21 martie - Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat, în 1966, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale, marcată în fiecare an la 21 martie.
În 1979, Adunarea Generală a adoptat un program de activități pentru a doua jumătate a Deceniului de acțiune pentru combaterea rasismului și a discriminării rasiale. Cu această ocazie, Adunarea Generală a decis ca anual să fie organizată în toate statele o săptămână de solidaritate cu popoarele care luptă împotriva rasismului și discriminării rasiale, începând cu ziua de 21 martie. (sursa: https://www.un.org.)
Tema din 2025 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale privește cea de-a 60-a aniversare a Convenției internaționale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (ICERD).
La 21 decembrie 1965, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (ICERD) prin Rezoluția 2106 (XX), marcând un pas inovator în efortul global de eradicare a rasismului, potrivit www.un.org.
Fiind primul dintre tratatele internaționale de bază ale ONU privind drepturile omului, ICERD a pregătit scena pentru progresele viitoare ale drepturilor omului. Angajamentul său de a elimina discriminarea rasială și de a promova egalitatea stă la baza luptei continue împotriva ideilor și practicilor rasiste, având ca scop promovarea înțelegerii globale și a unității fără segregare rasială, arată sursa citată.
Cea de-a 60-a aniversare a ICERD are în vedere solicitarea reflecției asupra progreselor înregistrate împotriva discriminării rasiale, subliniind totodată provocările în curs.
Tema din 2024 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale a fost 'Un deceniu de recunoaștere, justiție și dezvoltare: implementarea Deceniului internațional pentru persoanele de origine africană'.
Discriminarea rasială și moștenirile sclaviei și colonialismului continuă să distrugă vieți și să reducă oportunitățile, împiedicând mulți oameni să se bucure de drepturile și libertățile lor depline, potrivit www.un.org.
Tema din 2023 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale privea combaterea rasismului și a discriminării rasiale, la 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului (UDHR).
Organizația Națiunilor Unite a adoptat la 10 decembrie 1948 Declarația Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente adoptate: Convenția privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile (1966), Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenția Împotriva Torturii (1984), Convenția împotriva Apartheid-ului (1985), Convenția Drepturilor Copilului (1989) etc. (sursa: https://www.mae.ro)
Ediția din 2022 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale s-a focalizat pe tema 'Voci pentru acțiune împotriva rasismului'.
Tema din 2021 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale a fost 'Tineretul se ridică împotriva rasismului'. Cu prilejul acestei zile, campania #FightRacism a ONU și-a propus să încurajeze o cultură globală a toleranței, egalității și împotriva discriminării, chemând oamenii să se ridice împotriva prejudecăților rasiale și a atitudinilor intolerante.
În 2020, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale s-a axat pe evaluarea întreprinsă de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva în cadrul celei de-a 43-a sesiuni, la jumătatea perioadei proclamate drept Deceniul internațional pentru oamenii de origine africană.
***
Marcarea Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale face referire la data 21 martie 1960, când poliția din Sharpeville, Africa de Sud, a deschis focul și a ucis 69 de persoane la o demonstrație pașnică împotriva 'adoptării legilor' apartheidului.
De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile și practicile rasiste au fost eliminate în multe țări și a fost construit un cadru internațional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenția Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale.
Convenția se apropie de ratificarea universală, totuși, multe persoane, comunități și societăți suferă de nedreptatea și stigmatizarea pe care le aduce rasismul, potrivit www.un.org.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite reiterează că toate ființele umane sunt libere și egale în demnitate și drepturi și au potențialul de a contribui constructiv la dezvoltarea și bunăstarea societăților lor. Totodată, într-o rezoluție privind eliminarea rasismului se subliniază că orice doctrină de superioritate rasială este falsă din punct de vedere științific, condamnabilă din punct de vedere moral, nedreaptă din punct de vedere social și periculoasă și trebuie respinsă, împreună cu teoriile care încearcă să determine existența unor rase umane deosebite.
În septembrie 2021, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a reunit lideri mondiali pentru o întâlnire de o zi, la New York, pentru a marca cea de-a douăzecea aniversare de la adoptarea Declarației și Programului de acțiune de la Durban.
În 2001, Conferința mondială împotriva rasismului, desfășurată la Durban, în Africa de Sud, a elaborat cel mai puternic și cuprinzător program pentru combaterea rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei și a intoleranței asociate, potrivit ONU. În aprilie 2009, Conferința de examinare de la Durban a evaluat progresele înregistrate la nivel global în depășirea rasismului și a concluzionat că au rămas multe de realizat. Cu prilejul acestui eveniment, s-a obținut o reînnoire a angajamentului internațional față de agenda antirasism.
Pentru a marca cea de-a zecea aniversare a adoptării Declarației și a Programului de acțiune de la Durban, Adunarea Generală a ONU a organizat, la New York, în septembrie 2011 o întâlnire la nivel înalt, la care liderii mondiali au adoptat o declarație politică ce proclama hotărârea fermă de a face lupta împotriva rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei și a intoleranței asociate o prioritate majoră pentru țările lor.
La 23 decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a proclamat Deceniul Internațional pentru Oamenii de Descendență Africană, care a început la 1 ianuarie 2015 și se va încheia la 31 decembrie 2024, cu tema 'Oamenii de descendență africană: recunoaștere, justiție și dezvoltare'. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.un.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)