ECHIPE DE LEGENDĂ: Petrolul Ploieşti 1958-1966. Campioana României

La 31 decembrie 2024, clubul fanion al judeţului Prahova şi simbol al oraşului Ploieşti, FC Petrolul, împlineşte 100 de ani de existenţă. În acest secol de activitate competiţională fotbalistică, echipa galben-albastră a reuşit performanţe extraordinare pentru fotbalul românesc pe plan intern, cât şi prin participarea în meciuri din cupele europene. În sezonul 1957/1958 a câştigat titlul de campioană, reeditând performanţa în anii competiţionali 1958/1959 şi 1965/1966, şi în toamna anului 1966 reuşind singura victorie a unei formaţii româneşti în faţa echipei engleze Liverpool, 3-1, în ''vulcanul'' de pe stadionul de la Ploieşti, conform www.fcpetrolul.ro.
Povestea celei mai iubite echipe a judeţului Prahova a început în 1924, atunci când, la final de an, echipele bucureştene Romcomit şi Triumf au fuzionat sub numele de Juventus Bucureşti. A fost una dintre cele mai bune echipe ale campionatului interbelic, câştigând campionatul în 1930, indică sursa citată.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Darea în folosinţă în anul 1937 a arenei de la Ploieşti, construită în perioada 1934-1937, a constituit un bun prilej pentru ca echipa Juventus Bucureşti să joace pe noul stadion. Ulterior, în anii 1950, stadionul a fost extins prin amenajarea completă a ''ovalului de beton'', funcţionând astfel, cu mici modificări între timp, până în anul 2009, conform https://fcpetrolul.ro.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Din sezonul 1947/1948, Juventus Bucureşti are o nouă denumire, schimbată succesiv, respectiv Distribuţia (primăvara anului 1948), Petrolul (1948/1949, în acest sezon a cucerit titlul de campioană a ţării la juniori), Competrol (toamna anului 1949), Partizanul (1950) şi Flacăra (1951). În anul 1952, echipa Flacăra s-a mutat la Ploieşti şi din acest moment a jucat pe stadionul din localitatea ploieşteană. În acel an, deşi retrogradată în divizia secundă, a jucat finala Cupei cu echipa CCA Bucureşti şi pe care a pierdut-o cu 0-2. În 1955 a fost vicecampioana României, pe locul secund, după formaţia bucureşteană din Şoseaua Ştefan cel Mare. În 1956, echipa este redenumită Energia, iar în decembrie 1957 numele echipei devine Petrolul.
Anul competiţional 1957/1958 a consemnat câştigarea titlului de campioană, prin practicarea unui joc ofensiv, valorificând talentul tinerilor din atac Zaharia şi Dumitrescu, conform https://doarpetrolul.ro. Prin golaverajul mai bun comparativ cu principalele urmăritoare, CCA Bucureşti şi Ştiinţa Timişoara, Petrolul a câştigat titlul de campioană. Marele antrenor al ploieştenilor, cel care avea să rămână în istoria clubului prin performanţele reuşite, iar în semn de apreciere numele său să fie purtat de arena din Ploieşti, s-a aflat la timona echipei care a câştigat campionatul. Tehnicianul Ilie Oană a înţeles necesitatea promovării valorilor tinere precum Sfetcu, Dumitrescu, Tabarcea, Dridea, Marin G, Florea şi l-a cooptat pe antrenorul de atletism profesorul Al. Mazilu în colectivul tehnic pentru pregătirea fizică a echipei.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Prin câştigarea titlului de campioană, Petrolul a debutat în Cupa Campionilor Europeni în confruntarea cu echipa campioană a Republicii Democrate Germane Wismut Karl Marx Stadt. Petrolul a pierdut meciul disputat la Aue cu scorul de 2-4, a câştigat la Ploieşti cu 2-0, dar al treilea meci, pentru departajarea câştigătoarei, l-a pierdut la Kiev cu scorul 0-4.
În sezonul 1958/1959, Petrolul începe mai greu competiţia internă, încheind turul de campionat pe locul patru, dar în retur creşte constant şi reuşeşte obţinerea unui nou titlu de campioană a României. Într-o nouă participare în Cupa Campionilor Europeni, Petrolul a întâlnit formaţia austriacă Wiener Sportclub, în manşa din capitala Austriei a fost 0-0, iar la Ploieşti echipa austriacă s-a impus cu scorul de 2-1, calificându-se mai departe în tabloul competiţiei.
În 1962, Petrolul Ploieşti a debutat în competiţia europeană Cupa Oraşelor Târguri, fiind prima echipă de fotbal românească care a jucat în această competiţie, care ulterior, din anul 1971, a fost redenumită Cupa UEFA, potrivit https://fcpetrolul.ro. A trecut de Spartak Brno cu 4-0 la Ploieşti şi 1-0 în deplasare, iar în turul al doilea a depăşit echipa oraşului Leipzig XI după trei manşe jucate, din care ultima disputată la Budapesta. În sferturile de finală ale competiţiei a întâlnit echipa Ferencvaros, pe care a învins-o la Ploieşti cu 1-0, dar a pierdut la Budapesta cu 0-2, părăsind competiţia.
În sezonul competiţional 1962/1963 Petrolul a cucerit Cupa României, cu Ilie Oană antrenor principal şi Constantin Cernăianu antrenor secund, ceea ce îi dă posibilitatea să joace în Cupa Cupelor, unde întâlneşte formaţia turcă Fenerbahce Istanbul. La Istanbul, la 13 septembrie 1963, Fenerbahce a câştigat 4-1, iar la Ploieşti, Petrolul s-a impus cu 1-0, dar insuficient pentru a se califica mai departe, conform https://doarpetrolul.ro.
Antrenorul Ilie Oană a părăsit Petrolul în 1965, mergând la echipa naţională, iar clubul ploieştean a fost preluat de mult mai tânărul antrenor Constantin Cernăianu. Sezonul 1965/1966 a reprezentat pentru Petrolul Ploieşti o luptă acerbă pentru supremaţie cu echipa Rapid Bucureşti. Cu schimbări permanente de lider, până în etapa a 14-a a campionatului, între Rapid şi Petrolul, lupta a fost una disputată. În meciurile dintre cele două echipe, în Bucureşti câştigând echipa gazdă cu 2-1, iar la Ploieşti, cu un gol marcat din corner, semnat de Virgil Dridea, Petrolul s-a impus cu 1-0. Cu şase puncte avans la finalul campionatului, 38 faţă de numai 32 ale echipei bucureştene, Petrolul Ploieşti a câştigat un nou titlu de campioană a României şi s-a calificat în Cupa Campionilor Europeni.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
În primul meci din Cupa Campionilor Europeni, disputat la Liverpool, echipa engleză s-a impus cu 2-0, iar în meciul retur, disputat la Ploieşti, la 12 octombrie 1966, s-a impus Petrolul cu 3-1, fiind pentru prima dată în istoria fotbalul românesc când echipa campioană a României a învins Liverpool, campioana Angliei, care deţinea la acel moment Cupa Mondială, câştigată în finala de pe Wembley cu Germania Federală, scor 4-2. Scorul de egalitate dintre cele două formaţii a determinat organizarea unui meci de departajare pe stadionul Heysel din Bruxelles, unde ploieştenii au pierdut cu 0-2. Victoria asupra campioanei Angliei, Liverpool, a rămas un record valabil şi astăzi, nicio echipă românească nemaireuşind să învingă echipa ''cormoranilor'' până în prezent.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Titlurile de campioană a României (1958, 1959, 1966), Cupa câştigată în 1963, participările în cupele europene cu meciuri şi victorii memorabile încununează această perioadă 1958-1966 din istoria FC Petrolul Ploieşti drept cea mai reuşită din punct de vedere al performanţelor în cei 100 de ani de la înfiinţarea clubului până în prezent, evidenţiind, totodată, contribuţia echipei fanion a judeţului Prahova pentru istoria fotbalului românesc. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform
16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)
Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr
Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)
Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit
CITATUL ZILEI
'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)