Comunicat de presă - Romanian Creative Week
Avanpremiera Romanian Creative Week 2025: Expoziția-eveniment a lui Felix Aftene a dat startul celei mai importante platforme creative din UE, la Aeroportul Iași
Romanian Creative Week (RCW), desemnat în 2023 de EUIPO drept cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, revine la Iași între 14 și 25 mai 2025, cu ediția aniversară care marchează cinci ani de la lansare.
Avanpremiera RCW 25 a avut loc duminică, 30 martie, prin vernisajul expoziției Cele Șapte Coline ale Iașului, semnată de Felix Aftene, cel mai titrat artist vizual ieșean, și găzduită în Terminalul 4 al Aeroportului Iași.
A devenit deja o tradiție ca Romanian Creative Week să înceapă în aeroport, locul prin care mii de oameni trec zilnic în drum spre sau dinspre Iași. Și nu e întâmplător: e primul spațiu în care orașul își spune povestea. Anul acesta, acea poveste este spusă prin lucrările lui Felix Aftene - o invitație vizuală la reflecție și o punte între artă, loc și identitate.
'L-am invitat pe Felix Aftene, cel mai important artist vizual al orașului și reper al Școlii de Pictură de la Iași, să deschidă ediția aniversară a RCW 2025. Ne-am dorit ca această expoziție să reprezinte atât o celebrare a creativității locale, cât și un gest prin care întâmpinăm publicul cu artă încă de la intrarea în oraș', a declarat Irina Schrotter, președinta Federației Patronatelor din Industriile Creative, organizatorul RCW.
Cele Șapte Coline ale Iașului reunește șapte picturi și șapte sculpturi inspirate din relieful orașului, reinterpretat poetic și încărcat de semnificații. Lucrările sunt rezultatul a cinci ani de creație și propun o reflecție asupra legăturii dintre om și loc - asupra felului în care spațiul devine memorie, iar peisajul capătă o dimensiune spirituală.
'Vă invit să pășiți alături de mine într-un spațiu care, altădată, ar fi fost considerat neconvențional pentru artă. Dar arta, de ani buni, a ieșit din galerii și muzee, a traversat zidurile și s-a mutat acolo unde îi este locul firesc - în mijlocul oamenilor. Prin expoziția Cele Șapte Coline ale Iașului, vreau să vă propun o călătorie printr-un spațiu reinventat, în care fiecare colină devine un simbol, un fragment de memorie, un spațiu al introspecției. Această expoziție nu este doar despre imagine, ci și despre sunet. Trei compozitori din Oslo. - Kristin Bolstad (Colina Repedea - White Air/ Red Bird), Martin Romberg (Colina Copou - Dreamwinter Dance), Tirill Mohn (Colina Cetățuia/ The Moonlit Hill of the Mystics) -, au fost inspirați de aceste lucrări și au transpus aceste coline în muzică. La festivalul Classix, în februarie 2025, aceste compoziții au prins viață pentru prima dată, dând o nouă dimensiune proiectului', a declarat artistul vizual Felix Aftene.
Spațiul expozițional, conceput de arhitectul Mihai Bîrtu, este gândit în straturi - vizual și simbolic. Terminalul 4 al aeroportului devine astfel un traseu de introspecție, în care publicul ajunge la artă fără să o caute, iar arta își găsește locul firesc în mijlocul mișcării continue.
Vernisajul a fost prezentat de jurnalista Irina Păcurariu, alături de artist, în prezența unor invitați din zona artistică, culturală, și instituțională, dar și a călătorilor. Expoziția va putea fi vizitată timp de trei luni, fiind accesibilă tuturor celor care tranzitează Aeroportul Iași.
'Ne onorează să fim parte din acest eveniment valoros, Romanian Creative Week, pentru al doilea an consecutiv, marcând avanpremiera ediției aniversare la Aeroportul Iași. Ne-am propus, încă de la deschiderea noului terminal, să inspirăm călătorii nu doar prin infrastructura modernă și serviciile oferite, ci și prin promovarea culturii locale și susținerea artiștilor ieșeni.
Astăzi, ne bucurăm să oferim publicului călător oportunitatea de a admira, în terminalul T4, opere realizate de Felix Aftene, artist renumit atât în țară, cât și în străinătate. Expoziția Cele Șapte Coline ale Iașului este cea mai amplă și complexă expoziție găzduită de Aeroportul Iași, prin numărul mare de lucrări și spațiul arhitectural special, noul terminal fiind locul perfect pentru a le pune în valoare. Cu siguranță, miile de călători care ne trec zilnic pragul se vor bucura să descopere această expoziție inedită, care aduce un plus de culoare și inspirație. Poate nu întâmplător, aceeași poveste - Cele Șapte Coline ale Iașului - a inspirat însăși arhitectura noului terminal al Aeroportului Iași, oferindu-i o semnificație istorică și o valență culturală aparte', a transmis Romeo Vatră, directorul general al Aeroportului Iași.
Romanian Creative Week 2025 va transforma din nou Iașul într-un pol european al creativității, reunind peste 1.000 de artiști, scriitori, designeri, arhitecți, antreprenori culturali și inovatori români și străini, într-un program multidisciplinar care aduce în prim-plan idei, colaborări și viziuni despre viitorul industriilor creative.
Despre Romanian Creative Week
Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative, singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul industriilor creative. S-a înființat în Iași, în august 2011. A organizat până acum, direct sau prin patronatele membre, mai mult de 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative. Ediția din 2024 a RCW a adunat la Iași un milion de spectatori, în cele 12 zile care au însemnat 1.000 de artiști și peste 200 de evenimente: zeci de expoziții de pictură, sculptură, fotografie, festivaluri de teatru, de film și de dans, zeci de show-uri de fashion, peste 100 de designeri la secțiunile Romanian Designers și RFW Platform, spectacole de arte vizuale, concerte, tabere de creație muzicală, conferințe și workshop-uri.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].