3 martie - Ziua mondială a vieții sălbatice (ONU)

Ziua mondială a vieții sălbatice este sărbătorită în data de 3 martie a fiecărui an. La 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, Adunarea Generală a ONU a proclamat această dată drept Ziua mondială a vieții sălbatice pentru a celebra și a crește interesul asupra faunei și florei sălbatice din întreaga lume. La 3 martie 1973 era semnată, la Washington, Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de floră și faună pe cale de dispariție (CITES), un tratat multilateral care monitorizează activitățile internaționale de comerț, pentru a nu fi puse în pericol speciile amenințate cu dispariția, enumerate în anexele CITES, indică https://www.genevaenvironmentnetwork.org/.
Convenția de la Washington a intrat în vigoare la 1 iulie 1975 și protejează, astăzi, împotriva supraexploatării prin comerțul internațional, peste 40.900 de specii - aprox. 6.610 specii de animale și 34.310 specii de plante -, care au fost catalogate în trei anexe, pe baza gradului de periclitate în care se află. Conform prevederilor CITES, comerțul internațional cu specii de floră și faună sălbatice este reglementat printr-un sistem de permise și certificate, care asigură controlul acestor operațiuni, indică https://cites.org/eng/disc/species.php.
CITES (183 de țări și Uniunea Europeană) este unul dintre cele mai puternice instrumente de conservare a vieții sălbatice din lume prin reglementarea comerțului internațional. O țară sau o organizație de integrare economică regională, pentru care Convenția a intrat în vigoare, este numită de CITES 'parte', precizează site-ul https://www.cites.org. România a aderat la CITES prin Legea nr. 69 din 15 iulie 1994, potrivit https://www.cdep.ro/.
În 2025, Ziua mondială a vieții sălbatice este sărbătorită sub tema 'Finanțări pentru conservarea vieții sălbatice: investiții în oameni și planetă', cu scopul de a explora modul în care se poate finanța conservarea vieții sălbatice în mod mai eficient și durabil și pentru a construi un viitor rezistent atât pentru oameni, cât și pentru planetă. Tot în 2025, se împlinesc 50 de ani de la intrarea în vigoare a CITES.
Cu peste 1 milion de specii estimate, în prezent, a fi amenințate cu dispariția și cu tripla criză planetară care se intensifică, finanțarea inovatoare pentru conservarea vieții sălbatice nu a fost niciodată mai urgentă. Fluxurile financiare actuale s-au dovedit insuficiente pentru ca guvernele să își atingă obiectivele naționale de biodiversitate, în special în țările cu venituri mici sau medii, unde se află cele mai importante zone de biodiversitate ale lumii. Deși, în prezent, sunt investite, anual, 143 de miliarde de dolari în conservarea biodiversității, din care 80-85% provin din sectorul public, această sumă este semnificativ mai mică decât suma estimată de 824 de miliarde de dolari necesară, în fiecare an, pentru a proteja și a restabili în mod adecvat natura.
Soluții inovatoare de finanțare a vieții sălbatice apar, astăzi, în vederea deblocării sectorului financiar și pentru a integra în mod pozitiv importante analize ale vieții sălbatice în sfera investițiilor și a politicilor decizionale. Schimburile datorii - natură și-au demonstrat potențialul convertirii datoriilor naționale în fonduri de conservare, protejând simultan habitatele critice și atenuând poverile financiare asupra guvernelor. Prima Obligațiune pentru Conservarea Vieții Sălbatice (Wildlife Conservation Bond) a creat o oportunitate de a atrage investiții private pentru protejarea anumitor specii de animale sălbatice și are potențialul de a fi extinsă pentru alte specii și servicii ecosistemice.
Niciun mecanism financiar unic nu va umple toate golurile de finanțare pentru conservare. Prin urmare, mobilizarea resurselor financiare pentru protejarea vieții sălbatice la scară largă necesită crearea de condiții favorabile, construirea încrederii și aplicarea unei abordări de colaborare, pe mai multe direcții, care implică guvernele, instituțiile financiare, companiile și societatea civilă și care ia în considerare nevoile și expertiza popoarelor indigene, comunităților locale, femeilor și tinerilor.
Celebrarea Națiunilor Unite, la nivel înalt, a Zilei mondiale a vieții sălbatice din acest an va avea loc la Geneva. Ziua mondială a vieții sălbatice 2025 (WWD2025) va explora modul în care finanțarea inovatoare poate transforma eforturile de conservare, oferind în același timp rezultate de dezvoltare durabilă, cu scopul: de a evidenția mecanismele financiare inovatoare pentru conservarea faunei sălbatice; de a prezenta povești de succes și inițiative globale în finanțarea conservării vieții sălbatice; creării de sinergii între guverne, instituții financiare, întreprinderi și organizații ale societății civile; de a explora căile de acțiune pentru a mobiliza resursele financiare necesare pentru a atinge obiectivele Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal (KMGBF) și Agenda de dezvoltare durabilă 2030, potrivit https://www.genevaenvironmentnetwork.org/.
Cadrul Global de biodiversitate Kunming-Montreal (KMGBF) a fost adoptat la 19 decembrie 2022, în timpul celei de-a cincisprezecea reuniuni a Conferinței părților (COP 15), în urma unui proces de consultare și negociere de patru ani. KMGBF sprijină atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și se bazează pe planurile strategice anterioare ale Convenției privind biodiversitatea, stabilește o cale ambițioasă pentru atingerea viziunii globale a unei lumi care trăiește în armonie cu natura până în 2050. Printre elementele cheie ale Cadrului se numără patru obiective pentru 2050 și 23 de obiective pentru 2030, potrivit https://www.un.org/.
Prima ediție a Zilei mondiale a vieții sălbatice a fost sărbătorită la 3 martie 2014. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: wildlifeday.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B