logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

21 martie - Ziua mondială a ghețarilor (ONU)

Image

La 21 martie 2025, are loc marcarea pentru prima dată a Zilei mondiale a ghețarilor (ONU), în contextul special al declarării anului 2025 drept Anul Internațional al Conservării Ghețarilor - o inițiativă dedicată creșterii conștientizării globale asupra importanței acestora. Evenimente la nivel înalt sunt organizate atât la Paris, la sediul UNESCO (20-21 martie), cât și la New York, la sediul ONU (21 martie), notează site-ul https://www.un-glaciers.org/.

În 2022, la cea de-a 36-a reuniune ''UN-Water'', membrii și partenerii ''UN-Water'' au decis să alinieze tema campaniei pentru Ziua mondială a apei - 'Conservarea ghețarilor' - de proclamarea zilei de 21 martie a fiecărui an drept Ziua mondială a ghețarilor, începând din 2025. Prin rezoluția A/RES/77/158 a Adunării Generale a ONU, adoptată în decembrie 2022, în cadrul celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, a fost desemnată ziua de 21 martie drept Ziua mondială a ghețarilor, potrivit https://wmo.int/.

Campania globală din 2025 pentru Ziua mondială a ghețarilor și Ziua mondială a apei va evidenția diferitele efecte ale schimbărilor ghețarilor asupra comunităților și ecosistemelor din aval, precum și nevoia urgentă de a dezvolta strategii de adaptare legate de apă în zonele afectate de micșorarea sau dispariția ghețarilor, mai multă cooperare transfrontalieră și angajament din partea comunității, alături de sprijinul continuu pentru reducerea ambițioasă a consumului de combustibili fosili. Campania va implica, de asemenea, publicul tânăr și va dezvolta sinergii cu Deceniul de Acțiune pentru Științe Criosferice (2025-2034).

Anul Internațional al Conservării Ghețarilor 2025 și Ziua mondială a ghețarilor urmăresc să crească gradul de conștientizare globală cu privire la rolul critic al ghețarilor, zăpezii și gheții în sistemul climatic, ciclul hidrologic și impactul economic, social și de mediu al schimbărilor iminente în criosfera Pământului (înveliș al suprafeței terestre în zona de interferență a atmosferei, hidrosferei și litosferei cu gheața sau cu posibilitatea formării acesteia), precum și să împărtășească cele mai bune practici și cunoștințe în acest sens și în abordarea problemelor legate de topirea accelerată a ghețarilor și a consecințelor acesteia.

UNESCO și Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO), în colaborare cu guvernele și organizațiile relevante, sunt invitate să faciliteze implementarea Anului Internațional al Conservării Ghețarilor 2025 și a Zilei mondiale a ghețarilor în calitate de agenții de conducere. Eforturile de coordonare sunt susținute de un consiliu consultativ și patru grupuri operative reprezentând peste 75 de organizații internaționale și 35 de țări. Grupurile operative conduc la implementarea activităților cheie prezentate pentru Anul Internațional al Ghețarilor 2025, asigurându-se că fiecare inițiativă se aliniază cu obiectivele generale și atinge un impact global.

Pentru sărbătorirea primei Zile mondiale a ghețarilor și a evenimentului pivot al Zilei mondiale a apei, un forum la nivel înalt va avea loc pe 21 martie 2025 la sediul ONU din New York. Organizat sub tema 'Conservarea ghețarilor', evenimentul comun va evidenția provocările urgente, interconectate, ale securității apei și schimbărilor climatice. Ghețarii și calotele de gheață, care stochează aproximativ 70% din apa dulce din lume, se topesc cu un ritm fără precedent din cauza creșterii temperaturii globale. Această pierdere rapidă și continuă de gheață amenință aprovizionarea cu apă pentru miliarde de oameni, conform https://www.un-glaciers.org/.

Evenimentul va reuni lideri mondiali, factori de decizie, oameni de știință și organizații ale societății civile pentru a aborda nevoia critică de eforturi globale concertate în conservarea ghețarilor și securitatea apei. În cadrul sesiunilor la nivel înalt vor fi prezenți șefi de stat, miniștri ai mediului și resurselor de apă și lideri ai agențiilor ONU, care vor schița inițiativele strategice pentru protecția ghețarilor și gestionarea durabilă a apei. Odată cu lansarea Raportului mondial de dezvoltare a apei din 2025, cu tema 'Munții înalți și ghețarii', evenimentul va oferi, de asemenea, perspective esențiale asupra rolului pe care îl joacă ghețarii ca 'turnuri de apă' ale lumii, oferind o bază științifică pentru politici internaționale mai puternice de gestionare a apei și strategii de adaptare la climă.

