armonie cu strategia UE. Din păcate însă, auditorii au dat şi peste cazuri de date ştiinţifice învechite folosite în strategiile naţionale de adaptare.

De asemenea, o altă problemă este legată de costurile măsurilor de adaptare: acestea erau estimate la sume mai mici decât ar fi trebuit sau lipseau cu desăvârşire.

Potrivit sursei citate, transpunerea politicilor de adaptare naţionale şi ale UE în reglementarea de la nivel local este un proces dificil. UE consideră că "nivelul local este piatra de temelie a adaptării".

Pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate, auditorii au întrebat 400 de municipalităţi din statele membre auditate dacă cunoşteau strategiile şi planurile de adaptare la schimbările climatice. Răspuns fără echivoc: municipalităţile nu aveau habar, în cea mai mare parte, de aceste documente şi nu foloseau instrumentele puse la dispoziţie de UE în legătură cu adaptarea la schimbările climatice (Climate-ADAPT, Copernicus şi Convenţia primarilor), se precizează în comunicatul ECA.

"Peste jumătate din proiectele auditate au răspuns cu eficacitate riscurilor climatice. Auditorii au identificat şi unele bune practici. Mai problematice au fost cazurile în care existau priorităţi aflate în conflict: obiectivele de adaptare la schimbările climatice trebuiau să coexiste cu alte ambiţii, cum ar fi competitivitatea sau dezvoltarea regională. De exemplu, s-au găsit proiecte care sprijineau dezvoltarea irigaţiilor, cu riscul creşterii consumului total de apă. Auditorii au identificat şi un proiect de protecţie anti-inundaţii desfăşurat într-o zonă de risc în care continuau să se acorde autorizaţii de construcţie pentru case noi. Culmea paradoxului: două proiecte auditate riscă să conducă la o adaptare complet inadecvată, adică una care accentuează vulnerabilitatea sau expunerea la schimbările climatice în loc să o reducă. Exemple de adaptare inadecvată includ încurajarea irigaţiilor pentru culturi cu consum ridicat de apă în loc să se treacă la culturi care necesită mai puţină apă sau investiţii în tunuri de zăpadă artificială cu consum mic de energie în loc să se pună accentul pe turismul pe tot parcursul anului. În plus, anumite proiecte cum ar fi extinderea plajelor prin adăugarea de nisip nu aduc decât soluţii de adaptare pe termen scurt", atrag atenţia auditorii ECA.

Adaptarea la schimbările climatice este un domeniu transversal, ceea ce înseamnă că banii de la UE pot veni din diferite fonduri, cum ar fi cele pentru agricultură, coeziune sau cercetare. Reversul medaliei: urmărirea acestor bani este dificilă. Felul în care se raportează cu privire la adaptare trebuie şi el îmbunătăţit.

Auditorii consideră că mecanismul actual nu permite evaluarea progreselor privind adaptarea la schimbările climatice în statele membre, dat fiind că rapoartele sunt în principal descriptive şi nu conţin date cuantificabile. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 25-01-2025 11:18

BCE se gândește la un euro digital ca răspuns la interesul președintelui Donald Trump de promovare a monedelor digitale stabile

Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde eforturilor președintelui Donald Trump de a promova monedele digitale stabile (stablecoins), un tip de monedă ancorat mai ales de dolarul SUA, a declarat vineri Piero Cipollone, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters. Trump a declarat că 'va promo

Economic Extern 24-01-2025 16:17

Reuters: România, căutând să vândă obligațiuni, luptă să evite revizuirea în scădere a ratingului

Încercările României de a restabili încrederea investitorilor și de a reduce cel mai ridicat deficit bugetar din UE se confruntă cu obstacole, într-un an plin de pericole politice și afectat de riscul pierderii mult râvnitului calificativ 'investment-grade' (recomandat pentru investiții), se arată într-o analiză realizată vineri de

Economic Extern 24-01-2025 14:06

Mitsubishi Motors nu este interesat să se alăture companiei rezultate în urma fuziunii dintre Nissan și Honda (Reuters)

Mitsubishi Motors, partener secundar al Nissan Motor, ia în considerare posibilitatea de a nu se alătura planificatei fuziuni dintre Nissan și Honda Motor, au declarat vineri pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Mitsubishi Motors intenționează să rămână listată în timp ce continuă relațiile de cooperare cu ambele comp

Economic Extern 24-01-2025 13:31

Noul Guvern bulgar abandonează obiectivul aderării la zona euro la 1 ianuarie 2026

Noul Guvern din Bulgaria a abandonat efectiv planul de a adera la zona euro la 1 ianuarie 2026, după ce ministrul de Finanțe Temenuzhka Petkova a anunțat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, informează Novinite. Datele publicate recent de Eurostat arată că în decembrie rata anuală a

Economic Extern 24-01-2025 12:28

Handelsblatt: Guvernul german a înrăutățit previziunile de creștere a PIB-ului în 2025

