logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Filmului Francez

Image

În perioada 20-30 martie 2025, se desfășoară cea de-a 29-a ediție a Festivalului Filmului Francez, în 12 orașe din țară - București, Arad, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.

Evenimentul de anul acesta, este inclus în cadrul lansării stagiunii culturale 'Primăvara franceză ÎMPREUNÃ', potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Francez transmis AGERPRES.

În București, festivalul este deschis în data de 20 martie la Cinema Elvire Popesco cu proiecția peliculei 'Monsieur Aznavour', regizată de Grand Corps Malade și Mehdi Idir.

Secțiunea Panorama filmelor anului reunește unele dintre cele mai importante producții franceze recente, apreciate de critici și de public. Printre ele se numără: 'A son image' ('În obiectiv') de Thierry de Peretti, 'Jouer avec le feu' ('Fiul tăcut'), regizat de Delphine Coulin și Mouriel Coulin; 'Leurs enfants apres eux' ('Și copiii copiilor lor''), regizat de Ludovic Boukherma și Zoran Boukherma, precum și 'Trois amies' ('Trei prietene'), în regia lui Emmanuel Mouret.

Competiția tinerelor talente - Scurtmetraj prezintă, la ediția din acest an, cinci scurtmetraje realizate de o nouă generație de cineaști francezi. Juriul este format din Alina Masgras, Dakota Tutunaru și Medeea Mocioc, studente la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' din București.

Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez îi aduce un omagiu marelui cineast Louis Malle, 'ale cărui filme eclectice s-au remarcat prin realismul lor emoțional și simplitatea stilistică' (Cahiers du Cinema). Pe 30 martie, publicul va putea (re)descoperi în programul de la București patru mari titluri din filmografia sa: 'Ascenseur pour l'echafaud', 'Zazie dans le metro', 'Au revoir les enfants' și 'Le Feu follet'.

Pentru prima dată în acest an, Institutul Francez oferă oportunitatea publicului de a exersa limba franceză (nivel B1) în cadrul atelierelor de discuție pe marginea a trei filme din selecția Festivalului: 'L'Histoire de Souleymane', 'Au revoir les enfants' și 'Madame Hofmann'.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Precedenta ediție a Festivalului Filmului Francez s-a derulat între 21-31 martie 2024, în București și alte 12 orașe din țară. Peste 100 de proiecții de film au fost programate în cinematografe și spații culturale alternative din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

Spectatorii au avut ocazia de a viziona filme din selecții ale festivalurilor de la Cannes, Berlin, Locarno, Veneția, Toronto și Annecy.

În deschiderea evenimentului, a fost proiectată, la Cinema Elvire Popesco din București, comedia 'Une Annee Difficile'/'Un an dificil', realizată de Olivier Nakache și Eric Toledano, autorii filmului 'Intouchables'.

Secțiunea Mauvais genres, una dintre noutățile ediției de anul trecut, a cuprins o selecție de filme franceze de gen, printre care 'Mars Express' de Jeremie Perin, o poveste polițistă care abordează viitorul în care oamenii sunt înlocuiți de roboți și 'Le Gang des bois du temple', drama urbană 'întunecată și poetică' (conform The Hollywood Reporter) a regizorului Rabah Ameur-Zaimeche.

O altă noutate a fost secțiunea Vertiges VR, cu cinci filme captivante, ce au putut fi experimentate de publicul cu vârsta de peste 12 ani în Atriumul Institutului Francez din România (Bulevardul Dacia nr. 77).

Nu a lipsit Competiția tinerelor talente, cu lungmetraje și scurtmetraje realizate de noua generație de cineaști francezi.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Francez din România, care a aniversat, în 2024, 100 de ani de la înființare.

Ediția cu numărul 27 a Festivalului Filmului Francez în România a avut loc în perioada 15-26 martie 2023 și a cuprins peste 110 proiecții de filme programate în cinematografe și spații culturale alternative din 13 orașe din țară.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, în Atriumul Institutului Francez a fost lansată în România, în parteneriat cu TV5 Monde, platforma de streaming TV5MONDEplus, în prezența ambasadorului Franței la București, Laurence Auer, și a directorului general TV5 Monde, Yves Bigot.

În deschidere, a fost proiectată comedia polițistă 'L'Innocent', de Louis Garrel, la Cinema Elvire Popesco din Capitală, în cadrul secțiunii Panorama. Totodată, au rulat alte 31 de filme apreciate de critici, multe prezentate în premieră publicului din România, precum 'La Nuit du 12' de Dominik Moll, recompensat în 2023 cu premiul Cesar pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliției judiciare, lansată după uciderea unei tinere.

O secțiune specială, intitulată Pepites francophones, a cuprins filme premiate la festivaluri internaționale. În cadrul secțiunii Focus Jean Eustache, două dintre capodoperele regizorului, 'La Maman et la Putain' și 'Mes Petites Amoureuses', au fost prezentate pentru prima dată publicului din România în copii restaurate.

În anul 2022, Festivalul Filmului Francez în România a fost programat între 1 și 12 iunie. Peste 100 de proiecții cu 26 de filme franceze și coproducții franco-europene au fost urmărite de aproximativ 5000 de spectatori din 11 orașe.

Producții franceze majore în premieră pentru România, precum 'Les passagers de la nuit'/'Pasagerii nopții' de Mikhael Hers, 'L'evenement'/'Evenimentul' de Audrey Diwan sau 'Viens je t'emmene'/'Eroul nimănui' de Alain Guiraudie au compus secțiunea Panorama, debuturile tinerelor talente au încântat sau provocat în secțiunile competitive de scurt, respectiv lungmetraj, iar noutatea acestei ediții a fost secțiunea Regard vers l'Europe, o retrospectivă dedicată coproducțiilor franco-europene.

Ediția aniversară cu numărul 25, a avut loc între 1 și 11 iulie 2021, în 12 orașe din România, arată institutfrancais.ro. Ecuația care a stat la baza selecției de filme a fost 25 = 5 x 5: 5 secțiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediții ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, organizat de Institutul Francez din România.

Una dintre atracțiile principale ale festivalului a fost comedia 'Adieu les cons', de Albert Dupontel, marele câștigător la Premiile Cesar ale industriei franceze de film din 2021, cu 7 trofee. La ediția din 2021, a fost inaugurată secțiunea de scurtmetraj a Competiției tinerelor talente. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Cinema Elvire Popesco/Facebook

Afisari: 480

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.