Comisia Europeană cere asigurarea fluxului continuu al mărfurilor în toată Uniunea Europeană prin 'culoare verzi'
Comisia Europeană (CE) a emis luni noi prevederi practice în legătură cu modul de punere în aplicare a Orientărilor privind gestionarea frontierelor, în scopul de a menţine circulaţia mărfurilor pe tot teritoriul UE pe durata actualei pandemii, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Pentru a se asigura că lanţurile de aprovizionare din întreaga UE continuă să funcţioneze, se solicită statelor membre să desemneze neîntârziat toate punctele interne corespunzătoare de trecere a frontierei din cadrul reţelei transeuropene de transport (TEN-T) ca puncte de trecere a frontierei pentru "culoarele verzi". Punctele de trecere a frontierei pentru ''culoarele verzi" trebuie să fie deschise tuturor vehiculelor de marfă, indiferent de natura mărfurilor pe care le transportă.
Trecerea frontierei, inclusiv toate verificările şi controalele medicale, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute, afirmă Executivul comunitar.
Procedurile de la punctele de trecere a frontierei pentru "culoarele verzi" trebuie reduse la minimum şi simplificate, menţinându-se un nivel strict necesar. Verificările şi controalele medicale trebuie efectuate fără ca şoferii să trebuiască să iasă din vehicule, iar aceştia trebuie supuşi doar unor controale minime. Nu trebuie să li se solicite conducătorilor vehiculelor de transport de mărfuri să prezinte niciun alt document în afara documentului de identitate, a permisului de conducere şi, dacă este necesar, a unei scrisori din partea angajatorului. Trebuie acceptată prezentarea/depunerea documentelor pe cale electronică.
Niciun vehicul şi niciun conducător al vreunui vehicul de transport de mărfuri nu trebuie să fie discriminaţi, indiferent de originea şi destinaţia lor, de naţionalitatea conducătorului auto sau de ţara de înmatriculare a vehiculului.
În contextul actualei situaţii, se solicită insistent statelor membre să suspende temporar toate interdicţiile de acces rutier valabile actualmente pe teritoriul lor, cum ar fi condusul la sfârşit de săptămână, pe timp de noapte şi interdicţiile de la nivel sectorial.
Comisia încurajează statele membre să creeze coridoare sigure de tranzit care să le permită conducătorilor auto particulari şi pasagerilor lor, cum ar fi lucrătorii din sectorul sănătăţii şi din cel al transporturilor, precum şi cetăţenilor UE care sunt repatriaţi, indiferent de naţionalitatea lor, să tranziteze ţara direct, cu prioritate, în toate direcţiile necesare de-a lungul reţelei TEN-T. Acest lucru trebuie făcut menţinându-se cu stricteţe pe ruta desemnată şi luându-şi pauzele necesare minime. Statele membre ar trebui să se asigure că dispun de cel puţin un aeroport funcţional pentru zboruri în scopuri de repatriere şi în scopuri umanitare şi de ajutorare.
În urma videoconferinţei din 18 martie dintre miniştrii transporturilor din UE, Comisia a înfiinţat o reţea de puncte naţionale de contact şi o platformă prin care să furnizeze informaţii privind măsurile naţionale în domeniul transporturilor luate de statele membre ca răspuns la coronavirus. Punctele naţionale de contact ar trebui să sprijine funcţionarea eficace a punctelor de trecere a frontierei pentru "culoarele verzi". Ţările terţe învecinate sunt invitate să coopereze îndeaproape cu această reţea pentru a asigura fluxul de mărfuri în toate direcţiile.
Pentru a menţine fluxul transporturilor, Comisia recomandă ca statele membre să ia măsuri pentru a asigura libera circulaţie a tuturor lucrătorilor implicaţi în transportul internaţional, indiferent de modul de transport. În special, ar trebui să se renunţe la norme precum restricţiile de călătorie şi carantina obligatorie a lucrătorilor din sectorul transporturilor care nu prezintă simptome. De exemplu, statele membre nu ar trebui să solicite ca lucrătorii din sectorul transporturilor să deţină un certificat medical care să dovedească faptul că sunt în stare bună de sănătate. Pentru a se garanta siguranţa lucrătorilor din sectorul transporturilor, este necesar un nivel ridicat în ceea ce priveşte igiena şi măsurile operaţionale în aeroporturi, porturi, gări şi alte noduri de transport terestru.
Ar trebui să se considere că certificatele de competenţă profesională recunoscute la nivel internaţional dovedesc într-o măsură suficientă că lucrătorul îşi desfăşoară activitatea în domeniul transporturilor internaţionale. În lipsa acestor certificate (nu toţi conducătorii auto internaţionali deţin un astfel de document) ar trebui acceptată o scrisoare semnată de angajator.
Toate aceste principii ar trebui să se aplice şi resortisanţilor ţărilor terţe dacă aceştia sunt esenţiali pentru a asigura circulaţia liberă a mărfurilor în interiorul UE şi cu destinaţia UE.
