logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

21 martie - Ziua internațională Nowruz (ONU)

Image

Ziua internațională Nowruz, o sărbătoare ancestrală care marchează prima zi de primăvară și reînnoirea naturii, conform www.un.org, este sărbătorită, în fiecare an, la 21 martie. Nowruz a fost inclusă, la 30 septembrie 2009, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, ca tradiție culturală respectată de numeroase popoare.

Cuvântul de origine persană/iraniană Nowruz, care cunoaște o serie de variații de la o țară la alta (Novruz, Navruz, Nooruz, Nevruz, Nauryz), înseamnă 'zi nouă', notează site-ul www.un.org, iar sărbătoarea este celebrată la data la care are loc, de regulă, echinocțiul de primăvară, când razele soarelui cad perpendicular pe linia ecuatorului, luminând în mod egal atât emisfera nordică, cât și pe cea sudică, ziua fiind egală cu noaptea. Nowruz vestește nu numai prima zi de primăvară, ci și începutul unui nou an, promovând valori precum pacea și solidaritatea între generații și în familii, dar și reconcilierea cu vecinii, contribuind astfel la diversitate culturală și prietenie între diferite comunități.

Nowruz sărbătorește noi începuturi, marchează renașterea naturii, reînnoirea speranței și sosirea primăverii, promovează vecinătatea, reconcilierea și solidaritatea între generații și comunități, spune secretarul general al ONU, António Guterres, în mesajul din 2025 cu prilejul Zilei internaționale Nowruz. În lumea noastră de conflict, dezbinare și neînțelegere, spiritul Nowruz este un dar prețios, care trebuie să ne ghideze pe toți, inspirându-ne să rezolvăm divizările și să promovăm unitatea, să ne angajăm pentru pace, dialog și respect reciproc, să protejăm planeta și să trăim în armonie cu natura. Pe măsură ce lumea se reînnoiește în această primăvară, să ne amintim că fiecare an nou și fiecare zi este o șansă pentru un nou început, o șansă de a face lucrurile diferit, o oportunitate de a construi o lume mai bună, se arată în mesajul lui António Guterres, postat pe site-ul https://www.un.org/.



Conform site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite, această zi este sărbătorită de peste 3.000 de ani în Balcani, în Bazinul Mării Negre, în Caucaz, în Asia Centrală, în Orientul Mijlociu, dar și în alte regiuni, de peste 300 de milioane de persoane. Site-ul https://en.unesco.org/silkroad amintește că celebrarea acestei zile urmează străvechiul 'drum al mătăsii', care lega Extremul Orient de Europa, fiind astfel marcată în țări precum Afganistan, Azerbaidjan, India, Iran, Irak, Kazahstan, Republica Kârgâză, Pakistan, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan și Uzbekistan.



Ziua internațională Nowruz a fost instituită de Adunarea Generală a ONU, printr-o rezoluție adoptată la cea de-a 71-a reuniune plenară, care a avut loc la 23 februarie 2010, ocazie cu care au fost invitate să participe la evenimentele prilejuite de această sărbătoare toate statele membre interesate, îndeosebi agențiile specializate și UNESCO, organizațiile partenere, fie ele internaționale sau regionale, dar și organizațiile non-guvernamentale. Proiectul privind instituirea acestei zile fusese elaborat de statele Afganistan, Azerbaidjan, Albania, Iran, India, Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Macedonia de Nord, Tadjikistan, Turcia și Turkmenistan și a fost prezentat la cea de-a 64-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite, potrivit site-ului www.un.org.



Termenul 'Nowruz' a fost consemnat pentru prima dată în secolul al II-lea, notează site-ul http://unesco.mfa.gov.az/, dar ziua de Nowruz era foarte importantă și în timpul Imperiului Ahemenid (cca. 548-330 î.Hr.). Această sărbătoare s-a răspândit în toate regiunile care au intrat sub influența culturală persană sau iraniană.



În prezent, Nowruz este celebrată de popoare cu religii și culturi diferite de pe tot cuprinsul acestei suprafețe geografice, dar și în alte zone ale globului unde trăiesc membri ai acestor comunități. Ritualurile practicate cu această ocazie reflectă legătura inseparabilă dintre om și natură și respectul acestuia față de sursele naturale de viață. Se organizează, astfel, festivaluri tradiționale, concerte, evenimente culturale sau chiar adevărate ceremonii de plantare, pentru a marca, astfel, renașterea naturii.

Începând cu anul 2016, 'Sărbătoarea Sosirii Primăverii', denumită 'Nawrez' este celebrată și în România, de către membrii minorității tătare turco-musulmane.



Propunerea legislativă pentru declararea acestei zile, inițiată de deputați PSD, PNL și aparținând grupului minorităților naționale altele decât cea maghiară, a fost adoptată de Senat la 22 septembrie 2015. Potrivit expunerii de motive a proiectului, 'din Asia până în Europa fiecare popor își are propriile legende, iar Nawrez reprezintă pentru popoarele turce o sărbătoare foarte veche, cu o deosebită încărcătură simbolistică. Sărbătoarea Nawrez și a anului nou este foarte bine asemănată cu sărbătoarea de Paște a creștinilor prin prisma compatibilității legate de tradiții și obiceiuri'. Cu ocazia acestei sărbători, se vopsesc ouă în trei culori - roșu, galben și verde, iar tradiția spune că până ce pe pământ nu cad coji de ouă, nu vine primăvara. 'Cojile de ouă căzute pe pământ semnifică scăparea de greutăți și instaurarea unui început mai bun', se mai arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind declararea acestei zile la 25 noiembrie 2015. La 17 decembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii, iar Legea nr. 333/2015 privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorității tătare turco-musulmane, denumită 'Nawrez', a intrat în vigoare la 24 decembrie 2015. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

Foto: (c)  IGOR KOVALENKO/EPA

Afisari: 618

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit