3 martie - Ziua mondială a scriitorilor

La 3 martie 2025 este marcată Ziua mondială a scriitorilor, pentru a celebra contribuția pe care scriitorii o aduc societății. Această zi a fost instituită cu prilejul celui de-al 48-lea congres al Clubului Internațional PEN, care s-a desfășurat la 12-18 ianuarie 1986, potrivit https://www.panorama.am, https://www.pen-international.org și https://www.pen100archive.org. Această zi este marcată anual la data de 3 martie începând cu anul 1986, potrivit https://bimcal.com/calendar/international-writers-day.
Clubul Internațional Pen (English Pen Club - PEN) a fost înființat în 1921, la Londra, pentru promovarea prieteniei și sprijinului intelectual în rândul scriitorilor la nivel internațional. Potrivit acronimului asociației, marcarea acestei zile este dedicată poeților, eseiștilor și romancierilor, scriitori ai tuturor formelor literare, precum și jurnaliștilor și istoricilor.
Ideea avansată pentru constituirea acestui club a aparținut scriitoarei britanice Catherine Amy Dawson Scott, cât și primului președinte al organizației, scriitorul John Galsworthy. ''Chiar dacă în calitate de indivizi devenim familii și familiile devin comunități, iar comunitățile devin națiuni, deci în cele din urmă națiunile se reunesc în pace. În acest crez am înființat PEN în octombrie 1921'', a motivat înființarea clubului Catharine Dawson Scott, cu prilejul Congresului de la Berlin din 1926, conform portalului https://www.pen100archive.org.
Scriitoarea a avut ideea formării acestui grup PEN în vara anului 1921, în timp ce lucra, în Cornwall, la romanul său ''They Green Stones''. În scrisorile pe care le trimitea fiicei sale, Catharine Dawson Scott povestea cu entuziasm despre acest nou proiect PEN, pe care dorea să îl transforme dintr-o reverie într-o realitate impunătoare. Cunoscut drept Clubul PEN, acronimul face trimitere la semnificația componenței acestei asociații, respectiv ''Poet, Playwright, Editor, Novelist'' (Poet, Dramaturg, Editor, Romancier). Organizația a fost lansată cu prilejul unei cine găzduite de Restaurantul Florence din Soho, Londra, la 5 octombrie 1921. În total, 44 de scriitori au participat la cina inaugurală și au semnat pentru a deveni membri ai PEN. Cu acest prilej, a fost acordată calitatea de membru onorific al PEN unui număr de scriitori recunoscuți, precum Thomas Hardy, Maxim Gorky, Anatole France, Knut Hamsun și alții. Această tradiție continuă și astăzi, calitatea de membru onorific fiind mai degrabă dăruită scriitorilor persecutați sau închiși, cu exemple recente în acest sens: Azimjon Askarov (Kârgâstan), Raif Badawi (Arabia Saudită), Tal Al-Mallouhi (Siria), Dawit Isaak (Eritreea), Ahmet Altan (Turcia) și Liu Xia (China).
Clubul a evoluat sub forma unei asociații mondiale a scriitorilor și jurnaliștilor, devenind una din cele mai vechi organizații de reprezentare a drepturilor omului și a breslei literare. Clubul Internațional PEN este una din cele mai vechi organizații care luptă pentru libertatea de expresie și pentru dezvoltarea culturii. Extinderea clubului a cunoscut un proces rapid pe plan internațional. În 1922, au fost înființate centre PEN în Norvegia, Suedia, Franța, Italia, România, Belgia, Spania și în SUA (New York). Crescând interesul față de clubul PEN la nivel internațional, Catharine Dawson Scott și John Galsworthy au hotărât organizarea unei cine speciale la 1 mai 1923, la Londra, la care să participe membrii clubului din Marea Britanie, membri onorifici și câțiva invitați din fiecare din centrele stabilite din străinătate, potrivit https://www.pen100archive.org. Această întâlnire s-a concretizat în primul Congres internațional anual al Clubului PEN. Următorul congres s-a desfășurat la New York, iar apoi la Paris.
Reputația și influența clubului PEN, în calitate de organizație de apărare a drepturilor scriitorilor, este deplin recunoscută. Membri ONU au consultat Carta PEN atunci când au lucrat la redactarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. În anul 1949, Clubul PEN a obținut statut consultativ special la ONU ca ''reprezentare a scriitorilor din întreaga lume'', indică sursa citată.
În prezent, clubul PEN este recunoscut, la nivel mondial, drept cea mai apreciată asociație a scriitorilor și un grup de frunte privind expertiza în ce privește libertatea de expresie. Cu personal calificat care își desfășoară activitatea în sediul de la Londra, având o rețea de 140 de centre autonome răspândite în 100 de țări și reunind circa 40.000 de membri, dintre care majoritatea sunt scriitori, PEN apără și adesea oferă sprijin esențial celor care sunt persecutați pentru scrierile lor, indică https://www.pen100archive.org.
În 1923, a fost înființat PEN Clubul Român, avându-i printre inițiatori pe scriitorul Liviu Rebreanu, conform penromania.ro. Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu s-au numărat, de-a lungul timpului, printre membrii clubului. După 1990, Centrul PEN Român a fost reînființat, în ședința din 11 septembrie 1990, prilej cu care numeroși scriitori români, înscriși pe baza unei declarații, își exprimau acordul față de prevederile stipulate în Carta PEN, document în vigoare din anul 1921, conform www.penromania.ro. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.