logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Imagine din galeria Agerpres

*Musicalul 'Monsieur Aznavour - Povestea unei legende nemuritoare', în regia lui Mehdi Idir și Grand Corps Malade, un omagiu adus marelui Charles Aznavour, intră, începând de vineri, 21 martie, în cinematografele din țară.

'Monsieur Aznavour' nu este doar un film, ci o experiență care te poartă în ritmul unei legende. De la marile scene ale lumii la momentele de îndoială și reușită, de la prietenia cu Edith Piaf la milioanele de fani care i-au fredonat versurile, Aznavour și-a transformat viața într-o partitură memorabilă. O poveste despre curaj, talent și o pasiune de neoprit, spusă prin melodiile care au marcat generații.

'Monsieur Aznavour' este distribuit de Independența Film, iar programul proiecțiilor poate fi accesat pe https://www.independentafilm.ro/project/aznavour/.


*Cea de-a patra ediție a evenimentului ''Zilele Filmului Maghiar la Brașov'' se va desfășura între 21 și 23 martie 2025.

Cele mai noi producții din cinematografia maghiară, filme premiate la festivaluri internaționale și comedii de succes se află în programul evenimentului, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București, în colaborare cu Asociația Culturală Secvențe și Egyesulet a Barcasagi Magyarsagert (Asociația pentru Maghiarii din Țara Bârsei), potrivit unui comunicat remis Agerpres.

În programul festivalului au fost incluse cele mai de succes filme maghiare din 2024: documentarul de animație ''Blue Pelikan'' (Kek Pelikan), al lui Csaki Laszlo, care, tot în 2024, la Festivalul Internațional de Filme de Animație Animest din București, a câștigat două premii: Cel mai bun film de lungmetraj și Premiul juriului adolescenților; ''Punctul negru'' (Fekete pont), regizat de Szimler Balint, care anul trecut la festivalul de la Locarno a primit Premiul pentru cel mai bun regizor, iar actrița Meszoly Anna, care joacă rolul principal, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță; ''Cădere liberă'' (Magasmentes), drama regizată de Fesos Andras, ce îl are ca protagonist pe actorul român Bogdan Dumitrache.

Programul cuprinde și comedii, precum: ''Ricoșeu'' (Lepattano), cel mai nou film al regizorului Vekes Csaba, ce îl are într-un rol secundar pe actorul Patrick Duffy; ''Diseară vom ucide'' (Ma este gyilkolunk), regizat de Fazakas Peter; ''Am scris întâmplător o carte'' (Veletlenul irtam egy konyvet), comedie de familie în regia lui Lakos Nora, care și în momentul de față rulează cu succes în cinematografele din Ungaria și care la festivalul internațional de film din Estonia - Tallinn Black Nights - a câștigat Premiul pentru cel mai bun film.

Copiii sunt așteptați să vizioneze animația cu păpuși ''Aventurile Veveriței Mishi'' (Misi Mokus kalandjai), în regia lui Foky Otto.

Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Apollonia, Cinematograful Modern (Brașov, Bd. Griviței nr. 65). Filmele vor fi subtitrate în limba română. Intrarea la proiecții este liberă cu înregistrare în prealabil, potrivit detaliilor publicate pe pagina https://culture.hu/ro/bucuresti/evenimente/zilele-filmului-maghiar-la-brasov-4.


*Pe 22 martie, peste 17.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan, în România și Republica Moldova, și vor marca 'Ora Pământului' prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, pentru a transmite un mesaj de solidaritate și armonie cu Pământul, anunță https://www.cantusmundi.com/.

Desfășurat în intervalul orar 20.30-21.30, programul include evenimente în fiecare dintre cele 41 de județe ale țării și în municipiul București, dar și în Republica Moldova.

Sursa foto: Cantus Mundi Romania/Facebook


La ora 20.30, aparatele electrice vor fi deconectate, lumina va fi stinsă pentru o oră, iar copiii, alături de dirijori și profesori de muzică, părinții și prietenii lor, vor cânta în spații publice, școli, parcuri, piețe și grădini, pentru sănătatea pământului și a mediului, precum și împotriva risipei care afectează planeta.

În premieră absolută, anul acesta muzica va fi accesibilă și copiilor cu deficiențe de auz, prin traducerea versurilor în limbajul semnelor, realizată de Fundația CODA Farmecul Tăcerii, au transmis organizatorii.

''Anul acesta, practic, întreaga Românie cântă la unison pentru o lume mai bună. În plus, ne bucură enorm implicarea corurilor din Republica Moldova, care împărtășesc valori comune cu noi, dar și dragostea pentru cântul coral. Vă așteptăm alături de noi în seara zilei de 22 martie!' - a declarat Leila Popovici, directorul Programului Național Cantus Mundi.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin implicarea membrilor Corului Național de Cameră ''Madrigal - Marin Constantin'', evidențiază sursa citată. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

 

Explicaţie foto din deschidere: Copii din Programul Naţional ''Cantus Mundi'' cântă împreună pentru 'Ora Pământului', în Parcul Cişmigiu din Capitală. 

Afisari: 372

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic

Documentare 03-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)

Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene

Documentare 03-05-2025 10:00

3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)

''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri

Documentare 03-05-2025 09:00

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 03-05-2025 08:52

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat

Documentare 03-05-2025 08:44

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai

Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 02-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham

Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,

Documentare 02-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)

Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des

Documentare 02-05-2025 09:00

2 mai - Ziua națională a tineretului

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul

Documentare 02-05-2025 08:00

2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)

Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a

Documentare 02-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 02-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.

Documentare 02-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai

Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz