logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Primul summit UE-Republica Moldova din 4 iulie 2025

Image

La 4 iulie 2025 are loc, la Chișinău, primul summit UE-Republica Moldova, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmând să se întâlnească cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Împreună cu președinta Republicii Moldova, la summit vor participa și președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, și prim-ministrul, Dorin Recean. Se așteaptă ca la finalul summitului liderii să emită o declarație comună, conform site-urilor https://presedinte.md/ și https://www.consilium.europa.eu/.

Summitul reprezintă o ocazie esențială pentru a sublinia importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE. De asemenea, acest prim summit va permite UE să își reafirme sprijinul politic și financiar puternic pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, pentru eforturile sale de reformă legate de UE și pentru sectoare importante precum energia, precum și pentru abordarea amenințărilor hibride.

Nu în ultimul rând, liderii Uniunii își vor reitera angajamentul ferm față de suveranitatea, securitatea și reziliența Republicii Moldova, în special având în vedere consecințele actuale ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și ale atacurilor hibride continue ale Rusiei împotriva Republicii Moldova.

Pe site-ul președinției Republicii Moldova se menționează că organizarea acestui eveniment la Chișinău marchează o nouă etapă în parcursul european al Republicii Moldova. Astfel de reuniuni bilaterale au loc doar cu parteneri de importanță strategică sau cu țări candidate, precum Ucraina și statele din Balcanii de Vest. Desfășurarea summitului confirmă nu doar recunoașterea pașilor pe care i-am întreprins, ci și angajamentul politic solid al Uniunii Europene pentru viitorul european al țării noastre, informează https://presedinte.md/.

La summit vor fi abordate subiecte legate de procesul de aderare, atât în ceea ce privește evoluțiile de până acum, cât și etapele următoare în acest proces. Totodată, liderii vor discuta despre extinderea legăturilor economice și cooperării în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agendă va fi și Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde euro, adoptat recent de Comisia Europeană. Acest plan este un pachet ambițios de investiții prin care Uniunea Europeană sprijină modernizarea economiei și creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

La Consiliul European de vară din 26-27 iunie 2025, liderii UE au invitat Consiliul să treacă la următoarele etape în procesul de aderare al Republicii Moldova, în concordanță cu abordarea bazată pe merit, și au luat act de evaluarea Comisiei potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

Se preconizează că liderii vor condamna atacurile hibride continue ale Rusiei și vor discuta despre modalități de consolidare a rezilienței Republicii Moldova la aceste amenințări, inclusiv la ingerințele străine, dezinformare și corupția electorală.

Se mai menționează pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/ că, pentru a contribui la sprijinirea integrării Republicii Moldova în UE și a reformelor acesteia, UE pune la dispoziție până la 1,9 miliarde euro pentru perioada 2025-2027, prin intermediul noului Plan de creștere pentru Republica Moldova. Acesta este cel mai mare pachet de sprijin financiar acordat de UE de la independența Republicii Moldova și se adaugă sprijinului existent din partea UE. De asemenea, între 2021 și 2025, UE a alocat 197 de milioane de euro prin intermediul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova.


***
Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. Negocierile de aderare au fost deschise oficial în iunie 2024. UE și Republica Moldova cooperează, de asemenea, în contextul Parteneriatului estic.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei. În urma progreselor înregistrate de Republica Moldova, în martie 2024, liderii UE au invitat Consiliul să adopte rapid proiectul de cadru de negociere.

Negocierile de aderare au loc în cadrul conferințelor interguvernamentale (denumite adesea 'conferințe de aderare') între miniștrii și ambasadorii statelor membre ale UE și ai candidatului. Negocierile acoperă ansamblul de drepturi comune și legislația comună ('acquis-ul UE') și sunt împărțite în diferite capitole sau grupuri tematice de capitole, care cuprind diferite domenii de politică. Conferințele de aderare pot fi organizate fie la nivel ministerial, fie la nivel de adjuncți. La 25 iunie 2024, UE a organizat prima sa conferință de aderare cu Republica Moldova, deschizând formal negocierile de aderare.

În paralel cu procesul de extindere, UE și Republica Moldova cooperează, de asemenea, pentru a-și consolida relațiile politice și economice, inclusiv prin intermediul Parteneriatului estic. Acordul de asociere UE-Republica Moldova a intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016, în urma aplicării sale cu titlu provizoriu de la 1 septembrie 2014. Acordul permite Republicii Moldova să beneficieze de o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare. Acordul de asociere elimină taxele de import pentru majoritatea mărfurilor comercializate între UE și Republica Moldova și prevede un acces reciproc amplu la comerțul cu servicii pentru ambii parteneri. În acest sens, la 4 iunie 2025, au avut loc lucrările celei de a 9-a reuniuni a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, care monitorizează punerea în aplicare a acordului de asociere și care s-au axat pe procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, pe dialogul politic și pe reforme, pe cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate și pe cooperarea economică și sectorială, conform https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Afisari: 458

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis

Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p

Documentare 28-07-2025 08:30

28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Documentare 28-07-2025 08:00

CITATUL ZILEI

''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m

Documentare 28-07-2025 08:00

28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România

Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr

Documentare 28-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie

Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend

Documentare 28-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie

Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu