CE anunţă măsuri de sprijinire industriei energiei eoliene din Uniunea Europeană

Comisia Europeană a prezentat marţi Planul de acţiune privind energia eoliană europeană, pentru a se asigura că tranziţia către o energie curată merge mână în mână cu competitivitatea industrială şi că energia eoliană continuă să fie o poveste de succes europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Atingerea obiectivului UE convenit recent, de a obţine cel puţin 42,5% energie din surse regenerabile până în 2030, cu ambiţia de a ajunge la 45% din surse regenerabile, va necesita o dezvoltare masivă a capacităţii eoliene instalate, cu o creştere preconizată de la 204 GW în 2022 la peste 500 GW în 2030. Deşi sectorul energiei eoliene este o poveste de succes istorică a UE, viitoarea sa traiectorie de creştere se confruntă cu o serie unică de provocări, cum ar fi cererea insuficientă şi incertă, procesul lent şi complex de autorizare, lipsa accesului la materii prime, inflaţia ridicată şi preţurile ridicate la produsele de bază, conceperea nefavorabilă a licitaţiilor naţionale, presiunea sporită din partea concurenţilor internaţionali şi riscurile în ceea ce priveşte disponibilitatea unei forţe de muncă calificate.
Această situaţie necesită acţiuni imediate. Din acest motiv, astfel cum a anunţat preşedinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii de luna trecută, Comisia Europeană lansează Planul de acţiune privind energia eoliană europeană. Acesta va contribui la menţinerea unui lanţ de aprovizionare cu energie eoliană sănătos şi competitiv, cu o rezervă clară şi sigură de proiecte, care să atragă finanţarea necesară şi să concureze în condiţii echitabile la nivel mondial. El este însoţit de o comunicare privind realizarea obiectivelor ambiţioase ale UE în materie de energie offshore, inclusiv energia eoliană, ca urmare a Strategiei UE privind energia din surse regenerabile offshore adoptate în urmă cu trei ani.
Planul de acţiune stabileşte acţiuni imediate care trebuie întreprinse împreună de Comisie, de statele membre şi de industrie, valorificând politicile şi legislaţia existente şi axându-se pe şase domenii principale.
Primul îl reprezintă accelerarea implementării prin creşterea previzibilităţii şi un proces de autorizare mai rapid. Instalaţiile eoliene adăugate în 2022 au adus o capacitate record, de 16 GW, ceea ce reprezintă o creştere cu 47% faţă de 2021. Totuşi, aceasta se situează cu mult sub nivelul de 37 GW/an necesar pentru atingerea obiectivului UE pentru 2030 privind energia din surse regenerabile. Comisia lansează împreună cu statele membre iniţiativa "Accele-RES" pentru a asigura punerea rapidă în aplicare a normelor revizuite ale UE privind energia din surse regenerabile, punând un accent mai mare pe digitalizarea proceselor de autorizare şi pe asistenţa tehnică acordată statelor membre. În plus, statele membre sunt încurajate să sporească vizibilitatea rezervei de proiecte prin angajamente privind energia eoliană, calendare transparente ale licitaţiilor şi planificare pe termen lung. În cele din urmă, Comisia va sprijini construirea necesară de reţele electrice prin intermediul unui plan de acţiune privind reţelele, ulterior în cursul acestui an.
Al doilea segment vizează îmbunătăţirea conceperii licitaţiilor. Pe baza propunerii de regulament privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete şi a reformei organizării pieţei energiei electrice, Comisia va sprijini statele membre pentru a îmbunătăţi licitaţiile prin criterii bine concepute şi obiective care recompensează echipamentele cu o valoare adăugată mai mare şi se asigură că proiectele sunt realizate pe deplin şi la timp. În afara UE, proiectele Global Gateway vor utiliza într-o măsură mai mare standardele în materie de achiziţii publice strategice. Planul de acţiune prevede, de asemenea, o evaluare a riscurilor în materie de securitate cibernetică.
Accesul la finanţare este al treilea domeniu. Pentru a accelera investiţiile şi finanţarea producţiei de energie eoliană în Europa, Comisia va facilita accesul la finanţarea UE, în special prin Fondul pentru inovare, în timp ce Banca Europeană de Investiţii (BEI) va pune la dispoziţie garanţii de diminuare a riscurilor. De asemenea, Comisia încurajează statele membre să utilizeze pe deplin flexibilitatea oferită de Cadrul temporar modificat de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat pentru a sprijini producţia de energie eoliană din UE.
Al patrulea segment vizează un mediu internaţional echitabil şi competitiv. Pentru a se asigura că sectorul energiei eoliene poate funcţiona în condiţii de concurenţă echitabile, Comisia monitorizează îndeaproape posibilele practici comerciale neloiale care îi avantajează pe producătorii străini de energie eoliană şi va continua să utilizeze acordurile comerciale pentru a facilita accesul la pieţele străine, promovând în acelaşi timp adoptarea de standarde ale UE şi internaţionale pentru acest sector. De asemenea, Comisia va colabora cu investitorii pentru a identifica şi a înlătura obstacolele din calea investiţiilor.
Competenţele reprezintă al cincilea domeniu. Parteneriatele la scară largă pentru competenţe în domeniul surselor regenerabile de energie vor fi un forum esenţial pentru stimularea proiectelor de dezvoltare a competenţelor. Prin regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete, Comisia va facilita, de asemenea, lansarea academiilor europene de competenţe specifice industriei cu zero emisii nete - inclusiv a unei academii dedicate sectorului energiei eoliene, concepute pentru a sprijini acţiunile statelor membre de perfecţionare şi recalificare a lucrătorilor. Academiile vor elabora conţinut şi materiale didactice şi vor urmări formarea a 100 000 de cursanţi în termen de trei ani de la înfiinţare.
Al şaselea domeniu vizează implicarea industriei şi angajamentele statelor membre. Comisia va colabora cu statele membre şi cu industria energiei eoliene în vederea elaborării unei Carte europene a energiei eoliene care să îmbunătăţească condiţiile favorabile menţinerii competitivităţii industriei eoliene europene.
Se preconizează că energia eoliană offshore va avea o contribuţie semnificativă la obiectivele UE în materie de climă şi energie în anii următori. Pe baza Strategiei privind energia din surse regenerabile offshore din 2020, statele membre au convenit recent asupra unor noi obiective ambiţioase pentru generarea de energie din surse regenerabile offshore până în 2050, cu obiective intermediare pentru 2030 şi 2040 pentru fiecare dintre cele cinci bazine maritime ale UE.
În 2022, capacitatea instalată offshore cumulată a UE-27 s-a ridicat la 16,3 GW. Aceasta înseamnă că, pentru a reduce decalajul dintre capacitatea de 111 GW la care s-au angajat statele membre şi capacitatea din 2022, trebuie instalată în medie o capacitate de aproape 12 GW/an, adică de 10 ori mai mult decât noua capacitate de 1,2 GW instalată anul trecut.
Acesta este motivul pentru care Comisia îşi dublează eforturile de a sprijini în mod specific sectorul energiei din surse regenerabile offshore, stabilind acţiuni suplimentare prin care: să consolideze infrastructura de reţea şi cooperarea regională, să accelereze procesul de autorizare, să asigure amenajarea integrată a spaţiului maritim, să consolideze rezilienţa infrastructurii, să susţină cercetarea şi inovarea şi să dezvolte lanţuri de aprovizionare şi competenţe.
Sursele regenerabile de energie reprezintă o componentă-cheie a planului UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 în cadrul Pactului verde european, precum şi al planului REPowerEU de a recâştiga independenţa energetică şi de a pune capăt cât mai curând posibil importurilor de combustibili fosili din Rusia. UE a stabilit obiective legislative pentru o introducere accelerată a energiei din surse regenerabile prin intermediul Directivei revizuite privind energia din surse regenerabile în cadrul pachetului legislativ "Pregătiţi pentru 55" şi facilitează acest lucru prin Regulamentul TEN-E revizuit, consolidând cadrul pentru proiectele transfrontaliere, inclusiv reţelele offshore.
În tranziţia către o economie cu zero emisii nete, competitivitatea UE se va baza în mare măsură pe capacitatea sa de a dezvolta şi fabrica pe teritoriul său tehnologiile curate care să facă posibilă această tranziţie, inclusiv energia eoliană onshore şi offshore. În acest an, Comisia a prezentat Planul industrial al Pactului verde şi a propus în special regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete şi Actul privind materiile prime critice pentru a sprijini capacitatea internă de producţie a tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d
UE propune interzicerea importurilor de gaze rusești până la finalul lui 2027 (Reuters)
Uniunea Europeană va publica marți planurile ce vizează interzicerea până la finalul anului a unor noi acorduri privind gazele rusești și eliminarea contractelor existente până la finele lui 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Marți, Comisia Europeană va publica 'foaia de parcurs' privind modul &i
Evoluții financiar-bancare și bursiere
Bursele din Tokyo și Seul sunt închise marți în urma celebrării unor sărbători publice, transmite Kyodo. Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat ședința de marți în creștere 1,50%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.525,56 puncte, în creștere cu 38,92 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la
Profitul operațional al Ford ar putea scădea cu miliarde de dolari din cauza incertitudinilor privind taxele vamale
Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operațional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari, transmit AP și Reuters. 'Încă este prea devreme să înțelegem deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste taxe vamale. Totuși,
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.
Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol
Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.
Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i
Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai
Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom
Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska
Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p
Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)
Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril
Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției
Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21
Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong
Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans