logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Automobilele cu un preţ de peste 200.000 de euro nu au cunoscut criza în 2021

Image

Aflate la vârful unei pieţe auto paralizate de criza sanitară, automobilele de lux precum Rolls-Royce, Bentley sau Bugatti au cunoscut un an 2021 record, în frunte fiind vânzările de SUV-uri, aceste vehicule care seamănă că un automobil de teren dar cu performanţe apropiate de cele ale unei berline, informează AFP.

Constructorul britanic de automobile de lux Rolls-Royce, o divizie a grupului german BMW, a reuşit în acest an să îşi depăşească recordul istoric care data din 2019, în condiţiile în care a vândut un număr fără precedent de 5.586 de automobile. Clienţii înstăriţi s-au îngrămădit să cumpere noul coupe Ghost şi noul SUV Cullinan, care au un preţ de pornire de 300.000 de euro.

Rivalii Bentley şi Lamborghini (ambele mărci controlate de grupul Volkswagen) au stabilit şi ei noi recorduri de vânzări în acest an, cu 14.659 respectiv 8.405 de vehicule vândute la nivel mondial în 2021, în special graţie SUV-urilor Bentayga şi Urus, care se comercializează pentru aproximativ 200.000 de euro.

De asemenea, constructorul de supercaruri Bugatti a salutat ceea ce a numit "cel mai bun an din istoria companiei", cu 150 de automobile comandate, fiecare pentru un preţ de aproximativ trei milioane de euro.

"Peste tot este la fel: după criză, bogaţii sunt mai bogaţi iar săracii sunt mai săraci. Segmentele de lux şi cele premium au rezistat mai bine decât segmentul generalist", comentează Adolfo De Stefani Cosentino, preşedintele Federaţiei italiene a concesionarilor de automobile (Federauto)..

"Sunt foarte mulţi bani care sunt gata să fie cheltuiţi. Am fost impresionat de numărul clienţilor care ne-au mărturisit că graţie Covid au înţeles că ar putea muri mâine şi că acum este momentul în care trebuie să profite de viaţă", a mărturisit directorul general de la Rolls-Royce, Torsten Muller-Otvos într-un interviu acordat AFP în luna mai a anului trecut.

La nivel general însă, în paralel cu criza sanitară, industria auto mondială a fost lovită de o penurie de componente, în special semiconductori, care a forţat producătorii să reducă activitatea deşi carnetele lor de comenzi erau pline. Potrivit firmei de consultanţă PwC, criza de semiconductori a împiedicat producţia a 9,5 până la 11 milioane de vehicule la nivel mondial în 2021.

În schimb, pe segmentul premium, grupul auto german BMW a înregistrat un an 2021 record cu 2,2 milioane de automobile vândute, în special în China şi SUA. Rivalul german Mercedes-Benz a înregistrat o scădere de 5% a vânzărilor globale, din cauza penuriei de semiconductori, însă divizia sa de automobile sportive AMG şi marca de lux Maybach au raportat o explozie a vânzărilor.

"Doar cele mai cerute vehicule au fost produse. Constructorii de automobile premium au fost astfel dispuţi să cumpere componentele mai scumpe", a subliniat José Baghdad, responsabil pentru sectorul auto la PwC.

În plus, boom-ul produselor de lux nu s-a limitat la vehiculele pe patru roţi: producătorul italian de motociclete Ducati a reuşi în 2021 să stabilească un nou record de vânzări cu peste 60.000 de exemplare comercializate la nivel global.

Un alt fenomen marcat pentru sectorul auto, electrificarea, a început să afecteze şi segmentul de lux, atât "ca un nou suflu cât şi ca o adevărată provocare", subliniază José Baghdad. "Unul din punctele de atracţie ale mărcilor premium era motorizarea, cu o putere şi o sonoritate deosebită. Prin trecerea la motoarele electrice, va fi mai dificil să le deosebim", spune José Baghdad.

Un exemplu este constructorul german de automobile sportive Porsche (care a înregistrat şi el un an 2021 record cu peste 300.000 de vehicule vândute), în cazul căruia legendarul model 911 a fost depăşit de berlina electrică Taycan, pentru care vânzările s-au dublat comparativ cu 2020. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor online: Simona Aruștei)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 15-01-2025 09:30

Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 40 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor

Costul incendiilor care au devastat mari părți din Los Angeles continuă să crească, cele mai recente estimări indicând pierderi totale de 40 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor, transmite Bloomberg. Noua cifră anunțată de analiștii de la Keefe Bruyette & Woods este dublă față de estimarea lor inițială. Într-un m

Economic Extern 15-01-2025 08:55

Meta Platforms face concedieri (Bloomberg)

Meta Platforms Inc, firma-mamă a WhatsApp, Facebook și Instagram, va renunța la aproximativ 5% dintre angajații săi cu performanțe scăzute și intenționează să facă noi angajări pentru acele posturi, în 2025, conform unui memoriu intern trimis întregului personal, transmite Bloomberg. În septembrie 2024, Meta avea aproximativ

Economic Extern 14-01-2025 19:21

Numărul de avioane livrate de Boeing în 2024 a fost la jumătate față de livrările rivalului Airbus

Livrările de noi avioane Boeing și-au revenit în luna decembrie 2024, după o serie de greve de amploare care au încetinit producția grupului american în toamna anului trecut, dar cu toate acestea numărul total de avioane livrate de Boeing pe parcursul anului 2024 a coborât la cel mai mic nivel de după pandemia de COVID-19, transmite Reuters.

Economic Extern 14-01-2025 19:03

Premierul grec face un nou apel către Bruxelles să rezolve problema prețurilor diferite la electricitate

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a făcut marți un nou apel către Comisia Europeană să rezolve discrepanțele existente la nivelul blocului comunitar în ceea ce privește prețul energiei electrice, reluând solicitările anterioare referitoare la o piață comună de electricitate și o mai mare partajare a electricității, transmite Reuters.

Economic Extern 14-01-2025 18:16

Elon Musk invitat să cumpere un castel din Polonia pe care să îl transforme în sediul său european

Un oraș din Polonia l-a încurajat pe miliardarul american Elon Musk să cumpere un castel din apropiere pe care să îl transforme în sediul central al operațiunilor sale europene, transmite AP. Primarul din Glogowek, Piotr Bujak, a spus marți că a postat recent o invitație către Musk pe platforma de social media X și de asemenea a trimis scriso

Economic Extern 14-01-2025 17:30

BTA: Bulgaria a propus Macedoniei de Nord un acord pentru construirea unui tunel feroviar transfrontalier

Guvernul bulgar a trimis Macedoniei de Nord un proiect de acord vizând pregătirea, construirea și operarea unui tunel feroviar transfrontalier care va face legătura între cele două țări, a anunțat marți Ministerul bulgar al Transporturilor și Comunicațiilor, transmite BTA. Propunerea sugerează că ambele guverne a trebui să își asume angajamen

Economic Extern 14-01-2025 17:14

Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 30 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor

Incendiile care au devastat mari părți din Los Angeles ar putea provoca pierderi de până la 30 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor, în condițiile în care flăcările nu au fost stinse nici măcar la o săptămână de la izbucnire, transmite Bloomberg. Noile estimări făcute de analiștii băncilor Wells Fargo & Co. și Goldman

Economic Extern 14-01-2025 15:25

Maia Sandu: Jumătate din electricitatea consumată de Republica Moldova - din surse interne; diferența - din România

Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Republicii

Economic Extern 14-01-2025 14:58

SUA: Biden a semnat un ordin pentru construirea de infrastructuri necesare IA

Președintele american Joe Biden a semnat marți un ordin pentru accelerarea construirii de noi centre de date specializate în Inteligența Artificială (IA), pentru a se asigura că Statele Unite vor continua să domine această tehnologie, informează AFP. 'Nu vom lăsa America să fie depășită atunci este vorba despre tehnologia care va defini viitorul'

Economic Extern 14-01-2025 13:58

Vânzările Volkswagen au scăzut în 2024, într-un an dificil pe piețele din Germania și China

Vânzările grupul german Volkswagen AG pe plan global au scăzut cu 2,3% anul trecut, la puțin peste nouă milioane de vehicule, a anunțat marți cel mai mare producător auto european, afectat de reducerea costurilor pe plan intern și războiul prețurilor din China, cea mai mare piață a sa, transmite Reuters. În 2024, vânzările co

Economic Extern 14-01-2025 13:49

S&P: Băncile din Europa Centrală și de Est pot face față turbulențelor din sectorul auto

Turbulențele din sectorul auto european ar putea afecta calitatea activelor băncilor și economia Europei Centrale și de Est (CEE), dar creditorii sunt suficient de puternici pentru a rezista presiunilor cu care se confruntă portofoliile lor auto, se arată într-un raport publicat marți de agenția de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters. P

Economic Extern 14-01-2025 13:13

Vietnam și Rusia au semnat un acord în domeniul energiei nucleare

Vietnam și Rusia au semnat marți un acord în domeniul energiei nucleare și mai multe alte înțelegeri de cooperare, în cursul unei vizite la Hanoi a prim-ministrului rus Mihail Mișustin, informează Reuters. Rosatom, compania de stat pentru energie atomică a Rusiei, și compania de energie electrică de stat din Vietnam, EVN, au convenit să inten

Economic Extern 14-01-2025 13:03

Eurostat: Ponderea vehiculelor cu emisii zero în totalul înmatriculărilor din UE a ajuns la 14,5% în 2023

În 2023 au fost înmatriculate în Uniunea Europeană 1.548.417 automobile noi cu emisii zero, reprezentând o pondere de 14,5% în totalul înmatriculărilor de automobile în statele membre UE, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cea mai ridicată pondere a automobilelor

Economic Extern 14-01-2025 12:10

S&P înrăutățește perspectiva ratingului Nissan, din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă grupul nipon

Agenția de evaluare financiară S&P Global a înrăutățit perspectiva ratingului de credit al Nissan Motor de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă, și a confirmat ratingul pe termen lung la 'BB plus', apreciind că producătorul auto nipon va avea nevoie de mai mult timp pentru a-și îmbunătăți performa

Economic Extern 14-01-2025 11:36

IDC: Concurența din China afectează livrările globale ale Apple și Samsung

Livrările globale de telefoane mobile inteligente ale Apple și Samsung au scăzut în trimestrul patru din 2024, companiile confruntându-se cu concurența intensă din partea firmelor din China, inclusiv Xiaomi, arată datele firmei de cercetare de piață IDC, transmite Reuters. Piața globală de smartphone-uri s-a redresat puternic, după