logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ECHIPE DE LEGENDĂ: Petrolul Ploieşti 1958-1966. Campioana României

Image

La 31 decembrie 2024, clubul fanion al judeţului Prahova şi simbol al oraşului Ploieşti, FC Petrolul, împlineşte 100 de ani de existenţă. În acest secol de activitate competiţională fotbalistică, echipa galben-albastră a reuşit performanţe extraordinare pentru fotbalul românesc pe plan intern, cât şi prin participarea în meciuri din cupele europene. În sezonul 1957/1958 a câştigat titlul de campioană, reeditând performanţa în anii competiţionali 1958/1959 şi 1965/1966, şi în toamna anului 1966 reuşind singura victorie a unei formaţii româneşti în faţa echipei engleze Liverpool, 3-1, în ''vulcanul'' de pe stadionul de la Ploieşti, conform www.fcpetrolul.ro.

Povestea celei mai iubite echipe a judeţului Prahova a început în 1924, atunci când, la final de an, echipele bucureştene Romcomit şi Triumf au fuzionat sub numele de Juventus Bucureşti. A fost una dintre cele mai bune echipe ale campionatului interbelic, câştigând campionatul în 1930, indică sursa citată.

 

 

Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook


Darea în folosinţă în anul 1937 a arenei de la Ploieşti, construită în perioada 1934-1937, a constituit un bun prilej pentru ca echipa Juventus Bucureşti să joace pe noul stadion. Ulterior, în anii 1950, stadionul a fost extins prin amenajarea completă a ''ovalului de beton'', funcţionând astfel, cu mici modificări între timp, până în anul 2009, conform https://fcpetrolul.ro.

 

 

Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook


Din sezonul 1947/1948, Juventus Bucureşti are o nouă denumire, schimbată succesiv, respectiv Distribuţia (primăvara anului 1948), Petrolul (1948/1949, în acest sezon a cucerit titlul de campioană a ţării la juniori), Competrol (toamna anului 1949), Partizanul (1950) şi Flacăra (1951). În anul 1952, echipa Flacăra s-a mutat la Ploieşti şi din acest moment a jucat pe stadionul din localitatea ploieşteană. În acel an, deşi retrogradată în divizia secundă, a jucat finala Cupei cu echipa CCA Bucureşti şi pe care a pierdut-o cu 0-2. În 1955 a fost vicecampioana României, pe locul secund, după formaţia bucureşteană din Şoseaua Ştefan cel Mare. În 1956, echipa este redenumită Energia, iar în decembrie 1957 numele echipei devine Petrolul.

Anul competiţional 1957/1958 a consemnat câştigarea titlului de campioană, prin practicarea unui joc ofensiv, valorificând talentul tinerilor din atac Zaharia şi Dumitrescu, conform https://doarpetrolul.ro. Prin golaverajul mai bun comparativ cu principalele urmăritoare, CCA Bucureşti şi Ştiinţa Timişoara, Petrolul a câştigat titlul de campioană. Marele antrenor al ploieştenilor, cel care avea să rămână în istoria clubului prin performanţele reuşite, iar în semn de apreciere numele său să fie purtat de arena din Ploieşti, s-a aflat la timona echipei care a câştigat campionatul. Tehnicianul Ilie Oană a înţeles necesitatea promovării valorilor tinere precum Sfetcu, Dumitrescu, Tabarcea, Dridea, Marin G, Florea şi l-a cooptat pe antrenorul de atletism profesorul Al. Mazilu în colectivul tehnic pentru pregătirea fizică a echipei.

 

 

Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook


Prin câştigarea titlului de campioană, Petrolul a debutat în Cupa Campionilor Europeni în confruntarea cu echipa campioană a Republicii Democrate Germane Wismut Karl Marx Stadt. Petrolul a pierdut meciul disputat la Aue cu scorul de 2-4, a câştigat la Ploieşti cu 2-0, dar al treilea meci, pentru departajarea câştigătoarei, l-a pierdut la Kiev cu scorul 0-4.

În sezonul 1958/1959, Petrolul începe mai greu competiţia internă, încheind turul de campionat pe locul patru, dar în retur creşte constant şi reuşeşte obţinerea unui nou titlu de campioană a României. Într-o nouă participare în Cupa Campionilor Europeni, Petrolul a întâlnit formaţia austriacă Wiener Sportclub, în manşa din capitala Austriei a fost 0-0, iar la Ploieşti echipa austriacă s-a impus cu scorul de 2-1, calificându-se mai departe în tabloul competiţiei.

 


În 1962, Petrolul Ploieşti a debutat în competiţia europeană Cupa Oraşelor Târguri, fiind prima echipă de fotbal românească care a jucat în această competiţie, care ulterior, din anul 1971, a fost redenumită Cupa UEFA, potrivit https://fcpetrolul.ro. A trecut de Spartak Brno cu 4-0 la Ploieşti şi 1-0 în deplasare, iar în turul al doilea a depăşit echipa oraşului Leipzig XI după trei manşe jucate, din care ultima disputată la Budapesta. În sferturile de finală ale competiţiei a întâlnit echipa Ferencvaros, pe care a învins-o la Ploieşti cu 1-0, dar a pierdut la Budapesta cu 0-2, părăsind competiţia.

În sezonul competiţional 1962/1963 Petrolul a cucerit Cupa României, cu Ilie Oană antrenor principal şi Constantin Cernăianu antrenor secund, ceea ce îi dă posibilitatea să joace în Cupa Cupelor, unde întâlneşte formaţia turcă Fenerbahce Istanbul. La Istanbul, la 13 septembrie 1963, Fenerbahce a câştigat 4-1, iar la Ploieşti, Petrolul s-a impus cu 1-0, dar insuficient pentru a se califica mai departe, conform https://doarpetrolul.ro.

 


Antrenorul Ilie Oană a părăsit Petrolul în 1965, mergând la echipa naţională, iar clubul ploieştean a fost preluat de mult mai tânărul antrenor Constantin Cernăianu. Sezonul 1965/1966 a reprezentat pentru Petrolul Ploieşti o luptă acerbă pentru supremaţie cu echipa Rapid Bucureşti. Cu schimbări permanente de lider, până în etapa a 14-a a campionatului, între Rapid şi Petrolul, lupta a fost una disputată. În meciurile dintre cele două echipe, în Bucureşti câştigând echipa gazdă cu 2-1, iar la Ploieşti, cu un gol marcat din corner, semnat de Virgil Dridea, Petrolul s-a impus cu 1-0. Cu şase puncte avans la finalul campionatului, 38 faţă de numai 32 ale echipei bucureştene, Petrolul Ploieşti a câştigat un nou titlu de campioană a României şi s-a calificat în Cupa Campionilor Europeni.

 

 

Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook


În primul meci din Cupa Campionilor Europeni, disputat la Liverpool, echipa engleză s-a impus cu 2-0, iar în meciul retur, disputat la Ploieşti, la 12 octombrie 1966, s-a impus Petrolul cu 3-1, fiind pentru prima dată în istoria fotbalul românesc când echipa campioană a României a învins Liverpool, campioana Angliei, care deţinea la acel moment Cupa Mondială, câştigată în finala de pe Wembley cu Germania Federală, scor 4-2. Scorul de egalitate dintre cele două formaţii a determinat organizarea unui meci de departajare pe stadionul Heysel din Bruxelles, unde ploieştenii au pierdut cu 0-2. Victoria asupra campioanei Angliei, Liverpool, a rămas un record valabil şi astăzi, nicio echipă românească nemaireuşind să învingă echipa ''cormoranilor'' până în prezent.

 

 

Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook


Titlurile de campioană a României (1958, 1959, 1966), Cupa câştigată în 1963, participările în cupele europene cu meciuri şi victorii memorabile încununează această perioadă 1958-1966 din istoria FC Petrolul Ploieşti drept cea mai reuşită din punct de vedere al performanţelor în cei 100 de ani de la înfiinţarea clubului până în prezent, evidenţiind, totodată, contribuţia echipei fanion a judeţului Prahova pentru istoria fotbalului românesc. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: FC Petrolul Ploiesti /Facebook

Afisari: 117

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman

Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat

Documentare 26-01-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)

În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu

Documentare 26-01-2025 08:00

26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)

Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă

Documentare 26-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea

Documentare 26-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan Duminica a 32-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 32 dR. Sf. cuv. Xenofon și familia sa Romano-catolice Duminica a 3-a de peste an Ss. Timotei și Tit, ep.

Documentare 26-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 ianuarie

Este a 26-a zi a anului 2025. Au mai rămas 339 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 40 m și apune la 17 h 17 m. Luna răsare la 05 h 37 m și apune la 13 h 37 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 25-01-2025 09:00

DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea cântărețului Demis Roussos (25 ianuarie)

Demis Roussos, pe numele real Artemios Ventouris Roussos, s-a născut la 15 iunie 1946, în Alexandria, Egipt, având tată grec și mamă egipteană de origine italiană, potrivit imdb.com. Pasionat de mic de muzică, a fost fascinat de ritmurile arabe, pentru ca la vârsta de zece ani să descopere jazz-ul și să &i

Documentare 25-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cunoaștem de asemenea legile de bază care guvernează chimia și biologia. În principiu, ar fi trebuit să fim deci capabili de a determina modul în care lucrează creierul. Dar ecuațiile care guvernează creierul au aproape cu siguranță un caracter haotic, astfel că o mică schimbare în starea inițială poate duce la un rezultat foarte diferit. Așadar, &icir

Documentare 25-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Ier. Bretanion, episcopul Tomisului Greco-catolice Sf. aep. Grigore din Nazianz; Sf. m. Bretanion al Tomisului Romano-catolice Convertirea Sf. Paul, ap.; Sf. Bretanion, ep. de Tomis

Documentare 25-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 ianuarie

Este a 25-a zi a anului 2025. Au mai rămas 340 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 41 m și apune la 17 h 15 m. Luna răsare la 04 h 33 m și apune la 12 h 47 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 24-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Grigore Vasiliu Birlic

Unul dintre cei mai mari actori români de comedie, interpret strălucit al unor personaje din piesele lui Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic a impresionat publicul și criticii teatrali prin creațiile sale actoricești complexe, având capacitatea de a trece foarte ușor de la un rol din registrul tragic la un rol din registrul comic și invers, se menționează pe site-u

Documentare 24-01-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Micro-expoziția 'Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909-1974)', dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, din 24 ianuarie, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei. Micro-expoziția va putea fi vizitată, până pe 20 febru

Documentare 24-01-2025 08:00

24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la 24 ianuarie. În 1859, în ziua de 24 ianuarie/5 februarie, Alexandru Ioan Cuza era ales, în unanimitate, domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei la 5/17 ianuarie 1859, ceea ce a reprezentat, în fapt, unirea celor două principate românești

Documentare 24-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine nu poate vedea nici ceea ce se află în fața ochilor săi și nu are nicio dorință de a produce o schimbare a bazei sociale, aceluia nu-i mai rămâne nimic altceva de spus decât ceea ce spunea și Wotan-ul lui Richard Wagner: 'Știi ce vrea Wotan? Sfârșitul.' De pe treapta socială pe care se află el, un astfel de om nu-și poate dori dec&ac

Documentare 24-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 24 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Xenia din Petersburg (Tedeum) Greco-catolice Sf. cuv. Xenia; Sf. Francisc de Sales Romano-catolice Sf. Francisc de Sales, ep. înv. Sfânta Cuvioasă Xenia este pomenită de Biserica Ortodoxă în ziua