logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Săptămâna europeană 30 iunie - 4 iulie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Preluarea de către Danemarca a președinției Consiliului Uniunii Europene (iul.-dec. 2025), reînnoirea de către Consiliul Uniunii a măsurilor restrictive ale UE la adresa Rusiei, desfășurarea primului summit bilateral UE-Republica Moldova, anunțul președintei PE cu privire la faptul că la adresa actualei Comisii Europene a fost depusă o moțiune de cenzură, publicarea de către Comisie a tabloului de bord al Uniunii Europene privind justiția etc reprezintă o parte dintre evenimentele de la nivel comunitar din perioada 30 iunie-4 iulie 2025.

Consiliul European
*2 iulie: Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că acordul la care s-a ajuns în cadrul NATO privind creșterea cheltuielilor militare la 5% din PIB ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra negocierilor comerciale dintre UE și Statele Unite și speră că acestea vor fi încheiate 'rapid și cu succes'. Într-un interviu acordat agenției de presă portugheze Lusa, în contextul primelor șase luni de mandat ca președinte al Consiliului European - care reunește șefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre ale UE -, politicianul portughez a fost de părere că 'incertitudinea este cel mai rău scenariu posibil pentru economie' și, prin urmare, este crucial să se 'ofere rapid claritate' cu privire la viitorul relației comerciale dintre cei doi parteneri economici majori.

Consiliul Uniunii Europene
*30 iunie: Consiliul a reînnoit măsurile restrictive ale UE la adresa Rusiei pentru încă șase luni, până la 31 ianuarie 2026, având în vedere continuarea acțiunilor Federației Ruse de destabilizare a situației în Ucraina. Aceste măsuri economice, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse considerabil din februarie 2022 ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

*1 iulie: Danemarca a preluat președinția Uniunii Europene (iulie-decembrie 2025), având ca prioritate securitatea continentului și, în special, accelerarea creșterii cheltuielilor decisă recent în cadrul NATO. 'Este clar definit faptul că securitatea este prioritatea principală', a declarat premierul danez, Mette Frederiksen, într-un interviu acordat cotidianului danez Politiken, publicat la 29 iunie. (AFP)

*3 iulie: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns la Aarhus, în vestul Danemarcei, unde s-a inaugurat președinția daneză a Uniunii Europene (1 iul.-31 dec. 2025), conform AFP. Premierul Mette Frederiksen, una din cele mai vehemente susținătoare europene a ucrainenilor în fața invaziei ruse, a declarat că 'președinția daneză va face tot posibilul să ajute Ucraina în parcursul de aderare a acesteia la UE'.
- La rândul său, ministrul afacerilor europene al Regatului Danemarcei, Marie Bjerre, a explicat că planul președinției daneze este ca, în al doilea semestru al acestui an, să deschidă cu Ucraina și Republica Moldova negocierile privind aspectele cheie ale integrării în UE, cunoscute și sub numele de primul capitol al negocierilor, cel care vizează valorile fundamentale. (EFE)

*4 iulie: Are loc primul summit bilateral UE-Republica Moldova, ce reprezintă o ocazie esențială de a sublinia importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE și forța cooperării UE-Republica Moldova. Republica Moldova a primit statutul de țară candidată în iunie 2022, iar negocierile de aderare au fost deschise oficial în iunie 2024.

Comisia Europeană
*1 iulie: Vicepreședinta executivă a CE, Roxana Mînzatu, a anunțat, în cadrul unui eveniment dedicat Alianței Europene pentru Ucenicie, că executivul comunitar va deschide, începând cu 2026, 100 de locuri de stagiu prin programul #BlueBookTraineeship, dedicate absolvenților de învățământ tehnic liceal (VET). Este pentru prima dată când tinerii cu formare practică vor avea șansa să învețe și să lucreze chiar în instituțiile UE - un semn clar că educația profesională contează tot mai mult.

*1 iulie: Comisia Europeană (CE) a publicat cea de-a 13-a ediție a tabloului de bord al Uniunii Europene privind justiția, raport care indică că cetățenii din majoritatea statelor membre consideră că independența sistemului judiciar se îmbunătățește sau a rămas stabilă față de anul trecut. Un exemplu în acest sens, menționat în raportul de anul acesta, arată că întreprinderile din 16 state membre salută autonomia autorităților lor naționale din domeniul concurenței. Potrivit raportului, digitalizarea sistemelor de justiție continuă să facă progrese semnificative. Astfel, 9 state membre permit transmiterea digitală a probelor în cauzele civile, comerciale, administrative și penale, un salt vizibil de la șase în 2024. Un total de 26 de state membre permit inițierea procedurilor sau depunerea unei cereri online în cauzele civile și comerciale.

Parlamentul European
*2 iulie: Președinta PE, Roberta Metsola, i-a informat pe liderii grupurilor europarlamentare cu privire la faptul că executivul european condus de președinta Ursula von der Leyen va fi supusă în Parlamentul European unei moțiuni de cenzură. Moțiunea de cenzură a fost inițiată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea, afiliat grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Moțiunea acuză Comisia de lipsă de transparență și abuzuri, mai ales în legătură cu gestionarea pandemiei de COVID-19. Pentru a trece, moțiunea are nevoie de o majoritate dublă, constând în două treimi dintre voturile exprimate și reprezentând o majoritate din cele 720 de mandate din Parlamentul European. (dpa)

Parchetul European (EPPO)
*1 iulie: Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) a efectuat mai multe percheziții la Aeroportul Internațional Sibiu și la Consiliul Județean Sibiu, într-o anchetă privind o fraudă suspectată legată de un proiect vizând modernizarea aeroportului, proiect finanțat printr-o contribuție a UE în valoare de 54 de milioane de euro, potrivit https://www.eppo.europa.eu/en.

Spațiul Schengen
*1 iulie: Polonia va introduce începând de luni, 7 iulie, controale temporare la frontierele cu Germania și Lituania, a anunțat prim-ministrul Donald Tusk după o ședință de guvern. În Polonia, guvernul liberal a fost acuzat de partidele naționaliste din opoziție că acceptă returnarea de la graniță de către Germania a numeroși migranți. Dezbaterea legată de migrație a devenit tot mai aprinsă în ultimele săptămâni, activiști de extremă dreapta începând să organizeze patrule de-a lungul graniței cu Germania. (dpa și Reuters) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor:Cerasela Bădiță, editor online: Anda Badea)

Afisari: 147

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis

Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p

Documentare 28-07-2025 08:30

28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Documentare 28-07-2025 08:00

CITATUL ZILEI

''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m

Documentare 28-07-2025 08:00

28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România

Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr

Documentare 28-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie

Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend

Documentare 28-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie

Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu