O PERSONALITATE PE ZI: Pianistul şi compozitorul Frédéric Chopin

Romanticul Chopin este cel mai strălucit reprezentant al şcolii naţionale poloneze. Idealul romantic de contopire a muzicii şi poeziei într-o artă unică regăseşte, în opera lui Frederic Chopin, împlinire. Originalitatea lui se manifestă sub toate aspectele, începând cu aceea a folosirii excesive a pianului pentru exprimarea sentimentelor şi sfârşind cu inovaţii de ordin tehnic, în forma muzicală şi în armonie, se subliniază în volumul "Romantismul în muzică", de Ada Brumaru (Ed. Muzicală, 1962).
Valoarea universală a muzicii sale este determinată de crearea unei muzici naţionale originale, în care înţelegerea folclorului şi a rolului său sunt elemente dominante.
Pianistul şi compozitorul, Frederic Chopin, s-a născut la 1 martie 1810, la Zelazowa-Wola, lângă Varşovia, ca fiu al profesorului francez Nicolas Chopin, stabilit la Varşovia, şi al Justynei Krzyzanowska. Toată familia avea înclinaţii artistice şi, chiar şi în copilărie, Chopin îşi asculta foarte concentrat mama sau sora cea mai mare cântând la pian. La vârsta de şase ani, încerca deja să reproducă ceea ce a auzit sau să inventeze melodii noi. În anul următor a început lecţiile de pian cu Wojciech Zywny, în vârstă de 61 de ani, un muzician complet cu un simţ perspicace al valorilor, potrivit www.britannica.com.
A fost invitat la o vârstă fragedă să cânte la seri private. Copil inteligent, cu un dezvoltat simţ al umorului, Chopin compune la şapte ani o "Poloneză" şi un "Marş militar". Prima lui audiţie publică, care are loc la vârsta de opt ani (cu un concert de Gyrowetz), îl face să fie apreciat ca interpret, fiind catalogat drept "geniu muzical".
Studiază armonia, contrapunctul şi compoziţia cu J. Elsner, directorul Conservatorului din Varşovia. În ce priveşte pianul, nu mai are practic nimic de învăţat, tot - sau aproape tot ce ştie - datorându-se studiului personal. Din această perioadă datează: "Variaţiunile pe o arie germană" (1824), "Rondo" op.I (1826), "Variaţiunile pentru flaut şi pian pe o temă de Rossini" (1826).
În 1827, apar "Variaţiunile" op. 2 pe o temă din ''Don Juan'', care, publicate la Viena trei ani mai târziu, i-au inspirat lui Schumann faimosul articol "Jos pălăria, domnilor, un geniu!".
Primul său mare concert public a avut loc la Varşovia, la Teatrul Naţional, pe 17 martie 1830. Al doilea concert marchează triumful "Concertului în fa minor" şi al "Rondoului Krakowiak". Ultimul concert în Polonia are loc la 11 octombrie 1830, cu prima audiţie a "Concertului în mi minor". În acelaşi an, Chopin părăseşte Polonia pentru "o călătorie de studii" (Dresda, Praga, Viena, München, Stuttgart).
Ajuns la Paris, decide, în 1831, să se stabilească aici definitiv. Primul concert parizian îl susţine în 1832. Înalta societate pariziană este dispusă să-i plătească regeşte lecţiile, iar Chopin se mulţumeşte cu acest gen de viaţă care-i asigură venituri confortabile. Ca urmare, în întreaga sa carieră el nu susţine decât aproximativ 30 de concerte.
Chopin termină şi publică, între 1832-1834, cele douăsprezece "Studii" op. 10, dedicate lui Liszt, şase "Nocturne" op. 9 şi op. 15, "Variaţiunile" pe o temă de Ludovic Halevy, "Je vends des scapulaires" op. 12, "Marea fantezie pe arii poloneze" op. 13, "Rondo Krakoviak" op. 14, "Rondo în mi benol major" op. 16, "Patru mazurci" op.17, "Marele vals în si bemol major" op. 18 şi "Bolero în do major" op. 19, compus la Varşovia pe o propunere ritmică din "Muta din Portici" de Auber şi publicat de această dată sub titlul "Amintiri din Andaluzia", notează volumul dedicat artistului "Chopin poetul pianului", de Theodor Balan, Ed. Tineretului, 1968.
Prin compozitorul Franz Liszt, face cunoştinţă cu scriitoarea franceză George Sand în 1836. Prima întâlnire între Chopin şi George Sand s-a soldat cu impresii mai degrabă negative. În vara lui 1839, cei doi încep o legătură care va dura nouă ani, potrivit volumului "Historie ilustree de la musique", de Rene Dumesnil, Paris, 1948.
În 1842, compune "Balada a IV-a" iar, în anul următor, apar două mazurci, op. 56 şi două nocturne op.55, editate în 1844. În 1846, revine la muzica pentru cameră cu "Sonata pentru violoncel şi pian" op. 65 şi compune, de asemenea, nocturnele din opus 62.
La Nohant, lângă Châteauroux, Chopin îi întâlneşte adesea pe compozitorul Franz Liszt, pictorul Eugene Delacroix, scriitorul Honoré de Balzac, fizicianul Jean Arago, istoricul Edgar Quinet. Aici, compune o mare parte din lucrările sale. După instalarea la Paris, călătoreşte puţin, făcând scurte şederi în Germania (unde-i întâlneşte pe Mendelssohn şi pe Schumann) şi un sejur la Londra.
În 1848, susţine ultimul său concert de la Paris şi, în acelaşi an, o elevă a sa, Jane Stirling, care doreşte să-i devină soţie, îi organizează lui Chopin un turneu de concerte în Anglia (Londra, Manchester, Glasgow, Edinbourgh), potrivit sursei "Romantismul în muzică", de Ada Brumaru (Ed. Muzicală, 1962).
În 1849, epuizat de o mai veche boală de plămâni, Frederic Chopin moare în noaptea de 16/17 octombrie. Funeraliile s-au ţinut pe 30 octombrie, deoarece, între timp, potrivit dorinţei sale, a fost organizată audierea "Requiem"- ului compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. A fost înmormântat la cimitirul Pere-Lachaise din Paris, iar inima sa a fost dusă în Biserica Sfânta-Cruce din Varşovia. AGERPRES/ (Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: historia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion