CONSTRUCŢII CELEBRE: Hamburg Bunker

Hamburg Bunker sau ''Bunker St. Pauli'' este un adăpost antiaerian emblematic din cartierul St. Pauli din Hamburg, ce a primit o nouă viaţă prin includerea unui hotel în colosul de beton şi a unui parc urban pe acoperiş.
Clădirea, care într-o perioadă putea să irite privirile turiştilor, este acum o parte integrantă a peisajului oraşului Hamburg: amplasat între Stadionul Millerntor şi cartierul Karoviertel, buncărul înalt de aproape 50 de metri din St. Pauli a fost mult timp un reper pentru tinerii din Hamburg. Cunoscut sub numele de ''Media Bunker'', "Bunker on Feldstrasse" sau, mai recent, ca "Green Bunker", acesta este cel mai mare şi unul dintre puţinele buncăre înalte, conservate din Hamburg, potrivit https://www.bunker-stpauli.de/.
Totuşi, povestea din spatele buncărului vechi de aproape opt decenii readuce în atenţie cel mai întunecat capitol din istoria Germaniei. Construit în 1942, în doar 300 de zile, prin muncă forţată, Buncărul St. Pauli este un memorial al victimelor regimului nazist şi ale celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul lucrărilor de reconstrucţie, au apărut constant urme ascunse din această perioadă.
A fost unul dintre numeroasele buncăre concepute pentru a apăra oraşele Berlin, Viena şi Hamburg împotriva atacurilor aeriene şi pentru a oferi adăpost deasupra solului, dar acesta a fost unul dintre cele mai mari. Uneori, în timpul bombardamentelor asupra Hamburgului, şi-au găsit adăpost înăuntru şi 25.000 de oameni.
Pentru a face ca istoria buncărului să fie deopotrivă simţită şi înţeleasă ca parte integrantă a culturii oraşului şi districtului, conectând-o în acelaşi timp cu nevoile actuale ale rezidenţilor şi locuitorilor, asociaţia non-profit Hilldegarden e.V. a creat un proiect de investiţii care combină cultura amintirii cu implicarea socială şi ecologică. Cercetarea şi dezvoltarea pentru acest concept de expoziţie a fost realizată în strânsă cooperare cu biroul gwf-ausstellungen - Konzept & Gestaltung, care anterior a efectuat planificarea, proiectarea şi curatoriatul Memorialului lagărului de concentrare Neuengamme, notează site-ul obiectivului.
Iniţiativa a avut ca scop crearea unui loc pentru comunitate, de recreere şi un stil complet nou de natură urbană. Prof. Dr. Thomas Matzen s-a convins imediat când a văzut ideea arhitecţilor: o grădină extraordinară a oraşului pe acoperişul fostului buncăr înalt care îmbină caracterul anterior cu dorinţa locuitorilor de a avea o oază naturală cu spaţii de grădinărit urban autogestionate. În plus, în conformitate cu planurile firmei de arhitectură au fost amenajate săli pentru expoziţii şi concerte, precum şi locuri de cazare.
Punctul culminant al extinderii a fost oaza naturală accesibilă publicului, care facilitează admirarea oraşului de la înălţime. În plus, noua cale de acces verde, lungă de 560 de metri, care înconjoară exteriorul buncărului, reprezintă o experienţă extraordinară în sine, evidenţiază un vizitator al locului pe www.theguardian.com.
Primii copaci din grădina urbană au fost plantaţi în 2022. Peisagiştii au plantat, în prima fază, cu ajutorul unei macarale, trei pini de munte (Pinus mugo) şi un ienupăr columnar (Juniperus communis). Plantele lemnoase, fiecare de 3 metri înălţime, aveau între 15 şi 20 de ani şi o greutate de aproximativ jumătate de tonă, fiind primele dintre cele 4.700 de plante (şi alte 16.000 de plante perene) aduse în Stadtgarten, deasupra acoperişurilor din Hamburg. Acest proiect a necesitat aproximativ 2.000 de metri cubi de substrat special dezvoltat pentru amplasament. În total, a fost amenajată o suprafaţă de peste 7.600 de metri pătraţi de spaţiu verde şi comunitar şi 1.700 de metri pătraţi de spaţiu de faţadă pe cinci etaje, asemănătoare piramidei. Proiectul a fost susţinut de oameni de ştiinţă, care au privit buncărul verde ca un model de adaptare la climă în oraşele mari din întreaga lume.
La începutul anului 2022, Grupul RIMC Hotels & Resorts din Hamburg a câştigat licitaţia pentru exploatarea spaţiului hotelier şi de catering în extinderea buncărului St. Pauli. Astfel, hotelul construit în buncăr se numeşte REVERB by Hard RockŽ, fiind primul din acest brand în Europa, potrivit https://www.bunker-stpauli.de/.
Reverb oferă numeroase facilităţi pentru oaspeţi, inclusiv studiouri private de înregistrare a podcasturilor, o sală de concerte, cafeneaua Constant Grind şi localul de tapas La Sala, evidenţiază clasamentul ''World's Greatest Places 2024'', realizat de revista Time. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Hamburg Bunker/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton
Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P
30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)
La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 martie
Este a 89-a zi a anului 2025. Au mai rămas 276 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 19 h 41 m. Luna răsare la 07 h 18 m și apune la 21 h 20 m. Trecerea la ora de vară - ora 03 devine ora 04. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
CITATUL ZILEI
'Singurul mod de a-ți păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face.' - Mark Twain (sursa: https://www.viatasiopera.ro/)
FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)
La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau
DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.
CITATUL ZILEI
'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974).
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie
Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și
Săptămâna europeană 24-28 martie 2025
Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,
Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025
Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR - Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împo
PERSONALITATEA ZILEI: Scrimera Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică, mondială și europeană la proba de floretă
Laura Badea Cârlescu este prima campioană olimpică din istoria sportului romanesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. A participat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice și a urcat de trei ori pe podiumul olimpic - de două ori la Atlanta (a cucerit medalia de aur la floretă individual și medalia de
DOCUMENTAR: Tenismenul elvețian Stanislas Wawrinka împlinește 40 de ani (28 martie)
Jucătorul profesionist de tenis Stanislas (Stan) Wawrinka s-a născut la 28 martie 1985, la Lausanne, Elveția, potrivit atptour.com. Cea mai mare performanță a sa este câștigarea medaliei de aur în proba de dublu la Jocurile Olimpice de vară din 2008 - Beijing (China) împreună cu compatr
FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la redenumirea Constantinopol și Angora în Istanbul, respectiv Ankara (28 martie 1930)
În urma înfrângerii Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul) și o mare parte din Anatolia au fost ocupate de Aliați. Ca răspuns, liderul mișcării naționaliste turce, Mustafa Kemal Atatürk, a stabilit sediul mișcării sale de rezistență în Angora (astăzi Ankara) în 1920. După câ