logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Criza preţurilor îi înfurie pe fermierii din Europa, nemulţumiţi de legislaţia UE din domeniul agriculturii (articol European Newsroom)

Imagine din galeria Agerpres

De câteva săptămâni, fermierii de pe tot continentul au coborât în stradă furia şi îngrijorarea lor cu privire la mijloacele lor de existenţă. După protestele de miercuri, din faţa Parlamentului European de la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a deschis a doua zi Dialogul strategic privind agricultura, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat vineri.

Fermierii europeni se revoltă şi mânia lor creşte: în ultimele săptămâni furia a dus la blocarea drumurilor şi la parade de tractoare, fermierii au ieşit în stradă pentru a protesta în Franţa, Germania, Lituania, Polonia şi România şi, anterior, în Ţările de Jos.

În timp ce fermierii au protestat faţă de problemele naţionale, îngrijorările cu privire la provocările tot mai mari cu care se confruntă agricultura, inclusiv vremea extremă, gripa aviară şi creşterea costurilor cu combustibilul îi unesc. O altă sursă de nemulţumire este legată de ceea ce fermierii spun că este o reglementare excesivă, de asemenea la nivel european. Apoi, există influxul de produse agricole ucrainene în UE, de la ridicarea taxelor vamale în 2022. Bruxellesul va decide în iunie dacă reînnoieşte măsura.

Problema agriculturii, în contextul alegerilor din iunie pentru Parlamentul European şi a sondajelor care arată un val de extremă-dreaptă şi naţionalişti care se ocupă de problemele agricole cu fervoare, este importantă. Fermierii sunt un "electorat foarte important", a declarat europarlamentarul Pedro Marques, vicepreşedintele grupului socialist din Parlament.

Joi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - în ideea de a detensiona situaţia - a lansat un nou format de dialog strategic care reuneşte fermieri, organizaţii de mediu şi industria, pentru a veni cu soluţii la problemele agriculturii din Europa. Potrivit politicianului german, toată lumea este de acord că dificultăţile sporesc.

Printre problemele principale se numără subiecte precum venitul fermierilor, sustenabilitatea, inovaţia tehnologică şi competitivitatea. Acestea au fost discutate şi la reuniunea miniştrilor Agriculturii din UE la Consiliul Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH) de marţi. Temerile că tranziţia ecologică va provoca şi mai multe pagube fermierilor fac, de asemenea, parte din program.

Dialogul la nivelul UE este menit să găsească noi soluţii şi să realizeze o viziune comună până în vara acestui an şi să o prezinte Comisiei Europene. Iniţiativa, confirmată abia la sfârşitul săptămânii trecute, a fost promisă de von der Leyen în septembrie anul trecut, cerând "o polarizare mai mică" şi asigurând că "agricultura şi protecţia naturii pot merge mână în mână".

Puternicul grup agricol Copa-Cogeca a spus că este o "iniţiativă binevenită, deşi una care a întârziat să se materializeze", adăugând că "sfera discuţiilor rămâne destul de vagă".

Proteste în Europa

Cu o zi înainte, au avut loc demonstraţii în faţa Parlamentului European de la Bruxelles. "Demonstraţiile se vor extinde pentru că nemulţumirea creşte şi acest lucru va afecta alegerile europene", a declarat fermierul francez Stephane Bleuze în timpul protestelor. "Am venit la Bruxelles pentru că aici se decid regulile care ne afectează".

Marion Marechal, care conduce mişcarea de dreapta Reconquete în alegerile europene, şi este nepoata Marinei Le Pen, a participat la protestul de la Bruxelles, criticând politicile agricole ale UE.

Sindicatul flamand Algemeen Boerensyndicaat (ABS) a spus că "acţiunea de astăzi este încă un strigăt de ajutor" şi că "fermierii nu cer mult, doar să-şi îndeplinească rolul social şi să fie trataţi corect".