Pentru celebrarea comună a primei Zile mondiale a ghețarilor și a Zilei mondiale a apei, în perioada 20-21 martie 2025, va avea loc și la sediul UNESCO din Paris, un eveniment la nivel înalt, care va servi drept platformă de dialog și acțiune cu privire la starea ghețarilor din lume și impactul acestora asupra securității apei globale, comunităților și ecosistemelor, indică https://www.un-glaciers.org/.

Cu acest prilej, mai multe expoziții sunt organizate în Sala 'Pașilor Pierduți' și Sala 'Ségur' din cadrul sediului central al UNESCO de la Paris: 'Glaciers on the Edge: Preserving a Global Heritage' (expoziție interactivă despre ghețari din situri desemnate UNESCO, realizată de GRID-Arendal); 'The Great Thaw' (expoziție de pictură realizată de artistul Gennadiy Ivanov și oamenii de știință John Pomeroy și Trevor Davies); 'Crying Glacier' (expoziție audio-video a artistului Ludwig Berger); 'Elegy For A Glacier' (expoziție de fotografie a lui Sarah Bachinger); 'Ice Postcards Project' (fotografii realizate de exploratorii Alfredo Pourailly și Cristian Donoso); 'Earth's Memory' (o călătorie fotografică și științifică realizată de fotograful Fabiano Ventura, Asociația Macromicro); 'Melting Giants' (un proiect audiovizual al fotografului și scriitorului Tobias Buettel); 'Abstract Landscapes' (expoziție abstractă a fotografului Jürgen Merz); 'Iceberg Care' (expoziție cu reprezentări vizuale ale schimbărilor climatice, realizată de artistul Adam Sébire, regizor și producător); 'Global Glacier Casualty List' (Rice University, Houston, SUA).

În exteriorul sediului UNESCO, sunt prezentate alte două expoziții: 'Glaciers in Focus - Guardians of Earth's Climate Heritage', care poartă privitorul într-o călătorie vizuală prin comorile înghețate ale Pământului, și 'Walk of Water - Water Towers', care prezintă magia criosferei și evidențiază soluții asupra impactului topirii ghețarilor și a stocării apei la nivel global.

Formați prin acumularea și comprimarea zăpezii de-a lungul timpului, ghețarii și calotele glaciare se găsesc, în principal, în regiunile polare și lanțurile muntoase de mare altitudine, precum Himalaya, Alpi și Anzi. Există peste 200.000 de ghețari în lume, care acoperă o suprafață de aproximativ 700.000 km pătrați. Se estimează că ghețarii stochează aproximativ 158.000 de km cubi de apă dulce. Se estimează că ghețarii au pierdut o masă medie de aproximativ 273 de miliarde de tone pe an între 2000 și 2023. Pierderea de masă a ghețarilor între 2000 și 2023 a fost echivalentă cu aproximativ 0,75 mm pe an de creștere globală a nivelului mării, potrivit informațiilor oferite de site-ul Organizației Mondiale a Meteorologiei (WMO), notează https://wmo.int/

Ghețarii și calotele de gheață, care dețin 70% din apa dulce din lume, se topesc cu un ritm fără precedent din cauza creșterii temperaturilor. State of Global Water Resources 2023 (WMO) raportează cea mai mare pierdere în masă din ultimii 50 de ani, unele regiuni înregistrând o scădere dublă față de cea estimată. În timp ce acest lucru crește temporar apa din aval, pierderea pe termen lung amenință rezervele de apă pentru miliarde de oameni, perturbă ecosistemele, ridică nivelul mării și destabilizează agricultura și industria. Studiile UNESCO confirmă în continuare că o treime din ghețarii din siturile Patrimoniului Mondial UNESCO vor dispărea până în 2050. Topirea zăpezii și dezghețarea permafrostului, esențiale pentru aprovizionarea cu apă, variază la nivel global datorită topografiei și climei. Datele limitate și interacțiunile complexe ghețar-climă împiedică predicțiile precise, întârziind răspunsurile la nivel politic.

Ziua mondială a ghețarilor și Anul Internațional al Conservării Ghețarilor 2025 contribuie la abordarea acestei crize prin promovarea soluțiilor, bazându-se pe cooperarea internațională, cadre solide de partajare a datelor și instrumente științifice de ultimă oră pentru a îmbunătăți modelele de predicție și pentru a informa strategiile adaptative de gestionare a apei, potrivit https://www.unesco.org/ și https://www.un-glaciers.org/.
AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: un-glaciers.org

Afisari: 608

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)