Vernisajul expoziţiei 'Kraus-Expresii ale modernismului', la Muzeul Naţional de Artă Timişoara
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/470221087_1119979333468768_6251457220998360107_n.jpg)
În ziua de 19 decembrie 2024, este programat vernisajul expoziţiei "Kraus-Expresii ale modernismului", la Galeria Arcada din cadrul Muzeului Naţional de Artă Timişoara, potrivit mnart.museum. Evenimentul aduce în prim-plan opera arhitectului şi pictorului Albert Kristof-Krausz, personalitate marcantă a generaţiei interbelice de artişti din Timişoara, cel care a avut o contribuţie deosebită la modelarea spaţiului urban şi a artei locale.
Expoziţia reuneşte tablouri din colecţiile Muzeului Naţional de Artă Timişoara, Filarmonicii Banatul Timişoara, Comunităţii Evreieşti din Timişoara, precum şi din colecţii private, arată un comunicat al MNArT.
Publicul va putea consulta documente inedite provenind din Arhivele Naţionale ale României - judeţul Timiş, patrimoniul Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" Cluj-Napoca şi al Asociaţiei Prin Banat/Heritage of Timişoara, prezentate pentru prima dată în cadrul unei expoziţii de acest gen.
De asemenea, în cadrul evenimentului, vizitatorii vor viziona machete realizate printr-o colaborare cu Facultatea de Arhitectură a Universităţii Politehnica Timişoara şi Atelierul Non-Formal de Planificare Spaţială Timişoara, care ilustrează viziunea modernistă a lui Krausz asupra spaţiului urban.
Iniţiativa face parte dintr-un demers mai amplu al Muzeului Naţional de Artă Timişoara de a readuce în atenţia publicului local generaţia interbelică de artişti şi arhitecţi care au contribuit la identitatea culturală multietnică a oraşului.
Arhitect, pictor, critic de artă şi jurnalist, Albert Kristof-Krausz s-a născut la 19 aprilie 1892, la Timişoara, potrivit bjt2006.org.
A absolvit, în 1910, Liceul Real de Stat din Timişoara. A obţinut diploma de arhitect în 1915, la Munchen, unde a studiat sub coordonarea profesorului Theodor Fischer, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi şi urbanişti ai vremii.
În timpul Primului Război Mondial, a servit în armată ca inginer.
După noiembrie 1918, s-a dedicat picturii şi arhitecturii. În 1919, a avut loc vernisajul primei sale expoziţii la Timişoara.
A participat la numeroase expoziţii colective cu peisaje şi portrete, realizate sub influenţa impresionismului francez.
În 1926, a participat la deschiderea Căminului Artiştilor, notează bjt2006.org.
Între 1929 şi 1932, a studiat arta, la Berlin. Întors în Timişoara, a realizat portretele multor personalităţi ale oraşului interbelic. Printre acestea, îi amintim pe: scriitorii şi jurnaliştii Asztalos Sandor, Endre Karoly, Kalotai Gabor; pictorul Podlipny Gyula; pianistul Freund Leo; violonistul Brandeisz Jozsef; preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara, dr. Vertes Adolf.
A desenat ilustraţii pentru cărţi şi a publicat articole de critică de artă şi însemnări de călătorie în publicaţii precum Temesvari Hirlap şi Heti Magazin.
Clădirea fostului Sanatoriu Central din Timişoara, cunoscut şi sub numele de Freund Szanatorium, a fost construită în anul 1935, după planurile arhitectului Albert Krausz. Tot după planurile sale a fost realizat şi fostul Hotel Carlton, aflat în apropiere de Piaţa Victoriei, considerat una dintre cele mai pure manifestări ale arhitecturii moderniste din Timişoara, arată heritageoftimisoara.ro.
Albert Krausz a conceput şi fosta vilă Constantin Purcariu, pe splaiul Tudor Vladimirescu, devenită, în prezent, Hotelul Savoy.
Nu în ultimul rând, Casa Dr. Samuel Kohn, una dintre cele mai reprezentative construcţii din Timişoara ce corespunde curentului "cubist", a fost ridicată, de asemenea, după planurile arhitectului Albert Krausz. Aici a funcţionat cabinetul de pediatrie al doctorilor Samuel Kohn şi al fiului acestuia, Emanuel Kohn. În acelaşi imobil, a locuit familia Wilkovits-Sarolta, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, arată heritageoftimisoara.ro.
După instalarea regimului comunist, Albert Krausz a fost acuzat de a fi exploatator burghez, fiindu-i interzis, după 1947, dreptul de a profesa ca arhitect, se arată în lucrarea "Albert Krausz (1892-1958), arhitect şi portretist al Timişoarei interbelice în surse memorialistice", de Marius Cornea, disponibilă la adresa analelebanatului.ro.
Printre picturile realizate după anul 1950, se numără: "Motiv ţărănesc din Nădrag", "Rămăşiţele trecutului", "Peisaj pe Bega", "Peisaj din Banat" şi "Motiv din Timişoara". Unele dintre acestea au fost achiziţionate de Muzeul Banatului şi transferate, în anul 2006, Muzeului de Artă din Timişoara, notează Marius Cornea.
Albert Kristof-Krausz s-a stins din viaţă la 18 decembrie 1958, la Timişoara, fiind înmormântat în Cimitirul Evreiesc din oraş. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Muzeul Național de Artă Timișoara/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen
Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs
DOCUMENTAR: 35 de ani de la eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela (11 februarie)
Eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare la 11 februarie 1990, după 27 de ani de detenție, a fost cel mai reprezentativ moment al sfârșitului apartheidului în Africa de Sud. Eroul luptei anti-apartheid Nelson Mandela a fost arestat în 1962 și condamnat în 1964 pentru sabotaj și complot împotriva statului ca lider al aripii înarma
11 februarie - Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei (ONU)
Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei se marchează la 11 februarie în întreaga lume. Tema din 2025 este 'Building a Future for Women in Science' ('Construirea unui viitor pentru femei în știință'), conform www.un.org. Anul 2025 march
11 februarie - Ziua siguranței pe internet
La 11 februarie 2025 este marcată la nivel mondial Ziua siguranței pe internet, potrivit https://www.saferinternetday.org/. În 2025, Ziua siguranței pe internet este organizată prin manifestări dedicate sub cupola tematică ''Împreună pentru un inter
11 februarie - Ziua europeană a numărului unic de urgență 112
La 11 februarie este sărbătorită anual Ziua europeană a numărului unic de urgență 112. Stabilită în 2009 și dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la numărul european de urgență 112, aceasta este o zi de recunoaștere a activității tuturor celor care contribuie la lanțul de servicii de urgență european, după cum indică site-ul
CITATUL ZILEI
'Când ar fi să-ți fie urât, adu-ți aminte că ce trece e viața ta, și gustă măcar acest gând ' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 februarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa Greco-catolice Sf. m. Vlasie; Prima apariție a Sf. Fecioare Maria la Lourdes în 1858 Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Lourdes Sfântul Sfințit Muc
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 februarie
Este a 42-a zi a anului 2025. Au mai rămas 323 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 21 m și apune la 17 h 39 m. Luna apune la 07 h 05 m și răsare la 16 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Interimatul funcției prezidențiale (procedură)
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha
Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)
Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,
Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025
Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)
La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a
10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC
CITATUL ZILEI
'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua