logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Direcția Națională Anticorupție

Prezentăm o selecție a unor dosare penale finalizate în luna aprilie 2025, care nu au fost mediatizate la zi, în care procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată sau sesizarea instanței de judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției, după cum urmează:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MATICHESCU MIRELA-FLORENȚA, fost administrator public al județului Constanța, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și participație improprie, sub forma instigării, la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

POPA-ȘERBU OANA, DUMITRAȘCU AURELIU - DECEBAL, BOIERU CRINA-ELENA, COSTENCU IRINA - ELENA, SPINEANU - GEORGESCU LUCIANA, RUSE VADIM CORNELIU, IBRAIM LEILA-CAMER, CHISNOIU PAUL, la data faptelor funcționari în cadrul Consiliului Județean Constanța, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,

C.L.S., președintele unei asociații sportive județene, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,

S.F. și M.V.G., persoane fizice fără calitate specială, reprezentanți legali ai unei asociații sportive de fotbal din municipiul Constanța, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

În urma administrării probatoriului în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul anului 2018, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpata Matichescu Mirela-Florența și de către funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Constanța, a fi fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă pentru activitate sportivă cu o asociație sportivă de fotbal din municipiul Constanța, prin stabilirea în mod nelegal, discriminatoriu și în absența unui sistem concurențial, a eligibilității asociației respective la depunerea proiectului de finanțare.

În baza contractului de finanțare nerambursabilă menționat anterior, au fost lichidate și ordonanțate cheltuielile aferente celor trei tranșe plătite asociației respective, cu consecința prejudicierii bugetului U.A.T. Județul Constanța cu suma de 835.757,26 lei, sumă ce reprezintă totodată și folosul necuvenit de aceeași valoare ce ar fi fost obținut de asociația sportivă menționată, prin reprezentanții ei.

În concret, în cadrul aprobării de către Consiliul Județean Constanța a Programului anual de finanțări nerambursabile ce va fi destinat proiectelor, evenimentelor și programelor sportive de interes local, județean sau național, funcționarii publici menționați anterior din cadrul Consiliului Județean Constanța, în calitate de membri ai comisiei de evaluare și selecție, ar fi efectuat următoarele demersuri cu încălcarea legii, pentru ca proiectul asociației sportive de fotbal să fie aprobat:

- ar fi acceptat depunerea unor documente de calificare după data limită de înscriere la selecția de proiecte,

- ar fi acceptat depunerea unor documente falsificate și incomplete,

- ar fi acordat un punctaj nejustificat la anumite criterii de evaluare a proiectului.

Totodată, în contextul menționat anterior, inculpatul C.L.S., în calitate de președintele al unei asociații sportive județene, ar fi falsificat o adeverință privind afilierea asociației sportive de fotbal, pentru a putea fi îndeplinită o altă condiție de eligibilitate, în vederea aprobării proiectului.
Consiliul Județean Constanța s-a constituit parte civilă în dosarul penal cu suma de 835.757,26 lei, reținută ca prejudiciu în dauna U.A.T. Județul Constanța.

În cauză, s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând inculpaților Matichescu Mirela-Florența, Popa-Șerbu Oana, Dumitrașcu Aureliu-Decebal, Boieru Crina-Elena, Costencu Irina-Elena, Spineanu-Georgescu Luciana, Ruse Vadim Corneliu, Chisnoiu Paul și Ibraim Leila-Camer, până la concurența sumei menționate anterior.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului DIMA FLORIAN MIHAI, agent de poliție în cadrul unui club sportiv, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie - decembrie 2023, inculpatul Dima Florian Mihai ar fi pretins și primit, în mod direct, pentru sine, de la o persoană (martor în cauză), suma de 75.000 de lei (echivalentul a 15.000 de euro), în mai multe tranșe, lăsând să se creadă că are influență asupra procurorului care instrumenta un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, promițându-i că îl va determina pe magistrat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției și să nu propună anularea permisului de conducere.

La data de 12 ianuarie 2024, procurorul a dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, a persoanei de la care inculpatul Dima Florian Mihai ar fi primit suma pretinsă, în schimbul presupusei intervenții.

În vederea confiscării speciale a sumei care face obiectul infracțiunii de trafic de influență, procurorii anticorupție au dispus măsuri asigurătorii.

În prezența avocatului, inculpatul Dima Florian Mihai a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu stabilirea unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani, precum și cu interzicerea, pe o perioadă de 3 (trei) ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

De asemenea, inculpatul a fost de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 120 zile.

Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției privindu-l pe inculpat au fost înaintate la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

3. În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 792/VIII/3 din data de 29 octombrie 2024, nr. 796/VIII/3 din data de 30 octombrie 2024 și nr. 134/VIII/3 din data de 05 martie 2025, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului PAVEL DÄ‚NUȚ - ADRIAN, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava - Direcția Control al Regimului Silvic și Cinegetic, aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, respectiv în rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie - noiembrie 2022, inculpatul Pavel Dănuț Adrian, în calitate de consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, ar fi pretins și ar fi primit de la doi administratori ai unor societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul forestier, suma totală de 14.000 de lei și alte foloase necuvenite (în total 17.474 lei), în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând verificarea și controlul modului în care este respectată legislația privind regimul silvic, în scopul protejării activității acestora.

În mod concret, sumele de bani sau bunurile ar fi fost solicitate de inculpatul Pavel Dănuț Adrian pentru ca acesta să acceseze sistemul SUMAL 2.0 și să efectueze modificări în această aplicație în legătură cu 5 avize de însoțire a materialelor lemnoase emise de către societățile comerciale administrate de către cei doi inculpați, astfel încât să se ascundă proveniența ilegală și transportul cantității totale de 248,96 mc materiale lemnoase, în valoare totală de 216.629 lei.

În prezența avocatului, inculpatul Pavel Dănuț - Adrian a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Inculpatul Pavel Dănuț - Adrian a fost de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 120 de zile.

Dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției privindu-i pe cei trei inculpați au fost înaintate la Tribunalul Suceava, cu propunere de a se menține măsurile preventive instituite în cauză.

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Afisari: 74

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].