"Reţeaua UE de transport conectează întreaga UE. Documentul nostru de orientare are drept scop să contribuie la protejarea lanţurilor de aprovizionare ale UE în aceste condiţii dificile şi să asigure că mărfurile şi lucrătorii din sectorul transporturilor pot continua să circule peste tot unde este necesar, şi asta fără întârziere. Acum este importantă mai mult decât oricând o abordare colectivă şi coordonată în privinţa transportului transfrontalier. Culoarele verzi sunt de asemenea concepute special pentru a-i proteja pe lucrătorii din sectorul transporturilor aflaţi în prima linie a acestei crize. Acest set de recomandări le va facilita misiunea deja stresantă şi va conferi muncii lor mai multă siguranţă şi previzibilitate", a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Eurostat: Producția industrială a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană, în noiembrie
Producția industrială a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,2% în zona euro și de 0,4% în UE, arată datele publicate
Conflictele armate, riscurile de mediu și dezinformare - principalele amenințări la nivel mondial, în 2025 (raport)
Conflictele între state, riscurile de mediu și dezinformarea sunt principalele amenințări pe termen scurt la nivel mondial, conform celei de-a 20-a ediții a Global Risks Report, publicația World Economic Forum. Datele publicate miercuri arată
SUA: Administrația Biden interzice tehnologiile din China și Rusia integrate în anumite autovehicule
Președintele american în exercițiu Joe Biden a anunțat marți o interdicție ce vizează tehnologiile din Rusia și China la unele autovehicule, decizie justificată prin îngrijorări legate de securitatea națională, transmite DPA. Noile reglementări vor împiedica vânzarea și importul de sisteme hardware și software pentru au
Marea Britanie amână decizia privind lira sterlină digitală
Nicio decizie nu va fi luată, cel puțin în următorii doi ani, în privința continuării planurilor Marii Britanii privind o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) pentru cetățeni, a informat Banca Angliei (BoE), amânând astfel calendarul pentru acest proiect, transmite Reuters. Fostul premier Rishi Sunak a susținut idee
Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 40 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor
Costul incendiilor care au devastat mari părți din Los Angeles continuă să crească, cele mai recente estimări indicând pierderi totale de 40 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor, transmite Bloomberg. Noua cifră anunțată de analiștii de la Keefe Bruyette & Woods este dublă față de estimarea lor inițială. Într-un m
Meta Platforms face concedieri (Bloomberg)
Meta Platforms Inc, firma-mamă a WhatsApp, Facebook și Instagram, va renunța la aproximativ 5% dintre angajații săi cu performanțe scăzute și intenționează să facă noi angajări pentru acele posturi, în 2025, conform unui memoriu intern trimis întregului personal, transmite Bloomberg. În septembrie 2024, Meta avea aproximativ
Numărul de avioane livrate de Boeing în 2024 a fost la jumătate față de livrările rivalului Airbus
Livrările de noi avioane Boeing și-au revenit în luna decembrie 2024, după o serie de greve de amploare care au încetinit producția grupului american în toamna anului trecut, dar cu toate acestea numărul total de avioane livrate de Boeing pe parcursul anului 2024 a coborât la cel mai mic nivel de după pandemia de COVID-19, transmite Reuters.
Premierul grec face un nou apel către Bruxelles să rezolve problema prețurilor diferite la electricitate
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a făcut marți un nou apel către Comisia Europeană să rezolve discrepanțele existente la nivelul blocului comunitar în ceea ce privește prețul energiei electrice, reluând solicitările anterioare referitoare la o piață comună de electricitate și o mai mare partajare a electricității, transmite Reuters.
Elon Musk invitat să cumpere un castel din Polonia pe care să îl transforme în sediul său european
Un oraș din Polonia l-a încurajat pe miliardarul american Elon Musk să cumpere un castel din apropiere pe care să îl transforme în sediul central al operațiunilor sale europene, transmite AP. Primarul din Glogowek, Piotr Bujak, a spus marți că a postat recent o invitație către Musk pe platforma de social media X și de asemenea a trimis scriso
BTA: Bulgaria a propus Macedoniei de Nord un acord pentru construirea unui tunel feroviar transfrontalier
Guvernul bulgar a trimis Macedoniei de Nord un proiect de acord vizând pregătirea, construirea și operarea unui tunel feroviar transfrontalier care va face legătura între cele două țări, a anunțat marți Ministerul bulgar al Transporturilor și Comunicațiilor, transmite BTA. Propunerea sugerează că ambele guverne a trebui să își asume angajamen
Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 30 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor
Incendiile care au devastat mari părți din Los Angeles ar putea provoca pierderi de până la 30 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor, în condițiile în care flăcările nu au fost stinse nici măcar la o săptămână de la izbucnire, transmite Bloomberg. Noile estimări făcute de analiștii băncilor Wells Fargo & Co. și Goldman
Maia Sandu: Jumătate din electricitatea consumată de Republica Moldova - din surse interne; diferența - din România
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Republicii
SUA: Biden a semnat un ordin pentru construirea de infrastructuri necesare IA
Președintele american Joe Biden a semnat marți un ordin pentru accelerarea construirii de noi centre de date specializate în Inteligența Artificială (IA), pentru a se asigura că Statele Unite vor continua să domine această tehnologie, informează AFP. 'Nu vom lăsa America să fie depășită atunci este vorba despre tehnologia care va defini viitorul'
Vânzările Volkswagen au scăzut în 2024, într-un an dificil pe piețele din Germania și China
Vânzările grupul german Volkswagen AG pe plan global au scăzut cu 2,3% anul trecut, la puțin peste nouă milioane de vehicule, a anunțat marți cel mai mare producător auto european, afectat de reducerea costurilor pe plan intern și războiul prețurilor din China, cea mai mare piață a sa, transmite Reuters. În 2024, vânzările co
S&P: Băncile din Europa Centrală și de Est pot face față turbulențelor din sectorul auto
Turbulențele din sectorul auto european ar putea afecta calitatea activelor băncilor și economia Europei Centrale și de Est (CEE), dar creditorii sunt suficient de puternici pentru a rezista presiunilor cu care se confruntă portofoliile lor auto, se arată într-un raport publicat marți de agenția de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters. P