Relaţii bilaterale între România şi Statul Israel

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, în cursul zilei de 5 septembrie 2024, efectuează o vizită în Israel, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său, Benjamin Netanyahu.
Alături de premier se vor afla ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.
***
Guvernul român a recunoscut Statul Israel şi a stabilit relaţii diplomatice cu acesta, la nivel de legaţie, la 11 iunie 1948, potrivit volumului "Politica externă a României: Dicţionar cronologic" (Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1986). Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite imediat după înfiinţarea statului israelian, la 14 mai 1948.
În perioada 1948-1957, raporturile diplomatice dintre cele două ţări au cunoscut sinuozităţi provocate, în primul rând, de contextul internaţional (conflictele Israelului cu vecinii săi arabi, criza Suezului din 1956), precum şi de refuzul autorităţilor române ale vremii de a permite emigrarea evreilor români, în condiţiile solicitate ferm de Israel, potrivit site-ului Ambasadei României în Statul Israel.
În timpul războiului de Şase Zile, din iunie 1967, şi în perioada imediat următoare, România a fost singura ţară din blocul socialist care a păstrat legăturile diplomatice cu Israelul, conform site-ului Ambasadei României în Israel.
La 17 august 1969, România şi Israelul au ridicat nivelul reprezentanţelor lor diplomatice la rang de ambasadă.
De-a lungul anilor, relaţiile bilaterale dintre cele două state au fost caracterizate de continuitate.
Înainte de 1989, momente deosebite în cronica relaţiilor bilaterale au înscris vizitele prim-miniştrilor Golda Meir, din 4-7 mai 1972, Menahem Begin, din 26-30 august 1977, Shimon Peres, din 20-22 februarie 1985, şi Yitzhak Shamir, din 17-20 august 1987 (conform volumului "Istoria României în date", Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003).
Începând cu 1990, relaţiile la nivel de prim-miniştri s-au manifestat prin vizitele efectuate în Israel de Victor Ciorbea, la 2-4 noiembrie 1997, de Radu Vasile, între 2 şi 5 august 1998 (vizită oficială), şi de Adrian Năstase, în perioada 16-18 iulie 2001 (vizită oficială). Între 15 şi 16 martie 2005, a avut loc vizita oficială în Israel a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, prilejuită de inaugurarea unei noi aripi a Memorialului Yad Vashem de la Ierusalim.
La 24 noiembrie 2011, la Ierusalim, a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Israelului. În acest context, premierul român de atunci, Emil Boc, împreună cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, au semnat o Declaraţie comună a celor două Cabinete privind priorităţile cooperării bilaterale pe termen scurt şi mediu. Totodată, în cadrul reuniunii interguvernamentale, au fost semnate patru documente de colaborare româno-israeliană: Declaraţia Comună între viceprim-ministrul şi ministrul de Interne al Statului Israel şi Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România, Memorandumul de înţelegere între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor şi Institutul Yad Vashem din Ierusalim, susţinut de Ministerul Educaţiei din Israel, precum şi Declaraţia de Intenţie între miniştrii mediului ai celor două ţări şi Planul de cooperare în domeniul sănătăţii şi al medicinii între ministerele de resort din cele două state.
La 6 aprilie 2014, premierul Victor Ponta s-a aflat într-o vizită semi-privată în Israel.
La 24 iunie 2014, la Ierusalim, a avut loc cea de-a doua reuniune interguvernamentală româno-israeliană (tip Government-to-Government - G2G), condusă de premierii celor două ţări, Victor Ponta şi Benjamin Netanyahu. Obiectivele principale au fost "consolidarea dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării sectoriale şi strategice a celor două state". Cu acest prilej, au fost semnate 14 documente de cooperare bilaterală.
Premierul Sorin Grindeanu, la rândul său, a efectuat o vizită oficială în Israel la 4 mai 2017, urmată de vizitele premierului Viorica Dăncilă, efectuate în perioada 25-26 aprilie 2018 (vizită oficială) şi la 18 ianuarie 2019 (vizită de lucru), iar în zilele de 3 şi 4 noiembrie 2020 s-a desfăşurat vizita oficială în Statul Israel a premierului Ludovic Orban.
La 17 octombrie 2023, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, fiind primul şef de guvern care a vizitat Israelul de la izbucnirea la 7 octombrie 2023 a conflictului între această ţară şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas. România rămâne un stat consecvent în cadrul relaţiilor sale din Orientul Mijlociu şi îşi menţine atitudinea de promotor al păcii, dar va fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii săi, a transmis Marcel Ciolacu, la finalul întrevederii.
În data de 6 iulie 2011, premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită la Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Guvernul României/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr