Cursa anuală Palio di Siena, la 2 iulie

Cursa anuală de cai Palio di Siena este una dintre cele mai cunoscute în întreaga lume, fiind organizată la 2 iulie și la 16 august, în Siena, Italia, potrivit www.thepalio.eu/the-palio/.
Zece cai și călăreții lor vor concura fără șa dar îmbrăcați în culori potrivite, reprezentând zece dintre cele 17 districte urbane, specifică www.thepalio.eu/the-palio/.
Uneori, în cazuri excepționale cu prilejul unor evenimente locale sau ale unor aniversări naționale relevante asupra cărora comunitatea poate decide pentru organizarea unei curse extraordinare, care să fie ținută în intervalul mai - septembrie. Ultimele două astfel de evenimente au fost organizate la 9 septembrie 2000, pentru a celebra intrarea orașului italian în noul mileniu, și la 20 octombrie 2018, pentru comemorarea unui secol de la încheierea Primului Război Mondial. (www.thepalio.eu/the-palio/)
Sursa foto: www.terredisiena.it
Cursa în sine, în care călăreții nu folosesc șa, încercuiește Piazza del Campo, de trei ori, și durează de obicei nu mai mult de 90 de secunde. Este un lucru obișnuit ca unii călăreți să se arunce de pe caii lor în timp ce înconjoară piața, astfel unii cai să încheie cursa fără să aibă călăreții cu care au plecat de la start.
Încă din jurul anului 1200, există dovezi asupra organizării de curse de cai la Siena. Documente vechi din secolul al XII-lea vorbesc despre ''Palio di San Bonifacio'', patronul spiritual al vechii catedrale, care a fost înălțată în Castelvecchio, înaintea celei actuale.
În fața actualului Dom se pot observa urmele liniei de sosire de la cursa de cai. Când orașul italian Siena a devenit unul dintre cele mai bogate și înfloritoare din Europa Evului Mediu, cursa de cai a devenit un eveniment anual pentru cinstirea Santa Maria Assunta, protectoarea orașului, fiind aprinse candele și lumânări pentru exprimarea credinței față de Fecioara Maria, potrivit https://palazzoravizza.it/.
Începând din secolul XIV, municipalitatea a desemnat delegați speciali pentru festival care să se implice în organizarea anuală a festivalului. Aceștia stabileau responsabilitățile și atribuțiile. A fost denumită atunci Palio alla Lunga, o cursă pe străzile din Siena care pornea de la porțile orașului și se încheia în piața din fața Domului. Premiul decernat era reprezentat de pallium, o mantie necroită din lână albă.
Cel mai vechi document care atestă despre organizarea unei curse de cai la Siena datează din anul 1238 și face trimitere la o amendă de 40 de monede impusă lui Bruno Ciguarde pentru că l-a ridiculizat pe un oponent de-al său prin intermediul folosirii unui cap de porc.
Primele curse de cai erau organizate între nobili, care își disputau prin intermediul acestei curse obținerea unor importante părți din teritoriul orașului. Siena a fost construit pe trei dealuri, iar cartierele comunității erau delimitate pe aceste zone deluroase. La acel moment erau mult mai multe cartiere față de cele prezente. După epidemia de ciumă din 1347, numărul acestora a fost redus la 42. Fiecare cartier avea propria unitate militară, administrație, biserică și oferea servicii de cazare pentru rezidenți. Numele acestor cartiere proveneau de la anumite străzi, de la case, de la biserici sau de la familiile înstărite care se aflau în acele cartiere, conform https://www.thepalio.eu/the-palio/.
Cursa Palio di Siena de la data de 2 iulie este denumită Palio di Provenzano, în onoarea Fecioarei de Provenzano, pentru că acum câteva sute de ani Fecioara Maria a apărut în apropierea caselor vechi care aparțineau lui Provenzano Salvani. După această apariție sfântă a fost denumită Fecioara din Provenzano. Cursa din 16 august este denumită Palio dell'Assunta pentru cinstirea Adormirii Maicii Domnului. În 1656 a fost organizată cursa pentru a marca apariția Santa Maria di Provenzano, iar cursa din 1701 pentru Santa Maria Assunta, care este protectoarea spirituală a orașului Siena de-a lungul tuturor evenimentelor tragice, încă de la din momentul în care a protejat milițiile din Siena în faimoasa bătălie de la Monteaperti, din 4 septembrie 1260, împotriva florentinilor, potrivit www.ilpalio.org.
Începând din secolul al XVIII-lea, cei care au pierdut cursa din 2 iulie 1701 au primit posibilitatea unei revanșe, astfel a apărut cursa din 16 august, închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Cele două curse au fost recunoscute oficial de municipalitatea din Siena în 1774, potrivit https://palazzoravizza.it/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.britannica.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu