logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vernisajul expoziţiei 'Kraus-Expresii ale modernismului', la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Image

În ziua de 19 decembrie 2024, este programat vernisajul expoziţiei "Kraus-Expresii ale modernismului", la Galeria Arcada din cadrul Muzeului Naţional de Artă Timişoara, potrivit mnart.museum. Evenimentul aduce în prim-plan opera arhitectului şi pictorului Albert Kristof-Krausz, personalitate marcantă a generaţiei interbelice de artişti din Timişoara, cel care a avut o contribuţie deosebită la modelarea spaţiului urban şi a artei locale.

Expoziţia reuneşte tablouri din colecţiile Muzeului Naţional de Artă Timişoara, Filarmonicii Banatul Timişoara, Comunităţii Evreieşti din Timişoara, precum şi din colecţii private, arată un comunicat al MNArT.

Publicul va putea consulta documente inedite provenind din Arhivele Naţionale ale României - judeţul Timiş, patrimoniul Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" Cluj-Napoca şi al Asociaţiei Prin Banat/Heritage of Timişoara, prezentate pentru prima dată în cadrul unei expoziţii de acest gen.

De asemenea, în cadrul evenimentului, vizitatorii vor viziona machete realizate printr-o colaborare cu Facultatea de Arhitectură a Universităţii Politehnica Timişoara şi Atelierul Non-Formal de Planificare Spaţială Timişoara, care ilustrează viziunea modernistă a lui Krausz asupra spaţiului urban.

Iniţiativa face parte dintr-un demers mai amplu al Muzeului Naţional de Artă Timişoara de a readuce în atenţia publicului local generaţia interbelică de artişti şi arhitecţi care au contribuit la identitatea culturală multietnică a oraşului.

Arhitect, pictor, critic de artă şi jurnalist, Albert Kristof-Krausz s-a născut la 19 aprilie 1892, la Timişoara, potrivit bjt2006.org.

A absolvit, în 1910, Liceul Real de Stat din Timişoara. A obţinut diploma de arhitect în 1915, la Munchen, unde a studiat sub coordonarea profesorului Theodor Fischer, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi şi urbanişti ai vremii.

În timpul Primului Război Mondial, a servit în armată ca inginer.

După noiembrie 1918, s-a dedicat picturii şi arhitecturii. În 1919, a avut loc vernisajul primei sale expoziţii la Timişoara.

A participat la numeroase expoziţii colective cu peisaje şi portrete, realizate sub influenţa impresionismului francez.

În 1926, a participat la deschiderea Căminului Artiştilor, notează bjt2006.org.

Între 1929 şi 1932, a studiat arta, la Berlin. Întors în Timişoara, a realizat portretele multor personalităţi ale oraşului interbelic. Printre acestea, îi amintim pe: scriitorii şi jurnaliştii Asztalos Sandor, Endre Karoly, Kalotai Gabor; pictorul Podlipny Gyula; pianistul Freund Leo; violonistul Brandeisz Jozsef; preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara, dr. Vertes Adolf.

A desenat ilustraţii pentru cărţi şi a publicat articole de critică de artă şi însemnări de călătorie în publicaţii precum Temesvari Hirlap şi Heti Magazin.

Clădirea fostului Sanatoriu Central din Timişoara, cunoscut şi sub numele de Freund Szanatorium, a fost construită în anul 1935, după planurile arhitectului Albert Krausz. Tot după planurile sale a fost realizat şi fostul Hotel Carlton, aflat în apropiere de Piaţa Victoriei, considerat una dintre cele mai pure manifestări ale arhitecturii moderniste din Timişoara, arată heritageoftimisoara.ro.

Albert Krausz a conceput şi fosta vilă Constantin Purcariu, pe splaiul Tudor Vladimirescu, devenită, în prezent, Hotelul Savoy.

Nu în ultimul rând, Casa Dr. Samuel Kohn, una dintre cele mai reprezentative construcţii din Timişoara ce corespunde curentului "cubist", a fost ridicată, de asemenea, după planurile arhitectului Albert Krausz. Aici a funcţionat cabinetul de pediatrie al doctorilor Samuel Kohn şi al fiului acestuia, Emanuel Kohn. În acelaşi imobil, a locuit familia Wilkovits-Sarolta, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, arată heritageoftimisoara.ro.

După instalarea regimului comunist, Albert Krausz a fost acuzat de a fi exploatator burghez, fiindu-i interzis, după 1947, dreptul de a profesa ca arhitect, se arată în lucrarea "Albert Krausz (1892-1958), arhitect şi portretist al Timişoarei interbelice în surse memorialistice", de Marius Cornea, disponibilă la adresa analelebanatului.ro.

Printre picturile realizate după anul 1950, se numără: "Motiv ţărănesc din Nădrag", "Rămăşiţele trecutului", "Peisaj pe Bega", "Peisaj din Banat" şi "Motiv din Timişoara". Unele dintre acestea au fost achiziţionate de Muzeul Banatului şi transferate, în anul 2006, Muzeului de Artă din Timişoara, notează Marius Cornea.

Albert Kristof-Krausz s-a stins din viaţă la 18 decembrie 1958, la Timişoara, fiind înmormântat în Cimitirul Evreiesc din oraş. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Muzeul Național de Artă Timișoara/facebook.com

Afisari: 98

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 05-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai

Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul

Documentare 04-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)

Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du

Documentare 04-05-2025 09:00

4 mai - Ziua internațională a pompierilor

Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir

Documentare 04-05-2025 08:00

4 mai - Ziua mondială a râsului

Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '

Documentare 04-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 04-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti

Documentare 04-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai

Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic

Documentare 03-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)

Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene

Documentare 03-05-2025 10:00

3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)

''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri

Documentare 03-05-2025 09:00

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 03-05-2025 08:52

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat

Documentare 03-05-2025 08:44

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai

Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 02-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham

Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,