21 martie - Ziua Olteniei

În fiecare an, la 21 martie este sărbătorită Ziua Olteniei, zi ce a fost instituită prin Legea nr. 65/2017.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a aparținut unui grup de 27 de deputați și senatori, din partea mai multor formațiuni politice (PSD, PNL, Minorități, UNPR și neafiliați), care au amintit, în expunerea de motive, bogatul trecut istoric al Olteniei, marcându-se, printre altele, momentul primei revoluții moderne, Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821. 'Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și al belșugului. Așadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în București și coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei', se arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro.
Proiectul privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat la 1 noiembrie 2016 și de Camera Deputaților, forul decizional, la 21 martie 2017. Legea nr. 65/2017 a fost promulgată de președintele României la 13 aprilie 2017 și publicată în Monitorul Oficial la 19 aprilie 2017.
Ziua Olteniei poate fi marcată de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor manifestări cu caracter cultural-artistic și științific. Totodată, manifestările dedicate acestei zile pot fi incluse în programele Societății Române de Radiodifuziune și în cele ale Societății Române de Televiziune.
Regiunea Oltenia este situată în sud-vestul României și are o suprafață de 29.212 km pătrați, cuprinzând cinci județe: Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj, se arată pe site-ul www.adroltenia.ro. Regiunea este mărginită, la nord, de Munții Carpați și, la sud, de Dunăre, iar relieful este echilibrat, cuprinzând munți, câmpii, dealuri și podișuri.
Patrimoniul cultural al Olteniei reflectă istoria acestei regiuni de-a lungul a două milenii de existență. Un exemplu în acest sens este podul de peste Dunăre, construit de celebrul arhitect al antichității Apolodor din Damasc, la ordinul împăratului Traian, ale cărui ruine pot fi încă văzute pe ambele maluri ale Dunării. În vecinătate, pe malul de nord al Dunării, se află instalația de băi romane, cea mai mare construcție de acest fel din Dacia romană. Totodată, în județul Vâlcea, se află vestigii precum Buridava Romana și castrul Arutela, situat pe malul Oltului, în imediata apropiere a Mănăstirii Cozia, construit din piatră în timpul împăratului roman Hadrian.
Picior pod construit de Apolodor din Damasc.
Foto: (c) NICOLAE BADEA/AGERPRES FOTO
Oltenia este a doua regiune, după Moldova, care se remarcă prin numărul și însemnătatea mănăstirilor, bisericilor și schiturilor, cu peste 60 de așezăminte din perioade istorice diferite, dintre care amintim Cozia, Stânișoara, Mănăstirea Dintr-un Lemn sau Tismana.
Mănăstirea Tismana
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
Mitropolia Olteniei cuprinde eparhiile: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și Episcopia Slatinei și Romanaților, conform site-ului https://mitropoliaolteniei.ro/
Dintre numeroasele muzee ale Olteniei amintim Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Județean Olt, din Slatina, Muzeul Județean Vâlcea, Muzeul de artă Râmnicu Vâlcea, Muzeul Satului Vâlcean din comuna Bujoreni, Muzeul Județean Gorj din Târgu Jiu, oraș care găzduiește și Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor', format din Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii - operă a celebrului sculptor român Constantin Brâncuși, ridicată în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova, premiat de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii, este prezent în rândul marilor teatre internaționale, alături de care a participat la cele mai importante festivaluri, potrivit site-ului https://tncms.ro/. Biblioteca Județeană 'Alexandru și Aristia Aman' din Craiova găzduiește diverse expoziții omagiale, lansări de carte și organizează activități menite să încurajeze și să promoveze lectura. În Băilești se află Casa de Cultură 'Amza Pellea'.
Sursa foto: Casa de Cultură "Amza Pellea" Băilești/Facebook
În Oltenia a fost foarte bine conservată tradiția, multe dintre obiceiurile străvechi păstrându-se și în zilele noastre. Un meșteșug tradițional unic, specific acestei zone, îl reprezintă ceramica de Horezu, care, alături de dansul Călușului, originar tot din această zonă, face parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Orașul Horezu din județul Vâlcea reprezintă un vestit centru etnografic și vechi centru de ceramică populară, conform volumului ''Enciclopedia Geografică a României'' (autor Dan Ghinea, Editura Enciclopedică, București, 2002).
Foto: (c) TUDOR IOSIFARU/AGERPRES FOTO
Anul acesta Biblioteca Județeană 'Alexandru și Aristia Aman' marchează Ziua Olteniei printr-o serie de evenimente ce aduc în fața craiovenilor tradițiile culturale, portul popular, personalitățile culturale, precum și momentele istorice importante din zona Olteniei. Fiecare dintre secțiile Bibliotecii Județene 'Alexandru și Aristia Aman' a pregătit pentru perioada 21 - 31 martie 2025, evenimente menite să amintească valorile culturale și tradițiile Olteniei, precum: expoziții de cărți și documente, ateliere educative interactive, ore de lectură, vizionări de film, vânătoare de comori culturale, expoziții de desene și multe alte activități, informează un comunicat de presă din 18 martie 2025 al Bibliotecii Județene Dolj 'Alexandru și Aristia Aman'. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Ruxandra Bratu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)