logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea de-a V-a ediţie a Făgăraş Fest (26-28 iulie 2024)

Image

Între 26 şi 28 iulie 2024, este programată cea de-a V-a ediţie a Făgăraş Fest, eveniment organizat de Fundaţia Conservation Carpathia şi Fundaţia pentru Arii Protejate - Propark în satul Sebeşu de Sus, comuna Racoviţa, judeţul Sibiu, arată carpathia.org.

Programul festivalului, desfăşurat sub deviza "Muntele vibrează în ritmul tău", cuprinde tururi ghidate în natură, proiecţii de filme în aer liber, muzică şi dans în iarbă, ateliere de reciclare creativă, activităţi pentru copii şi degustări ale deliciilor culinare specifice zonei.

În deschidere, va urca pe scenă trupa de rock alternativ Coma, seara zilei de 26 iulie continuând cu proiecţia documentarului "Wild Transylvania", regizat de cineastul irlandez John Murray. Pelicula, lansată în 2024, explorează frumuseţea şi biodiversitatea unică a Transilvaniei, povestea fiind narată de actorul Jeremy Irons.

Tururile ghidate despre natura şi cultura locală vor include, de-a lungul zilelor festivalului: tururi de observare a păsărilor din Valea Moaşei; tururi botanice dedicate observării speciilor de plante din flora spontană; tururi despre faună, în care participanţii au ocazia să observe urmele animalelor sălbatice, să exploreze habitatele acestora şi să afle detalii despre monitorizarea lor non-invazivă.

Nu lipseşte nici excursia la Cascadele din Valea Moaşei, ce include traseul până la cascada Chiişoara.

Printre obiectivele culturale ale zonei, vor fi vizitate ruinele fabricii de cărămidă, biserica "Apostoli Petru şi Pavel", moara veche şi galeriile de mină.

Copiii între 7 şi 14 ani pot intra în cursa "Exploratorii Munţilor Făgăraş", o provocare cu 10 probe speciale despre natură.

Ca şi la ediţiile trecute, se va discuta despre oameni şi natură, în cadrul Carpathia Talks. Printre temele abordate anul acesta, se numără "Dreptul la natură", "Păduri", "Dezvoltarea durabilă a comunităţilor din jurul Munţilor Făgăraş".

La 27 iulie, programul artistic va include recitaluri ale formaţiei Lupii lui Calancea şi ale Surorilor Osoianu.

Precedenta ediţie a Făgăraş Fest s-a desfăşurat între 7 şi 9 iulie 2023, la Porumbacu de Sus, judeţul Sibiu. Printre invitaţi s-au numărat Zdob şi Zdub, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini, Nico de Transilvania.

Prima ediţie a festivalului s-a derulat între 13 şi 15 septembrie 2019, în comuna Lereşti, pe platoul din faţa cabanei Voina, judeţul Argeş. Participanţii au descoperit valorile comunităţilor locale, frumuseţea împrejurimilor, s-au bucurat de plimbări cu căruţa, au vizitat târguri cu produse tradiţionale, au urmărit filme în aer liber şi s-au întrecut în diverse competiţii organizate în natură. Trupa invitată a fost Nightlosers.

Făgăraş Fest este realizat în cadrul proiectului "Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România". Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare, care să permită refacerea proceselor naturale şi crearea de beneficii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş, potrivit site-ului organizatorilor, carpathia.org.

Este singurul festival itinerant al Munţilor Făgăraş, care în fiecare an urmăreşte să evidenţieze valorile naturale şi culturale ale unei alte comunităţi din jurul Munţilor Făgăraş.

Fundaţia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munţii Carpaţi, în beneficiul biodiversităţii şi a comunităţilor locale. Din 2009, fundaţia românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine în sud-estul Carpaţilor Meridionali, achiziţionându-le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieţi pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfăşoară vânătoare sportivă şi de trofee.

Activitatea Fundaţiei Conservation Carpathia este recunoscută la nivel naţional şi internaţional, recent organizaţia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria "Planeta Noastră". Din 1948, BAMBI premiază personalităţi şi organizaţii care se remarcă prin activitate şi au un impact deosebit. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: carpathia.org

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)