În Germania, de exemplu, fermierii furioşi protestează de câteva săptămâni faţă de reducerea subvenţiilor pentru motorină, inclusiv cu demonstraţii în masa în mai multe oraşe în care fermierii au blocat traficul cu tractoare şi alte echipamente agricole. Guvernul a fost de acord să atenueze măsura prin eliminarea treptată a subvenţiei pentru motorină pe o perioadă de trei ani, în loc să o elimine imediat, dar, în alte privinţe, a menţinut deciziile. Coaliţia cancelarului Olaf Scholz a fost sub presiune pentru a creşte veniturile din impozite sau a scădea cheltuielile, pentru a reduce deficitul bugetar. Protestele fermierilor la nivel naţional au lansat o discuţie despre măsura în care fermierii sunt exploataţi în interesele partidelor de extremă dreapta.

În Austria vecina, unde cetăţenii vor vota la alegerile naţionale în toamnă, mişcarea de dreapta FPA a organizat săptămâna trecută o manifestaţie a fermierilor. În replică, asociaţia fermierilor sprijinită de conservatorii de la A-VP, a criticat faptul că partidul "instrumentalizează fermierii în scopuri proprii de partid" şi s-a distanţat de "jocurile de campanie electorală în detrimentul fermierilor".

În Franţa, mânia crescândă a fermierilor francezi pare a fi prima provocare majoră a Guvernului proaspăt numit de preşedintele Emmanuel Macron. Noul premier Gabriel Attal a adus un omagiu sectorului agricol al ţării weekend-ul trecut, răspunzând nemulţumirii tot mai mari a lucrătorilor agricoli. Un pachet de reforme conceput pentru a răspunde unor nemulţumiri a fost amânat pentru ajustare. Europarlamentarul Jourdan Bardella, preşedintele formaţiunii de extremă dreapta Adunarea Naţională, susţine că există o furie tot mai mare contra "Uniunii Europene şi Europei lui Macron", care, potrivit lui Bardella, vor "moartea agriculturii noastre". Unii observatori politici cred că ar putea reprezenta o provocare majoră pentru partidele mainstream din Franţa.

În ultimele luni, "exasperarea" s-a extins şi în Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, unde producătorii denunţă în principal "concurenţa neloială" din Ucraina, acuzată de subcotarea preţului cerealelor sale. În urma invaziei ruse a Ucrainei, exportul de produse agricole ucrainene prin aşa-numitele culoare de solidaritate a creat perturbări pe pieţele interne ale acelor ţări.

În Polonia, protestele au dus la demisia ministrului Agriculturii, în aprilie 2023. În noiembrie, operatorii polonezi au început să blocheze punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, alături de camionagii. Fermierii şi-au suspendat blocada pe 6 ianuarie după un acord cu Guvernul polonez.

În România, protestele fermierilor şi transportatorilor au început pe 7 ianuarie. Sute de tractoare şi camioane au blocat traficul de frontieră, făcând dificilă intrarea în ţară a camioanelor de cereale din Ucraina. Fermierii cer compensaţii pentru pierderile cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor, ca urmare a importului de cereale ieftine din Ucraina, care, susţin ei, nu respectă standardele UE.

Pe 21 ianuarie, ministrul bulgar al Agriculturii şi Alimentaţiei, Kiril Vatev, şi premierul Nikolay Denkov s-au întâlnit cu Asociaţia Naţională a Producătorilor de Cereale şi Camera Agrară bulgară pentru a discuta despre status quo-ul şi a evita potenţialele viitoare proteste. Fermierii au protestat la Sofia în noiembrie anul trecut.

Protestele ar putea avea un efect de contagiune: "Sindicatele italiene şi spaniole (sindicatele agricole) vorbesc de asemenea despre demonstraţii", spune preşedintele Comitetului Organizaţiilor Profesionale Agricole din Uniunea Europeană (Copa), Christiane Lambert.

Sindicatul Fermierilor Sloveni l-a îndemnat pe noul ministru al Agriculturii, Mateja Calusic, să rezolve solicitările lor, pe care le-a adresat Guvernului în timpul protestelor din primăvara anului trecut. "Trebuie să fie oferite unele soluţii, pentru că, dacă nu sunt, fermierii ne cer să urmăm protestele germane", susţine sindicatul.

Vilnius, capitala Lituaniei, câteva mii de fermieri cu 1.300 de tractoare s-au adunat în această săptămână timp de două zile pentru a cere preţuri mai bune, taxe mai mici la combustibil, simplificarea reglementărilor şi interzicerea tranzitului cerealelor ruseşti prin ţara lor.

Atragerea unui electorat important

La mai puţin de cinci luni înaintea alegerilor europene şi a multor alegeri naţionale, fermierii şi producătorii agricoli protestatari alimentează incendiile de campanie. Partidele politice atrag deja votul fermierilor.

Agricultura este responsabilă pentru 11% din emisiile de gaze cu efect de seră din Europa. În cadrul aşa-numitului Green Deal, Comisia Europeană, sub conducerea lui von der Leyen, a lansat mai multe proiecte. Vara, de exemplu, a existat o mare nemulţumire faţă de o lege de conservare a naturii care afectează şi utilizarea terenului agricol. De asemenea, interdicţiile privind pesticidele, acceptate să fie folosite în alte părţi ale lumii, sunt o sursă de nemulţumire a fermierilor.

Nemulţumirea lor a fost o preocupare tot mai mare în Parlamentul European. Centrul-dreapta EPP, cel mai mare grup parlamentar, din care face parte von der Leyen, a încercat adesea să atenueze reglementările agricole, argumentând că reprezintă dorinţele fermierilor. "Împărtăşim ambiţia verde, dar trebuie adaptată la situaţia economică. Preţurile produselor agricole scad, cheltuielile cresc semnificativ, prin adăugarea unor eforturi suplimentare de reglementare, este prea mult", a spus europarlamentarul Anne Sander de la EPP.

"Există percepţia că centrul-dreapta şi extrema-dreaptă încearcă să impună fermierilor ideea că tranziţia verde, cei care aleg tranziţia verde, merg împotriva lor", a spus eurodeputatul Marques. Dar el a recunoscut necesitatea de a oferi sprijin, mai ales că UE se pregăteşte să dezbată obiectivele sale ambiţioase din 2040 privind clima, care vor implica o decarbonizare costisitoare a industriei agricole.

N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor AFP, AGERPRES, ANSA, APA, BTA, dpa, EFE, STA participante în proiectul enr. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 06-05-2025 14:21

Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord

Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.

Economic Extern 06-05-2025 14:16

Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024

Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne

Economic Extern 06-05-2025 14:03

Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE

În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În

Economic Extern 06-05-2025 12:54

Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d

Economic Extern 06-05-2025 10:49

UE propune interzicerea importurilor de gaze rusești până la finalul lui 2027 (Reuters)

Uniunea Europeană va publica marți planurile ce vizează interzicerea până la finalul anului a unor noi acorduri privind gazele rusești și eliminarea contractelor existente până la finele lui 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Marți, Comisia Europeană va publica 'foaia de parcurs' privind modul &i

Economic Extern 06-05-2025 09:49

Evoluții financiar-bancare și bursiere

Bursele din Tokyo și Seul sunt închise marți în urma celebrării unor sărbători publice, transmite Kyodo. Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat ședința de marți în creștere 1,50%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.525,56 puncte, în creștere cu 38,92 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la

Economic Extern 06-05-2025 08:57

Profitul operațional al Ford ar putea scădea cu miliarde de dolari din cauza incertitudinilor privind taxele vamale

Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operațional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari, transmit AP și Reuters. 'Încă este prea devreme să înțelegem deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste taxe vamale. Totuși,

Economic Extern 05-05-2025 18:54

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.

Economic Extern 05-05-2025 15:12

Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol

Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-

Economic Extern 05-05-2025 15:10

Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO

Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.

Economic Extern 05-05-2025 14:02

Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025

Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i

Economic Extern 05-05-2025 12:50

Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai

Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom

Economic Extern 05-05-2025 11:02

Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska

Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p

Economic Extern 05-05-2025 10:47

Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)

Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril

Economic Extern 05-05-2025 09:45

Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției

Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21