logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Carnavalul ''El Callao'' (Venezuela)

Image

Carnavalul ''El Callao'', o reprezentare festivă a unei memorii și identități culturale în Republica Bolivariană a Venezuelei, este practicat în mai multe comunități din ianuarie până în martie, potrivit https://ich.unesco.org/. Evenimentele organizate includ parade cu personaje istorice și fantastice pe ritmuri de calipso, dansuri și concerte pe străzi.

Obiceiul s-a păstrat în regiunea Guayana, în sudul Venezuelei. Paradele sunt conduse de ''madamas'' (stâlpii identității din El Callao, reprezentând matroane considerate comunicatoare de valori, care dansează și poartă rochii colorate); ''medio-pintos'' (tineri care distrează publicul murdărind oamenii care nu fac o donație); minerii (căutători de aur) și ''diablos'' (oameni care poartă măști, dansează și poartă un bici pentru a menține ordinea).


''Cei care au venit în El Callao, în urmă cu aproximativ 150 de ani, proveneau din Marea Caraibilor, din locuri unde au existat colonii engleze sau franceze. Au venit ca lucrători minieri calificați. De la cei care au ajuns în El Callao, am moștenit gastronomia, 'madamas', felul cum se îmbrăcau și limba pe care o vorbeau. Și când mă refer la limbă, vorbesc despre Patois'', spune Carlos London, interpret de Calipso, în documentarul promovat de UNESCO.



''Patois este un amestec de engleză, spaniolă și franceză. (...) Au început să vorbească Patois între venezuelenii și francezii care erau aici'', a povestit Adams Delgado Marksman, cleric al Bisericii Anglicane din El Callao.



''Carnavalul a ajuns în El Callao adus de oamenii din Antile, dar în mod specific din insulele Dominica, Grenada, Saint Lucia, Grenadine, Nevis, puțini din Saint Martin și Martinica'', a explicat un reprezentant în domeniul cultural din regiune, Gorge ''Coco'' Griffin. ''De la oamenii din Caraibe am moștenit calipso, alături de alte expresii'', precum ''Diablos'' și ''Medio-Pintos'', ''în principiu ceea ce știm din carnaval'', a mai spus acesta în documentarul amintit.



''M-am născut înconjurată de calipso. Toată lumea era implicată: mama, bunica, străbunica, toată lumea și eu, bineînțeles. Pentru a mă bucura de dansul ei, mama mă ducea și mă punea lângă muzicanți. Am devenit atât de obișnuită cu asta, încât am început să cânt fără să-mi dau seama și în cele din urmă am început să-mi scriu propriile acorduri de calipso. Poți spune că a fost o sămânță plantată de mama în mine.'', a mărturisit Madama Lourdes Basanta. ''Madama'' înseamnă ''doamnă'', de la ''madame''. ''Madamas'' se îmbrăcau cu lucruri pompoase, iar rochiile lor extravagante sunt reprezentative pentru portul tradițional din El Callao.



Calipso este marca vie a celor care trăiesc în această regiune. Calipso se bazează pe ''bumbac'', ''acel sunet din care vine cadența și ritmul'', explică cei care promovează această tradiție. Acest gen muzical se hrănește din sunetul tobelor din El Callao și are ca instrumente specifice: chitara acustică ''cuatroq'' și toba pe care localnicii o numesc ''bumbac'', care poate fi confecționată aproape din orice cilindru din lemn.


''Carnavalul nostru este un carnaval pentru oamenii care participă, nu pentru spectatori. Comunitatea din El Callao iubește carnavalul, pentru ei, calipso este viața'', concluzionează un localnic din regiune în documentarul amintit.



Carnavalul evidențiază istoria și diversitatea regiunii, onorând legăturile sale afro-antileene și alte influențe ale comunității, întărește identitatea culturală, promovează unitatea și încurajează generațiile tinere să-și descopere moștenirea. Transmiterea intergenerațională a practicii are loc în principal în familiile și școlile conduse de purtători de tradiții, unde copiii dobândesc abilități pentru a putea participa la carnaval, cum ar fi să scrie melodii, să interpreteze cântece, să cânte la un instrument, să danseze sau să facă măști, potrivit https://ich.unesco.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: ich.unesco.org

Afisari: 251

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.

Documentare 05-05-2025 08:00

5 mai - Ziua internațională a moașelor

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua

Documentare 05-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 05-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ

Documentare 05-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai

Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul

Documentare 04-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)

Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du

Documentare 04-05-2025 09:00

4 mai - Ziua internațională a pompierilor

Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir

Documentare 04-05-2025 08:00

4 mai - Ziua mondială a râsului

Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '

Documentare 04-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)