Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, invitat la dezbaterea 'Ora Guvernului' (procedură)

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, este așteptat, la 26 martie 2025, în plenul Senatului, la dezbaterea 'Ora Guvernului', la invitația grupului USR, informează site-ul instituției.
Inițial, invitația adresată de USR pentru a cere 'explicații' ministrului Economiei referitor la industria românească de apărare era pentru 12 martie, dar din cauza agendei ministrului, dezbaterea a fost amânată pentru 26 martie.
'Românii trebuie să știe dacă Guvernul chiar face ceva pentru industria de apărare sau doar mimează interesul strategic. Suntem în NATO, dar asta nu înseamnă că putem fi dependenți doar de importuri. Trebuie să ne putem produce singuri echipamentele de apărare și să furnizăm muniție aliaților noștri. Ministrul Economiei trebuie să explice clar ce se întâmplă cu fabricile și cu investițiile în acest domeniu', a declarat liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, potrivit unui comunicat al USR, remis AGERPRES la 25 februarie.
În noua legislatură 2024-2028, invitația ministrului Bogdan Ivan este cea de-a doua a unui membru al executivului la o dezbatere de tip 'Ora Guvernului'.
Primul membru al guvernului care a fost invitat și a participat la o astfel de dezbatere în parlament, în actuala legislatură 2024-2028, a fost ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. Acesta a venit în plenul Senatului, în 26 februarie 2025, la dezbaterea 'Ora Guvernului', ca urmare a invitației grupului senatorial AUR, conform senat.ro. AUR a solicitat ministrului să explice 'lipsa materiilor geografie și istorie din planurile-cadru pentru liceu'.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, în plenul Senatului, că modelul pe care România îl are în liceu este unul care de 20 de ani nu produce rezultate bune, menționând că Istoria Românilor, Geografia României, Gramatica Limbii române și Religia se vor regăsi în trunchiul comun la liceu.
'Eu cred că oamenii inteligenți ajung la concluzii proaste dacă pornesc de la premise proaste, dar tot oamenii inteligenți ajung la concluzii bune dacă pornesc de la permise bune. Eu vreau să vă spun - și vă rog să se noteze acest lucru - acest ministru, acest ordin de ministru va fi cel care va readuce elementele de cultură națională după 20 de ani în școală, pentru că poate că nu știți, dar Istoria Românilor sau a României, Geografia României, Gramatica Limbii române nu există la nivel de liceu. (...) Modelul pe care noi îl avem în acest moment în liceu este un model care de 20 de ani nu produce rezultate bune. După 20 de ani, prin această reformă, o să avem din nou Istoria Românilor, Geografia Românilor, Gramatica Limbii române și Religia a rămas în trunchiul comun', a afirmat ministrul, la 'Ora Guvernului'.
Potrivit lui Daniel David, nivelul de analfabetism funcțional la nivel liceal este 'prea mare'. 'Nivelul de analfabetism funcțional este prea mare. Intră copiii creativi inteligenți și ies oameni cu un nivel prea mare de analfabetism funcțional. Atunci este important să facem această schimbare. Modelul pe care îl avem acum, vă spun sincer, modelul pe care îl avem acum este un model care nu mai poate continua. Vorbim de Istoria României. Am spus foarte clar - nu există număr limită de ore', a explicat ministrul Educației și Cercetării în 26 februarie 2025.
În legislatura anterioară, 2020-2024, miniștrii cel mai des chemați în parlament la 'Ora Guvernului' au fost cei de finanțe, cei ai energiei și cei ai sănătății, conform www.cdep.ro și senat.ro.
Mecanismul de control parlamentar 'Ora Guvernului' (procedură)
Dezbaterea 'Ora Guvernului' este o procedură care face parte din mecanismul de control parlamentar exercitat de legislativ la adresa guvernului și se desfășoară atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, în baza Regulamentelor separate ale celor două Camere.
În timpul sesiunilor ordinare, în fiecare zi de luni, cu excepția zilei destinate orei prim-ministrului, între orele 16.00 - 17.00, se desfășoară de regulă dezbateri politice, cu participarea unui ministru, pe teme politice de interes major bine definite. Dezbaterile politice se organizează atât la inițiativa opoziției, cât și a puterii, alternativ, se arată în Regulamentul Camerei Deputaților.
Reprezentantul grupului parlamentar care a solicitat dezbaterea are la dispoziție 5 minute pentru a prezenta tema dezbaterii. Ministrul invitat are la dispoziție 5 minute pentru a răspunde. Reprezentantul grupului are 3 minute pentru lămuriri suplimentare. Celelalte grupuri au la dispoziție câte 3 minute pentru a-și prezenta punctul de vedere, cu excepția celui mai mare grup parlamentar din opoziție, care are la dispoziție 5 minute. Reprezentantul deputaților neafiliați are la dispoziție un minut. La finalul dezbaterii, ministrul trebuie să răspundă în cel mult 5 minute.
La Senat, 'Ora Guvernului' se desfășoară după o procedură asemănătoare cu cea prevăzută la Camera Deputaților.
Alături de mecanismul 'Ora Guvernului', există și procedura 'Ora prim-ministrului', la care este invitat prim-ministrul, o dată pe lună. Dacă în privința 'Orei Guvernului' nu se prevede obligativitatea miniștrilor de a fi prezenți, prim-ministrul are obligația de a participa la sesiunea 'Ora prim-ministrului' (art. 184, Regulamentul Senatului și art. 210 din Regulamentul Camerei Deputaților; surse: www.cdep.ro și www.senat.ro).
Alături de întrebările parlamentare și interpelări, mecanismele 'Ora Guvernului' și 'Ora prim-ministrului' sunt instrumente prin care Parlamentul își exercită funcția sa de control la adresa guvernului. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Andreea-Gabriela Onogea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)