DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Musicalul 'Monsieur Aznavour - Povestea unei legende nemuritoare', în regia lui Mehdi Idir și Grand Corps Malade, un omagiu adus marelui Charles Aznavour, intră, începând de vineri, 21 martie, în cinematografele din țară.
'Monsieur Aznavour' nu este doar un film, ci o experiență care te poartă în ritmul unei legende. De la marile scene ale lumii la momentele de îndoială și reușită, de la prietenia cu Edith Piaf la milioanele de fani care i-au fredonat versurile, Aznavour și-a transformat viața într-o partitură memorabilă. O poveste despre curaj, talent și o pasiune de neoprit, spusă prin melodiile care au marcat generații.
'Monsieur Aznavour' este distribuit de Independența Film, iar programul proiecțiilor poate fi accesat pe https://www.independentafilm.ro/project/aznavour/.
*Cea de-a patra ediție a evenimentului ''Zilele Filmului Maghiar la Brașov'' se va desfășura între 21 și 23 martie 2025.
Cele mai noi producții din cinematografia maghiară, filme premiate la festivaluri internaționale și comedii de succes se află în programul evenimentului, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București, în colaborare cu Asociația Culturală Secvențe și Egyesulet a Barcasagi Magyarsagert (Asociația pentru Maghiarii din Țara Bârsei), potrivit unui comunicat remis Agerpres.
În programul festivalului au fost incluse cele mai de succes filme maghiare din 2024: documentarul de animație ''Blue Pelikan'' (Kek Pelikan), al lui Csaki Laszlo, care, tot în 2024, la Festivalul Internațional de Filme de Animație Animest din București, a câștigat două premii: Cel mai bun film de lungmetraj și Premiul juriului adolescenților; ''Punctul negru'' (Fekete pont), regizat de Szimler Balint, care anul trecut la festivalul de la Locarno a primit Premiul pentru cel mai bun regizor, iar actrița Meszoly Anna, care joacă rolul principal, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță; ''Cădere liberă'' (Magasmentes), drama regizată de Fesos Andras, ce îl are ca protagonist pe actorul român Bogdan Dumitrache.
Programul cuprinde și comedii, precum: ''Ricoșeu'' (Lepattano), cel mai nou film al regizorului Vekes Csaba, ce îl are într-un rol secundar pe actorul Patrick Duffy; ''Diseară vom ucide'' (Ma este gyilkolunk), regizat de Fazakas Peter; ''Am scris întâmplător o carte'' (Veletlenul irtam egy konyvet), comedie de familie în regia lui Lakos Nora, care și în momentul de față rulează cu succes în cinematografele din Ungaria și care la festivalul internațional de film din Estonia - Tallinn Black Nights - a câștigat Premiul pentru cel mai bun film.
Copiii sunt așteptați să vizioneze animația cu păpuși ''Aventurile Veveriței Mishi'' (Misi Mokus kalandjai), în regia lui Foky Otto.
Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Apollonia, Cinematograful Modern (Brașov, Bd. Griviței nr. 65). Filmele vor fi subtitrate în limba română. Intrarea la proiecții este liberă cu înregistrare în prealabil, potrivit detaliilor publicate pe pagina https://culture.hu/ro/bucuresti/evenimente/zilele-filmului-maghiar-la-brasov-4.
*Pe 22 martie, peste 17.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan, în România și Republica Moldova, și vor marca 'Ora Pământului' prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, pentru a transmite un mesaj de solidaritate și armonie cu Pământul, anunță https://www.cantusmundi.com/.
Desfășurat în intervalul orar 20.30-21.30, programul include evenimente în fiecare dintre cele 41 de județe ale țării și în municipiul București, dar și în Republica Moldova.
Sursa foto: Cantus Mundi Romania/Facebook
La ora 20.30, aparatele electrice vor fi deconectate, lumina va fi stinsă pentru o oră, iar copiii, alături de dirijori și profesori de muzică, părinții și prietenii lor, vor cânta în spații publice, școli, parcuri, piețe și grădini, pentru sănătatea pământului și a mediului, precum și împotriva risipei care afectează planeta.
În premieră absolută, anul acesta muzica va fi accesibilă și copiilor cu deficiențe de auz, prin traducerea versurilor în limbajul semnelor, realizată de Fundația CODA Farmecul Tăcerii, au transmis organizatorii.
''Anul acesta, practic, întreaga Românie cântă la unison pentru o lume mai bună. În plus, ne bucură enorm implicarea corurilor din Republica Moldova, care împărtășesc valori comune cu noi, dar și dragostea pentru cântul coral. Vă așteptăm alături de noi în seara zilei de 22 martie!' - a declarat Leila Popovici, directorul Programului Național Cantus Mundi.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin implicarea membrilor Corului Național de Cameră ''Madrigal - Marin Constantin'', evidențiază sursa citată. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Explicaţie foto din deschidere: Copii din Programul Naţional ''Cantus Mundi'' cântă împreună pentru 'Ora Pământului', în Parcul Cişmigiu din Capitală.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat