logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Cinci ani de la moartea compozitorului Ennio Morricone (6 iulie)

Image

Compozitorul Ennio Morricone s-a născut la 10 noiembrie 1928, la Roma. A studiat la Conservatorul din Santa Cecilia, sub îndrumarea lui Goffredo Petrassi, unde a primit diploma de trompetă (1946) și diploma în Compoziție (1954). Lunga sa carieră artistică include o gamă largă de genuri de compoziție, de la muzică absolută de concert la muzică aplicată, lucrând ca orchestrator, dirijor și compozitor pentru teatru, radio și cinema, potrivit www.enniomorricone.org.

Renumit pentru coloanele sale sonore epice din producții cinematografice reprezentative pentru genul ''western spaghetti'', Ennio Morricone a fost un compozitor eclectic cu o carieră de șase decenii și o pleiadă impresionantă de fani celebri, de la componenții trupei Metallica la tenorul Andrea Bocelli. Muzica sa a fost una melancolică, mistică, a produs multă emoție și a asigurat coloana sonoră a peste 450 de producții cinematografice și seriale de televiziune.



A scris primele sale lucrări de concert la sfârșitul anilor 1950, apoi a lucrat ca aranjor pentru RAI (compania italiană de radiodifuziune) și RCA-Italia. Cariera de compozitor de muzică de film a început-o în 1961, cu filmul ''Il Federale'', regizat de Luciano Salce. Faima mondială i-a fost adusă de western-urile Sergio Leone: 'A Fistful of Dollars' (1964), 'For a Few Dollars More' (1965), 'The Good, The Bad and The Ugly' (1966), 'Once Upon a Time in The West' (1968) și 'A Fistful of Dynamite' (1971).

În 1965, s-a alăturat grupului de improvizații Nuova Consonanza. Din 1960, Morricone a înregistrat peste 450 de filme, în care a lucrat cu numeroși regizori italieni și internaționali, printre care Sergio Leone, Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuliano Montaldo, Lina Wertmuller, Giuseppe Tornatore, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Adrian Lyne, Oliver Stone, Margarethe Von Trotta, Henry Verneuil, Pedro Almodovar.



Cele mai cunoscute filme ale sale (pe lângă cele western) includ: 'Bătălia de la Alger'; 'Sacco și Vanzetti'; 'Cinema Paradiso'; 'Legenda din 1900, Malena'; 'De neatins'; 'Once Upon a Time in America'; 'Misiunea și U-Turn'.

Producția sa muzicală include peste 100 de piese, compuse începând din 1946. Titlurile includ 'Concertul pentru orchestră n.1' (1957); 'Frammenti di Eros' (1985); 'Cantata per L'Europa' (1988); 'UT, per tromba, archi e percussioni' (1991); 'Ombra di lontana presenza' (1997); 'Voci dal silenzio' (2002); 'Sicilo ed altri frammenti' (2007); 'Vuoto d'anima piena' (2008), potrivit www.enniomorricone.org.

În 2001, Ennio Morricone a început o intensă activitate concertistică, cu peste 100 de concerte în Europa, Asia, SUA, America Centrală și de Sud.



Printre lucrările sale mai recente se numără partituri pentru producțiile ''Karol and The End of a Mystery'', ''72 Meters'' și ''Fateless''. În secolul XXI, muzica lui Morricone a fost deseori folosită pentru televiziune și film, inclusiv ''Kill Bill'' (2003) de Quentin Tarantino, ''Death Proof'' (2007), ''Inglourious Basterds'' (2009) și ''Django Unchained'' (2012).

Pe durata îndelungatei sale cariere, a primit numeroase premii, între care amintim: Leul de Aur, un Oscar onorific 'pentru contribuțiile sale magnifice și multiple la arta muzicii de film' (2007), Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră (2016), Nastri D'argento, BAFTA, David Di Donatellos, Globul de Aur, Grammy și premiul european de film. De asemenea, a fost nominalizat de cinci ori la Oscar, la categoria cea mai bună coloană sonoră, pentru filmele ''Days of Heaven'' (1978), ''The Mission'' (1986), ''The Untouchables'' (1987), ''Bugsy'' (1991) și ''Malena'' (2000), potrivit www.imdb.com.



În domeniul înregistrărilor, Morricone a primit 27 de discuri de aur, șapte discuri de platină, trei plăci de aur și premiul 'Critica discografică' pentru muzica filmului 'Il Prato'. Coloana sonoră a filmului 'The Good, The Bad and The Ugly' a fost inclusă în ''Grammy Hall of Fame'' (2009), în timp ce Morricone a primit prestigiosul premiu Polar Music (2010).

În 2009, președintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, a semnat decretul de numire a lui Morricone în grad de Cavaler în Ordinul Legiunii de Onoare.

În noiembrie 2013, Ennio Morricone a pornit într-un turneu mondial, pentru a celebra 50 de ani de carieră, având concerte în Moscova, Santiago, Berlin, Budapesta și Viena, precum și în orașe din Chile sau din Ungaria, conform www.enniomorricone.org. În toamna anului 2014, Morricone a participat la realizarea unui documentar despre propria sa viață, în regia lui Giuseppe Tornatore.



Turneul european ''My Life in Music'', desfășurat în perioada februarie-martie 2015, a inclus 20 de concerte în 12 țări, susținute pe cele mai mari arene de pe continent și s-a bucurat de un succes extraordinar, cu circa 150.000 de spectatori. În perioada 11-31 martie, maestrul Ennio Morricone a dirijat Corul Filarmonicii de Stat din Oradea în 10 concerte susținute în Franța, Luxemburg și Germania.

În 2015, Morricone a colaborat cu regizorul Quentin Tarantino pentru coloana sonoră a filmului ''The Hateful Eight'', care i-a adus premiile Oscar, BAFTA și Globul de Aur la această categorie. Un an mai târziu, a semnat coloana sonoră pentru ''The Correspondence'', în regia lui Giuseppe Tornatore. În noiembrie 2016, celebrul compozitor Ennio Morricone a susținut, la vârsta de 88 de ani, un concert de binefacere la Vatican pentru oameni fără adăpost.

În perioada 2-9 februarie 2017, Corul Filarmonicii de Stat Oradea a susținut, alături de orchestra filarmonică din Praga, trei concerte cu muzică din filme, sub bagheta celebrului compozitor Ennio Morricone, la Praga, Cracovia și Viena.

În iunie 2020, compozitorul Ennio Morricone a fost distins, alături de americanul John Williams, cu Premiul Prințesa de Asturias al Artelor.

Ennio Morricone s-a stins din viață la 6 iulie 2020. A fost înmormântat într-un cimitir din Roma în cadrul unor funeralii private, conform dorinței sale, potrivit agenției EFE. Funeraliile au avut loc în cimitirul Laurentino din sudul capitalei italiene, la care au asistat un grup restrâns de persoane, printre care s-au aflat soția sa Maria, copiii lor - Andrea, Giovanni, Alessandra și Marco -, nepoții artistului, dar și câteva rude apropiate.

Înmormântarea a avut loc într-o atmosferă discretă, așa cum a cerut maestrul italian, care a lăsat înainte de moarte o scrisoare prin care s-a despărțit de cei dragi și le-a cerut această ceremonie restrânsă, motivul invocat fiind acela de 'a nu deranja'. La ceremonie au participat aproape 40 de persoane, rude și prieteni apropiați ai maestrului, precum regizorul Giuseppe Tornatore și avocatul Giorgio Assumma. În timpul ceremoniei a fost interpretată la orgă una din melodiile clasice compuse de el pentru coloana filmului 'The Mission' (1986), iar pe catafalc a fost depusă o coroană de flori în culorile clubului AS Roma, echipa sa de suflet.

La 27 aprilie 2025, a avut loc concertul 'Ennio Morricone. Muzică de Oscar', cu orchestra Le Muse, sub bagheta maestrului Andrea Albertini, la Ateneul Român. Potrivit site-ului eventim.ro, invitat special a fost soprana de renume mondial Susanna Rigacci, cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe compozitor în admirabila sa călătorie muzicală. Vocalistă va fi Angelica Depaoli.

Evenimentul a fost un omagiu adus lui Ennio Morricone, orchestra interpretând o selecție a unora dintre cele mai cunoscute coloane sonore ale marelui compozitor italian. Muzica absolut încântătoare și unică a fost îmbogățită cu proiecții din filme, cu fotografii, proiectate în timpul concertului, care au contribuit la crearea unei imagini clare despre genialitatea lui Ennio Morricone. Printre piesele care au putut fi ascultate s-au numărat 'The Ecstasy of Gold' din filmul 'The Good, the Bad and the Ugly', 'Gabriel's Oboe' din filmul 'The Mission', 'Once Upon a Time in America'. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 211

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis

Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p

Documentare 28-07-2025 08:30

28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Documentare 28-07-2025 08:00

CITATUL ZILEI

''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m

Documentare 28-07-2025 08:00

28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România

Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr

Documentare 28-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie

Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend

Documentare 28-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie

Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu