Festivalul Medieval Oradea (4-6 iulie)

Între zilele de 4 și 6 iulie 2025, este programată o nouă ediție a Festivalului Medieval Oradea, ce se va desfășura în Cetatea Oradea și, în premieră, pe malul Crișului Repede, punctează www.festivalulmedievaloradea.ro.
'Vara aceasta, Festivalul Medieval Oradea revine cu o ediție mai spectaculoasă și mai plină de adrenalină ca niciodată: intră în scenă vikingii aprigi și gladiatorii necruțători, care vor oferi demonstrații impresionante de forță și tehnică, inspirate din celebrele lupte din Colosseumul roman', se arată într-un comunicat al Visit Oradea.
Peste 800 de cavaleri, luptători și personaje medievale din Polonia, Cehia, Croația, Ungaria, Serbia, Belgia și România vor readuce la viață atmosfera Evului Mediu prin tabere, ateliere de meșteșuguri și demonstrații de luptă.
Programul festivalului va fi completat de concerte live, jonglerii cu foc, demonstrații de arte marțiale istorice, dar și expoziții și ateliere interactive dedicate tuturor vârstelor. Pe scena festivalului vor avea loc, în fiecare seară, concerte cu artiști precum Sarmalele Reci, Proconsul, Mihail și Desperado.
Festivalul Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din România, este organizat anual în luna iulie, în Cetatea Oradea, de Visit Oradea și Primăria Municipiului.
Precedenta ediție a Festivalului Medieval Oradea s-a desfășurat în perioada 4 - 7 iulie 2024, în Cetatea Oradea. Ceremonia de deschidere s-a ținut în Piața Unirii, cu o paradă a coifurilor și prezentarea cavalerilor, muzică medievală și spectacol cu spadasini.
Au fost invitați peste 600 de luptători și personaje medievale din nouă țări pentru a participa la turniruri călare cu lance balsa și competiții internaționale sau spectacole cu foc. Bihorenii și oaspeții orașului s-au putut bucura și de o serie de concerte live în aer liber, atât la scena mare, cât și în șanțul cetății sau în curtea interioară.
Printre invitați s-au numărat trupele Grimus, Subcarpați și interpretul Radu Almășan, solistul trupei Bosquito. Au mai concertat: Dafina, Elektro Instinct, Holloenek, Krak, Viatores Festiv, Veridi Venti, Peregrinii, Baghatur și Toboșarii din Visegrad.
În 2023, Festivalul Medieval Oradea a fost programat între zilele de 6 și 9 iulie. Ediția a fost marcată de o premieră în Europa: Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă, o competiție de elită care obișnuia să se desfășoare în Australia. Au participat șapte luptători din diferite țări. A triumfat francezul Michael Sadde, într-o luptă ce s-a decis în ultimul atac, la un punct diferență de locul II, canadianul Marc Hamel.
Un alt element de noutate a constat în tururile ghidate prin Cetatea Oradea, care au avut loc de patru ori în fiecare zi a festivalului. Ca în fiecare an, evenimentul a oferit și activități pentru cei mici, precum ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie, pielărie și călărit în tabăra medievală, pictură pe sticlă specifică evului mediu. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Medieval Festival Oradea//Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu