PERSONALITATEA ZILEI: Matematicianul Petru T. Mocanu, membru titular al Academiei Române

Matematicianul Petru T. Mocanu, profesor universitar și membru titular al Academiei Române, s-a născut la 1 iunie 1931, la Brăila. Și-a făcut cursurile liceale la Brăila, apoi a absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a Universității din Cluj (1953). În 1958 a devenit doctor în științe matematice, potrivit dicționarului 'Membrii Academiei Române (1866-2003)' (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, București, 2003).
După absolvirea facultății a desfășurat o susținută și neîntreruptă activitate didactică la Catedra de Teoria Funcțiilor din cadrul Universității 'Babeș-Bolyai' din Cluj-Napoca, trecând prin toate gradele ierarhiei universitare: asistent (1953-1956), lector (1957-1962), conferențiar (1962-1970), profesor (din 1970). A fost conducător de doctorat din 1972.
Petru T. Mocanu a fost decan al Facultății de Matematică (1968-1976 și 1984-1987), șeful Catedrei de Teoria Funcțiilor (1976-1984 și 1990-2000), prorector al Universității Babeș-Bolyai (1990-1992).
''Unul dintre cele mai apreciate cursuri era cel de Analiză Complexă, al cărui titular a fost aproape 40 de ani. Cursurile sale speciale (Funcții Univalente, Subordonări Diferențiale, Teoria Geometrică a Funcțiilor, Teoria Măsurii, Spații Hardy etc.) erau de un înalt nivel științific și foarte actuale, adeseori cuprinzând rezultate încă nepublicate'', se menționează pe site-ul https://www.cs.ubbcluj.ro/.
Petru T. Mocanu a fost 'visiting professor' la Institutul Politehnic din Conakry (1966-1967) și la Universitatea din Bowling Green, Ohio (SUA) (1999). A fost invitat la conferințe internaționale de mare anvergură și a conferențiat la universități de prestigiu.
A publicat mai multe cursuri universitare. Amintim dintre numeroasele sale lucrări în domeniul teoriei geometrice și al funcțiilor de o variabilă complexă: 'Analiză matematică' (Funcții complexe) (1982); 'Teoria geometrică a funcțiilor univalente' (1999); 'Differential Subordinations. Theory and Applications' (2000); 'Funcții complexe' (2001); 'Capitole speciale de analiză complexă' (2005) etc. ''Dacă profesorul Mocanu este cunoscut ca părintele funcțiilor alfa-convexe, împreună cu S. S. Miller el este, de asemenea, și creatorul unui întreg capitol al matematicii - Teoria Subordonărilor și a Superordonărilor Diferențiale. Această teorie este importantă atât prin rezultatele obținute cât și prin metodele noi de cercetare ce sunt puse la dispoziția matematicienilor''. (https://www.cs.ubbcluj.ro/).
'Dedicat învățământului, Petru T. Mocanu a fost preocupat mereu de ridicarea procesului de învățământ la nivelul exigențelor contemporane. Începută în anul 1957, activitatea sa științifică însumează peste 180 de lucrări în domeniul teoriei geometrice a funcțiilor de o variabilă complexă apărute în literatura de specialitate din țară și de peste hotare. Această activitate a făcut să fie considerat șef de școală în domeniul teoriei geometrice a funcțiilor univalente, clase de funcții univalente caracterizate prin proprietăți geometrice, operatorii integrali pe clase de funcții analitice, subordonările diferențiale și superordonările diferențiale, extinderea unor condiții geometrice de injectivitate la funcții neanalitice ș.a.', indică site-ul https://acad.ro/.
A fost redactor-șef al revistei 'Mathematica' (Cluj), membru în comitetele de redacție ale revistelor 'Studia UBB', 'Bulletin de Mathematique SSMR', 'Proceedings of the Romania Academy' și 'Analele Universității Oradea'. De asemenea, a fost circa 30 de ani conducătorul și principalul animator al Seminarului de Cercetare de Teoria Geometrică a Funcțiilor.
Membru și președinte al Societății de Științe Matematice din România (1996-2003), a primit, în 2006, Diploma de Excelență a acestei instituții. A fost membru în Societatea Americană de Matematică.
Profesorul Petru T. Mocanu a fost ales membru corespondent (1992), apoi membru titular (2009) al Academiei Române.
De-a lungul timpului a primit numeroase distincții și titluri: Meritul Academic (2011), Senior al Municipiului Cluj-Napoca (2008), Cetățean de Onoare al municipiului Brăila (2007), Doctor Honoris Causa al Universității ''Lucian Blaga'' din Sibiu (1998) și al Universității din Oradea (2000), Diploma de Onoare a Universității Babeș-Bolyai (2002) și a SSMR (2006).
A murit la 28 martie 2016, la Cluj-Napoca. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: cs.ubbcluj.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu