logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 martie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Participarea președintelui interimar Ilie Bolojan la Consiliul European (20-21 martie), rămânerea definitivă a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România din luna mai 2025, discuțiile privind modificarea datei de accedere a României în programul Visa Waiver, reținerea pentru 24 de ore a influencerului Bogdan Peșchir - cel care ar fi finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, menținerea României printre țările cu cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE, la nivelul lunii februarie 2025, desfășurarea celei de-a 29-a ediții a Festivalului Filmului Francez etc reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 17-21 martie 2025.

AFACERI EUROPENE
*19 martie: Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European a emis un aviz pozitiv pentru nominalizarea lui Lucian Romașcanu drept membru al Curții Europene de Conturi din partea României, potrivit unui anunț pe contul de X al comisiei. Comisia CONT emite un aviz pentru numirea candidatului sub forma unei recomandări adresate plenului. Potrivit postării de pe X a Comisiei CONT, votul va avea loc în următoarea sesiune plenară, din 31 martie - 3 aprilie 2025. Avizul PE este consultativ, dar au existat candidați în trecut care s-au retras după un vot negativ al legislativului comunitar.

* 20 martie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a făcut mai multe declarații, în cadrul unei conferințe de presă, în contextul participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles (20-21 martie):
- Toate aranjamentele militare pe care România le-a făcut cu Statele Unite ale Americii trebuie să fie respectate, a spus Ilie Bolojan, evidențiind că, în contextul actual, Alianța Nord-Atlantică rămâne în continuare fundamentul apărării colective, SUA făcând parte din această alianță politico-militară. 'NATO rămâne în continuare fundamentul apărării colective și NATO fără Statele Unite ale Americii nu își poate respecta acest fundament. Prin urmare, consider că toate aranjamentele militare pe care România le-a făcut cu Statele Unite, cu companii din Statele Unite trebuie să fie respectate și există bugete alocate în acest scop, există deci o continuitate a tuturor programelor NATO în România și nu există niciun fel de probleme din acest punct de vedere', a precizat Ilie Bolojan.
- În perioada următoare va exista o comunicare comună a celor implicați privind data de la care se va aplica pentru România programul Visa Waiver, a declarat președintele interimar. ''În afară de precizările MAE nu am alte chestiuni de comentat. Cred că, în perioada următoare, cel puțin până la finalul acestei luni, când există acest termen, vom avea o comunicare comună a celor implicați, în așa fel încât să se arate data de la care se va intra practic în vigoare'', a spus Ilie Bolojan. În același sens, Ministerul Afacerilor Externe a informat că Ambasada României la Washington se află într-un dialog activ cu autoritățile americane, în contact direct cu Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), care este mandatat să implementeze accederea României în programul Visa Waiver. ''Nu există în acest moment nicio comunicare oficială privind modificarea datei avute în vedere pentru actualizarea sistemului de autorizare a călătoriilor - ESTA. România consideră programul Visa Waiver ca fiind un parteneriat de securitate și avem convingerea că operaționalizarea acestuia va contribui la securitatea frontierelor și la combaterea migrației ilegale'', a precizat MAE. Reacțiile vin ca urmare a faptului că presa română a relatat, citând surse de la Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, că intrarea României în programul Visa Waiver ar fi reanalizată.
- La Consiliul European s-a discutat despre accelerarea măsurilor pentru pregătirea apărării europene, NATO rămânând în continuare fundamentul apărării colective, a mai precizat Ilie Bolojan. ''S-au discutat aspecte care țin de accelerarea măsurilor pentru pregătirea apărării europene, în așa fel încât să existe o consolidare importantă într-un termen de cinci ani de zile, NATO rămânând în continuare fundamentul apărării colective. Asta înseamnă că, în perioada următoare, statele membre vor putea să deruleze achiziții pentru apărare în comun, ceea ce este o oportunitate pentru industria națională de apărare pentru a intra în lanțurile valorice ale industriei europene de apărare sau în cele globale de apărare'', a spus Bolojan. Acesta a mai precizat că nu există o sumă pe care fiecare țară o are la dispoziție din mecanismul de împrumuturi de 150 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

POLITIC
*18 martie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, s-a consultat cu premierul Marcel Ciolacu pe tema agendei Consiliului European din 20-21 martie. ''Astăzi am avut o consultare cu premierul României, Marcel Ciolacu, pe tema agendei Consiliului European de joi de la Bruxelles. Am discutat despre subiectele principale de pe ordinea de zi: creșterea competitivității europene, simplificare și debirocratizare, energie, dezvoltare economică, investiții și despre necesitatea de a investi în apărare. Ne-am pus de acord asupra poziției pe care o vom susține, astfel încât ceea ce ne asumăm să fie pus în practică'', a scris Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a scris pe Facebook: ''Vocea României va fi auzită și va conta la nivel european, doar dacă ne facem foarte bine temele acasă. Am discutat astăzi foarte aplicat la Palatul Victoria cu președintele interimar, domnul Ilie Bolojan, despre subiectele care vor fi pe agenda viitorului Consiliu European din 20 - 21 martie. Avem nevoie de decizii care să întărească securitatea țării noastre și a Uniunii Europene. De asemenea, România își va reitera poziția de a nu trimite trupe în Ucraina''.

*18 martie: Administrația Prezidențială a anunțat că, începând cu data de 20 martie, Dacian Cioloș va fi numit consilier onorific al președintelui interimar al României, având ca responsabilitate implicarea în activitățile de coordonare și monitorizare a implementării parteneriatelor strategice ale României.

*19 martie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a avut o discuție telefonică cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, despre prioritățile României privind continuarea sprijinului UE pentru Ucraina, avansarea deciziilor referitoare la consolidarea sectorului european de apărare și necesitatea unor acțiuni rapide pentru creșterea competitivității atât la nivelul UE, cât și la nivel național, fiind abordată și tema legată de următorul buget al Uniunii Europene.

*20 martie: Guvernul a decis, în ședință:
- actualizarea costurilor standard pentru finanțarea învățământului preuniversitar, banii fiind destinați cheltuielilor salariale, formării continue, bunurilor și serviciilor;
- reprezentarea României, în acest an, la 10 târguri internaționale de carte;
- alocarea a 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation;
- limitarea numărului funcțiilor de demnitate publică la nivel de secretari de stat și subsecretari de stat din cadrul ministerelor, pentru a continua prevederile din planul de guvernare privind reducerea aparatului bugetar.

ELECTORAL
*17 martie: Biroul Electoral Central a decis înregistrarea a încă patru candidaturi la alegerile prezidențiale din luna mai, în total fiind validate 12 candidaturi pentru acest scrutin. În acest sens, BEC a decis înregistrarea candidaturilor depuse de: Anamaria Gavrilă (POT), Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale), Daniel Funeriu (independent), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie). În același timp, BEC a respins candidaturile depuse de: Remus Pricopie (independent), Oana Crețu (Partidul Social Democrat Unit), Gelu Drăgan (independent), Constantin Titian Filip (independent) și Gicu-Romeo Tiță (independent). De asemenea, BEC a respins pentru a treia oară și, respectiv, a patra oară candidaturile lui Petru Mîndru și Maria Marcu.
Astfel, cele 12 candidaturi care au fost admise de BEC sunt:
* Nicușor Dan (independent)
* Crin Antonescu (Alianța România Înainte)
* Victor Ponta (independent)
* Elena Lasconi (USR)
* George Simion (AUR)
* Lavinia Șandru (PUSL)
* Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* John-Ion Banu-Muscel (independent)
* Anamaria Gavrilă (POT)
* Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* Daniel Funeriu (independent)
* Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie).

Potrivit calendarului alegerilor, până cel mai târziu la 18 martie au putut fi formulate contestații la Curtea Constituțională privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, iar până pe 19 martie CCR a avut termen de soluționare.

*19 martie: Președinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, și-a anunțat retragerea din cursa pentru alegerile prezidențiale din luna mai, în favoarea liderului AUR, George Simion, care rămâne candidatul suveraniștilor.

*20 martie: 11 candidați, dintre cei 26 care și-au depus candidaturile pentru Cotroceni, vor concura pentru cea mai înaltă funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai. Candidaturile sunt, începând din 20 martie, definitive, după ce au fost parcurse toate etapele și termenele prevăzute de calendarul alegerilor, astfel că cele 11 nume se vor regăsi pe buletinul de vot.
Astfel, alegătorii vor avea de ales, pe 4 mai, dintre următorii candidați:

* Nicușor Dan (independent)
* Crin Antonescu (Alianța România Înainte)
* Victor Ponta (independent)
* Elena Lasconi (USR)
* George Simion (AUR)
* Lavinia Șandru (PUSL)
* Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* John-Ion Banu-Muscel (independent)
* Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* Daniel Funeriu (independent)
* Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

JUSTIȚIE
*19 martie: Raportul anual privind executarea hotărârilor CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), arată că România se află pe primul loc ca număr total de cazuri închise în 2024. Din cele 116 cazuri privind România închise în 2024, 11 au fost ''de referință'', țara noastră fiind în acest sens pe locul al doilea în raport, după Turcia cu 16 și urmată de Croația, cu 10. România ocupă locul 1 și la cazuri repetitive închise pe parcursul anului trecut, cu 105, urmată de Turcia și Ucraina cu câte 72. România se află între primele cinci și la capitolul cazuri repetitive pe rol la sfârșitul lui 2024, cu 300, precedată de Ucraina (736) și Turcia (303) și urmată de Azerbaidjan (278) și Italia (236).

*19 martie: Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a scăpat de condamnarea de 11 ani și 8 luni închisoare primită la instanța de fond, în dosarul în care era acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani, după ce Curtea de Apel București a dispus achitarea sau încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor. Trimis în judecată în 2015 de către DNA, sub acuzația că a primit mită în valoare de 30 milioane euro, procesul lui Vanghelie a durat aproape 10 ani, perioadă în care în dosar s-au perindat 10 judecători. Vanghelie a beneficiat de decizia Curții Constituționale din mai 2022 privind prescrierea faptelor, dar și de hotărârile Instanței supreme, care a stabilit mai întâi că decizia CCR se aplică retroactiv până în anul 2014, după care a dispus că, în cazul faptelor de corupție, termenul de prescripție curge nu de la data primirii mitei, ci de la data pretinderii acesteia.

*19 martie: Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus trimiterea dosarului Colectiv 2 la Parchetul General și reluarea anchetei referitor la modul de intervenție a autorităților, posibile infecții nosocomiale în spitale și transferul răniților în străinătate după tragedia din octombrie 2015. Decizia a fost luată după ce judecătorii au admis mai multe plângeri împotriva soluției de clasare, dispuse de Parchetul General în iunie 2024.

*20 martie: Influencerul Bogdan Peșchir, cel care ar fi finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, a fost reținut pentru 24 de ore, într-un dosar legat de săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor, au declarat surse judiciare. Numele lui Bogdan Peșchir apare în documentele prezentate de SRI la CSAT, în baza cărora Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale. Conform SRI, Bogdan Peșchir a utilizat contul ''bogpr'', prin care a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro pentru a finanța campania lui Călin Georgescu.

ECONOMIC
*19 martie: Conform datelor Eurostat, România era, la nivelul lunii februarie 2025, printre țările cu cea mai ridicată rată anuală a inflației, cu un avans anual al prețurilor de 5,2%. Primele trei locuri în UE cu cele mai ridicate rate de inflație sunt Ungaria (5,7%), România (5,2%) și Estonia (5,1%), în timp ce țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Franța (0,9%), Irlanda (1,4%) și Finlanda (1,5%). Media ratei inflației la nivelul Uniunii Europene a scăzut ușor în luna februarie, până la 2,7%, de la un nivel de 2,8% în ianuarie.

CULTURAL
*19 martie: Administrația Prezidențială a anunțat organizarea evenimentului ''Porți Deschise la Palatul Cotroceni'' pentru zilele de vineri - 21 martie, sâmbătă - 22 martie și duminică - 23 martie.

*19 martie: Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și Agenția Națională de Presă AGERPRES au încheiat un protocol de colaborare pentru promovarea valorilor de patrimoniu ale României.

*20 martie: În perioada 20-30 martie 2025, se desfășoară cea de-a 29-a ediție a Festivalului Filmului Francez, în 12 orașe din țară - București, Arad, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara. Evenimentul de anul acesta este inclus în cadrul lansării stagiunii culturale ''Primăvara franceză ÎMPREUNĂ'', potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Francez transmis AGERPRES. În București, festivalul este deschis în data de 20 martie la Cinema Elvire Popesco cu proiecția peliculei ''Monsieur Aznavour'', regizată de Grand Corps Malade și Mehdi Idir. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 435

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)