30 iunie - Ziua internațională a asteroidului (ONU)

La 30 iunie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua internațională a asteroidului, pentru a arăta publicului larg importanța reprezentată de aceste corpuri cerești.
Ziua internațională a asteroidului este marcată oficial de Organizația Națiunilor Unite pentru educarea și creșterea gradului de conștientizare la nivelul comunității internaționale asupra rolului asteroizilor în formarea universului, privind modalitățile de valorificare a resurselor acestor corpuri cerești și în ce privește protejarea planetei Terra de posibile coliziuni cu asteroizi, potrivit https://asteroidday.org.
Ziua a fost instituită în decembrie 2016 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția A/RES/71/90, al cărui text stipula marcarea 'anuală, la nivel internațional' a acestei zile în virtutea creșterii gradului de conștientizare a publicului asupra 'pericolului impactului cu un asteroid', potrivit www.un.org. Inițiativa a aparținut Asociației Exploratorilor Spațiului, ulterior fiind aprobată de Comitetul privind utilizarea pașnică a spațiului îndepărtat. Astrofizicianul Brian May, astronautul echipajului Apollo 9 Rusty Schweickart, regizorul Grig Richters și președintele Fundației B612, Danica Remy au militat intens pentru marcarea unei astfel de zile internaționale. Demersul lor a fost fundamentat de necesitatea educării publicului asupra importanței asteroizilor pentru istoria umanității și asupra rolului pe care aceste corpuri cerești îl au pentru sistemul solar.
Asteroid Foundation celebrează cea de-a zecea aniversare a Zilei internaționale a asteroidului la 26, 27 și 28 iunie 2025 la Luxemburg, cu un program special care va îmbina arta și știința prin reprezentații extraordinare, experiențe creative și întâlniri care inspiră, conform https://asteroidday.org/.
Evenimentele organizate sunt deschise publicului, fiind găzduite la Cercle Cite sau Cercle Municipal, din cartierul Ville Haute, din sudul Luxemburgului, și sunt transmise live pe platformele de streaming digital.
La 26 iunie, este organizat Forumul Da Vinci, o incursiune în astronomie alături de astronomul italian Gianluca Masi de la Observatorul Bellatrix din Roma, fondator al Proiectului Telescopul Virtual.
În 27 iunie, la Cercle Cite sau Cercle Municipal, astronauți și lideri din industrie participă la un eveniment special care va oferi o perspectivă aparte asupra aspectelor necunoscute din realitatea adevărată a misiunilor spațiale. Acest eveniment este deosebit de atractiv pentru studenți, entuziaști ai spațiului și profesioniști deopotrivă ai domeniului, fiind o șansă extraordinară pentru a afla și pentru a învăța.
La 28 iunie, la Filarmonica din Luxemburg, are loc evenimentul ''Sub Liniștea spațiului: O Călătorie Sonică'', reprezentând o experiență unică de îmbinare a științei și artei prin implicarea compozitorului Peter Michael von der Nahmer și a unui grup de studenți de la Institutul Seul, sub interpretarea Orchestrei de Cameră a Luxemburgului.
Obiectele din apropierea Terrei (NEO, 'Near-Earth Object') reprezintă o amenințare potențial catastrofică pentru planeta noastră. NEO este un asteroid sau o cometă care trece aproape de orbita Pământului. Potrivit Centrului de Studii privind NEO al Agenției Spațiale Americane, până în prezent au fost descoperiți peste 16.000 de asteroizi în apropierea Terrei, conform www.un.org.
Biroul Națiunilor Unite pentru Probleme ale Spațiului Înconjurător s-a ocupat, ani la rând, de obiectele din apropierea Terrei (NEO), admițând hazardul impactului unui NEO drept o chestiune globală care cere un răspuns internațional. Pentru găsirea unui răspuns internațional comun asupra tipului de amenințare la adresa Terrei reprezentat de aceste obiecte, în anul 2014 au fost înființate Grupul de consiliere pentru planificarea misiunilor spațiale (SMPAG) și Rețeaua internațională de avertizare asupra asteroizilor (IAWN). Rețeaua IAWN folosește planuri și protocoale de comunicații bine definite pentru sprijinirea guvernelor în analizarea posibilelor consecințe ale impactului unui asteroid și pentru planificarea reacțiilor de reducere a efectelor.
Grupul SMPAG este un forum pentru agenții spațiale care se ocupă de identificarea tehnologiilor necesare pentru evitarea obiectelor care se deplasează în apropierea planetei Terra și urmărește deopotrivă să adopte prin consens recomandările pentru măsurile de apărare a planetei, conform www.un.org. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: un.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu