2 iulie - Ziua mondială a obiectelor zburătoare neidentificate (World UFO Day)

La 2 iulie este marcată, anual, Ziua mondială a obiectelor zburătoare neidentificate (World UFO Day), o zi instituită pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la obiectele zburătoare neidentificate (OZN), un prilej de a discuta despre misterele Universului, de a rememora investigațiile și cercetările în curs privind OZN-urile.
În întreaga lume, lumini neobișnuite apărute pe cer sau diverse evenimente stranii mențin vie curiozitatea oamenilor în legătură cu ființele din alte lumi. Filmele și serialele de televiziune SF ne mențin și ele imaginația vie. Astfel, nu este surprinzător că teoriile conspirației legate de OZN-uri sunt, de asemenea, demne de luat în seamă. Ziua mondială a OZN-urilor recunoaște curiozitatea noastră despre viața dintr-o altă dimensiune, scrie https://www.nationaldaycalendar.com/.
În trecut existau două zile în care era marcată Ziua mondială a obiectelor zburătoare neidentificate, și anume 2 iulie și 24 iunie. Organizația pentru Ziua mondială a OZN-urilor (World UFO Day Organization - WUFODO) a declarat oficială ziua de 2 iulie, se menționează pe site-ul ttps://www.worldufoday.com/. Acest lucru a fost făcut pentru a elimina orice confuzie și îi determină pe oameni să sărbătorească în număr mare într-o singură zi, în loc de grupuri mici care să sărbătorească în două zile separate.
Data de 2 iulie marchează un eveniment petrecut în noaptea de 2 spre 3 iulie 1947, cunoscut sub denumirea de ''incidentul Roswell'', ale cărui circumstanțe nu sunt complet elucidate nici până azi. Atunci, un obiect misterios s-a prăbușit la o fermă din Roswell, statul american New Mexico. Fermieri din Roswell au relatat că au auzit un impact puternic, iar mai târziu au fost recuperate rămășițele a ceea ce se presupune a fi un obiect zburător neidentificat, amintește https://nationaltoday.com/world-ufo-day/. Forțele Aeriene ale Armatei Statelor Unite au explicat rapid că obiectul respectiv era un balon meteorologic.
La 24 iunie 1947, Kenneth Arnold, un aviator, a raportat ceea ce este cunoscut ca prima apariție a unui OZN în Statele Unite ale Americii, indică https://www.calendarr.com/canada/world-ufo-day/. ''Printr-un consens aproape unanim, istoria OZN-urilor începe la 24 iunie 1947, când Kenneth Arnold, un om de afaceri din Boise, Idaho, pilotând avionul său personal în regiunea muntelui Rainier, a văzut nouă discuri strălucitoare. Descriindu-le ziariștilor, el le-a asemuit unor farfurii (...)'', se arată în cartea ''OZN - O sfidare pentru rațiunea umană'', autori Ion Hobana, Julien Weverbergh (1971, Editura Enciclopedică Romană).
Înainte de 1947, existau consemnări privind unele obiecte neobișnuite, inexplicabile, observate de oameni pe cer. Totuși, după incidentele din 24 iunie și 2 iulie, numărul unor astfel de rapoarte privind OZN-urile a crescut considerabil, notează https://www.nationaldaycalendar.com/.
Termenul ''OZN'' (''Obiect Zburător Neidentificat'') a fost introdus în 1952 de Edward Ruppelt, ofițer al Forțelor Aeriene Americane, conform https://nationaltoday.com/world-ufo-day/.
În ceea ce privește ''incidentul Roswell'', în anii 1970 acesta a fost readus în atenția publicului de ufologi, care susțineau că obiectul care s-a prăbușit pe teritoriul fermei era de fapt o navă spațială extraterestră și că guvernul SUA a mușamalizat totul, amintește https://www.calendarr.com/canada/world-ufo-day/. Astfel, s-au format două tabere, fiecare susținând propria versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat la Roswell : ufologii și conspiraționiștii cred cu tărie că este vorba despre prăbușirea unui OZN, iar scepticii și reprezentanții guvernamentali susțin mai multe variante, cea mai răspândită fiind aceea a prăbușirii unui balon meteorologic aflat într-o misiune de testare.
SUA sunt una dintre țările cu cele mai multe apariții de OZN-uri. Majoritatea aparițiilor OZN din SUA au avut loc în statul Washington, urmat îndeaproape de statele Montana, Oregon, Alaska, Maine, Vermont și New Hampshire. Canada are, de asemenea, o pondere mare de apariții de OZN-uri și o lungă istorie de înregistrare a acestor apariții. Din 1950 până în 1995, în fiecare an a fost întocmit un raport guvernamental oficial. În 2020, au fost raportate peste 1.400 de apariții de OZN-uri pe cer, iar multe dintre acestea au fost filmate video sau fotografiate și distribuite online, conform https://www.calendarr.com/canada/world-ufo-day/.
De Ziua mondială a obiectelor zburătoare neidentificate, care a fost marcată pentru prima dată în 2001, comunitatea celor pasionați de fenomenul OZN și a celor interesați de posibilitatea existenței vieții extraterestre se reunește pentru a-și sărbători convingerile legate de acestea. În această zi, ufologii și oamenii curioși se adună pentru a observa cerul în căutarea obiectelor zburătoare neidentificate. Cei care sărbătoresc această zi fac și campanie pentru declasificarea dosarelor privind aparițiile de OZN, amintește https://www.calendarr.com/canada/world-ufo-day/.
Mulți văd sărbătorirea acestei zile ca pe o modalitate de a răspândi cunoștințe despre OZN-uri, argumentând existența acestora și sperând să facă adepți între cei care se îndoiesc. Tot cu acest prilej, putem reexamina videoclipuri și fotografii cu obiecte inexplicabile de pe cer și să analizăm dacă putem găsi o explicație științifică pentru acestea, putem urmări un film despre alte lumi, putem savura o masă la un restaurant cu tematică extraterestră, putem vizita Muzeul OZN-urilor din Roswell, New Mexico. De asemenea, putem folosi hashtag-ul #ZiuaMondialaOZN pentru a distribui informații pe rețelele de socializare.
În România, printre cei care s-au aplecat asupra fenomenului OZN se numără scriitorul Ion Hobana (1931-2011), autor de literatură SF, profesorul Alexandru Mironov, matematician, scriitor și realizator de emisiuni radio-TV de știință și science-fiction, și Dan Farcaș, informatician, matematician, autor de literatură SF, președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN). AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: World UFO Day/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu