BCE: Numărul de bancnote euro contrafăcute a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 2003

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat miercuri că în 2020 numărul de bancnote euro falsificate a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2003, se arată într-un comunicat al instituţiei cu sediul la Frankfurt.
Aproximativ 460.000 de bancnote false au fost retrase din circulaţie. Raportat la numărul bancnotelor euro autentice aflate în circulaţie, ponderea celor falsificate a atins un nivel minim istoric de 17 unităţi/milion.
Falsificatorii manifestă predilecţie pentru bancnotele de 20 euro şi 50 euro, acestea reprezentând împreună două treimi din numărul total de bancnote falsificate retrase din circulaţie în 2020. Bancnota de 20 euro a înlocuit-o pe cea de 50 euro ca fiind cupiura falsificată în cel mai mare număr. De asemenea, s-a înregistrat o majorare a ponderii bancnotelor falsificate de calitate inferioară. Acestea sunt uşor de depistat deoarece nu prezintă deloc elemente de siguranţă, sau prezintă doar unele imitaţii extrem de slabe ale acestora.
În pofida scăderii calităţii bancnotelor false, BCE sfătuieşte în continuare publicul să rămână vigilent când primeşte bancnote, să-şi amintească testul "atinge-priveşte-înclină" şi să nu se bazeze pe un singur element de siguranţă. Totodată, agenţii profesionişti care operează cu numerar beneficiază continuu de cursuri de specializare, atât în Europa, cât şi în afara acesteia, iar pentru a sprijini lupta Eurosistemului împotriva falsificării sunt puse la dispoziţia publicului materiale informative ce sunt în permanenţă actualizate. De asemenea, BCE colaborează cu Europolul, Interpolul şi Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv.
BCE şi băncile centrale naţionale (BCN) din zona euro sunt responsabile cu emisiunea de bancnote euro în cadrul zonei euro, cu garantarea disponibilităţii numerarului şi cu menţinerea încrederii în această monedă. În pofida impactului pandemiei asupra comportamentului de consum şi de plată, numărul bancnotelor euro aflate în circulaţie a continuat să crească puternic, în timp ce numărul bancnotelor falsificate scoase din circulaţie a scăzut la un nivel minim istoric.
Încă din 2002, numărul şi valoarea bancnotelor euro aflate în circulaţie au fost în creştere, iar dinamica acestora a fost, în general, mai alertă comparativ cu expansiunea economică, se arată în raportul BCE.
În 2020, numărul şi valoarea bancnotelor euro aflate în circulaţie au crescut cu aproximativ 10%. La sfârşitul anului, numărul bancnotelor euro aflate în circulaţie era de 26,5 miliarde, în valoare totală de 1 435 miliarde euro. Bancnota de 50 euro a reprezentat aproape jumătate din numărul şi valoarea totală a bancnotelor aflate în circulaţie. La jumătatea lunii martie a anului 2020, după ce a fost declarată pandemia de COVID-19, s-a observat o creştere foarte puternică a cererii de numerar timp de câteva săptămâni, în special pentru cupiurile de 200 euro şi 100 euro, pe măsură ce a crescut şi cererea de deţineri preventive de numerar.
Evoluţia a fost urmată, în lunile ulterioare, de o scădere a retragerilor regulate de numerar de către instituţiile de credit şi a depunerilor lor de numerar la BCN din cauza măsurilor de izolare şi a modificărilor tiparului de plăţi, având drept rezultat reducerea volumului circuitului numerarului cu până la 20% în restul anului 2020, comparativ cu 2019. Cu toate acestea, numărul de bancnote aflate în circulaţie a continuat să crească pe parcursul anului, în principal ca urmare a amplificării incertitudinii şi a tendinţei generale de a acumula bancnote în situaţii de criză, apreciază BCE.
În termeni valorici, o pondere semnificativă din bancnotele euro este deţinută în afara zonei euro, conform raportului BCE. Un studiu recent sugerează că ponderea bancnotelor euro estimate a fi în circulaţie în afara zonei euro este cuprinsă între 30% şi 50% din valoarea totală a bancnotelor euro aflate în circulaţie. Acelaşi studiu prezintă dovezi conform cărora aceste bancnote sunt utilizate atât ca mijloc de tezaurizare, cât şi pentru tranzacţii. Acelaşi studiu prezintă dovezi conform cărora aceste bancnote sunt utilizate atât ca mijloc de tezaurizare, cât şi pentru tranzacţii.
Producţia bancnotelor euro se împarte între BCN din zona euro, cărora li s-a alocat în total producerea a aproximativ 5,7 miliarde de bancnote în anul 2020.
Numărul total de monede euro aflate în circulaţie s-a mărit cu 2% în 2020, ajungând la 138 de miliarde la sfârşitul anului. Valoarea monedelor aflate în circulaţie a urcat la 30 miliarde euro, în creştere cu 1,4% faţă de finele anului 2019.
Anul trecut, 25,0 miliarde de bancnote cu o valoare totală de aproximativ 800 miliarde euro au fost depuse de instituţiile de credit la BCN din zona euro. Un procent de 12% (respectiv trei miliarde) din aceste bancnote a fost înlocuit cu bancnote noi pentru a menţine calitatea ridicată a bancnotelor aflate în circulaţie.
În 2019, BCE a lansat un al doilea studiu privind atitudinile faţă de plăţi ale consumatorilor din zona euro (Study on the payment attitudes of consumers in the euro area - SPACE), pentru a evalua utilizarea numerarului şi a instrumentelor de plată fără numerar. Studiul a arătat că 73% din totalul plăţilor efectuate de consumatori la punctul de vânzare şi prin tranzacţii între persoane (person-to-person) au fost decontate în numerar. În termeni valorici, plăţile în numerar au reprezentat 48% din valoarea totală a tranzacţiilor, fiind urmate de plăţile cu cardul, care au însumat 41%.
Studiul a arătat, de asemenea, că pentru 55% dintre respondenţi a fost important sau foarte important să aibă în continuare opţiunea de a plăti cu numerar în viitor. Rezultatele au mai evidenţiat şi faptul că 34% dintre respondenţi păstrează rezerve de numerar, fie pentru tranzacţii, fie ca economii.
Un sondaj efectuat la nivelul întregii zone euro în iulie 2020 a concluzionat că pandemia de COVID-19 a avut un impact puternic asupra comportamentului consumatorilor în materie de plăţi, întrucât 40% dintre respondenţi au raportat că au făcut mai puţine plăţi cu numerar. Măsurile de creştere a comodităţii mijloacelor de plată fără numerar au fost principalul motiv oferit pentru a justifica modificarea comportamentului de plată în urma pandemiei.
Strategia 2030 privind numerarul a Eurosistemului îşi propune să asigure accesul facil la numerar şi acceptarea acestuia ca mijloc de plată, informează BCE.
Pentru a menţine încrederea în bancnotele şi monedele euro şi libertatea de alegere a consumatorilor în ceea ce priveşte modalitatea de plată, în 2020 Consiliul guvernatorilor BCE a adoptat o nouă strategie privind numerarul. Strategia 2030 privind numerarul a Eurosistemului, publicată în decembrie 2020, defineşte priorităţile şi obiectivele strategice care trebuie urmărite în viitor şi are scopul de a asigura faptul că toţi cetăţenii şi toate companiile din zona euro vor avea în continuare acces facil la serviciile cu numerar şi că numerarul va rămâne un mijloc de plată general acceptat. Reducerea amprentei ecologice a bancnotelor euro şi dezvoltarea în continuare a bancnotelor inovatoare şi sigure sunt, de asemenea, elemente importante care vor fi abordate.
Pentru a atinge aceste obiective, Eurosistemul a început să analizeze acoperirea geografică a punctelor de servicii cu numerar ale instituţiilor de credit şi evoluţia comisioanelor standard percepute de acestea clienţilor lor pentru depunerea şi retragerea bancnotelor şi monedelor. În plus, BCE şi BCN au iniţiat un dialog strâns cu comunitatea bancară şi cu alte părţi implicate în circuitul numerarului referitor la caracterul adecvat al serviciilor cu numerar, deoarece instituţiile de credit vor continua să fie principalii actori ai sistemului de distribuţie de numerar de tip retail şi vor continua să verifice autenticitatea şi calitatea bancnotelor aflate în circulaţie. După izbucnirea pandemiei, BCE şi BCN, în strânsă cooperare cu toate părţile implicate în materie de numerar, au depus eforturi susţinute pentru a depăşi provocările legate de măsurile de izolare şi pentru a atenua efectul perturbator resimţit de către circuitele naţionale de numerar.
De la apariţia COVID-19, BCE a colaborat îndeaproape cu mai multe laboratoare pentru a determina ce impact ar putea avea utilizarea numerarului în răspândirea virusului. Au fost evaluate două aspecte conexe, dar diferite: în primul rând, intervalul de timp în care virusul poate supravieţui pe suprafaţa bancnotelor şi a monedelor (capacitate de supravieţuire); în al doilea rând, cantitatea de virus care poate fi transferată de pe respectivele suprafeţe pe mâna unei persoane (transferabilitate). Rezultatele acestor teste susţin opiniile exprimate anterior de numeroase organizaţii de prestigiu, conform cărora riscul de transmitere prin utilizarea numerarului este redus. Testele au demonstrat că acea cantitate de virus care poate fi transferată prin utilizarea numerarului pentru plăţi este atât de scăzută încât riscul de infectare este nesemnificativ.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor
Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul
Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor
Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA
Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru
Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20
Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială
Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată
Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025
Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA
Energia regenerabilă ar urma să acopere joi 99% din necesarul de electricitate al Germaniei
Rețeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condițiile pentru ca prețurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică și cea eoliană transformă cea mai mare piață din Europa, transmite Bloomberg. Scă
Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa
Comisia Europeană a anunțat miercuri că, în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA), va investi 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste investiții vizează eliminarea principalelor lacune în materie de ca
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters. Blocul comunitar a &i
Autoritatea portugheză de telecomunicații anunță restabilirea serviciilor pentru 98% dintre clienți
Autoritatea Națională de Telecomunicații (Anacom) din Portugalia a anunțat că, marți după-amiaza, 98% dintre clienții principalelor companii aveau restabilite serviciile de rețea mobilă, internet și televiziune, în urma penei de curent înregistrate cu o zi înainte, care a afectat și Spania și Franța, relatează agenția EFE. Purtătorul de cuv&a
China are o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% (Reuters)
China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul. China acordă deja scutiri de taxe pent
SUA: Trump reduce temporar taxele la producătorii de automobile
Președintele american Donald Trump a semnat marți un decret prin care relaxează temporar taxele vamale pentru producătorii de automobile care fabrică în Statele Unite cu piese importate, în special prin evitarea unui cumul al acestor taxe în vigoare de la începutul lunii aprilie, relatează AFP. Acest anunț survine &icir
SUA: Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în martie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump înrăutățind perspectivele economice, transmite AP. Conform datelor publicate de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS), numărul locurilor de muncă vacante, un indicator al cererii de fo
Activitatea fabricilor Renault și Stellantis din Spania s-a reluat
În Spania a fost reluată gradual producția la cele două fabrici ale Renault și la cele trei uzine ale Stellantis, după pana masivă de curent care a afectat luni Peninsula Iberică, transmite Reuters. Un purtător de cuvânt al Renault a precizat că activitatea la cele două fabrici a fost oprită luni la ora locală 12:30 PM.
Banca Mondială estimează un declin semnificativ al prețurilor materiilor prime
Banca Mondială (BM) a previzionat marți că reducerea creșterii economiei mondiale, parțial în urma turbulențelor comerciale, va duce la scăderea prețurilor materiilor prime pe plan global cu 12% în 2025 și încă 5% în 2026, la cele mai reduse niveluri de după 2020 în termeni reali, transmite Reuters. Ajustate &icir
BCE: Creditarea companiilor din zona euro se redresează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor și gospodăriilor din zona euro a continuat să accelereze în martie, ceea ce indică că reducerea dobânzilor a impulsionat activitatea înainte ca SUA să lanseze un război comercial global, arată datele unui studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.