FRAGMENT DE ISTORIE: 60 de ani de la izbucnirea războiului din Vietnam (2 august 1964)

Conflictul din Vietnam a fost unul dintre cele mai complicate episoade de criză ale războiului rece şi totodată una dintre cele mai grele implicări militare externe ale armatei SUA în perioada postbelică.
Zona a fost scena unui conflict militar încă după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, în perioada 1946-1954. În septembrie 1945, liderul Ho Şi Min declarase independenţa Vietnamului de Nord, propunând drept model al declaraţiei de independenţă de stat un proiect izvorât din Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii şi totodată cu intenţia de a obţine suportul guvernului american. Guvernul francez a făcut, la rândul său, o propunere privind o formă de autoguvernare limitată, dar care a fost respinsă de Ho Şi Min, iar acest moment a reprezentat declanşarea războiului de gherilă al Viet Min faţă de trupele franceze. În iunie 1949, guvernul de la Paris l-a instalat pe fostul împărat Bao Dai în calitate de şef al statului Vietnam. În februarie 1950, cu sprijin militar sovietic şi chinez, forţele vietnameze au pornit ofensiva împotriva efectivelor franceze. Casa Albă a acordat ajutor Franţei, care este înfrântă decisiv, în confruntarea de la Dien Bien Phu, în mai 1954, concretizând sfârşitul dominaţiei franceze în Indochina, potrivit volumului ''Enciclopedia Războiului Rece'' (Thomas Parish, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002). Acordurile de la Geneva, din iulie 1954, au stabilit delimitarea Vietnamului de Sud de Vietnamul de Nord de-a lungul paralelei 17 şi au specificat organizarea, într-un timp de doi ani, de alegeri libere democratice pentru unificarea Vietnamului într-un singur stat cu un guvern democratic, dar scrutinul nu a mai avut loc, conform www.history.com.
În mai 1959, forţele nord-vietnameze au început furnizările de sprijin logistic, pe diferite rute prin Laos şi prin Cambodgia, pentru forţele de gherilă care atacau unităţile guvernului Diem din Vietnamul de Sud. Ostilităţile au crescut în intensitate, iar în iulie 1959 au fost ucişi primii soldaţi americani în Vietnamul de Sud, în urma atacurilor de gherilă. Pe fondul derulării acestor evenimente cu victime în rândul soldaţilor americani, preşedintele american John F. Kennedy a autorizat trimiterea, în mai 1961, a unor unităţi de elicoptere şi a 400 de luptători din unităţi Beretele Verzi în operaţiuni clandestine la adresa forţelor Viet Cong. Prin lovitura militară de stat din noiembrie 1963, Diem este îndepărtat şi omorât, iar în perioada 1963-1965, guvernul Vietnamului de Sud a fost condus de 12 echipe guvernamentale diferite, instabilitate politică generată şi de numeroase lovituri militare de stat.
La 2 august 1964, ambarcaţiuni nord-vietnameze de patrulare au atacat nava USS Maddox (DD-731), în timp ce acest distrugător se afla în apele internaţionale ale Golfului Tonkin, potrivit https://www.usni.org. Acest incident a reprezentat cauza principală a implicării militare ample cu efective diverse a Statelor Unite ale Americii în conflictul din Vietnam. Încă de la începutul anului 1964, SUA sprijinea acţiunile de comando ale forţelor sud-vietnameze şi desfăşura misiuni de culegere de informaţii de-a lungul coastei nord-vietnameze. Denumite codificat Planul Operaţiuni 34A, activităţile erau derulate şi coordonate de Departamentul Apărării cu sprijinul Agenţiei Centrale de Informaţii, fiind desfăşurate în teren de forţele nord-vietnameze. Cu succese limitate, numeroşi sud-vietnamezi au fost capturaţi, unităţile Planului Operaţiuni 34A suferind pierderi grele. În iulie 1964, generalul locotenent William C. Westmoreland, comandantul U.S. Military Assistance Command din Vietnam a schimbat tacticile de la atacuri comando la bombardamente cu armament uşor cu mortiere, rachete şi aruncătoare de grenade din ambarcaţiunile sud-vietnameze.
Sursa foto: nsarchive2.gwu.edu
În dimineaţa zilei de 4 august 1964, unităţile de interceptare a comunicaţiilor dislocate de-a lungul coastei nord-vietnameze au raportat posibilitatea desfăşurării unei operaţiuni maritime ofensive în Golful Tonkin. Condiţiile meteo erau nefavorabile, furtună şi ploi, precum şi valuri mari care limitau vizibilitatea. Pe lângă dificultatea generată de vreme, radarul SPS-40 de pe USS Maddox şi radarul SPG-53 de pe nava USS Turner Joy erau inoperabile, conform https://www.usni.org/. Distrugătorul Maddox a relatat identificarea unor ambarcaţiuni, ţintele dispăreau şi apoi apăreau din direcţia opusă. Echipajul de pe distrugător a relatat atac cu armament automat, cu torpile, contacte pe radar şi de suprafaţă. A deschis la rândul său focul cu armamentul de pe navă. Comandantul Diviziei Distrugător 192, căpitanul John J. Herrick şi-a exprimat îndoiala privind atacul desfăşurat. Acesta a realizat faptul că ''atacurile'' erau în fapt rezultatul excesului de zel al operatorilor de la sonar şi performanţelor tehnice slabe ale echipamentelor de la bord. USS Turner Joy nu a detectat niciun fel de atac folosindu-se torpile. La 5 august 1964 a transmis un mesaj cu prioritate maximă spre baza din Honolulu care a fost recepţionat la Washington la 13:27 în data de 4 august, dată fiind diferenţa de fus orar între Vietnam şi Washington de 12 ore. Căpitanul a transmis faptul că a părut îndoielnic contactele avute cu nave inamice şi torpilele lansate, explicând asupra ''efectelor ciudate ale vremii asupra radarului şi excesul de zel al operatorilor de la sonar. Nu a existat contact vizual al navei MADDOX cu inamicul.'' Şi ''cerea evaluarea completă a situaţiei înainte de a se întreprinde vreo decizie'', conform https://www.usni.org.
Informaţiile erau contradictorii. Căpitanul Herrick a trimis un alt raport către amiralul american Grant Sharp, comandantul Flotei americane din Pacific, schimbând relatarea anterioară şi menţionând că a întrebat martori care vorbeau despre ambarcaţiuni care au trecut prin apropierea navelor americane, cei de pe USS Turner Joy au relatat chiar că au văzut câteva torpile trecând prin apropiere. Secretarul apărării Robert McNamara a telefonat amiralul american Grant Sharp pentru a cere lămuriri. Amiralul a cerut răgaz să afle mai multe date, transmiţând ulterior şefului Statului Major Interarme generalul locotenent David Burchinal că noile date interceptate arătau că un atac a avut loc în zonă, în apropierea navelor USS Maddox şi USS Turner Joy.
Sursa foto: vietnamtheartofwar.com
Pe fondul acestor informaţii, preşedintele american Lyndon Johnson a ieşit public la televiziunea americană cu un mesaj în care anunţa măsuri de retaliere împotriva unor ţinte nord-vietnameze, ca urmare a atacurilor violente asupra forţelor armate americane. Au fost declanşate atacuri de bombardament aerian de pe navele din apropierea Vietnamului, care se aflau în componenţa Flotei Pacificului. La 7 august 1964, Congresul a votat cu aproape unanimitate Rezoluţia "Golful Tonkin" pe care preşedintele american a semnat-o trei zile mai târziu. Rezoluţia autoriza şeful executiv al statului american, în speţă preşedintele, să ia toate măsurile necesare pentru a respinge orice atac asupra forţelor SUA şi de a preveni alte agresiuni viitoare. Astfel obţinută autorizaţia juridică de implicare în conflict, SUA intra în cel mai lung conflict şi costisitor conflict din istoria sa modernă. Drept urmare adoptării acestei rezoluţii, preşedinţii americani Lyndon Johnson şi Richard Nixon au făcut apel la textul acestei rezoluţii drept bază legală pentru politicile adoptate pe plan intern privind Vietnamul, conform https://www.archives.gov/.
Ulterior, incidentul de la Golful Tonkin avea să devină un subiect controversat în politica americană. O investigaţie a Senatului SUA avea să dezvăluie faptul că nava USS Maddox derula o misiune clandestină de culegere de informaţii în zona respectivă a Golfului Tonkin, contrazicând afirmaţiile preşedintelui Johnson despre potenţiala implicare ca sprijin a US Navy în incident, conform https://www.archives.gov/. Rezoluţia avea să fie abrogată, în ianuarie 1971, într-o încercare de restrângere a prerogativelor preşedintelui american privind continuarea războiului din Vietnam.
Implicarea militară a SUA în conflictul din Vietnam a fost una dintre cele mai costisitoare angajări armate americane într-un război în secolul XX, înregistrându-se numeroase pierderi umane şi răniţi în rândul combatanţilor americani. 58.000 de americani au murit în acest război. Din 1961 şi până la predarea guvernului de la Saigon, în 1975, guvernul SUA a cheltuit peste 141 de miliarde de dolari. Potrivit datelor Pentagonului, au murit peste 241.000 de luptători sud-vietnamezi în luptă şi de asemenea peste 1 milion de combatanţi Vietcong şi ai forţelor nord-vietnameze, conform https://www.nytimes.com/.
Conflictul din Vietnam s-a încheiat în 1975, potrivit https://vietnamtheartofwar.com/ şi https://www.nytimes.com/. La 30 aprilie 1975, blindate ale armatei nord-vietnameze au intrat în Saigon, cucerind capitala sud-vietnameză ceea ce a fost similar încheierii conflictului militar din Vietnam, potrivit https://diplomacy.state.gov/, https://www.nytimes.com/ şi www.history.com. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: Puget Sound Navy Museum/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.