UPDATE Standard & Poor's a confirmat ratingul României la "BBB minus", perspectiva rămâne negativă

Standard & Poor's (S&P) a confirmat vineri la "BBB minus /A-3" ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
S&P se aşteaptă ca economia României să se contracteze cu 5,2% în 2020 şi deficitul bugetar să se adâncească la 9,2% din PIB. Anul viitor agenţia se aşteaptă la o creştere a PIB-ului României de 4%. Totuşi, S&P anticipează că economia va reveni la nivelul din 2019 numai în 2022.
În scenariul de bază al agenţiei, după alegerile parlamentare din decembrie, viitorul Guvern va implementa eforturi credibile de consolidare, pentru a stabiliza nivelul datoriei sub 60% din PIB. În plus, dinamica politică complexă a României continuă să obstrucţioneze direcţia politicii sale viitoare şi fiabilitatea execuţiei politicilor, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Prin urmare, S&P confirmă la "BBB minus /A-3" ratingul României, perspectiva este negativă.
Conform raportului agenţiei, perspectiva negativă se bazează pe riscurile la adresa echilibrelor fiscale şi externe ale României în următoarele 12 luni. Acestea se vor materializa probabil dacă factorii de decizie politică nu reuşesc să vină cu un plan credibil de reducere a dezechilibrelor bugetare.
S&P ar putea revizui în scădere ratingurile României dacă dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate o perioadă mai îndelungată decât a anticipat agenţia, din cauza provocărilor cu care se va confrunta politica fiscală după alegeri. În opinia agenţiei, costurile de finanţare ale României ar putea creşte dacă viitorul Guvern nu reuşeşte să prezinte un cadru credibil al politicii fiscale.
S&P ar putea revizui la stabilă perspectiva atribuită ratingului României dacă viitorul Guvern ancorează rapid consolidarea fiscală, ceea ce va duce la stabilizarea finanţelor publice ale ţării.
În pofida deteriorării din 2020, nivelul datoriei României rămâne moderat. Mai mult, S&P anticipează că viitorul Executiv va reduce dezechilibrele bugetare.
Agenţia crede că viitoarea administraţie va continua probabil să furnizeze un sprijin fiscal amplu pentru a sprijini redresarea economiei în 2021, dar va trebui să gestioneze rigidităţile fiscale create în urma deciziilor politice anterioare. Acestea includ majorări costisitoare de pensii şi alte beneficii sociale. Incertitudinile politice sunt exacerbate de peisajul politic complex şi conflictual, care ar putea face dificilă construirea unei coaliţii după alegeri, se arată n raportul agenţiei de evaluare financiară.
Absorbţia fondurilor europene va fi cheia pentru sprijinirea reechilibrării economice, deşi se menţin riscurile de implementare, apreciază S&P. Agenţia se aşteaptă ca inflaţia să rămână stabilă, iar presiunile asupra cursului de schimb să fie ţinute sub control în urma măsurilor BNR din 2021.
Ca răspuns la efectele măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), autorităţile de la Bucureşti au lansat o serie de măsuri economice şi fiscale pentru sprijinirea companiilor şi angajaţilor afectaţi. S&P estimează că dimensiunea totală a pachetului de stimulare este de 3% din PIB. Incluzând efectul bugetar al stabilizatorilor automaţi, cum ar fi de la ajutorul de şomaj, agenţia anticipează că măsurile introduse vor creşte cheltuielile fiscale cu 1,2%.
Contractarea economiei, combinată cu măsurile de stimulare, declinul veniturilor fiscale şi majorarea cheltuielilor sociale (pensiile şi alocaţiile pentru îngrijirea copiilor) vor adânci deficitul bugetar al României în 2020. S&P estimează un deficit bugetar de 9,2% din PIB în acest an, incluzând un declin al veniturilor din cauza scăderii economiei, care va face ca datoria să depăşească 40% din PIB.
În condiţiile în care salariile şi pensiile se situează acum la aproximativ 90% din veniturile din taxe, structura bugetului României este extrem de rigidă. Deşi nu face parte din cazul nostru de bază, dacă ar fi fost implementată majorarea pensiilor cu 40%, estimăm că numai cheltuielile cu salariile şi pensiile ar depăşi veniturile fiscale guvernamentale în 2021, apreciază S&P.
Agenţia nu se aşteaptă ca Executivul să înăsprească politica fiscală anul viitor, dar crede că autorităţile vor căuta să ajusteze componenţa structurală a bugetului, făcând cheltuielile mai puţin rigide şi îmbunătăţind colectarea taxelor, în timp ce se reduce gradual deficitul. S&P se aşteaptă la un deficit de 7,2% din PIB în 2021 şi de 5,5% din PIB în 2022.
De asemenea, agenţia estimează că deficitul de cont curent se va situa în jur de 5% din PIB până în 2023. În opinia S&P, adâncirea deficitului comercial demonstrează problemele de competitivitate.
Sectorul bancar, predominant deţinut de bănci străine, rămâne solid, în opinia S&P, care vede riscuri limitate pentru Guvern. Piaţa românească insuficient dezvoltată a prevenit sectorul financiar să acţioneze ca intermediar sau catalizator al activităţii economice.
Cum împrumuturile către sectorul privat se situau la 25% din PIB în martie 2020, sectorul bancar din România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte intermedierea financiară, apreciază agenţia. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Cîţu: Am reuşit imposibilul; Standard & Poor's a menţinut ratingul României
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prețurile mondiale la alimente au crescut ușor în martie
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut ușor în martie, cotațiile mai mari la uleiuri vegetale compensând declinul la cereale și zahăr, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modific
UE anunță, la Samarkand, o investiție de 12 miliarde de euro în Asia Centrală
Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat vineri o investiție de 12 miliarde de euro în cadrul summitului Uniunea Europeană - Asia Centrală, care a început vineri în istoricul oraș Samarkand din Uzbekistan, informează EFE și AFP. Investiția face parte din proiectul european 'Global Gateway' pentru infrastructu
Taxele lui Trump vor provoca o încetinire a economiei japoneze, potrivit BoJ
Măsurile privind taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump 'vor exercita o presiune spre scădere' asupra economiei japoneze și mondiale, a anunțat, vineri guvernatorul Băncii Japoniei (BoJ), Kazuo Ueda, relatează agenția EFE. 'Când există o schimbare semnificativă a contextului în jurul nostru, este probabil ca perspe
Eurostat: România, cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul patru din 2024
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 113,2 miliarde de euro (2,5% din PIB) în trimestrul patru din 2024, după un plus de 107,5 miliarde de euro (2,4% din PIB) în precedentele trei luni și un surplus de 103,4 miliarde de euro (2,4% din PIB) în trimestrul patru din 2023, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Stati
Franța ar putea renunța la obiectivele privind reducerea deficitului, pe fondul incertitudinilor comerciale globale
Ministrul francez de Finanțe, Eric Lombard, a deschis calea renunțării la obiectivele privind reducerea deficitului în 2025, excluzând orice ale reduceri suplimentare de cheltuieli și majorări de taxe, pentru a compensa potențiala creștere economică sub estimări, transmite Reuters. Vorbind la postul de televiziune BFM, Lombard a explicat că situați
Acțiunile băncilor europene, afectate de turbulențele de pe piețele financiare globale
Acțiunile creditorilor europeni și-au continuat declinul vineri, pe fondul prăbușirii piețelor bursiere globale, după noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump, transmite Reuters. Indicele bancar european a scăzut vineri dimineața cu 3,3%, ajungând la cel mai redus nivel de la începutul lui februarie, după un declin de 5,5% joi. Pierd
Japonia analizează un răspuns 'fără precedent' la tarifele anunțate de președintele american Donald Trump
Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat vineri că impunerea noilor tarife de către administrația americană, care afectează Japonia, anunță 'o criză națională iminentă' și necesită un răspuns 'fără precedent' din partea țării, informează EFE. 'Această situație poate fi descrisă ca o criză națională', a afirmat premierul Ishiba &
OPEC+ majorează neașteptat producția, prețurile petrolului scad semnificativ
Opt state membre OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) au convenit în mod neașteptat să continue cu planurile lor de a majora producția cu 411.000 barili pe zi (bpd) în mai, o decizie care a dus la un declin sever al prețurilor petrolului, transmite Reuters. Joi, cotațiile țițeiului, care deja înregistraseră un declin
Bloomberg: Miliardarii au pierdut într-o singură zi 208 miliarde de dolari, în urma impunerii taxelor vamale
Cei mai bogați 500 de oameni au pierdut joi, în mod colectiv, 208 miliarde de dolari din averea lor, după ce noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la turbulențe severe pe piețele financiare mondiale, conform unui raport Bloomberg Este a patra cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria de 13 ani a indicelui miliardar
Taxe vamale: FMI vede un 'risc important' pentru economia mondială
Noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump asupra importurilor în Statele Unite reprezintă 'un risc semnificativ' pentru economia mondială, și-a exprimat joi îngrijorarea directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, notează AFP. 'Este important să se evite acțiunile care ar putea dăuna ș
Canada impune taxe vamale de 25% asupra importurilor de mașini americane
Premierul canadian Mark Carney a anunțat joi taxe vamale de 25% pentru unele importuri de automobile americane, la câteva ore după intrarea în vigoare a un tarif de 25% pentru toate vehiculele importate în Statele Unite, notează AFP. Taxele vamale canadiene vizează 'toate vehiculele importate din Statele Unite care nu res
Porumbul ucrainean ar putea profita de pe urma tarifelor americane, estimează analiștii
Porumbul ucrainean, un element important al sectorului cerealier din țara vecină, ar putea profita de pe urma tarifelor americane, deoarece ar putea înlocui porumbul american, în situația în care vor fi adoptate represalii la produsele americane, susțin analiștii intervievați joi de Reuters. Președintele SUA, Donald Trump a a
Tarife vamale americane: Guvernul italian îndeamnă la calm pentru a evita un război comercial devastator
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni și-a anulat joi angajamentele pentru a se concentra asupra introducerii noilor tarife vamale decise de președintele american Donald Trump, iar guvernul de la Roma a îndemnat la calm pentru a evita un război comercial devastator, informează AFP. Giorgia Meloni, care a deplâns miercuri seara
Comisia Europeană sprijină proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică printr-o finanțare de 600 de milioane de euro
Comisia Europeană a lansat, joi, o nouă cerere de propuneri pentru proiecte-cheie transfrontaliere de infrastructură energetică a UE, care vor beneficia de o finanțare în valoare de până la 600 de milioane de euro de la bugetul UE, informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Organizată de Agenția Executivă pentru Cl
Dolarul s-a prăbușit după tarifele lui Trump care amenință economia americană
Moneda americană înregistra joi o scădere accelerată, pierzând peste 2,6% în raport cu euro, după declarația de război comercial lansată de președintele Donald Trump, care a provocat îngrijorări cu privire la economia americană, o mișcare pe care moneda unică nu a mai văzut-o după 2015, potrivit Bloomberg. În juru