Guvernul german a înrăutățit previziunile de creștere a PIB-ului în 2025 la 0,3%, de la 1,1%, a anunțat vineri publicația Handelsblatt, citând surse guvernamentale, cea mai mare economie europeană arătând puține semne de revenire după doi ani de contracție, transmite Reuters. Reprezentanții Ministerului Economiei nu au dorit să facă com

Economic Extern 23-01-2025 22:37

Davos: Trump avertizează companiile din întreaga lume cu tarife mari dacă nu produc în SUA

Președintele american Donald Trump a declarat joi, prin videoconferință la Forumul Economic Mondial de la Davos, că afaceri din întreaga lume vor trebui să plătească un tarif dacă nu își fabrică produsele în Statele Unite, subliniind eforturile sale de a face din America o 'superputere de producție', relatează Yonhap și dpa.

Economic Extern 23-01-2025 20:01

CNN pregătește concedieri (Reuters)

CNN, deținut de Warner Bros Discovery, va concedia aproximativ 6% din forța sa de muncă, postul de televiziune continuând să se concentreze pe o strategie digitală, conform unui document intern consultat de Reuters. Rețelele tradiționale de televiziune, o afacere profitabilă timp de decenii, sunt afectate de concurența intensă din partea

Economic Extern 23-01-2025 19:27

UE intenționează să extindă obiectivele privind facilitățile de stocare a gazelor (Reuters)

Uniunea Europeană intenționează să-și extindă cu cel puțin un an obiectivele de umplere a depozitelor de gaze înaintea iernii, după ce programul expiră în decembrie 2025, au declarat pentru Reuters diplomați UE. De la criza energetică din 2022, Bruxelles a impus statelor membre UE obiective obligatorii privind facilitățile de stoca

Economic Extern 23-01-2025 18:32

Războaiele comerciale ar fi ''catastrofale'' pentru creșterea economiei mondiale (OMC)

Orice război comercial din răzbunare ar avea consecințe catastrofale pentru creșterea economiei, iar statele ar trebui să se abțină de la represalii, a avertizat joi șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), într-o dezbatere în care au fost analizate 'amenințările' președintelui SUA, Donald Trump, privind impunerea de taxe vamale suplimentar

Economic Extern 23-01-2025 17:51

BTA: Organizarea traficului la podul peste Dunăre prin sistemul de coadă virtuală a fost oprită din 4 ianuarie

Organizarea traficului la podul peste Dunăre prin așa-numitul sistem de coadă virtuală a fost oprită din 4 ianuarie, a anunțat joi ministrul de Interne, Daniel Mitov, în timpul unei audieri în Parlament. El a răspuns întrebărilor parlamentarilor privind înregistrarea obligatorie a vehiculelor utilitare grele prin sistem

Economic Extern 23-01-2025 16:00

Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de politică monetară, pentru a doua lună consecutiv

Banca Centrală a Turciei a redus cu 250 puncte de bază dobânda de politică monetară, pentru a doua lună consecutiv, transmit DPA și Bloomberg. Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Fatih Karahan, a redus rata dobânzii la 45%, de la 47,5%, în linie cu estimările. În com

Economic Extern 23-01-2025 14:23

Gazprom, afectat de dificultăți financiare, caută să majoreze prețurile din Rusia

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze prețurile reglementate în țară, pentru a-și finanța investițiile, a anunțat joi agenția rusă de presă Interfax, transmite Reuters. În 2023, gigantul rus a înregistrat pierderi nete de aproape șapte miliarde de dolari, primele sale pierderi anuale de după 1999, în condițiile î

Economic Extern 23-01-2025 11:21

UE ar putea lua în considerare includerea Regatului Unit într-un acord comercial european

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a declarat că Uniunea Europeană (UE) ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, după ce premierul britanic Keir Starmer și-a exprimat intenția de a relansa relațiile cu blocul comunitar, informează joi EFE. Sefcovic, care a fost responsabil de

Economic Extern 23-01-2025 10:35

Poluarea aerului amenință sănătatea populației și aderarea la UE a țărilor din Balcani

În timp ce restul lumii se îndreaptă spre reducerea utilizării de combustibili fosili, poluarea aerului rămâne una ridicată în țările din Balcanii de Vest din cauza utilizării cărbunelui pentru încălzirea locuințelor, a termocentralelor învechite și a autoturismelor vechi, dar și a lipsei banilor pentru rezolvarea problemei, transmite Reut

Economic Extern 23-01-2025 08:49

Energia fotovoltaică a depășit pentru prima dată cărbunele în UE în 2024

Energia fotovoltaică a depășit cărbunele în producția de electricitate a Uniunii Europene în 2024, pentru prima dată în istorie, astfel că ponderea energiilor regenerabile a ajuns la aproape jumătate din producția de electricitate a celor 27 de state membre, arată un raport publicat joi de centrul de reflexie Ember, informează AFP.