logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Image

* Prima ediție a festivalului Neversea KAPITAL va avea loc, în perioada 4-6 iulie, la București, organizatorii spunând că au conceput un program special menit să promoveze orașul și să ofere o experiență culturală și turistică memorabilă. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Capitalei, timp de trei zile, pe cele trei scene amplasate la Arena Națională vor urca artiști de renume, transformând Bucureștiul într-un punct de atracție pe harta europeană a muzicii.

În fiecare zi de festival, începând cu ora 16:00, participanții vor putea explora un Hub Creativ plin de energie, un spațiu de relaxare și inspirație organizat de CREART împreună cu Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, unde va funcționa și un punct de informare al Primăriei.

De asemenea, între orele 18:00 și 20:00, artiștii de la Circul Metropolitan București vor uimi publicul cu reprezentații dinamice: animatori pe picioroange și jongleri vor interacționa cu mulțimea, în timp ce punctul de atracție va fi Motosfera, unde acrobațiile pe două roți vor oferi momente pline de adrenalină, potrivit comunicatului.

Teatrul de Animație Țăndărică va prezenta, între orele 18:00 și 19:20, momente de 'Freestyle Puppertry', un concept modern și interactiv de teatru de păpuși, iar actorii de la Teatrul Masca vor apărea în mijlocul publicului cu scurte momente de animație și interacțiune la ore de vârf (18:30, 19:30 și 20:45), în timp ce Art Safari va oferi sesiuni de pictat pe chip între orele 18:00 și 20:00.

În seara zilei de sâmbătă, 5 iulie, în completarea momentelor deja menționate, în intervalul 20:00 - 21:00, vor avea loc coregrafice de excepție susținute de Baletul Teatrului de Revistă 'Constantin Tănase'.


* Festivalul medieval Oradea va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, în Cetatea Oradea, dar și, în premieră, pe malul Crișului Repede, unde vor avea loc zilnic bătălii cu vikingi, anunță festivalulmedievaloradea.ro.

Peste 800 de cavaleri, luptători și personaje medievale din Polonia, Cehia, Croația, Ungaria, Serbia, Belgia și România vor readuce la viață atmosfera Evului Mediu prin tabere, ateliere de meșteșuguri și demonstrații de luptă. Programul festivalului va fi completat de concerte live, jonglerii cu foc, demonstrații de arte marțiale istorice, dar și expoziții și ateliere interactive dedicate tuturor vârstelor. Pe scena festivalului vor avea loc, în fiecare seară, concerte cu artiști precum Sarmalele Reci, Proconsul, Mihail și Desperado.

Festivalul Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din România, este organizat anual în luna iulie, în Cetatea Oradea, de Visit Oradea și Primăria Municipiului.


* Începând de vineri, 4 iulie, și până duminică, 6 iulie, se desfășoară cea de-a XIII-a ediție a Festivalului JAZZx, în Piața Libertății din Timișoara. Festivalul JAZZx este o platformă competițională destinată artiștilor emergenți. La 4 iulie, una dintre trupele selectate de juriu la finala care a avut loc la Iulius Town, în zilele de 27 și 28 iunie, va participa la o sesiune specială de jam, alături de muzicieni consacrați.

Sursa foto: JAZZx/facebook


De treisprezece ediții, Timișoara devine locul unde jazzul clasic întâlnește expresiile contemporane, unde artiști premiați cu peste 130 de premii Grammy au împărțit scena cu proiecte muzicale noi, curajoase, iar publicul s-a bucurat, an de an, de concerte în aer liber, ''jam sessions'' până târziu în noapte și o atmosferă care pulsează de creativitate, potrivit organizatorilor.

JAZZx este finanțat și co-organizat de Consiliul Județean Timiș prin Muzeul Național al Banatului, co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și produs de Centrul Cultural PLAI.


* Parcul Etnografic 'Romulus Vuia' din Cluj-Napoca va fi în perioada 4-6 iulie gazda unui eveniment inedit, festivalul Iarmaroc la Sat, aflat la cea de-a doua ediție, arată iarmaroc.com. Artiști cunoscuți și nume în devenire vor interpreta live, pe scena din fața bisericii de lemn, muzică de toate felurile - indie, rock, folk, soul, pop, reggae, alternative, folclor arhaic.

Printre invitați, se numără: Frate Gheorghe, Dimitri's Bats, Nidal, Dean Klooge, Fittonia, Hanu' cu Bragă și Mihai Hrincescu, Irina Rimes, Paul Tihan, Simona Delegeanu și Cristina Lupu.

Potrivit sursei citate, programul de 'Discotecă pe vinil'! va fi susținut de 10 D.J., printre care David Sugar și Calibro 45, care vor mixa live, exclusiv de pe vinil, melodii rare din întreaga lume și din toate deceniile.

Festivalul cuprinde și târgul de creatori, expoziții de artă, spectacole, degustări și activități pentru toată familia.


* În perioada 4-6 iulie are loc cea de-a treia ediție a Festivalului 'Vasluiul medieval', la Ansamblul monumental 'Podul Înalt' din localitatea Băcăoani. Evenimentul are loc la 550 de ani de la bătălia de la Podul Înalt, câștigată de domnitorul Ștefan cel Mare în fața armatei otomane.

Organizat de Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' și Consiliul Județean Vaslui, cu sprijinul Ministerului Culturii și în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui și Primăria comunei Muntenii de Jos, festivalul va cuprinde concerte de muzică medievală și contemporană, show-uri cu foc, turniruri cavalerești, reconstituiri de bătălii și momente pirotehnice și multimedia, o tabără medievală interactivă cu ateliere de olărit, fierărie, țesătorie, heraldică, caligrafie medievală, dar și activități speciale pentru copii.

Sursa foto: Festivalul Medieval Vaslui/facebook


Festivalul va debuta cu o paradă în care peste 200 de persoane îmbrăcate în costume medievale vor defila pe traseul Curțile Domnești - Centrul Civic Vaslui. Programul evenimentului include și premiera piesei de teatru 'Apus de soare', cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în distribuție.


* Din 4 iulie și până la 6 septembrie, este programată o nouă ediție a Festivalului 'Curtea Artiștilor', la Zalău. Manifestarea propune 10 săptămâni de evenimente, peste 200 de momente artistice, zeci de spații activate în oraș, spectacole stradale, expoziții, teatru, film, ateliere și proiecte dedicate copiilor.

În deschidere are loc parada 'Arta Cucerește Orașul, pe traseul Curtea Artiștilor - centrul Zalăului, unde este programat un spectacol 'incendiar' cu flăcări. Întregul program poate fi consultat pe www.curteaartistilor.ro.

Festival este organizat de Asociația Pro Teatru, Biblioteca Județeană 'Ioniță Scipione Bădescu', Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația DAAT și Casa Municipală de Cultură Zalău.

Sursa foto: www.curteaartistilor.ro


Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Sălaj, Consiliul Local Zalău și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).


* O parte din frumusețile artei și culturii Indiei vor putea fi întâlnite în Iulius Parc din Cluj-Napoca, unde va avea loc, în perioada 5-6 iulie, Festivalul Namaste, conform namasteindia.ro.

În prima zi de festival, scena va fi animată de lansări de carte, inclusiv 'În afara lumii cunoscute' de Carmen Mușat-Coman, și prezentări precum 'Oglindirea femeii în opera lui Tagore' sau 'Povești din ashram și Himalaya'. După-amiaza, publicul va putea admira creațiile vestimentare marca Rajkumari, inspirate de artele textile și meșteșugurile Indiei. Seara va culmina cu o serie de momente muzicale și de dans: un recital de tabla, spectacole de dans clasic Bharatanatyam, Kathak și Odissi și concerte pline de energie de Bhajan și Kirtan.

Sursa foto: www.namasteindia.ro


Duminică, programul continuă cu sesiuni de yoga, un atelier de limba bengali, prezentarea 'Delicioasei cărți a Indiei' și workshop-uri practice despre nutriție ayurvedică și astrologia vedică. După-amiaza va fi dedicată dansului și demonstrațiilor culturale, cu un Atelier de dans Garba, Arta îmbrăcării sari-ului și un Bollywood Flashmob antrenant. Momentele culminante ale festivalului vor fi Spectacolul de dans Kathak prezentat de Shreyashee Nag, fondatoarea Centrului Internațional de Arte Performative Nupura din Barcelona, și Concertul 'RAGA meets HORA', o fuziune inovatoare între muzica clasică indiană și folclorul românesc, adusă pe scenă de artiștii Bhaskar Das (bansuri), Amit Mishra (tabla) și Narcisa Băleanu (nai). Seara se va încheia cu un Concert Mantra Immersion & Kirtan.

Inițiat în 2010, Festivalul Namaste India este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene.


* Filarmonica 'Ion Dumitrescu' din Râmnicu Vâlcea începe în acest sfârșit de săptămână seria evenimentelor pregătite pentru luna iulie în cadrul 'Music Summer Vibes' cu două concerte de excepție în aer liber, potrivit filarmonica-valcea.ro.

Astfel, sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 19:00, publicul meloman este invitat pe esplanada Teatrului 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea la 'Choral hits by Euphonia', alături de pianista Galina Nemțanu și de percuționistul Mihai Rotaru, care vor evolua sub bagheta dirijorului Marian Stroe într-un concept estival ce aduce muzica clasică mai aproape de iubitorii de artă într-un cadru relaxant și accesibil.

Sursa foto: www.filarmonica-valcea.ro


Duminică, tot de la ora 19:00, va începe, în scuarul Mircea cel Bătrân, 'Cafe estival', ai cărui protagoniști sunt cei patru membri ai cvartetului 'Primavera' - Dorin Fracaș (oboi), Ilia Rusnac (vioară), Galina Nemțanu (pian) și Victor Nemțanu (contrabas). Pe scenă le va fi alături orchestra simfonică a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, dirijată de Alexandru Ilie, într-un concert cu un repertoriu perfect pentru o seară de vară.

Accesul la cele două spectacole este liber. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Arena Națională/facebook

Afisari: 1555

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis

Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p

Documentare 28-07-2025 08:30

28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Documentare 28-07-2025 08:00

CITATUL ZILEI

''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m

Documentare 28-07-2025 08:00

28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România

Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr

Documentare 28-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie

Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend

Documentare 28-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie

Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu